In jezelf geloven: voor meer succes en daadkracht        
In jezelf geloven: voor meer succes en daadkracht        
08 december 2016 
5 min. leestijd

In jezelf geloven: voor meer succes en daadkracht        

Tijdens je studie, als je opzoek bent naar een baan en ook voor ondernemers is het ontzettend belangrijk om in jezelf te geloven. Als jij niet in je zelf gelooft wie doet het dan? In jezelf geloven is ontzettend belangrijk voor het behalen van succes in je leven en om niet bij de pakken neer te gaan zitten als het even tegen zit. Er zijn verschillende momenten in je leven waarin geloven in jezelf van belang is.

In dit artikel ga ik in op die momenten en wat je kunt doen om daar het beste uit te halen en het geloof in jezelf te versterken.

Als je opgroeit wordt alles in de meeste gevallen goed voor je geregeld. Geld is iets waar je eigenlijk geen benul van hebt. Dat het in Nederland noodzakelijk is snap je als kind waarschijnlijk ook nog niet helemaal. Toch word je ouder en op een gegeven moment ga je op jezelf wonen.

Voor de ene persoon is op jezelf wonen een moment van ultieme vrijheid waar al jaren naar wordt uitgekeken. Voor de ander is het een spannend moment dat eigenlijk uit noodzaak ontstaat, bijvoorbeeld vanwege de studie of door familieomstandigheden.

In het laatste geval is in jezelf geloven belangrijk om van op jezelf wonen een succes te maken.

Bekijk deze video over geloven in jezelf:

 

Op jezelf wonen

Als je op jezelf gaat wonen terwijl je het gevoel hebt dat je daar nog niet aan toe bent laat dit zien dat je nog niet helemaal in jezelf gelooft. Op jezelf wonen betekent dat je opeens je geld op een verantwoorde manier moet kunnen uitgeven en dat je je huis of kamer netjes houdt zodat je niet ziek wordt van viezigheid.

Het geloof in jezelf gaat dan eigenlijk over de overtuiging of je de maand door kunt komen met het budget dat je ervoor hebt. Het zelfvertrouwen gaat over jouw kunnen in het klaarmaken van een gezond diner. Je moet erin geloven dat je ook regelmatig genoeg schoonmaakt om niet ziek te worden van schimmels, bijvoorbeeld in je badkamer.

Ik ken iemand die toen ze op zichzelf ging wonen er niet van overtuigd was dat ze kon koken. Hierdoor at ze doordeweeks eigenlijk alleen maar van de McDonalds, Wok-to-Go en bij vrienden. Uiteindelijk begon ze zich toch zwakjes te voelen. Haar studieresultaten liepen achteruit en ook de vrienden hadden niet altijd het idee dat ze voor de gezelligheid langskwam.

Uiteindelijk deed een gesprek met een goede vriendin van haar, haar beseffen dat het zo niet langer kon. Haar vriendin daagde haar uit om eens wel naar de supermarkt te gaan en gewoon wokgroenten te kopen en die eens volgens de instructies klaar te maken.

Door dit eens gewoon te doen bleek dat de overtuiging die ze had over zichzelf totaal niet klopte. Het ongeloof over haar kunnen om normale voeding te koken sloeg helemaal nergens op. Hierdoor steeg het geloof in haarzelf dat ze wel op zichzelf kan wonen, met alle facetten die daarbij horen.

Oefeningen om geloof in jezelf te versterken

Vind jij het net als de studente waarover ik net vertelde lastig om te geloven dat je het aankunt om op jezelf te gaan wonen? Dan kun je door middel van trial and error erachter komen of je sommige dingen wel of niet kunt. Daarnaast kun je met zelf-hypnose proberen om overtuigingen te veranderen. Bijvoorbeeld door tijdens zelf-hypnose de volgende spreuken te herhalen:

  • Ik kan nieuwe vrienden vinden.
  • Ik kan de instructies op verpakkingen opvolgen voor het diner.
  • Ik heb de discipline om zonder aansporing huiswerk te maken (als student).
  • Ik kan stofzuigen, dweilen, afstoffen en opruimen.
  • Ik kan altijd bij familie en vrienden terecht als het nodig is.

Een baan vinden

In de volgende fase van je leven gaan de meeste mensen op zoek naar een baan, in het volgende stuk heb ik het over voor jezelf beginnen. Ook als je opzoek bent naar een baan is het belangrijk om in jezelf te blijven geloven. Je moet de overtuiging kunnen vasthouden dat je waardevol bent om bij de zoveelste afwijzing niet in een wrak te veranderen en om vooral door te blijven gaan.

Net als bij het op jezelf gaan wonen kun je zelf-hypnose gebruiken om je vertrouwen op te krikken. Tijdens zelf-hypnose maak je gebruik van spreuken, of suggesties, om overtuigingen dieper in je onderbewuste te krijgen. Een andere manier om het geloof in jezelf te versterken is door een lijst te maken van alle dingen waar je voor geleerd hebt. Dat zijn uiteindelijk allemaal onderwerpen waar je kennis over hebt die waardevol is voor een toekomstig werkgever. Ook als jij misschien niet gelooft dat dat zo is.

Presentatie over jezelf

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je ook vaak iets over jezelf vertellen. Wellicht vind je het wel herkenbaar dat je bij het eerste sollicitatiegesprek totaal dicht sloeg. “Mezelf? Eh…eh. Ik ben geboren in…. Mijn ouders zijn….” En dan begint het riedeltje over je leven, maar eigenlijk niet over jezelf.

Wat je kunt doen om het geloof in jezelf te versterken en ook om een antwoord klaar te hebben is een presentatie over jezelf maken. Door die activiteit maak je eigenlijk ook een soort ontdekkingstocht over jezelf. In de presentatie kun je het natuurlijk hebben over de basale dingen zoals je geboorteplaats, maar je kunt ook meer de diepte ingaan. Vertel bijvoorbeeld iets over karaktereigenschappen die je vaak goed uitkomen. Of vertel daarbij iets over een karaktereigenschap die erg lastig voor je is, maar waarmee je wel om kunt gaan en hoe je dat doet.

Vertel ook iets over je passie. Van welk onderwerp word je helemaal enthousiast en kun je uren blijven vertellen? Door dit eens op te schrijven kom je erachter dat er meer aan je is dan het lichaam en dat je best wel veel hebt waarin je gelooft.

Opkomen voor jezelf

Mocht je verder komen en gaan onderhandelen over een salaris dan is het geloven in jezelf ook belangrijk om voor jezelf op te komen. Jij bent meer waard dan het minimumloon. Ook hier geldt dat hoe meer je in jezelf gelooft, hoe overtuigender je overkomt als je een hoger bedrag vraagt. Daarbij is het ook belangrijk dat je jezelf niet als slachtoffer ziet.

Ook hier geldt dat je met zelf-hypnose suggesties, of spreuken, kunt herhalen die je vertrouwen in je zakelijke kunnen vergroten.

Mindfulness is ook een goede manier om je zelfvertrouwen en geloof in jezelf te vergroten. Vooral als je vaak gedachten hebt die je het geloof in jezelf ondermijnen. Door mindfulness heb je dat soort negatieve gedachten sneller in de gaten en kun je die gedachtegang sneller onderbreken.

Daarnaast kun je een gesprek zoals deze oefenen met familie of vrienden.

Voor jezelf beginnen

Sommige mensen proberen niet eens een baan te vinden en beginnen direct voor zichzelf. Anderen nemen na jaren in loondienst te zijn geweest de stap om voor zichzelf te beginnen. Dit is een bijzonder stap en dit kan in het begin erg eng zijn.

Vooral als je uit noodzaak gaat ondernemen is het erg lastig om dit vol overtuiging te doen. Als je voor jezelf begint moet je in jezelf geloven en in je eigen kracht. Dit is erg belangrijk voor het succes van je bedrijf. Door in jezelf te geloven kun je met meer vertrouwen en enthousiasme praten over wat je doet. Uiteindelijk is enthousiasme aanstekelijk en dat helpt om na de start voor jezelf door te blijven gaan.

Vertrouwen in jezelf versterken

Het vertrouwen in jezelf versterken kan door middel van mindfulness en suggesties tijdens zelf-hypnose.

Daarnaast kun je met zelf-hypnose ook gebruikmaken van visualisaties. In zo’n visualisatie kun je visualiseren dat je ergens mee bezig bent of hoe het eruit ziet als je een bepaald doel hebt behaald.

Voor een visualisatie ontspan je eerst en sluit je je ogen. Vervolgens probeer je het beeld zo compleet mogelijk voor te stellen. Wat je doet, hoe dat voelt, hoe je zintuigen dingen dan waarnemen, welke emoties erbij horen en hoe mensen om je heen (als die in je visualisatie thuishoren) reageren.

Door een dergelijke visualisatie kun je je realiseren dat wat je wilt doen ook iets is dat je kunt doen. De overtuiging van waar jij in wilt geloven komt dan ook dichter bij het daadwerkelijk geloven. Helaas gaan sommige oefeningen niet over 1 nacht ijs.

Het is daarom het beste om dagelijks zelf-hypnose en mindfulness toe te passen om zo snel mogelijk in jezelf te geloven. Op die manier kun je sommige veranderingen in je leven beter het hoofd bieden en met meer vertrouwen tegemoet gaan.

Wil je meer weten over mentale technieken om je leven aangenamer te maken? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Roni
Door

Roni

op 26 Oct 2017

Geweldig echt kunst. jammer dat de tijden dat de studie plaats vindt ben ik aan werk elke dag:(

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 31 Oct 2017

Welke cursus bedoel je? De onlive opleidingen zijn thuis en af en toe live. De meesten kunnen die prima volgen.

Reactie plaatsen