Moeilijke jeugd: Effecten en manieren om ermee om te gaan
18 mei 2023 
6 min. leestijd

Moeilijke jeugd: Effecten en manieren om ermee om te gaan

Iedereen is jong geweest, maar niet iedereen heeft een moeilijke jeugd gehad. Het hebben van een moeilijke jeugd kan zijn voor- en nadelen hebben. De nadelen hebben vooral met de gezondheid te maken. Mensen met een moeilijke jeugd roken vaker, hebben vaker last van slaapproblemen, bewegen minder en zijn vaker lager opgeleid[1].

Daarnaast kunnen vrouwen die last hebben gehad van een moeilijke jeugd kampen met een aantal mentale problemen, namelijk:

  1. PTSS
  2. Laag zelfvertrouwen
  3. Snel jezelf de schuld geven bij dingen die fout gaan
  4. Hopeloosheid
  5. Verlatingsangst (verwachten dat je partner je verlaat/afwijst)
  6. Geïnteresseerd in gevaarlijke dingen
  7. Angsten
  8. Depressieve klachten
  9. Somatische klachten (met name als een vrouw seksueel misbruikt is in haar jeugd)
  10. Verwarring over zelfbeeld en eigen doelen
  11. Moeite met andere mensen vertrouwen
  12. Moeite om op een gezonde manier met negatieve emoties om te gaan
  13. Grotere kans om op latere leeftijd slachtoffer te worden van andere mensen[2]

Wat wel een leuk effect is van een moeilijke jeugd is dat dit ervoor kan zorgen dat je meer ondernemend bent ingesteld en sneller een eigen bedrijf zult beginnen. Door de moeilijke jeugd heb je geleerd om op jezelf te kunnen bouwen en dat betekent dat je ook voldoende vertrouwen in je eigen kunnen hebt voor het oprichten van je eigen bedrijf[3].

Dus het heeft een heel klein beetje een voordeel, maar vooral heel veel nadelen. Van die nadelen kun je ook langere tijd last hebben. Dit komt doordat je juist in je jeugd de overtuigingen vormt over hoe de wereld werkt en hoe je daarin het beste kunt functioneren. Helaas krijg je vooral onhandige overtuigingen als je die overtuigingen vormt terwijl je een moeilijke jeugd hebt, doordat je ouders je bijvoorbeeld verwaarlozen of op een andere manier mishandelen.

Dit noem ik ook wel junk-learning en daardoor krijg je overtuigingen die helemaal niet kloppen en die je niet goed verder helpen in je leven.

Dit kan alles in je leven lastiger maken, zoals relaties, het vinden van werk (of langdurige opdrachtgevers), en het hebben van een sociaal vervullend leven in het algemeen.

Hulp met het reguleren van emoties

Als je een moeilijke jeugd hebt gehad bestaat de kans dat je negatieve emoties reguleert door dan maar naar de fles of verdovende middelen te grijpen. Dat is helemaal niet handig. Vooral als je door een moeilijke jeugd PTSS hebt ontwikkelt kan dit het lastiger maken om emoties te reguleren[4].

Gelukkig is alles te leren en dus ook omgaan met negatieve emoties zonder dat je deze direct hoeft te verdoven.

Cognitieve hypnotherapie is bijvoorbeeld een manier om je emoties te reguleren als je last hebt van angsten. Deze vorm van hypnotherapie gaat in op je gedachten, gedrag, mindfulness, en hypnotische suggesties om je te helpen met je emoties[5].

Een hypnotherapeut helpt je bijvoorbeeld eerst om je overtuigingen te achterhalen die ervoor zorgen dat je het lastig vindt om je emoties te reguleren. Als je bijvoorbeeld weet van welke gedachte, of overtuiging, je in paniek kunt raken, dan kan daar iets aan gedaan worden waardoor het de kracht verliest en je niet meer in paniek raakt.

Als je bijvoorbeeld denkt dat je direct klanten (of je baan) kwijtraakt als je fouten maakt dan werk je heel gestrest en uiteindelijk maakt iedereen wel eens een fout. Dus dat is helemaal geen handige overtuiging.

Een hypnotherapeut kan je helpen om die overtuiging te veranderen. Bijvoorbeeld door je te helpen om de bron van de overtuiging te veranderen. Met regressie kun je bijvoorbeeld terug in gedachten gaan naar het moment waarop je onderbewust hebt besloten dat fouten maken helemaal slecht is om te doen.

Momenten uit je jeugd veranderen

Dit zijn vaak momenten uit je jeugd. Misschien werd je dag bijvoorbeeld lastiger gemaakt door een van je ouders als je fouten maakte en dus krijg je nu problemen met je emoties als je een foutje maakt.

Helemaal niet handig, want je woont niet meer thuis en je bent nu ook geen klein kind meer die niet voor zichzelf kan opkomen.

In gedachten kun je dan iets doen met dat moment. De hypnotherapeut helpt je hiermee en als je een moeilijke jeugd hebt gehad is de kans groot dat je dan het gesprek met je innerlijke kind aangaat.

In dit gesprek kun je jouw innerlijke kind laten zien dat bepaalde overlevingsstrategieën niet meer nodig zijn. Je laat zien dat je innerlijke kind nu wel krijgt wat het nodig heeft, maar dan nu van jezelf in plaats van volwassenen in je leven.

Gedrag veranderen

Alleen al dit gesprek met je innerlijke kind kan veel doen om je gedrag te veranderen. Maar soms heb je meer nodig dan dat. In dat geval kan een visualisatie over hoe je zou willen reageren op bepaalde situaties - zoals wanneer je ergens een slecht gevoel over krijgt - al helpen om je onderbewuste klaar te stomen om het in de toekomst anders te doen.

Een posthypnotische suggestie, een suggestie over je gedrag na de hypnosesessie, kan dan ook veel doen om ervoor te zorgen dat je kalm blijft in lastige situaties.

Mindfulness verbeteren

Veel emoties die je hebt zijn reacties op je gedachten. Die gedachten kunnen bijvoorbeeld gaan over iets wat zich in de toekomst afspeelt of iets wat je in het verleden verkeerd hebt gedaan. Een manier om rustig te blijven is door met je gedachten in het hier-en-nu te zijn. Dit wordt ook wel mindfulness genoemd.

Je bent je dan bewust van je gedachten en van de invloed die gedachten op je hebben. Als je merkt dat je bezig bent met een bepaalde angst over iets wat in de toekomst zou kunnen gebeuren helpt mindfulness je om je weer te focussen op het nu. Bijvoorbeeld door je eventjes te focussen op je ademhaling en je lichaam te ontspannen.

Zelfvertrouwen verbeteren

Een moeilijke jeugd kan ook zorgen voor lager zelfvertrouwen, maar gelukkig kunnen hypnotische suggesties veel doen om je zelfvertrouwen op te krikken. Hypnotische suggesties kunnen gebruikt worden voor je gedrag, maar ook voor je zelfbeeld.

In het geval van het verbeteren van je zelfvertrouwen gaat het ook om het verbeteren van je ego.

Dit kan gedaan worden door het herhalen van hypnotische suggesties zoals:

“Ik kan alles.”

“Ik ben goed genoeg.”

“Ik ben geliefd.”

“Ik mag fouten maken.”

“Ik mag genieten.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je problemen met je moeilijke jeugd kan een hypnotherapeut andere suggesties bedenken om je zelfvertrouwen te verbeteren.

Verlatingsangst verminderen

Een ander probleem wat je kunt hebben als je een moeilijke jeugd hebt gehad is verlatingsangst. Je vindt het dan maar lastig om erop te vertrouwen dat je romantische partner bij je blijft en dat deze niet vreemd zal gaan of je simpelweg zal verlaten.

In dat geval helpt het opbouwen van het ego en een gesprek aangaan met je innerlijke kind vaak ook al goed.

Een andere techniek die dan ook nog gebruikt kan worden is het sociaal panorama. Op welke plaats zet jij je partner bijvoorbeeld onbewust? Kijkt deze je aan? Sta je naast elkaar of sta je wat van elkaar af en kijk je een andere kant op?

In gedachten kun je jouw partner een andere plaats zetten. Waardoor je angst dat hij/zij je verlaat al minder groot wordt en waardoor jij je partner net even de ruimte gunt of de intimiteit gunt die hij/zij nodig heeft om echt een goede verbinding met je te maken.

Hoe cool is dat?

Slachtofferschap overwinnen

Daarnaast heb je dus kans dat je door een moeilijke jeugd in een soort slachtofferrol komt, waardoor je ook nog eens slachtoffer kunt worden van andere mensen. Helemaal niet handig.

In plaats daarvan is het beter om ten minste je volwassen zelf te zien als een soort dader. Als iemand die invloed heeft op zijn/haar gedrag en op het leven. Bij rode vlaggen onderneem je bijvoorbeeld actie in plaats van dat je iets ergens op aan laat komen waardoor je alsnog het slachtoffer wordt van iets.

Het herkaderen van je rol in de wereld kan ervoor zorgen dat je juist geen slachtoffer wordt en dat jij jezelf kunt zien als een krachtig persoon. Iemand die juist door een moeilijke jeugd heeft kunnen groeien en die in plaats van PTSS posttraumatische groei kan doormaken.

Dat is een veel prettiger beeld.

Wil jij meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf en andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je gelijk in voor een van onze opleidingen. De opleidingen zijn klassikaal of live online te volgen. Kies een opleidingsvorm die bij je past.

Heb jij juist hulp nodig om een moeilijke jeugd te verwerken? Ga dan naar bestetherapeut.nl

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen