Positief denken: Tips en oefeningen om jezelf te trainen
24 oktober 2017 
6 min. leestijd

Positief denken: Tips en oefeningen om jezelf te trainen

Misschien ken je van die mensen om je heen die elke keer als er wat ergs gebeurt je erop wijzen dat een bepaalde gebeurtenis niet is gebeurd en dat het dus eigenlijk best goed gaat. Je kunt dit verschrikkelijk vinden, want hij/zij ziet toch ook wel dat het helemaal mis is? Toch kun je je afvragen of je zelf misschien ook iets te pessimistisch bent. Zelfs als een situatie duidelijk wel goed is, zoals een leuk verjaardagsfeest, is er toch wat aan te merken op de taart, de versiering of die net te harde lach van persoon X.

Om positief denken te bevorderen geef ik je in dit blog de handvatten om je denkpatronen te veranderen om positiever in het leven te staan.

Positief denken heeft invloed op je leven

De mindset die je hebt heeft invloed op allerlei factoren in je leven, zoals je gezondheid en zelfs je financiële status. Het zal je verbazen, maar positief denken is niet altijd het beste voor je. Ook in dit geval geldt dat je positief moet denken, maar daarmee problemen niet moet gaan bagatelliseren om ze maar niet op te lossen.

Positief denken moet er juist voor zorgen dat je meer gelooft in je eigen kracht om problemen op te lossen. Hierdoor denk je problemen niet weg, maar los je ze juist eerder en sneller op doordat je problemen niet ontkent en problemen ook niet door negatief denken onoverkomelijk maakt.

Door deze manier van positief denken te gebruiken heeft dit invloed op je leven. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die positief denken in loondienst vaak meer verdienen dan pessimistische collega’s?

Positieve denkers beginnen ook eerder een eigen bedrijf, maar ze verdienen vaak wel minder dan “realistische” denkers. Daarom wil ik je in dit artikel helpen met positief denken op een realistische manier zodat je de voordelen van positief denken houdt, zonder de nadelen.

Positief denken heeft zelfs invloed op je gezondheid. Uit Indisch onderzoek blijkt dat positieve denkers vaker gezond zijn dan mensen die negatief denken. Daarbij leven positieve denkers ook langer. Goed nieuws om aan een positieve mindset te werken.

Ook is positief denken goed voor je mentale gezondheid en je kunt er zelfs sterker van worden, ook op het fysieke vlak. Positief denken is bijvoorbeeld heel belangrijk voor topsporters.

Wat is positief denken?

Als je van een situatie stress krijgt kan dit leiden tot negatief denken. Je kunt bij een feest bijvoorbeeld stress krijgen van het idee dat het feest niet goed genoeg is. In plaats van je te focussen op wat er allemaal niet goed is gebruik je juist de bron van je stress als input om positief te denken.

Het bekende omdenken is daarom zo belangrijk om van je stressbron juist iets te maken waar je kracht en positiviteit uithaalt.

Hierdoor verbeter je je vertrouwen, motivatie, focus en zelfs je productiviteit.

Meerdere manieren om positief te denken

Er zijn vier onderdelen in het denken over jezelf en situaties die van belang zijn bij positief denken, namelijk:

  1. Zelf aanmoedigingsgedachten.
  2. Sociale aanmoedigingsgedachten
  3. Instructie- en controlegedachten
  4. Zelfbevestigende gedachten

Afhankelijk van de manier waarop je negatief denkt, zoals het denken in problemen, problemen met eigenwaarden of het niet halen van doelen kun je je focussen op 1 van die vier gebieden om positief denken te versterken.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die heel angstig zijn het beste hun negatieve angst gedachten kunnen ombuigen met instructie- en controlegedachten. Terwijl mensen die juist problemen hebben met hun gevoel van kunnen, met hun zelfverzekerdheid, meer denken in zelf aanmoedigingsgedachten en sociale aanmoedigingsgedachten om hun gedachten om te buigen naar positief denken.

Positief denken is dus niet voor iedereen hetzelfde. Om jezelf te trainen om positief te denken is het belangrijk om gedachten te trainen die het beste bij jou passen.

Voorbeelden van positieve gedachten

Jezelf aanmoedigen gedachten:

“Ik ga heel erg mijn best doen.”

“Voor mijn toekomst ga ik ervoor zorgen dat het lukt.”

Sociale aanmoedigingsgedachten:

“Mijn vrienden en familie steunen me, daarom ga ik mijn best doen.”

“Ik wil aan mijn omgeving laten zien hoe ik op mijn best ben.”

Instructie- en controlegedachten:

“Ik concentreer me alleen op mijn taak.”

“Ik word nerveus als ik denk aan hoe mijn omgeving reageert, dus dat ga ik negeren.”

Voorbeelden van zelfbevestigende gedachten:

“Ik kan doen wat ik heb gevisualiseerd.”

“Iedereen maakt fouten, dus die angst ga ik negeren.”

Oorzaak van negatieve gedachten achterhalen

Om jezelf te trainen om positief te denken is het belangrijk om te achterhalen waarom je negatief denkt: Is dit angst? Is dit onzekerheid over of je iets wel of niet kunt?

Als je het lastig vindt om de oorzaak van pessimisme te achterhalen kan een hypnotherapeut je helpen zodat je het positief denken op de beste manier voor jezelf kunt toepassen.

Oefeningen voor positief denken

Het achterhalen van de oorzaak van negatief denken is niet altijd nodig om positief te denken. Er zijn ook oefeningen die je kunt doen om het positief denken te bevorderen.

Oefening 1: Houd positieve zaken bij

Door dagelijks 3 positieve zaken van de dag op te schrijven train je jezelf om op een positieve manier naar je dag te kijken en om dingen sneller positief in te schatten.

Je kunt jezelf helemaal uitdagen om dagelijks tussen de 5 en 10 zaken op te schrijven die positief waren.

Oefening 2: Vervang de negatieve uitkomst voor een positieve uitkomst

Maak jij je veel zorgen als je bezig bent met plannen om bepaalde doelen te halen? Heb je dan direct allerlei doemscenario’s in je hoofd? Of heb je zelfs beelden van hoe dat doemscenario eruit ziet?

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich veel zorgen maken baat kunnen hebben bij het vervangen van dat doemscenario voor een positieve uitkomst. Zelfs het hardop zeggen wat juist een goede uitkomst kan zijn kan er al voor zorgen dat je positiever tegenover het probleem staat.

Daarnaast kun je de positieve uitkomst ook visualiseren om je minder zorgen te maken. Tijdens zelf-hypnose kun je bijvoorbeeld visualiseren hoe het succesvol oplossen van een probleem eruit ziet, hoe jij je dan voelt en hoe mensen uit je omgeving zich dan voelen.

Vind je het lastig om een goede uitkomst te visualiseren? Dan kan een hypnotherapeut je ook helpen met een geleide visualisatie. Doordat je dan ook meer weet over het visualiseren kun je deze techniek ook beter zelf toepassen bij toekomstige problemen waarover jij je zorgen maakt.

Oefening 3: Focus je op je ademhaling

Soms is negatief denken heel krachtig en kun je die gedachtegang maar lastig ombuigen naar positieve gedachten. In dat geval is het belangrijk om je eerst te focussen op je ademhaling. Dit helpt om je hoofd zo leeg mogelijk van gedachten te maken als mogelijk is.

Daarna kun je bijvoorbeeld oefening 2, het beeld positief maken uitvoeren met minder moeite omdat de negatieve gedachte je dan minder snel lastig valt.

Oefening 4: Herhaal positieve hypnotische suggesties

Als je weet waar je negatieve gedachten vandaan komen kun je iets doen om dat probleem minder prominent te maken. Een manier om positiever te denken over bepaalde zaken is om dagelijks hypnotische suggesties te herhalen die juist positief van aard zijn.

Heb je vaak negatieve gedachten over je uiterlijk? Dan kun je dagelijks tijdens zelfhypnose positieve suggesties herhalen over je zelfbeeld, zoals “Ik ben uniek.” En “Ik ben mooi.”

Heb je juist negatieve gedachten over hoe goed jij je werk kunt doen? Dan kun je juist dagelijks suggesties herhalen die je zelfverzekerder maken, zoals: “Ik heb deze baan omdat mijn baas in mij gelooft.”

Dit soort overtuigingen over jezelf en je omgeving hebben namelijk ook invloed op hoe goed je bent in positief denken.

Oefening 5: Begin de dag met een doel over hoe jij je wilt voelen

Door de dag heel bewust te beginnen met een doel over wat jij wilt bereiken doe je die dag meer om dat doel te behalen. Als je jouw ochtendritueel hebt gedaan ga je nog even rustig zitten en bedenk je wat je die dag wilt bereiken, zoals: “Vandaag wil ik de goede dingen van het leven zien.” Hierdoor ga je die dag elke beslissing maken met in je achterhoofd of je met de ene of andere optie het goede uit het leven gaat zien.

Dit werkt ook heel goed voor praktische doelen, zoals “Vandaag wil ik de presentatie goed voorbereiden.” De beslissing om dan nog even op social media te gaan kun je dan beter stoppen omdat dit je niet met je doel helpt.

Oefening 6: Leer van fouten

Fouten maken hoort bij het leven, dit kan voelen als falen. Falen is een moment waar mensen heel erg negatief van kunnen worden. In plaats van je te focussen op hoe waardeloos je bent omdat iets niet is gelukt kun je je beter afvragen welk deel van het proces goed ging en hoe je in het vervolg beter kunt omgaan met vergelijkbare situaties. Dan haal je toch nog iets positiefs uit het falen en heb je de volgende keer ook een betere mindset.

Wil je meer weten over mentale technieken om positief in he leven te staan? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2655283

http://www.ijcmph.com/index.php/ijcmph/article/view/146

https://www.shobix.co.jp/jssf/tempfiles/journal/2015/108.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005796715300814

http://econtent.hogrefe.com/doi/abs/10.1027/1016-9040.10.4.275

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen