Elke maand is het weer zover: je bent ongesteld en je hebt last van pijn. Super vervelend, want je hebt wel allerlei dingen te doen. Dus als het even niet hoeft zou dat ook heel fijn zijn. De ene vrouw heeft meer last van de menstruatie dan de andere vrouw. Maar als je er last van hebt, is het ook écht super vervelend. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij je veel flauwvalt alsof de pijn nog niet genoeg is. Thuisblijven lijkt dan de enige optie.
Waar heb je last van pijn bij ongesteldheid?
In je onderbuik en onderrug kun je last hebben van pijn. Deze pijn kan zelfs al beginnen nog voordat je ongesteld bent. Sommige vrouwen hebben 2 weken last van de menstruatie, meestal krijgen zij de pil voorgeschreven om minder last te hebben van de menstruatie omdat ze dan zelf kunnen bepalen hoe lang de cyclus duurt. Dan kun je bijvoorbeeld voor een cyclus van 6 weken gaan in plaats van 1 maand.
Als je ook op andere plaatsen last hebt van de pijn kun je last hebben van endometriose. In dat geval kan baarmoederlijk slijmvlies buiten de baarmoeder zich ontwikkelen. Dit is erg pijnlijk tijdens de ongesteldheid omdat dit dan ook buiten de baarmoeder afneemt. Dit zorgt dan voor pijnlijke ontstekingen die het lichaam op een andere manier dan via de vagina moet opruimen.
Waarom doet ongesteld zijn zeer?
Je baarmoederis elke maand bezig om een fijn plekje te creëren waar een foetus zich op een goede manier kan ontwikkelen. Hiervoor krijg je een wat dikker slijmvlies in de baarmoeder, maar als je eitje niet bevrucht wordt ruimt de baarmoeder op.
De spieren die ervoor zorgen dat het te veel gemaakte slijmvlies uit je lichaam wordt gewerkt zorgen voor de pijn.
Sommige mensen hebben ook last van misselijkheid, zweten, overgeven, duizeligheid, hoofdpijn en diarree.
Wat te doen tegen de pijn van ongesteldheid?
Over het algemeen werken pijnstillers tegen de pijn bij ongesteldheid, maar soms niet en soms wil je gewoon geen pil nemen.
In dat geval werkt een gezond dieet, regelmatig bewegen en het verminderen van stress vaak ook tegen de pijn van ongesteld zijn.
Daarnaast kan hypnose ook helpen tegen de pijn. Hypnose wordt ook in veel andere gevallen gebruikt als middel tegen pijn, zoals bij chronische pijn, pijn tijdens de bevalling en andere pijnlijke momenten.
Uit onderzoek blijkt ook dat cognitieve gedragstherapie (CGT) in combinatie met hypnose een significant effect heeft bij het verminderen van de pijn. In dit onderzoek kregen de deelnemers 10 sessies waarin ze zelf-hypnose en CGT-technieken leerden of uitvoerden in 45 minuten.
Waarom kan hypnose helpen tegen pijn bij ongesteldheid?
Pijn is iets subjectiefs, natuurlijk doen dezelfde dingen bij mensen pijn. Als iemand je prikt doet dat zeer, dat is bij de ander ook voelbaar. Maar voor de ene persoon is een prik veel pijnlijker dan voor de andere persoon.
Dit heeft te maken met de pijngrens die je hebt. De pijngrens is de hoeveelheid pijn of ongemak die je zonder problemen kunt verdragen. Dit is voor iedereen verschillend.
Het meest bekende bewijs voor de pijngrens is de pijngrens die vrouwen voor of na een natuurlijke bevalling hebben. Voor de bevalling is deze vaak lager dan hij voor mannen is terwijl de pijngrens na de bevalling vaak hoger ligt dan hij voor mannen is.
Dit is een subjectief gevoel en juist op dat subjectieve deel heeft hypnose invloed.
Hoe hypnose kan helpen tegen de kramp.
Nou dat is hartstikke mooi dat dit helpt, maar hoe dan?
Cognitieve gedragstherapie gaat in op overtuigingen die je hebt en door hypnose te gebruiken ben je sneller in staat om die overtuigingen te veranderen. In dit geval gaat dat dus over de overtuigingen die je hebt over pijn, over de kwaliteit van je leven met pijn en over de invloed die jij zelf hebt op die pijn tijdens ongesteldheid.
Visualisatie met hand
Een techniek die veel gebruikt wordt bij kramp is een visualisatie met je handen. In eerste instantie is het belangrijk dat je je ontspant. Je gaat liggen en haalt gelijkmatig adem door je buik. Je ontspant je spieren, eventueel met een snelle bodyscan, en laat je lichaam helemaal ontspannen.
Dan leg je jouw handen op je onderbuik waar je last hebt van de kramp. Je laat ze daar even liggen tot je voelt hoe de warmte van je handen je buik verwarmen. Deze rustgevende warmte zorgt ook voor een kalmer gevoel in je onderbuik en kalmeert de krampen. Je voelt je fijn en sereen. Je voelt hoe de hitte je baarmoeder goed doet en de pijn van de kramp minder heftig is.
Deze visualisatie, waarbij je de tekst kunt laten voorlezen door iemand helpt bij veel soorten kramp. Ook mensen die last hebben van darmproblemen gebruiken deze techniek graag om minder last van pijn in de buik te hebben.
De knop visualisatie
Om het gevoel van controle op de kramp en pijn op een andere manier te vergroten is door een knop te visualiseren. Je ziet dan een soort volumeknop voor je die je harder of zachter kunt draaien. Als je ontspannen bent, zoals bij de vorige visualisatieoefening, visualiseer je de knop voor je en draai je hem zachter. Hiermee draai je de pijn naar een lager pitje, als het ware.
Een plek om te ontspannen
Kramp en spanning lopen vaak hand in hand. De bovengenoemde visualisaties focussen zich duidelijk op het verminderen van pijn, maar je kunt het ook subtieler aanpakken. Bijvoorbeeld met een visualisatie van jezelf op een ontspannen plaats. Een hypnotiseur kan je hiermee helpen als je het lastig vindt om dit zelf te doen.
Je visualiseert in ieder geval een plaats waar je een fijne herinnering aan hebt, zoals dat strand tijdens de zomervakantie waar het eens uitzonderlijk rustig was. Of dat weiland vol bloemen en zoemende bijen waar je zo tot rust kwam. Door de visualisatie is het de bedoeling dat jij je kunt ontspannen en even niet denkt aan de pijn van ongesteld zijn.
Een geleide visualisatie kan als volgt gaan:
“Je loopt in je favoriete zomerkleding die lekker zit over de duinen. Je voelt een prettig briesje en ruikt de zee. Je hoort de meeuwen kolderen, maar ze vliegen gelukkig een heel eind verderop. De zon is prettig op je huid en verwarmt je. Je loopt rustig door prettig aanvoelend zand, dat je voeten lekker verwarmt naar je plekje en legt daar je supergrote badhanddoek neer. Dan ga jij erop liggen. Heerlijk zacht is het zand en alles is lekker comfortabel. Je voelt hoe de spieren in je lichaam zich ontspannen. Je voeten, je kuiten, je bovenbenen, je rug, je buik en je armen. Zelfs je tong drukt niet meer tegen je gehemelte aan. Je geniet van het briesje dat de hitte van de zon écht fijn maakt en misschien doezel je zelfs een beetje in.”
Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie, afhankelijk van jouw favoriete plaats om te ontspannen kun jij een andere visualisatie voorstellen.
Overtuigingen over de kramp veranderen
Pijn is dus een subjectief gegeven en is daarom sterk afhankelijk van de overtuigingen die je erover hebt. Door de pijn zijn er bijvoorbeeld bepaalde dingen die je liever niet doet, zoals veel bewegen of iets dergelijks.
Als jij iemand bent die zich vooral focust op wat je niet meer kunt door de pijn is het verstandig om die focus te verleggen. Dit is iets wat met hypnotische suggesties kan. Deze kun je thuis tijdens zelfhypnose herhalen of beluisteren als je hier een mp3 van hebt gekregen.
Voordat je deze zelfhypnose oefening doet kun je een visualisatie oefening doen die jouw ontspanning bevordert. Hierdoor kom je ook sneller in zelfhypnose.
De suggesties kunnen dan bijvoorbeeld zijn:
“Ook met buikpijn kan ik genieten van mijn dag.”
“Ik kan altijd een glimlach op mijn gezicht plakken, dan komt de rest vanzelf.”
“Als ik water drink vermindert de pijn.” (Uitdroging zorgt voor een sterker gevoel van pijn)
“Ik kan simpele taken uitvoeren als ik ongesteld ben.”
“Als ik mij rek en strek voel ik me beter.”
Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties, afhankelijk van jouw overtuigingen over pijn en ongesteld zijn kun je andere suggesties krijgen van je hypnotiseur.
Je hypnotiseur moet hiervoor wel je overtuigingen achterhalen. Dit kan hij/zij op meerdere manieren doen. Bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek of met regressie. Bij een Socratisch gesprek wordt de waarom-vraag een aantal keer herhaald om bij je diepste overtuigingen te komen.
Als dit niet helpt kan regressie ook helpen. Tijdens regressie ga je terug naar een herinnering die ervoor heeft gezorgd dat je overtuigingen hebt gekregen over pijn tijdens de ongesteldheid die je op dit moment niet helpen.
Wellicht heeft een familielid toen je klein was veel last gehad van pijn tijdens de ongesteldheid en heeft dit toen een grote indruk op je gemaakt. Hierdoor kun je denken dat je minder kunt en minder controle hebt dan je hebt. Tijdens een regressie kan dit duidelijk worden en kun je samen met de hypnotiseur bepalen of jij wel dezelfde lasten hebt als die persoon uit je jeugd.
Wil je meer weten over hypnose en andere mentale technieken om problemen op te lossen? Kom dan eens naar het Hypnose Instituut Nederland. Bekijk onze agenda voor de evenementen.
Bronnen:
http://armaghanj.yums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-945-1&slc_lang=en&sid=1