Je bent 25 of misschien zelfs 30, maar je voelt je gewoon niet “volwassen”. Als het even kan vraag je je ouders nog om toestemming of ten minste “is het slim als ik dit doe?” en je laat je keuze het liefst volledig van hen afhangen.
En soms ligt dit niet eens echt aan jou, maar omdat mijlstenen die een signaal zijn van “volwassen zijn” simpelweg niet snel bereikt worden. Dit kan erg verwarrend zijn, want als je jong was rond 2000 had je bepaalde verwachtingen over volwassen zijn, die nu lastig waar te maken zijn, doordat de maatschappij en de kansen die de maatschappij biedt veranderd zijn.
Denk bijvoorbeeld aan het uit huis gaan. Er zijn genoeg mensen die tot in hun 30er jaren nog bij hun ouders wonen, omdat ze simpelweg niet de middelen hebben om een huis te kopen en omdat de wachtlijsten voor huurhuizen te groot zijn.
Ook trouwen we allemaal steeds later en krijgen we later kinderen, waardoor ook dat onbewuste “signaal” van volwassen zijn niet gegeven wordt.
Transitie signalen: opkomende volwassenheid
Deze normale zaken zijn door omstandigheden en veranderingen in de maatschappij zo verstoord geraakt dat kinderen nu niet het gevoel krijgen dat ze volwassen worden. Wetenschappers spreken zelfs van “emerging adulthood”, in het Nederlands: opkomende volwassenheid. Hierdoor is je transitie van kind naar volwassen niet meer zo afhankelijk van externe factoren, maar juist van interne belevenissen.
Verwarring over de rol die je in je leven vervult kan dit ook moeilijker maken[1]. Ouders kunnen je helpen om de transitie te maken door je bijvoorbeeld (mede)verantwoordelijk te maken voor boodschappen, rekeningen betalen en dergelijke.
Ze kunnen je zelfs verrassen door jouw deel van de huur op een spaarrekening te zetten, zodat je een mooie spaarpot hebt tegen de tijd dat je eindelijk een huurwoning of betaalbaar huis vindt. Maar dan moeten je ouders daar natuurlijk wel de financiële ruimte voor hebben.
Imposter syndroom (oplichterssyndroom)
Als je een baan hebt en je toch het gevoel hebt dat je niet volwassen bent, kan je dit ook merken aan symptomen van het imposter syndroom. Het voelt dan voor jou alsof je het aan het “faken” bent.
Je kunt het gevoel hebben dat je veel geluk hebt gehad en daarom bereikt hebt wat je hebt bereikt. Je kunt zelfs je eigen succes in de weg staan, doordat je bang bent dat dit je niet gaat lukken.
Vooral jongvolwassenen, gehandicapten, vrouwen en mensen uit een etnische minderheid kunnen last hebben van deze gevoelens[2].
Andere kansen, andere volwassenheid
Uit Italiaans onderzoek blijkt ook dat jongvolwassenen die niet naar school gaan en (nog) geen werk hebben zich voelen alsof ze tussen kind en volwassen inzitten. Het hebben van werk zou ze helpen om zich toch volwassen te voelen[3].
Andere onderzoeken laat ook zien dat volwassen zijn te maken heeft met verantwoordelijkheden hebben en nemen, zoals dat je verantwoordelijk genoeg bent om voor jezelf te kunnen zorgen.
En dat je verantwoordelijk genoeg bent om de keuzes die je maakt te overdenken op de consequenties die dit voor jezelf heeft, en voor mensen om je heen of zelfs de maatschappij.
Voor mensen die al wat langer volwassen zijn (+- 50 jaar oud) is ook stabiliteit een teken van volwassen zijn. Dus niet elke 3 maanden een andere partner, geen flexcontracten, maar gewoon een vast contract voor een baas waar je jarenlang voor kunt werken.
De onderzoekers die dit onderzocht hebben geven ook aan dat oudere mensen jongere mensen niet “zien” als volwassen wanneer ze bijvoorbeeld niet een vaste baan hebben[4].
Dit heeft uiteraard ook invloed op hun gedrag naar die jongere generatie toe, en dat helpt ook niet om jezelf volwassen te voelen als je nu jongvolwassen bent. Doordat het lastig is om een vast contract te krijgen, of doordat je gewoon lekker aan het ZZP’en bent, kunnen oudere familieleden doen alsof je nog niet volwassen bent. Terwijl je bijvoorbeeld al 30 jaar bent en succesvol met wat je doet. Al is het job-hoppen of zelfstandig ondernemer zijn.
Het is dus zo dat de maatschappij die veranderd is en die nu simpelweg minder kansen biedt aan jongvolwassenen om zelfstandig (dus zonder hulp van je ouders) bepaalde dingen te bereiken, zoals een eigen huis, voor verwarring kan zorgen in die gevoelens van volwassen zijn. Voor oudere mensen kan het ervoor zorgen dat ze je gewoon niet zien als volwassen. Ook al doe je het verder net zo goed, maar kun je gewoon geen huis of kinderen betalen.
Tips om je meer volwassen te voelen
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je meer als volwassene te voelen.
Herdefinieer volwassenheid
Als kind heb je waarschijnlijk allemaal overtuigingen gevormd over wat het is om volwassen te zijn, maar de wereld waarin jij bent opgegroeid is met jou mee veranderd.
Dus kijk er nog eens naar en bedenk nu voor jezelf wat volwassen zijn eigenlijk écht betekent.
Als je dit lastig vindt kan een hypnotherapeut je helpen om je overtuigingen over volwassen zijn een update te geven. Dit wordt vaak gedaan met regressie.
Neem verantwoordelijkheid
Je kunt wachten tot je verantwoordelijkheden krijgt van bijvoorbeeld een werkgever, of totdat je een huurhuis of koophuis vindt, maar je kunt ook verantwoordelijkheden opzoeken.
Leer bijvoorbeeld hoe je verstandig met je geld omgaat. Hoe je het beste kunt sparen. Hoe je de gewoonte krijgt om rekeningen op tijd te betalen.
Neem ook de verantwoordelijkheid voor jezelf. Bewegen, gezond eten, sporten en ontspannen.
Schrijf ook op waar je nu al verantwoordelijk voor bent.
Neem het initiatief
Ben je nu nog vrij afhankelijk ingesteld als het bijvoorbeeld gaat om samen met je vader, moeder, broers of zussen of zelfs vrienden iets doen? Neem het initiatief en nodig iemand uit om wat leuks te doen. Bedenk een leuke dag of een leuk weekend en nodig iemand uit om met je mee te gaan.
Dit help je ook om de banden met mensen om je heen te verbeteren, wat later weer andere leuke voordelen kan hebben.
Je kunt je ook aanmelden voor vrijwilligerswerk en initiatief nemen in de vrijwilligersorganisatie om projecten op je te nemen.
Hypnose om je volwassen te voelen
Je identiteit heeft veel te maken met hoe je jezelf ziet en welke leuke en slechte dingen dit in je leven oplevert. Een hypnotherapeut kan met je kijken naar de rol van je niet volwassen identiteit en welke invloed dit op je leven heeft[5].
Innerlijke kind
Ook zijn er technieken die je bewuster maken van hoe je al gegroeid bent als mens sinds de kindertijd. Zo kan een gesprek met het innerlijke kind je helpen om te zien hoe alles al veranderd is en hoe jij nu goed voor jezelf zorgt in plaats van dat je ouders dat doen.
Op zich zegt de naam van de techniek al dat jij nu volwassen bent. Ben je door omstandigheden gedwongen om vroeg volwassen beslissingen te maken, terwijl je je nog niet volwassen voelt? Dan kan deze techniek je ook helpen om ook als je nog geen 20 bent, maar al wel zelfstandig, je volwassen te voelen en om slimme keuzes te maken voor de rest van je leven.
Magische spiegel/ De droom
Een andere manier om iemand te helpen om zich als volwassen te zien is door het besef te creëren dat iemand het verdient om succesvol te zijn en om de doelen te behalen die hij/zij wil behalen.
Dit kan namelijk ontzettend motiverend werken om actie te ondernemen. Het helpt dus om mensen minder in een afhankelijke stand te hebben en juist te activeren om het initiatief te nemen om hun leven te creëren zoals ze het willen hebben.
Herinneren aan volwassen momenten
Vaak zijn mensen onbewust al veel volwassener dan ze denken. Misschien voelt iemand zich niet “altijd” volwassen, maar er waren vast momenten waarop iemand zich wel volwassen voelde.
- Een moment op het werk.
- Een moment waarop hij/zij er was voor familie.
- Een moment in de vrije tijd.
Door mensen hierop te wijzen en zich dit weer even te laten herinneren help je mensen om hun eigen belemmerende overtuiging al weg te denken.
Affirmaties herhalen
Afhankelijk van belemmeringen en overtuigingen die iemand heeft over volwassen zijn, kan het ook helpen om tijdens zelfhypnose bepaalde affirmaties te herhalen, zodat mensen zichzelf primen om zich meer volwassen te voelen. Er kan dan ook gekeken worden naar wat iemand al doet wat al volwassen is.
Bijvoorbeeld:
“Ik maak mijn eigen beslissingen.”
“Ik denk na over de gevolgen van mijn beslissingen voor mezelf en de mensen om me heen.”
“Ik ben financieel verantwoordelijk.”
“Ik kan alles.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van iemands problemen met volwassen zijn kunnen er ook andere affirmaties bedacht worden.
Hypnose leren
Wil jij zelf groeien en andere mensen helpen met hun persoonlijke groei? Dan is kennis van hypnotherapie onmisbaar. Nadat je al onze opleidingen hebt gevolgd kun je jezelf ook hypnose practitioner noemen, maar voor die tijd kun je de geleerde technieken al gebruiken als hypno coach.
Kom eens naar een gratis masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen of evenementen.
Klik hier voor onze opleidingen.
Heb je een vraag over onze opleidingen? Plan hier een 1-op-1 gesprek.
PS: Je kunt ook een snelle transformatie maken met The Three Minute Reset. Klik hier voor meer info.
Bronnen:
[1] https://www.semanticscholar.org/paper/Understanding-the-Relationship-of-Identity-Status%2C-Rhea-Issler/ee477b1c13da8e8e2b55fc694a9a5ea09a3c9066?utm_source=consensus
[4] https://www.researchgate.net/profile/Ilaria-Pitti/publication/316323328_What_does_being_an_adult_mean_Comparing_young_people's_and_adults'_representations_of_adulthood/links/5ab919c4aca2722b97d04423/What-does-being-an-adult-mean-Comparing-young-peoples-and-adults-representations-of-adulthood.pdf