Ik vind mijn kind niet leuk: Wat nu?
03 februari 2024 
in Stress
6 min. leestijd

Ik vind mijn kind niet leuk: Wat nu?

Je wordt eindelijk, of onverwacht, vader of moeder. Je hebt een kleine. De baby is natuurlijk gewoon een baby, daar is niet veel aan te doen. Maar naarmate je kind ouder wordt kan het zomaar gebeuren dat het je allemaal een beetje tegenvalt.

Wat als je op een dag wakker wordt en je denkt “ik vind mijn kind niet leuk”. Dat is helemaal niet handig, want je kind zal altijd je kind zijn. Wat kun je dan doen om dit gevoel richting je kind te veranderen?

Er zijn meerdere momenten in het leven van je kind waarin je ervan kunt balen. In dit blog gaan we even in op die momenten en hoe hypnose je dan zou kunnen helpen.

Als je kind nog klein is

Kleine kinderen zijn schatten en monsters in een. Een van de monsterlijke problemen die kleine kinderen kunnen hebben, is dat ze niet eten wat je hebt klaargemaakt.

Elke maaltijd is een gevecht om voldoende voeding in het lichaampje van je kind te krijgen en dat kan negatieve gevolgen hebben voor de band met je kind, zoals dat je jouw kind helemaal niet leuk vindt. Je kunt hierdoor ook last krijgen van angsten over het voeden van je kind en dat helpt de zaak ook niet[1].

Het is immers niet leuk als jij je best hebt gedaan om een lekkere gezonde maaltijd te serveren en dat die dan door het prinsje of prinsesje aan de kant wordt geschoven.

In dit soort gevallen kun je jouw kind al een stuk leuker vinden als dingen gewoon wat makkelijker gaan. Met kennis van kinderhypnose kan je jouw kind helpen om de smaakperceptie te veranderen, zodat die groente bijvoorbeeld wel lekker vindt.

Het leuke aan kinderhypnose is dat dit eigenlijk hetzelfde werkt als hypnose bij volwassenen, maar dat je de taal die je gebruikt aanpast op het niveau en de belevingswereld van het kind.

Ook kun je zelfhypnose gebruiken, of naar een hypnotherapeut gaan, om het gedrag van je kind niet persoonlijk op te vatten. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar je eigen overtuigingen over het ouderschap, gedrag van kinderen en hoe je denkt dat alles hoort.

Misschien zijn die helemaal niet logisch, of belemmeren die je zelfs om een goede band met je kind op te bouwen. Dit kan heel onbewust gaan, maar dat uitzoeken is iets waar een hypnotherapeut je mee helpt.

Onderzoekers geven in ieder geval aan dat hypnose naast het verbeteren van de band tussen ouder en kind, ouders helpt in de communicatie met hun kind. Zodat die een fijne band krijgen en het bereiken van doelen bevordert in plaats van belemmert[2].

Als je kind pubert

Als je kind ietsje ouder is, bijna volwassen lijkt, maar toch hele domme beslissingen kan nemen, dan pubert je kind. In deze periode willen ze graag zelfstandig zijn en weten ze alles beter. Het besef dat je al een keer hun levensfase hebt doorlopen is er niet echt, en anders was dat “vroeger” toen alles “anders” was. Dus wat weet jij nou 😉.

Dat kan best vervelend zijn.

Ook bij pubers is kennis van hypnose handig voor het ouderschap en om alles een beetje in goede banen te leiden. Vooral voor karakterontwikkeling[3]. Als het karakter van je kind je dus niet aanstaat. Stel je kind heeft nog geen doorzettingsvermogen of iets dergelijks, dan kun je dat met slimme suggesties beïnvloeden.  

Als je kind volwassen is

Als je kind al volwassen is, kun je weinig doen om je kind te veranderen. Je ziet je kind immers niet dagelijks. Dan kun je dus eigenlijk vooral alleen met jezelf aan de slag.

Voor ouders van volwassen kinderen is het vaak vooral van belang dat je voor jezelf weet dat je je best hebt gedaan en dat hoe je kind nu is echt zijn of haar eigen keuze is.

Meer dan voor je kind klaarstaan kun je eigenlijk niet doen.

Het is nu vooral belangrijk om aan je kind je eigen grenzen aan te geven. Dus met compassie aangeven wat je wel en niet voor je kind kunt betekenen. Als je kind bijvoorbeeld veel geld vraagt, en je dat niet hebt of kunt geven om een andere reden, dan is het belangrijk om dat te melden.

Welke plaats heeft je kind?

Ongeacht de leeftijd van je kind kun je met de hypnosetechniek van het sociaal panorama werken om de band tussen jou en je kind te verbeteren.

We hebben wel eens verhalen gehoord van ouders die een kind hadden die letterlijk tegen ze zei dat ze hem of haar niet lief vonden, maar de andere ouder wel. Daar word je natuurlijk niet blij van. Deze ouder heeft het sociaal panorama toegepast.

Met deze techniek ga je naar op welke plaats je jouw familieleden zet. Je stelt je dan voor dat je in een lege ruimte staat en bepaalt dan waar je partner staat en waar je kinderen staan.

Vervolgens kun je in gedachten die mensen verplaatsen, en dat kan verbluffende resultaten opleveren[4]. Dit heb ik zelf gemerkt met mijn oudste zoon toen hij al in de puberteit zat en we horen verhalen van anderen voor wie dit heeft gewerkt met jonge kinderen.

Door iets in zichzelf te veranderen, is op de een of andere manier de band met het kind direct veranderd en dat is ook terug te zien in de communicatie van het kind, wat veel liefdevoller werd.

Het kan je eigen hypnose zijn

Daarnaast is het ook altijd goed om te dubbelchecken of het niet je eigen probleem is. Hoe keek bijvoorbeeld een van je ouders tegen jou aan? Vond die jou ook eigenlijk helemaal niet leuk? En ben je nu helemaal per ongeluk dit aan het kopiëren? Heb je die hypnose overgenomen[5]?

Bij het Hypnose Instituut Nederland noemen we dit ook wel een generationeel probleem. Iets wat onbewust generatie op generatie wordt doorgegeven, totdat iemand zo slim is om dit op te merken en om er wat aan te doen.

Je hebt een ziekelijk kind

Het leven is niet altijd even gemakkelijk, en sommige mensen hebben een kind wat een chronische ziekte heeft die erg lastig is. Een ernstige vorm van autisme kan bijvoorbeeld heel belastend voor de ouders zijn. Wat het plezier in het ouderschap ondermijnt.

In dit soort gevallen kan hypnose ook een uitkomst zijn om je kijk op de invloed van de ziekte te veranderen en om een manier te hebben om met de stress die de ziekte met zich meebrengt om te gaan.

Onderzoek naar de invloed van hypnotherapie bij ouders die een kind hebben met autisme laat zien dat dit helpt om minder zorgen te hebben over de toekomst van je kind. Dit helpt om stress door die zorgen te verminderen, wat goed is voor je algehele welzijn als ouder en waardoor je meer kunt genieten van het ouderschap[6].

Heeft je kind niet een chronische ziekte, maar een (potentieel) dodelijke ziekte? Dan is het even helemaal spannend. In dit soort gevallen kan hypnose goed zijn voor ouders en kind. Onderzoek laat zien dat hypnose gebruikt kan worden om de angst, vermoeidheid en stress die een ernstig ziek kind met zich meebrengt te verlichten. Dit kan ook je onderlinge relatie met het kind en de andere ouder verbeteren[7].

Het ligt stiekem meer aan het ouderschap zelf

Misschien ligt het niet eens aan je kind dat je je kind niet leuk vindt, maar aan het ouderschap zelf. Het niet meer kunnen uitslapen, altijd verantwoordelijke keuzes maken, de poepluiers, de brutaliteit die een puber van nature heeft, de extra kosten. Het is gewoon niet wat je had verwacht.

In dat geval kan hypnose ook een oplossing zijn.

Je verwachtingen over het ouderschap kunnen worden bijgesteld en daarbij kan je focus verlegd worden van wat niet leuk is aan vader of moeder zijn, naar wat er wel leuk aan is.

Door dankbaarheidsoefeningen, regressie en andere technieken kan je al veel doen om meer tevreden te zijn over het ouderschap.

Met kennis van hypnose kun je met zelfhypnose veel voor elkaar krijgen. Daarbij kun je met de kennis van hypnose ook andere ouders helpen om meer te genieten van het ouderschap, minder stress te ervaren en om de liefde zonder belemmeringen naar hun kind te kunnen uiten.

Wil je meer weten over wat hypnose kan doen en wat dit voor jou en andere mensen kan betekenen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen of opleidingen.

Pin ook deze infographic als geheugensteuntje:

ik vind mijn kind niet leuk


Bronnen:

[1] https://www.paediatricsandchildhealthjournal.co.uk/article/S1751-7222(17)30091-4/fulltext

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen