Natuur: Hoe de natuur je hypnotiseert om te leven

De natuur, eigenlijk kunnen we niet zonder. Overal, zelfs in de stad, is de natuur te zien. Je zou het zo snel niet denken, maar die paardenbloemen die tussen de tegels een plekje vinden om te groeien zijn natuurlijk ook een onderdeel van de natuur. Dat is wel maar een klein stukje natuur. In dit blog ga ik in op tijd doorbrengen in duidelijk groen. Zoals een groot stadspark, het bos of het platteland/buitengebied.

In Nederland leeft merendeel van de mensen in stadsgebied. Dit heeft invloed op je gezondheid. Tijd doorbrengen in het groen is belangrijk omdat het voor allerlei gezondheidsvoordelen zorgt.

Daarbij hebben mensen nu veel minder interactie met de natuur dan 20 jaar geleden. Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om die interactie te hebben, niet alleen voor een goede gezondheid, maar ook voor een goede relatie met natuur zelf. Als je in de natuur bent onderken je het belang van de natuur. Ben je niet veel in de natuur, dan onderken je het belang van de natuur vaak minder. Hierdoor kun je op termijn in een negatieve cirkel komen wat betreft natuur, terwijl je door blootstelling aan de natuur in een positieve cirkel komt[1].

Als je dus geen tijd doorbrengt in de natuur geniet je niet van die voordelen. Mensen die in de stad wonen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en overgewicht.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je minimaal 30 minuten per week doorbrengt in de natuur dit al voordelen kan hebben voor je sociale, fysieke en mentale gezondheid[2]. Hoe meer tijd je besteedt in de natuur, hoe gezonder de natuur voor je is.

Omdat tijd doorbrengen in de natuur zorgt voor positieve gevoelens zorgt de natuur er ook voor dat je op een positieve manier ernaar kijkt en er ook positieve dingen gaat doen[3]. Dat is heel kort door de bocht de hypnose van de natuur.

Invloed van natuur op je fysieke gezondheid

Uit het bovengenoemde onderzoek blijkt dat tijd doorbrengen in de natuur onder andere goed is voor het verlagen van je bloeddruk.

Daarnaast zuiveren planten de lucht. Hierdoor zal de lucht in grote stadsparken schoner zijn dan in de rest van de stad. Natuurlijk heb je de schoonste lucht als je gewoon even de stad uit bent en lekker gaat wandelen in een bos of tussen de weilanden.

De natuur hypnotiseert je ook in zekere zin. Thuis word je vaak gehypnotiseerd door de televisie om lekker stil op de bank te zitten, maar in de natuur word je juist gehypnotiseerd om iets actiefs te doen[4]. Het minste dat je doet is door de natuur heen lopen of lekker zonnen, wat weer goed is voor vitamine D aanmaak.

Die activiteit zorgt dan weer voor een lagere bloeddruk, een lagere kans op diabetes type II en minder overgewicht.

Invloed van natuur op je mentale gezondheid

In het onderzoek naar hoeveel tijd je moet doorbrengen in de natuur voor je gezondheid blijkt dat naast het verlagen van je bloeddruk, tijd doorbrengen in de natuur ook zorgt voor minder depressieve gevoelens.

De natuur hypnotiseert je ook om te ontspannen en je op te laden. Mensen die tijd doorbrengen in de natuur hebben vaak minder last van stress dan mensen die nauwelijks tijd doorbrengen in de natuur.

Daarbij blijkt ook dat je emotionele staat kan veranderen door tijd door te brengen in de natuur. Na 5 minuten in de natuur kun je het effect al voelen. Je hebt minder stress, je kunt beter nadenken en je bent gelukkiger in de natuur. Je hebt ook meer zelfvertrouwen.

Deze effecten zorgen ervoor dat de natuur je van een stressvolle staat kan hypnotiseren naar een ontspannen staat met meer vertrouwen in je toekomst.

Als je je niet goed voelt is een wandelingetje in de natuur maken altijd een goed idee.

Invloed van natuur op je sociale leven

In het onderzoek naar hoeveel tijd je moet doorbrengen in de natuur voor je hele gezondheid blijkt ook dat als je vaak of regelmatig naar de natuur gaat dit een positief effect heeft op je sociale leven (Misschien omdat je samen met vrienden naar de natuur gaat).

De hypnose van de natuur ervaren

Zoals gezegd aan het begin van dit blog is het nodig om in de natuur te zijn om positief beïnvloed te worden en om onder de hypnose van de natuur te raken.

Hoe ervaar je dan de hypnose van de natuur?

Gelukkig hebben de onderzoekers het niet alleen over de bossen op de Utrechtse Heuvelrug, ze hebben het ook gewoon over stadsparken. Dus of je nu in Amsterdam woont of in Klazienaveen je kunt overal genieten van de natuur.

Wat nodig is, is dat je er op uit gaat.

Soms kun je echter angsten hebben om de deur uit te gaan en om echt even te genieten van de natuur. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor teken, want de ziekte van Lyme, of wespen (want die vliegen rond bij die openbare prullenbakken).

In dat geval is het belangrijk om over die angsten voor de beestjes en stofjes in de natuur heen te komen.

Zoals gezegd kun je een soort negatieve cirkel over de natuur krijgen als je er nooit heen gaat. Dat negatieve patroon moet je eerst doorbreken.

Dit kan worden gedaan met hypnose. Een hypnose-expert kan je helpen te achterhalen waar dit negatieve patroon door is ontstaan. Waar zijn de negatieve overtuigingen van de natuur vandaan gekomen?

Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met regressie. Regressie is een techniek die je onder hypnose uitvoert. Je gaat dan terug naar het moment waarop een overtuiging is ontstaan. Dit zijn vaak momenten uit je jeugd, zoals wanneer je als kind eens vervelend gestoken bent door een wesp of iets dergelijks.

Met je volwassen kennis kan de gebeurtenis veel minder eng lijken dan hij was en hierdoor kun je sneller de overtuiging krijgen dat je juist wel mag genieten van dat stadspark.

Overtuigingen over de natuur veranderen

Soms heb je ook hardnekkige overtuigingen die niet zo eenvoudig met een regressie weggaan. In dat geval kan het herhalen van helpende overtuigingen tijdens zelfhypnose een oplossing zijn.

Helpende overtuigingen kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Het is gezond om in de natuur te zijn.”

“Ik voel me gelukkiger als ik minimaal een half uur per week in de natuur ben.”

“Ik zorg goed voor mijn lichaam als ik een half uur per week in de natuur ben.”

“Als ik geniet van de natuur, geniet de natuur van mij.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kunnen de hypnotische suggesties anders zijn.

Deze hypnotische suggesties worden gegeven terwijl je onder hypnose bent. Of je herhaalt ze hardop terwijl je onder hypnose bent. Als je onder hypnose bent sta je meer open voor deze suggesties dan als je dit blog nu leest. Door de hypnose neem je ze sneller aan en worden ze ook sneller onderdeel van je wezen.

Mindfulness zijn in de natuur

Om echt optimaal te genieten van de natuur kun je op dat moment heel mindful zijn. Je probeert je focus echt te houden bij de natuur om je heen en dus met je gedachten in het hier en nu te blijven. Om niet na te denken over je fiets of auto die bij het natuurgebied staat. Om niet na te denken over hoe spannend je het vindt in de buitenlucht.

Je geniet van de bloemen, het briesje, de zoemende insecten, roofvogels en reigers, de hitte op je huid.

Door die mindfulness op dat moment kun je heerlijk ontspannen en geniet je volop van de mentale gezondheidsvoordelen van de natuur.

Als je bang bent dat je het lastig vindt om mindful te zijn in de natuur en om echt volop te genieten van de voordelen kan een hypnose-expert je helpen met die mindfulness. Dit kan bijvoorbeeld door een geleide visualisatie waarin jij je helemaal kunt voorstellen dat je geniet van de natuur. Dat je actief bent in de natuur en dat je sociaal met vrienden eropuit gaat.

De natuur hypnotiseert, moedigt je aan om te doen wat goed voor je is en je kunt je laten hypnotiseren om meer tijd in de natuur door te brengen. Wil je weten hoe hypnose precies werkt en wat je ermee kunt doen om jezelf en andere mensen te helpen? Kom dan eens naar de hypnose playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/fee.1225

[2] https://www.nature.com/articles/srep28551

[3] https://academic.oup.com/bioscience/article/65/5/476/324489

[4] https://academic.oup.com/bioscience/article/65/5/476/324489