Een paniekaanval is super vervelend. Je denkt dan namelijk dat je echt doodgaat en die doodsangst is gewoon zwaar om mee te leven. Je bent niet de enige die weleens een paniekaanval heeft. 70% van de mensen heeft hier jaarlijks last van.
Ongeveer 4% van de Nederlandse bevolking heeft last van een paniekstoornis. Dat zijn toch 1 op de 25 mensen. Vrouwen hebben hier 3 keer vaker last van dan mannen. Je kunt op elke leeftijd last hebben van paniekaanvallen, maar meestal begint dit wanneer je tussen de 20 en 40 jaar oud bent[1].
Symptomen van een paniekaanval
Hoe weet je nu of je een paniekaanval hebt? Er zijn een aantal manieren waarop je een paniekaanval kunt herkennen, namelijk:
- Je hebt last van intense angstgevoelens.
- Er is geen duidelijke oorzaak voor je angst of de intensiteit ervan.
- Je bent bang dat je de controle verliest.
- Je bent bang dat je doodgaat.
- Je hart klopt heel snel.
- Je zweet meer dan normaal.
- Je trilt.
- Je hebt het heet of juist koud.
- Je bent misselijk.
- Je hebt buikkrampen.
- Je hebt pijn op de borst.
- Je hebt hoofdpijn.
- Je voelt je duizelig of licht in het hoofd en bent bang dat je flauwvalt.
- Je hebt het gevoel dat je niet in de realiteit bent.
Dit is natuurlijk ontzettend vervelend. De meeste mensen krijgen maar 1 of 2 keer in hun leven een paniekaanval, maar wanneer je er vaker last van hebt, heb je last van een paniekstoornis[2].
Paniekstoornis
Je hebt last van een paniekstoornis wanneer je regelmatig last hebt van paniekaanvallen. Je krijgt dan ook angst voor de angst om een paniekaanval te krijgen. Hierdoor leef je in constante stress en angst, waardoor je welzijn drastisch verlaagt.
Om hiervan zo min mogelijk last te hebben kun je geïsoleerd raken, omdat je simpelweg je veilige huis niet uit durft. Vaak krijg je er ook angsten bij, zoals rijangst. Of de angst om tunnels in te rijden.
Het hebben van een paniekstoornis heeft een grote invloed op je leven. Het is dan vaak ook lastiger om een baan vast te houden. Hierdoor kun je financiële problemen krijgen. Daarnaast kun je een uitweg zoeken in drugs, wat je leven er uiteindelijk ook niet makkelijker op maakt.
Uiteindelijk kun je er depressief van raken(bron 1).
Waarom krijg je paniekaanvallen?
Het is niet altijd duidelijk waarom je een paniekaanval krijgt. Dit kan aan meerdere factoren liggen, namelijk:
Je genen.
Het hebben van een paniekstoornis kan in je familie zitten. Als een van je ouders er last van heeft heb jij ook een grotere kans op het ontwikkelen van een paniekstoornis.
Ontzettend veel stress.
Het overlijden of scheiden van een dierbare kan bijvoorbeeld zorgen voor een paniekaanval, zelfs de geboorte van een nieuw kind. Of het meemaken van een traumatische gebeurtenis, zoals aangevallen worden of een ongeluk meemaken, maakt de kans op een paniekaanval ook groter.
Een karakter waarbij je gevoelig bent voor stress en negatieve emoties.
Roken of veel koffie of cafeïne drinken verhoogt vaak ook de kans op een paniekaanval.
Veranderingen in de manier waarop je brein functioneert.
Wanneer je in je jeugd bent misbruikt of mishandeld zorgt dit ook voor een andere ontwikkeling van je brein dan wanneer dit niet is gebeurd. Dit kan er ook voor zorgen dan je last krijgt van paniekaanvallen.
Een paniekaanval kan plotseling komen, maar als je er vaker een krijgt zul je merken wat je paniekaanval triggert. Wat er dan vaak gebeurt is dat je die omgeving of die zaken gaat vermijden. Aan de ene kant is dat heel handig, maar als het bijvoorbeeld op je werk gebeurt is het juist weer super onhandig.
Het is tijd om iets aan paniekaanvallen te doen als het je leven gewoon onmogelijk maakt, en sowieso als je er vaker last van hebt omdat ze gewoon super vervelend zijn om mee te maken (bron 1).
Bekijk ook deze video over paniekaanvallen:
Paniekaanval stoppen
Hypnose kan helpen tegen paniekaanvallen. Het is lastig om midden in een paniekaanval de aanval te stoppen met hypnose.
Hypnose kan wel helpen om van tevoren de paniekaanval te stoppen. Je elimineert dan de triggers die zorgen voor een paniekaanval.
Bij gewone psychologie wordt vaak cognitieve gedragstherapie toegepast om de triggers te elimineren. Dit betekent dat je ontzettend veel praat over je problemen. Dan duurt het vaak alsnog heel lang om hiervan af te komen.
Er zijn een paar stappen die je zelf kunt zetten om een paniekaanval te voorkomen.
Stap 1:
Ga op zoek naar wat je paniekaanval triggert. Ga vervolgens aan die trigger denken met alleen maar positieve gevoelens.
Stap 2:
Gebruik je ogen. Je gaat je vaak ontzettend focussen als je in een paniekaanval bent. Probeer in plaats daarvan je ogen te ontspannen en je nergens op te focussen. Kijk niet naar het object van je angst of paniek, maar kijk erlangs. Blik op oneindig zullen we maar zeggen.
Dit geeft signalen naar je brein dat je niet bang hoeft te zijn en kunt ontspannen.
Stap 3:
Laat gaan. Ga gewoon vol in paniek. Dit duurt maximaal 90 seconden. Alle stress is dan uit je lichaam en je wordt als het ware wedergeboren.
Fast phobia cure
Daarnaast kun je dus met hypnose van tevoren je angst of triggers elimineren. Dit kan onder andere met de fast phobia cure[3]. De mensen die NLP hebben bedacht hebben mensen geïnterviewd die een angst hadden en die daar nu geen last meer van hadden. Dit om te onderzoeken hoe je van een angst af komt.
Hieruit bleek dat mensen die het voor zichzelf hadden opgelost dat die zichzelf in paniek zagen raken, bijvoorbeeld in een lift, en ze bij zichzelf dachten dat het “belachelijk” was. Dan schoten ze in de lach. Dus ze lachten om zichzelf.
Anderen zeiden: “Opeens leek het alsof het heel ver weg was. Alsof het niet meer relevant was.”
Dit inspireerde ze tot een paar technieken. Namelijk dat mensen werden aangemoedigd om zichzelf in een lift te zien gaan en dan te gaan lachen.
Dit lukt niet altijd direct, maar bij de mensen bij wie het wel werkte werd de angst minder. Dus dit idee is doorontwikkeld. Hieruit is de fast phobia techniek ontwikkeld. In de opleiding wordt er een hele dag besteed aan het aanleren van deze techniek.
Kort door de bocht maak je in gedachten een filmpje van de situatie. Voor de situatie voelde je je prima en na de situatie voel je je prima. Dus je goede gevoel omringt het gevoel van angst.
Dan ga je dat filmpje terugspoelen. Je begint bij het einde en spoelt hem terug naar het begin in je hoofd. Omdat je dat nooit eerder hebt gedaan schijnt dit de angst te neutraliseren. Je kunt de video ook zwart wit maken, alsof het een oude foto is. Dan is het een oude film die je terugspoelt. En dan nog met een grappig muziekje erbij, waardoor je lachgevoelens opwekt.
We hebben dus zwart wit, het terugspoelen en het lachen erbij. Na dit 3 of 4 keer gedaan te hebben kun je testen hoe jij je dan voelt als je denkt aan je trigger. Geeft het bijvoorbeeld eerst een cijfer.
Herhaal dit tot het cijfer voor jou laag genoeg is, totdat jij je prima voelt.
Ben je nu bang en kun je je niet voorstellen dat het ooit overgaat? Visualiseer dan hoe je leven eruit zou zien als het voorbij is en maak dat onderdeel van de video. Als je nu midden in een bepaalde angst zit kun je je voorstellen hoe het ervoor was en ook hoe het zal zijn als het allemaal weer voorbij is.
Ook dit kun je herhalen, waardoor jij je op een gegeven moment een stuk beter voelt.
Dit lijkt heel simpel, maar het is super effectief. Wil je hier toch meer van weten? Schrijf je dan in voor de opleiding.
Confronteer je angst
Daarnaast kun je ook gebruikmaken van een confrontatie met je angst. Deze techniek wordt ook vaak gebruikt door psychologen. Het leuke is dat beide technieken net zo goed werken[4]. Dit is ook nog eens getest met een audio-opname van begeleiding van een fast phobia cure, dus kun je nagaan wat er gebeurt als deze specifiek op jou wordt toegepast.
Je kunt ook in hypnose je angst confronteren. Dan leer je tijdens een geleide visualisatie hoe je ook kalm kunt blijven in een spannende situatie om op die manier een paniekaanval te voorkomen. Persoonlijk vind ik deze techniek wel saaier om met mensen door te nemen en hij roept ook vaker gevoelens van angst op dan bij mensen die de fast phobia techniek krijgen.
Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop. De playshops worden gegeven in Wormerveer en Zwolle.
Wil je demonstaties zien, bijvoorbeeld van de fast phobia cure? Kom dan eens naar een hypnose seminar. Deze worden ook online gegeven.
Wil je juist leren hoe jij de fast phobia cure en andere technieken kunt gebruiken om mensen te helpen, bijvoorbeeld als coach of psycholoog? Meld je dan aan voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden ook online gegeven vanuit een professionele studio.
Pin ook deze handige infographic
Bronnen:
[1] https://www.rivierduinen.nl/uw-hulpvraag-ons-zorgaanbod/Angstklachten/Angststoornis/Feiten%20en%20cijfers#:~:text=Angststoornis-,Feiten%20en%20cijfers,van%20een%20paniekstoornis%20als%20mannen.
[2] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021
[3] https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=13511297&AN=19778911&h=cDIHqEyz4y1N%2fcoXRoTBFymRjsLNCVddr5UI%2fVibp62D0EvlDVWfKnjzRBiLEN9S0KnOI%2fvT8VWt%2bhbbT9VUkw%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d13511297%26AN%3d19778911