Ruimte innemen voor jezelf
10 oktober 2016 
6 min. leestijd

Ruimte innemen voor jezelf

Ruimte innemen voor jezelf moet soms letterlijk, maar heel vaak figuurlijk gebeuren. Jezelf kunnen zijn, uiten en tijd voor jezelf hebben is in deze maatschappij heel lastig. Afspraken moeten op tijd worden nagekomen en de meeste mensen leven op een schema. Om dan tijd voor jezelf en ook ruimte voor jezelf in te nemen is dan soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Daarom geef ik in dit blog tips om ruimte voor jezelf in te nemen, om tijd te hebben voor jezelf en om jezelf te zijn.

In eerste instantie kan het heel belangrijk zijn om ruimte voor jezelf en je eigen gedachten te creëren. Hoe vaak komt het niet voor dat je op het schema van een ander leeft, zoals je werkschema of dat je moet passen binnen het schema van familie en vrienden? Met als gevolg dat er eigenlijk geen tijd voor jou en je zelfontdekking is?

Me-time

Om het schema los te kunnen laten is het in eerste instantie belangrijk jezelf in het schema te zetten. Door me-time. Al is het maar een uurtje per week. In dat uurtje is het tijd voor jezelf om iets te doen of juist om even helemaal niets te doen.

Het maakt niet uit, het is tijd die jij voor jezelf kunt gebruiken op de manier waarop jij tijd wilt gebruiken. Het is goed als je wilt sporten, een boek wilt lezen of gewoon een uur voor je uit wilt staren.

Tijdens me-time kunnen gedachten over het werk of andere dingen die je nog moet doen je lastig vallen. Hierdoor wordt je me-time eigenlijk verstoord en beperkt dit de mogelijkheden om jezelf weer op te laden.

Daarom kun je tijdens me-time mindfulness meditatie gebruiken. Dit betekent dat wat je ook doet tijdens je me-time je dat met je volle aandacht doet.

Als je een boek leest beleef je het verhaal helemaal of neem je de kennis uit het boek in je op. Je voelt hoe je de bladzijden omslaat en bent in het hier en nu.

Mocht je toch afgeleid worden door gedachten over het werk of over wat je later die dag nog gaat doen dan focus je je eerst op je ademhaling en vervolgens weer op waar je mee bezig was.

Me-time heeft ook voordelen voor je gezondheid. Me-time helpt bijvoorbeeld om stress te verlagen. Dit helpt weer om het risico op een hoge bloeddruk te verlagen, zelfs het risico op vroegtijdig overlijden neemt af en hierdoor slaap je ook beter(1).

Tijd nemen om andere dingen te doen

Heb je het idee dat je alles snel, sneller, snelst moet doen omdat je denkt dat andere mensen je anders maar lui vinden? Uiteindelijk is dit helemaal geen goed uitgangspunt. Haast en spoed is zelden goed.

Je kunt bijvoorbeeld snel een tekst opstellen en hem opsturen, maar door jezelf de tijd te geven om het even te laten rusten en rustig door te lezen wordt de tekst beter. Dit geldt ook voor andere taken.

De kwaliteit van wat je doet wordt uiteindelijk beter als je er de tijd voor neemt. Collega’s op het werk gaan dit ook herkennen.

Uit onderzoek naar het nemen van de tijd voor bepaalde handelingen blijkt ook dat organisaties daar meer resultaat mee boeken(2). In dit onderzoek werd een ivf-kliniek onderzocht. Als medewerkers en klanten allerlei handelingen sneller moesten uitvoeren had dit een lager geboortegehalte tot gevolg. Als men wel overal de tijd voor nam het aantal succesvolle zwangerschappen toe.

Grenzen aangeven

Om de tijd te nemen voor wat je moet doen is het wel belangrijk om grenzen aan te geven. Anders duurt een werkdag zomaar veel langer dan 8 uur. Het is vooral belangrijk om taken die niet in je taakomschrijving vallen te weigeren. Je kunt aangeven dat je daarvoor niet bent aangenomen of iemand aandragen die wel voor die taak geschikt is.

Ook in je privéleven is het belangrijk om grenzen aan te geven. Als je bijvoorbeeld elk weekend volgepland hebt, terwijl je eigenlijk iets met je partner wilt doen is het belangrijk om nee te zeggen tegen de volgende uitnodiging of om zelfs een uitnodiging af te zeggen.

Als je het lastig vindt om op je werk of in het privéleven je grenzen aan te geven kan hypnotherapie je helpen om te ontdekken waarom dat zo is. Welke overtuiging heb jij waardoor je het lastig vindt om je grenzen aan te geven.

Dit kan ook een handig hulpmiddel zijn als je deze blokkade alleen ervaart bij sommige mensen of in bepaalde situaties.

Het ontdekken van de oorzaak met hypnose wordt meestal gedaan met regressietherapie, maar ook doorvragen kan het antwoord geven.

Een heel weekend me-time kan ook ontzettend fijn zijn om jezelf op te laden en eens iets te doen waar je energie van krijgt.

Uit onderzoek bij mensen die in de gezondheidszorg werken blijkt ook dat het aangeven van grenzen en het stellen van grenzen voor jezelf helpt om een burn-out te voorkomen en om meer tevredenheid te hebben in het werk(3). In dit onderzoek werd aangegeven dat het stellen van grenzen gaat om het aangeven bij patiënten wat je wel en niet kunt doen en ook dat je kiest met wie je wel en niet omgaat. In dit laatste geval ging het dus om collega’s.

Je eigen passie vinden

Ruimte voor jezelf innemen betekent ook doen wat je leuk vindt. Als je op het moment nog niet weet wat je leuk vindt is het belangrijk om je eigen passie te vinden.

Een passie is iets dat je zo leuk vindt om te doen dat je er juist energie van krijgt. Als je met je passie bezig bent vliegt de tijd voorbij en kun je zelfs vergeten om te eten (dat heb ik in ieder geval een beetje).

Me-time kun je eerst gebruiken om jezelf op te laden, maar ook om een passie te vinden die je leuk vindt. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe sport uitproberen of een nieuwe hobby met creativiteit vinden, zoals fotografie, schilderen, schrijven of koken.

Door die passie leer je jezelf ook beter kennen en in het geval van kunst kan het ook een stap vooruit is met het uiten van gevoelens of wie je bent. Daarbij kan het overlappingen hebben met zaken die je bijvoorbeeld op je werk moet doen wat weer motivatieverhogend werkt(4).

Laten zien wie je bent

Soms kan ruimte innemen ook betekenen dat je je meer mengt in gesprekken. Misschien heb je het idee dat je vaak niet gehoord wordt, zoals in vergaderingen, terwijl je toch echt wel iets te vertellen hebt.

Ruimte voor jezelf innemen kan ook een kwestie zijn van het vergroten van het zelfvertrouwen en het vergroten van het gevoel dat je iets kan.

Laten zien wie je bent kan voor de een geblokkeerd worden door een laag zelfvertrouwen. Het vergroten van je zelfvertrouwen kan dan bereikt worden met mindfulness en ook met zelf-hypnose.

Met zelf-hypnose kun je het zelfvertrouwen vergroten. Dit kan door middel van visualisaties en suggesties. In eerste instantie is het belangrijk om te ontspannen en je te focussen op je ademhaling. Vervolgens kun je beginnen met een visualisatie of het herhalen van suggesties, zoals:

Mensen zijn blij met de input die ik lever.

Wat ik te zeggen heb brengt het bedrijf/ mijn relatie verder.

Ik heb een stem die gehoord mag worden.

Het laten zien wie je bent kan ook geblokkeerd worden doordat je denkt dat je de vaardigheid om iets te vertellen of om jezelf te kleden zoals jij wilt zonder vreemd over te komen niet hebt.

In dat geval kan een visualisatie tijdens zelf-hypnose helpen om de overtuiging dat je iets kunt doen te versterken.

Je gaat dan ook eerst ontspannen en je focussen op je ademhaling. Dit kun je liggend op bed doen, maar ook je in je favoriete stoel of in het hoekje van de bank. Als je helemaal ontspannen bent en de focus op je ademhaling hebt kun je beginnen met je visualisatie.

In de visualisatie ga je na dat als je jezelf wilt laten zien, bijvoorbeeld door je te kleden zoals je wilt. Hoe dat er uitziet, hoe je je dan voelt en hoe de omgeving op je reageert. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe je jouw mooie jurkje/overhemd die je hebt gekocht, maar nog niet hebt gedragen aantrekt. Hoe de stof op je huid voelt en welk gevoel jou dat dan geeft.

Dan visualiseer je hoe je met je eigen look de straat in loopt. Hoe prettig het is in je eigen kleding die laat zien wie jij bent.

Je kunt op die manier ook visualiseren hoe jij jouw visie deelt in een gesprek, zoals op een verjaardag of in een vergadering.

Je visualiseert dan bijvoorbeeld hoe je op je werk de vergadering begint. Hoe je iedereen die aanwezig is groet. Hoe je luistert naar hun input en hoe je jouw eigen input geeft. Je kunt de mogelijke reacties visualiseren, zoals stilte als er niet wordt gereageerd of instemmende knikken of complimenten. Je visualiseert hoe jij je voelt als je jouw visie hebt gedeeld en hoe fijn het is om toch je zegje gedaan te hebben.

Na de visualisatie focus je je weer op je ademhaling en dan kun je verder met suggesties of stoppen met de zelf-hypnose oefening.

Wil je meer weten over hypnose en zelf-hypnose? Bekijk dan eens het aanbod van opleidingen of kom naar een seminar.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/minding-the-body/201506/why-women-need-more-me-time-and-how-they-can-claim-it

http://discovery.ucl.ac.uk/1451536/

http://journals.lww.com/academicmedicine/Abstract/2013/03000/If_Every_Fifth_Physician_Is_Affected_by_Burnout,.29.aspx

http://psycnet.apa.org/journals/cap/53/1/42/

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen