Je hebt een miskraam gehad en denkt “en nu?”. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis en het verwerken van een miskraam is erg belangrijk. Een miskraam kan namelijk je hele gevoel van wat je leven inhoudt en hoe je lichaam hoort te werken op de kop zetten. Hierdoor moet je opnieuw naar je lichaam leren kijken en dat kan het gevoel geven dat je helemaal opnieuw moet beginnen met iets.
Oorzaken miskraam
Ongeveer 15 tot 20 procent van de zwangerschappen eindigt met een miskraam. Dat kunnen ongeveer 1 op de 5 zwangerschappen worden die eindigen met een miskraam.
Wanneer je zoekt naar de oorzaak van een miskraam en of jij er iets aan hebt kunnen doen kan ik je geruststellen. Op de meeste oorzaken van een miskraam heb je namelijk totaal geen invloed.
Bijvoorbeeld, er is iets niet goed gegaan met de samenstelling van de chromosomen bij het embryo waardoor de ontwikkeling stopt en je een miskraam krijgt. Dit is bijvoorbeeld vaak de oorzaak bij miskramen bij vrouwen van boven de 35 jaar.
Daarnaast zijn de volgende problemen aan te geven als oorzaak:
- Schildklierproblemen
- Ongecontroleerde diabetes
- Roken en/of drugs gebruiken
- In een stad wonen
- Fysieke problemen
- Problemen met bloedproppen
- Immuunsysteemproblemen (zoals auto-immuunziekten)[1]
Gevolgen miskraam
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een miskraam negatieve gevolgen kan hebben voor je mentale gezondheid[2]. Dit kunnen kleine dipjes zijn, tot grote identiteitsproblemen. Uit Iraans onderzoek[3] blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen die herhaaldelijk last hebben van miskramen meer last hebben van angst, depressieve klachten en een lagere kwaliteit van leven ervaren.
Daarnaast kun je last hebben van de volgende emoties:
- Schuldgevoel
- Woede
- Overweldigend verdriet
- Verwarring
- Angst over het gevoel van controle
- Geschokt
- Gevoelloos
- Afgepeigerd (je slaapt alleen maar, of kunt de slaap niet vatten)
Het hebben van een miskraam kan psychische gevolgen hebben omdat dit je vertrouwen in je lichaam kan schaden. Als het moederschap erg belangrijk voor je is kan dit ook je zelfvertrouwen verminderen. Dit effect is vooral groot als je eigenlijk geen miskraam hebt gehad, maar als je kindje dood geboren wordt of als je kindje vroegtijdig komt te overlijden[4].
Heb je een miskraam gehad en lukt het je om weer zwanger te worden? Dan heb je een grotere kans op het ontwikkelen van depressieve klachten in de eerste maand van het leven van je kindje dat gezond (of in ieder geval levend) ter wereld is gekomen[5]. Daarna verdwijnen die klachten weer. Dit is natuurlijk wel te verklaren doordat je je wellicht afvraagt hoe het zou zijn geweest met het kindje waarbij je een miskraam hebt gehad.
Bang voor miskraam
Als je een keer een miskraam hebt gehad kun je bang worden voor het krijgen van nog een miskraam. Dit kan voor veel stress zorgen en dat is ook weer niet goed voor je zwangerschap, maar heeft verder geen invloed op miskramen voor zover ik dat kan zien (ik ben geen arts).
Wel is het algemeen bekend dat stress niet goed is voor de ontwikkeling van je kindje als je zwanger bent.
Hypnose kan een heel goed middel zijn om angst en daarbij behorende stress te verminderen tijdens een volgende zwangerschap of voordat je zwanger wordt.
Overtuigingen over je angsten worden dan onderzocht en de hypnose-expert kan dan meerdere technieken gebruiken om die angsten te verminderen en om het gevoel van controle weer te vergroten.
Daarbij helpt hypnose ook om te ontspannen tijdens de zwangerschap wat het stressniveau weer vermindert. Dit kan bijvoorbeeld met een geleide visualisatie waarbij je extra ontspant en visualiseert hoe jij en je baby rustig worden op een hele fijne plaats.
Mentaal gezond blijven na een miskraam
Wanneer je religieus bent heb je eigenlijk een streepje voor op het gezond blijven na een miskraam. Uit het eerste onderzoek waar dit artikel naar verwijst blijkt dat vrouwen die religieus zijn minder last hebben van een vermindering van mentale gezondheid na een miskraam dan vrouwen die niet religieus zijn. Er wordt bijvoorbeeld troost in de religie gevonden door het idee dat een god het zo bedoeld had en dit gewoon nog niet mocht gebeuren van een hogere macht.
Je mag rouwen
Ook al was het nog niet eens een mensje en alleen een verzameling van cellen, je mag rouwen. Het is heel normaal dat je een vergelijkbaar rouwproces doormaakt als wanneer je een dierbare verliest[6]. Uiteindelijk rouw je namelijk vaak om het verlies van potentie. Met die dierbare had je bijvoorbeeld nog van alles willen doen. Je had je voorgesteld dat die dierbare wellicht nog allerlei doelen zou behalen die je hem/haar gunde en waarbij je wilde meegenieten.
Wanneer je een kindje krijgt, krijg je een wezentje met oneindig veel potentie. Je weet niet waar zijn/haar reis heengaat. Maar jij verheugt je al op de standaard dingen van ouderschap en het bijstaan van je kind in het volgroeien naar een volwassen persoon die zijn/haar eigen keuzes maakt.
Doordat rouwen gaat over het verlies van potentie is het dus heel normaal om ook te rouwen na een miskraam.
Wanneer je het toch lastig vindt om te rouwen na een miskraam kan een hypnose-expert je helpen om dit toch te doen. Dit betekent niet dat je opeens moet gaan huilen, hoewel dat wel kán gebeuren, dit betekent dat je het toelaat.
De hypnose-expert kan je bijvoorbeeld helpen met het veranderen van overtuigingen als die je blokkeren om te rouwen en om hiervoor de tijd te nemen. Dit wordt vaak gedaan met hypnotische suggesties die je sneller aanneemt als je onder hypnose bent dan tijdens een normaal gesprek.
Bijvoorbeeld wanneer je denkt dat omdat er fysiek niets mis met je is, je gewoon moet blijven werken. Dan kan de hypnotische suggestie zijn:
“Als iemand die je dierbaar is overlijdt is het heel normaal om vrij te nemen zodat je kunt rouwen. Dan is je lichaam ook gezond. Na een miskraam mag je rouwen en dus ook als je lichaam gezond is verklaard door een arts.”
Wanneer je juist denkt dat je niet mag rouwen omdat het embryo nog geen hartslag had kan de hypnotische suggestie zijn:
“Je weet dat je zwanger was, er was dus een leven op komst en ondanks dat je kindje nog geen hartslag had, hij/zij had al wel dna en cellen die steeds meer cellen werden. Leven werd ontwikkeld en dat is stopgezet hiervoor is geen hartslag nodig en dus mag je rouwen.”
Blijf praten
Ook je partner zal een rouwproces doormaken en iedereen beleeft dit verschillend. Probeer wel te blijven praten en gun elkaar de tijd om op een verschillende manier te rouwen. Neem wat iemand zegt als het er ongelukkig uit komt het niet meteen kwalijk, maar wacht rustig af.
Praat ook met mensen in je omgeving. Omdat miskramen bij ongeveer 1 op de 5 mensen voorkomt zul je zien dat je niet de enige bent en misschien krijg je zelfs handige tips over hoe je ermee om kunt gaan.
Neem praktische stappen
Wil je weer zwanger worden na een miskraam? Probeer dit dan pas nadat jij en je partner voldoende gerouwd hebben over de miskraam en neem praktische stappen om je zorgen voor een nieuwe miskraam te verminderen.
Beweeg voldoende en eet gezond. Let bij het eten klaarmaken extra op hygiëne om onnodige bronnen van ziekte te voorkomen. Stop met roken. Ga eventueel mediteren.
Door praktisch te blijven kijken naar de zaak weet je in ieder geval zeker dat jij er alles aan hebt gedaan om geen miskraam te krijgen. Dit kan in eerste instantie al zorgen voor een gezonde zwangerschap en mocht je toch een miskraam krijgen, dan weet je in ieder geval dat het niet jouw schuld is.
Voor het nemen van de praktische stappen kan hypnose ook helpen. Hypnose helpt bijvoorbeeld om te stoppen met roken, om gezonder te eten en om je motivatie om te sporten of te bewegen te verbeteren.
Iemand sterkte wensen na een miskraam
Ben jij niet de persoon met een miskraam, maar heeft iemand in je omgeving er last van? Dan kun je haar ondersteunen door naar haar te luisteren, zonder te oordelen. Hierdoor zal ze zich vrij voelen om te praten en dat helpt haar met haar denkproces om de miskraam een plekje te geven vanwaar ze weer verder kan.
Als je het lastig vindt om iemand sterkte te wensen, kan een hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie. Op die manier zie je de stappen voor je die je neemt als je iemand sterkte wenst. Je ziet bijvoorbeeld dat je een lief kaartje uitzoekt waar je jouw wens opschrijft en die je geeft aan de vrouw die last heeft gehad van een miskraam.
Hypnose kan dus helpen voor de verwerking van een miskraam en om je tijdens een volgende zwangerschap te helpen om zwanger te worden en om een fijne enigszins ontspannen zwangerschap te hebben.
Wil je meer weten over hoe hypnose dit precies kan doen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.
[1] https://www.parents.com/pregnancy/complications/miscarriage/top-7-causes-of-miscarriage/
[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jssr.12500
[3] https://hqlo.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12955-018-0982-z
[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07481187.2016.1261204
[5] https://link.springer.com/article/10.1007/s10995-014-1521-0
[6] https://www.babycentre.co.uk/a4006/coping-with-a-miscarriage