Onbegrepen voelen: Waar komt dit vandaan en hoe erg is het?

Je onbegrepen voelen kan heel frustrerend zijn. Je hebt een gesprek en op de een of andere manier krijg je reacties van mensen alsof jij heel wat anders hebt gezegd dan wat je hebt gezegd. Hoe kan dit toch? Je onbegrepen voelen kan veel effect op je hebben. In dit blog ga ik dieper in op je onbegrepen voelen en wat je eraan kunt doen.

Ik voel me onbegrepen

Je onbegrepen voelen kan op allerlei manieren duidelijk worden. Je krijgt bijvoorbeeld reacties die je totaal niet verwacht. Je voelt dat er een probleem is, maar krijgt het maar niet voor elkaar om dit probleem aan je omgeving duidelijk te maken. Er is sprake van een communicatie-barrière.

Als je je onbegrepen voelt, voel je die frustrerende emoties, maar je kunt ze niet goed verwoorden. Je voelt meer onrust en je hebt een ander beeld van de realiteit dan de persoon die jou (overduidelijk) niet begrijpt[1].

Je onbegrepen voelen kan er ook voor zorgen dat je je onbelangrijk voelt voor je omgeving, tegelijkertijd kan je er heel creatief door worden om toch de problemen op te lossen[2].

Het verschil tussen begrepen worden en onbegrepen worden

Iedereen vindt het in meer of mindere mate belangrijk om begrepen te worden. Je wilt ten minste het idee krijgen dat mensen je begrijpen. Zeker weten of iemand begrijpt wat je bedoelt weet je namelijk nooit, maar het is fijn als je ten minste het gevoel krijgt dat je begrepen wordt[3].

Je begrepen voelen is belangrijk voor je relaties en om je goed te voelen.


Het zorgt ervoor dat je je sterk, waardig en belangrijk voelt.


Ander onderzoek laat zien dat als jij je in je dagelijkse interacties begrepen voelt je minder last hebt van fysieke klachten en meer tevreden bent over je leven. Dit effect is groter als jij veel rekening houdt met hoe anderen je zien[4].

Je onbegrepen voelen in je relatie

Een goede relatie is een relatie waarin je elkaar begrijpt[5]. Onderzoek laat zien dat hoe langer je relatie duurt, hoe belangrijker het is dat je elkaar begrijpt om de kwaliteit van de relatie goed te houden[6].

Je onbegrepen voelen is namelijk een vorm van dat je opeens het idee hebt dat de ander jouw identiteit niet ziet zoals jij die ziet. Als je je wel begrepen voelt, dan weet je ook dat de ander jou ziet zoals jij jezelf ziet.

Je zou zeggen dat een ruzie een signaal is van onbegrip of van het niet verifiëren van je identiteit. Maar onderzoek laat zien dat als een partner juist ruzie vermijdt dit ervoor zorgt dat je je meer onbegrepen voelt. Je kan als man echter dit effect verminderen met zelf-affirmaties en vrouwen kunnen volgens dit onderzoek dit effect ook ietsje verminderen, maar minder sterk dan mannen[7].

Een potje ruzie maken kan dus zomaar uiteindelijk voor meer begrip zorgen en dan hoef je ook niet echt aan jezelf te werken wat betreft het idee dat je identiteit door je omgeving bevestigd wordt. Ruzie maken kan soms dus een nuttige functie hebben.

Je onbegrepen voelen in de zorg

Met name als je mentale problemen hebt is het belangrijk dat je zorgverlener je begrijpt. Als je het gevoel hebt dat je therapeut je niet begrijpt kan dit de relatie die je met je therapeut hebt totaal teniet doen. Het is frustrerend of je kan je zelfs behandeld voelen alsof je een kind bent. Of alsof je een ding bent dat gefixt moet worden.

Daarnaast kan je onbegrepen voelen ook een vorm van bescherming zijn. Want als iemand anders jou niet begrijpt, dan hoef je daar ook geen kritiek of feedback van serieus te nemen (dat is dan in ieder geval je gevoel)[8].

Door onbegrip kan je ook aan jezelf gaan  twijfelen en je geïsoleerd voelen.

Het is moeilijk als zorgverlener om iemand die zich onbegrepen voelt door de zorg weer het gevoel te geven dat hij/zij wél begrepen wordt (bron 5). Het is erg belangrijk dat je begrepen wordt, want dit zorgt ervoor dat je problemen die je hebt met meer moed en wilskracht het hoofd kan bieden.

Je onbegrepen voelen op je werk

Je onbegrepen voelen op je werk heeft een samenhang met de manier waarop jij je  hecht aan mensen. Heb jij een angstige of onzekere hechting? Dan voel je je vaker angstig op je werk door onbegrip. Je hebt erkenning nodig voor het werk dat je doet en je wordt gemotiveerd door waardering voor je werk.

De angst is ook dat je afgewezen wordt als mensen niet onder de indruk zijn van het werk dat je doet. Die zorgen over hoe mensen je werk zien kunnen je productiviteit verminderen[9].

Eenzaam en onbegrepen voelen

Je onbegrepen voelen kan er ook voor zorgen dat je je eenzaam voelt. Eenzaamheid is namelijk een vrij subjectieve ervaring. Je kunt bijvoorbeeld heel veel mensen in je leven hebben, maar als je niet goed met die mensen kunt praten kan dat ervoor zorgen dat je naar iemand verlangt die wel op één lijn met je zit. Dat kan voor die gevoelens van eenzaamheid zorgen als je veel last hebt van je onbegrepen voelen[10].

Anders omgaan met je onbegrepen voelen

Je onbegrepen voelen heeft dus allerlei effecten in je privéleven en op je werk. Maar hoe erg is het nu om onbegrepen te zijn? Uiteindelijk komt dit gevoel uit jezelf en is het een gevolg van hoe jij de wereld ziet en hoe jij denkt in die wereld te moeten functioneren. Het is een gevolg van je overtuigingen en het belang dat jij hecht aan begrepen worden.

Er zijn twee dingen die je je kunt bedenken. Hoe belangrijk is het dat jij je begrepen voelt voor waar je het voor nodig hebt? Hoe belangrijk zijn de mensen in je leven die jou maar niet willen of kunnen begrijpen?

Regressie

Om te achterhalen waarom je je onbegrepen voelt en waar het vandaan komt kan een hypnotherapeut je helpen met regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop jij je onbegrepen voelde en dit erg vond. Vervolgens kan de hypnotherapeut je helpen om dit moment opnieuw te interpreteren.

De meeste overtuigingen ontstaan namelijk in je kindertijd en die blijven gewoon lekker in je  onderbewuste, ook al weet je inmiddels wel meer dan toen je een kind was. Omdat je met hypnose je onderbewuste als het ware kan veranderen helpt deze techniek je om dit soort overtuigingen te veranderen en dat kan met de regressie techniek. Je kunt dan inzichten krijgen die je als kind niet had, waardoor je het bijvoorbeeld minder belangrijk vindt als mensen op je werk je niet begrijpen, als ze je werk – het eindresultaat – maar goed genoeg vinden.

Onbegrip uit je relatie halen

In je relaties is het wel belangrijk om je begrepen te voelen op de lange termijn. Het interessante is dat ruzie ervoor kan zorgen dat er juist wel begrip voor elkaar ontstaat. Soms moet je blijkbaar door hevige emoties je partner half dwingen om eens goed na te denken over wat je nu bedoelt, maar tegelijkertijd kan jouw gevoel van onbegrip hetzelfde gevoel van onbegrip bij je partner veroorzaken. Dus doe tijdens zo’n ruzie ook je best om je partner te begrijpen. Uiteindelijk heb je toch twee mensen nodig voor een relatie.

Misschien vind je het door omstandigheden lastig om ruzie te maken. In dat geval kan je ook kijken naar overtuigingen die je hebt over ruzie met je partner, ook met regressie. Of je kunt nieuwe overtuigingen “installeren” door bepaalde hypnotische suggesties te herhalen, zoals:


“Hoe eerder het onbegrip verholpen is, des te beter voor de relatie.”



“Ruzie maakt een relatie gezond en geeft iedereen de mogelijkheid om ongenoegens eens uit te spreken.”



“Ruzie is goed, zolang je maar bij je punt blijft.”



“Ik mag even weglopen en nadenken tijdens het ruzie maken.”



“Goedmaakseks is leuk 😉”


Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van jouw overtuigingen kan je andere suggesties krijgen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je elkaar gaat uitschelden tijdens een ruzie, zie het meer als een stevige discussie.

Jezelf zijn voor de juiste mensen om je heen

Dat onbegrip en het belangrijk vinden dat bepaalde mensen je begrijpen is ook een vorm van hoe belangrijk je die mensen vindt. Uiteraard is het bij familie en werk wel handig dat je het onbegrip kunt ombuigen in begrip. Een stevige discussie aangaan kan dan al een oplossing zijn.

Maar als je door het onbegrip totaal niet  jezelf kunt zijn, dan word je daar op de lange termijn ook niet gelukkig van.

Het leuke is, dat als je jezelf bent je vanzelf mensen om je heen verzamelt die daarbij passen. Die periode van  jezelf zijn, hierdoor mensen om je heen verliezen kan lastig zijn, maar uiteindelijk verzamel je dan mensen om je heen die wel bij je passen en die je wel begrijpen.

Kun je op je werk gewoon echt niet jezelf zijn, begrijpen collega’s jou en je  intenties met je werk totaal niet? Dan kan het ook handig zijn om toch op zoek te gaan naar een andere baan met collega’s die wel bij je passen.

Je hoort bijvoorbeeld vaak dat mensen worden afgewezen voor een baan omdat zie niet zouden passen in het team. Dit klinkt soms heel stom, maar uiteindelijk doen ze je een plezier. Want dan hadden zij al door dat ze jou niet begrepen of dat er op een andere manier frictie zou zijn.

Soms denk je misschien dat je helemaal niet in huis hebt wat je nodig hebt voor een bepaalde baan, maar als je past in het team kan dat voor een bedrijf een reden zijn om juist jou aan te nemen. Al het andere is immers te leren en die energie heb je als jij jezelf kunt zijn.

Hiervoor kan het opbouwen van zelfvertrouwen een belangrijke rol spelen, dat is ook iets waar hypnotherapie je mee helpt.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het HIN. Ideaal om jezelf te ontwikkelen of juist om andere mensen mee te coachen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:



Bronnen: