Ik kan niet leren voor mijn examens en andere leerproblemen (ook voor volwassenen)
Ik kan niet leren voor mijn examens en andere leerproblemen (ook voor volwassenen)
02 augustus 2022 
6 min. leestijd

Ik kan niet leren voor mijn examens en andere leerproblemen (ook voor volwassenen)

Kun je maar lastig woorden of zinnen onthouden? Vind je het lastig om iets met cijfers te doen en heb je het gevoel “ik kan niet leren voor mijn examens” of heb je zelfs gewoon het gevoel dat je überhaupt niet kunt leren? Dat is heel vervelend, want het gevoel hebben dat je niet kunt leren kan je ontzettend belemmeren in je leven.

Uiteindelijk is het vaak nodig om iets te leren, zoals fietsen, autorijden, schoonmaken en bepaalde vaardigheden voor je werk. Dus in dit blog gaan we dieper in op de overtuiging dat je niet kunt leren. Waar komt dat namelijk vandaan?

Waarom kan ik niet goed leren

Overtuigingen ontstaan vaak in je kindertijd. Dat is ook de tijd dat je naar school gaat om iets te leren. Een ongelukkige opmerking van een docent of van een van je ouders kan dan al genoeg zijn om jou een overtuiging te geven dat jij niet goed kunt leren.

Of misschien had je een moment dat je iets moest presenteren en was je toen vergeten wat je moest zeggen en bleef dit probleem zich sindsdien maar voordoen. Dan kan de overtuiging dat je niet kunt leren zich versterken en voordat je het weet denk je dat je niet kunt leren voor je examens.

Met hypnotherapie kun je met regressie achterhalen of een dergelijke gebeurtenis of een ongelukkige opmerking in je jeugd ervoor heeft gezorgd dat je denkt dat je het lastig vindt om te leren.

Vervolgens kan de therapeut je helpen om dit moment met jouw volwassen kennis opnieuw te bekijken. Alleen dat al kan je nieuwe inzichten geven waardoor de overtuiging dat je niet kunt leren zwakker wordt, of zelfs helemaal weggaat, zodat jij een ontzettende leerbeer kunt worden.

Deze techniek (en andere hypnosetechnieken) kun je gebruiken of je nu scholier, student of al volwassen bent.

Onderzoek bij studenten laat zien dat slechts vier hypnotherapie sessies al voldoende zijn om meer gemotiveerd te zijn om te leren. Dat komt onder andere doordat belemmerende overtuigingen worden weggenomen[1].

Ik kan thuis niet leren

Een minder psychologische belemmering voor leren is dat je thuis niet kunt leren. In dat geval kun je kijken of je langer op school kunt blijven om daar te leren of naar een (openbare) bibliotheek kunt gaan waar het vaak rustig is.

Omdat je dan ook omgeven bent door boeken en kennis, kan dit een fijne setting zijn om je te focussen om goed te gaan leren.

Daarnaast kun je het gevoel hebben dat je thuis een heel ander persoon bent dan op school en vind je het daarom lastig om thuis te leren. Veel mensen zien thuis en school namelijk als twee totaal verschillende plekken en vinden het daarom lastig om hun thuisrol en schoolrol met elkaar te combineren[2].

Een manier om dit toch voor elkaar te krijgen is om bijvoorbeeld thuis een plaats te maken dat je exclusief hebt voor het leren. Je gaat dus niet leren aan de keukentafel, maar je zet bijvoorbeeld een bureau ergens neer waar het rustig is en dat wordt dan je thuis-schoolplaats om te leren.

Met hypnose kun je ook je rollen die je op je neemt onderzoeken, zoals wie je thuis bent, wie je bij vrienden bent en wie je op school of op je werk bent en dan kun je kijken naar hoe die rollen toch overeenkomsten hebben, zodat je het makkelijker vindt om ook op andere plaatsen te leren of om ook op school lol te hebben 😉.

Ik kan me niet tot leren zetten

Uitstelgedrag is een groot probleem voor het leren van iets nieuws, maar het is zeker niet iets waar maar weinig mensen last van hebben. Als je slechte gewoontes hebt die je beletten om te leren kan hypnose die slechte gewoontes transformeren naar goede gewoontes die je helpen om gemotiveerd te raken voor het leren. Hypnose helpt ook om andere problemen die invloed hebben op jouw leren, zoals gamen, op tijd op school komen en zelfs de relatie met je ouders te verbeteren, waardoor je geen belemmeringen meer hebt om kennis onder de knie te krijgen[3].

Een techniek die bijvoorbeeld slecht gedrag, zoals uitstelgedrag, kan transformeren naar goed gedrag is de SWISH-techniek.

Met de SWISH-techniek visualiseer je je slechte gedrag en je gewenste goede gedrag en daarbij koppel je een negatieve emotie en een goede emotie aan elkaar. Vervolgens ga je die visualisaties steeds sneller afwisselen, totdat je als het ware kiest voor de goede emotie en dus voor het gewenste gedrag.

Je zult merken dat je dan automatisch eerder naar je leerboek grijpt dan naar iets waarmee je het leren kunt uitstellen.

Ik kan me niet concentreren tijdens het leren

Als je dan lekker aan het leren bent is het wel fijn dat jij je kunt focussen. Daar is enige vorm van concentratievermogen voor nodig. In eerste instantie kun je een paar praktische stappen zetten zoals het verstoppen of stilzetten van je smartphone, zodat die je niet afleidt.

Als je per se achter je computer moet zitten kan YouTube je zelfs helpen. Veel Koreaanse YouTubers hebben namelijk video’s die je helpen met je concentratie.

Deze video’s hebben ontspannende achtergrondgeluiden die je helpen met je concentratie.

Sommigen hebben ook een timer om je te helpen regelmatig te ontspannen, zodat je je daarna weer goed kunt concentreren op wat je moet leren.

Een andere manier om je concentratievermogen te verbeteren is door te oefenen met mindfulness meditatie. Dit helpt je om te focussen op het hier en nu en om gedachten over de toekomst of het verleden te laten gaan. Ook gedachten over wat je nog meer zou kunnen doen behalve leren kun je dan loslaten en dat zorgt ervoor dat jij bij de les blijft.

Heb je alsnog het gevoel dat jij je niet kunt concentreren tijdens het leren? Dan kan hypnose ook helpen. Zelfhypnose kan je bijvoorbeeld helpen om in een soort “leer-vibe” te komen.

Je kunt dan bijvoorbeeld suggesties herhalen die je helpen om te geloven in jouw vermogen tot concentreren en dat jij goed kunt leren. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben een leerbeer.”

“Ik ben gefocust op mijn leerdoel.”

“Ik neem alles goed in mij op en kan het later weer naar boven halen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw concentratieproblemen met leren kan een hypnotherapeut je andere suggesties geven of technieken uitvoeren om overtuigingen die voor een gebrek aan concentratie zorgen weg te nemen.

Ik kan niet leren terwijl ik volwassen ben

Misschien ben je al ver voorbij de leeftijd dat er nog van je wordt verwacht dat je naar school gaat, maar wil je toch wat nieuws leren. Als je als volwassene het gevoel hebt dat je niet kunt leren kan dit heel frustrerend zijn, omdat je je dan gevangen kunt voelen in de kennis die je nu hebt en het gebrek aan kennis om jouw leven te verrijken en te veranderen.

Het goede nieuws is, je hebt gezocht op niet kunnen leren. Dat betekent dat je dit in ieder geval wel wilt kunnen en dat is de eerste stap naar een groeimindset. Die mindset helpt je om alsnog te kunnen leren, ook als je volwassen bent.

Alles is immers uitvogelbaar.

Misschien heb je al wel gemerkt dat leren voor jou niet meer werkt zoals toen je een kind was.

Onderzoek laat zien dat er verschillen zijn in hoe volwassenen leren en hoe kinderen leren.

Een aantal zaken zijn handig om dan in de gaten te houden, namelijk:

Wat je gaat leren moet in lijn zijn met je interesses of je moet een connectie kunnen maken met wat je leuk vindt aan wat je leert.

Het is handig als je een verbinding kunt maken met wat je gaat leren en hoe dit aansluit op kennis die jij in de loop van je leven hebt opgedaan. Of dit nu persoonlijke kennis of zakelijke kennis is, dat maakt niet uit.

Als je iets nieuws wilt leren is het handig als je een bepaald doel met die kennis in gedachten hebt en als de cursus of opleiding dat doel ondersteunt, dan is dat ontzettend handig om als volwassene te kunnen leren.

Ga na hoe je wat je leert kunt gebruiken in je leven. Het maakt niet uit of dit over je persoonlijke leven gaat of over je zakelijke leven.

Om je motivatie te verbeteren om te leren als volwassen persoon is het handig om na te gaan waarom je het belangrijk vindt om iets te leren. Daarnaast moet je nagaan hoe je bepaalde belemmeringen, zoals tijd en geld, kunt omzeilen om alsnog aan je volwassen leerreis te werken[4].

Een hypnotherapeut kan je helpen om te bedenken hoe je belemmeringen weg kunt halen. Het maakt niet uit of dit praktische belemmeringen of mentale belemmeringen zijn. Vaak ligt er namelijk een mentale belemmering aan de bron van een praktische belemmering, zoals hoe je dan uitlegt aan je familie dat je graag tijd steekt in je eigen ontwikkeling of hoe je op je werk aangeeft dat je meer tijd wil spenderen aan het ontwikkelen van je vaardigheden.

Daarnaast zijn alle eerder beschreven tips ook voor jou van toepassing als jij beter wilt leren.

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit jou en andere mensen kan helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een seminar of voor een van onze opleidingen.

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen