Ruzie met je ouders: oorzaken en oplossingen
22 oktober 2017 
6 min. leestijd

Ruzie met je ouders: oorzaken en oplossingen

Ruzie met je ouders krijgen is niet leuk, ongeacht wie er gelijk heeft of wat de oorzaak is. Het gevoel dat je belangrijkste verzorgers opeens tegen je zijn, op welke leeftijd dan ook, kan je een onvast gevoel geven. Het gevoel dat je er alleen voor staat. Omdat de relatie met je ouders vaak het sterkst is, vinden de meeste mensen het belangrijk om deze ruzie op te lossen. Maar hoe doe je dat?

In dit artikel ga ik in op oorzaken van ruzie met je ouders en mogelijke oplossingen.

Oorzaken van ruzie met je ouders

In je hele leven kun je ruzie krijgen met je ouders, maar de oorzaken daarvan kunnen erg verschillen. Soms ligt het aan de manier waarop ouders met jou omgaan en soms ligt het aan de manier waarop ouders met elkaar omgaan en hoe jij je daarbij voelt. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen die kunnen uitlopen in een ruzie met je ouders.

Opvoeding

De opvoeding die je geniet, of zelfs het gebrek aan opvoeding, kan ervoor zorgen dat je je later in je leven afsluit van je ouders en dit kan leiden tot veel onbegrip en uiteindelijk ruzie over de tijd die je met hen spendeert of over hoe jij je leven inricht.

Wellicht neem jij hele andere beslissingen dan je ouders voor je hadden bedacht. Jij wordt muzikant, terwijl je ouders een advocaat of dokter van je wilden maken.

Of jij hebt juist het gevoel dat ze de hele opvoeding verkeerd hebben uitgevoerd en kun je dat maar lastig achter je laten. Dit is een gevoel waar veel mensen last van krijgen in hun adolescentie. Meestal verdwijnt dit gevoel weer doordat je verder gaat met je leven, maar als dit gevoel niet verdwijnt is het belangrijk om hier iets mee te doen.

Pubertijd

De ene puber is de andere niet, dus het kan best zo zijn dat jij totaal geen ruzie met je ouders krijgt tijdens de pubertijd, maar ruziënde pubers zijn een relatief vaak voorkomend fenomeen in gezinnen.

De vrienden die je hebt, de kleding die je draagt en de opgeruimde staat van je slaapkamer. Dit kunnen allerlei oorzaken zijn voor ruzie met je ouders tijdens de pubertijd.

Deze strijd is over het algemeen een strijd om controle. Tijdens de pubertijd zijn kinderen meer bezig met het ontwikkelen van een eigen identiteit, maar ouders vinden het soms lastig om hun kind die ruimte te geven.

Als die ruimte na verloop van tijd nog steeds niet wordt gegeven kan dit resulteren in een conflict.

Ouders hebben ruzie met elkaar

Als je ouders vaak ruzie met elkaar hebben waar jij bij bent kan dit ervoor zorgen dat je het normaal vindt om ruzie te maken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat kinderen die uiteindelijk gewelddadig worden naar ouders toe vaak hebben gezien hoe hun ouders eerst met elkaar ruzie maakten.

Hierdoor heb je geen goede discussievaardigheden ontwikkeld, omdat je voorbeeld juist is dat je ouders met elkaar ruzie maken. Dit maakt de kans ook groter dat je naast ruzie met je ouders, je ook vaker ruzie hebt met je partner of andere vrienden.

In sommige gevallen kan een kind er juist heel bewust voor kiezen om later niet zo te worden, maar het kan dus ook de andere kant opslaan.

Een van de ouders is vreemdgegaan

Vreemdgaan is iets wat ontzettend verraderlijk is en wat je echt teleurgesteld kan maken in je ouders of in één van je ouders. Dit kan uiteraard resulteren in ruzie, doordat je het verraad van de mislukte relatie van je ouders ook voelt.

Je gevoel van vertrouwen in je medemens kan hierdoor ook behoorlijk beschadigd raken.

Slechte relatie met je vader

Vaders spelen een ontzettend belangrijke rol in je ontwikkeling, iets dat niet genoeg wordt onderkent. Helaas blijkt uit onderzoek dat een slechte relatie met je vader kan resulteren in (slaande) ruzie met je ouders(1).

Oplossingen voor ruzie met je ouders

Onderzoekers geven aan dat bij een ruzie met ouders je individuele oplossingen hebt, maar ook oplossingen waarbij iedereen die in de ruzie heeft deelgenomen betrokken wordt. In dit blog ga ik vooral in op de individuele oplossing.

Anders kun je weer extra ruzie krijgen over dat je ouders moeten meedoen met het oplossen van het conflict. Dit is wel een stap die kunt zetten als de individuele oplossing niet helpt.

Tip 1: Stop met discussiëren

Vooral als je het 18e levensjaar gepasseerd bent, ben jij wettelijk verantwoordelijk voor je eigen beslissingen. Wil jij iets anders doen dan je ouders? Dan is dat je goedrecht.

Door over jouw beslissing te blijven praten en door erdoor in discussie te blijven gaan kan bij je ouders het idee ontstaan dat je nog voor rede vatbaar bent en dat ze jouw beslissing middels argumentatie nog kunnen veranderen.

Dit kan je vertrouwen in je beslissing ondermijnen, terwijl jij graag wilt dat je ouders je vertrouwen bij het nemen van volwassen beslissingen. Hierdoor kun je ook weer teleurgesteld raken.

Je gaat dan eigenlijk beginnen met “nee” zeggen. Het zeggen van “nee” tegen je ouders en het echt maken van je eigen beslissingen waar ze het niet mee eens zijn is spannend en vergt vaak zelfvertrouwen.

Een kennis van mij heeft bijvoorbeeld zijn eigen bedrijf. Terwijl hij bij een ondernemer was voor een opdracht sprak die ondernemer hem aan dat hij ook bij hem in loondienst kon werken. Dit heeft hij geweigerd, terwijl hij nog maar net aan het ondernemen was. De kans dat zijn onderneming een succes zou worden in de zin dat hij ervan kon leven stond toen nog helemaal niet vast.

Toen hij dit aan zijn moeder vertelde werd die kwaad op hem. Hoe kon hij die financiële zekerheid de rug toe keren? Waarom had hij niet “ja” gezegd?

Juist door het vertrouwen dat hij had in zijn beslissing ging hij niet echt met zijn moeder in discussie over de beslissing en of hij de baan toch nog moest aannemen en dan daarnaast zijn bedrijf kon hebben.

Uiteindelijk is hij nu 4 jaar verder. Zijn bedrijf loopt goed genoeg en zijn moeder is trots op hem. Ondanks het onbegrip voor de beslissing om zijn leven te leiden op zijn manier en om advies van zijn moeder in de wind te slaan.

Dus door het gesprek juist niet aan te gaan, kun je de negatieve gevoelens bij een ruzie voorkomen.

Je kunt op meerdere manieren aan je zelfvertrouwen werken om zo sterker in je schoenen te staan als je juist niet de discussie over jouw beslissing aan wilt gaan.

Tip 2: Accepteer je ouders zoals ze zijn

Je ouders moeten jou accepteren zoals je bent, maar jij moet ook accepteren dat je ouders zijn zoals ze zijn. Familie zoek je niet uit, zoals vrienden. De kans is groot dat een familielid, zoals een van je ouders, een eigenschap heeft die je vervelend vindt.

Wellicht heb je het idee dat je moeder altijd de schone schijn ophoudt of heb je een vader die een totaal andere politieke mening heeft dan jij en kun je je daarin gewoon niet vinden.

Misschien nemen jouw ouders ook beslissingen waarin jij je niet kunt vinden, zoals naar welk verzorgingshuis ze willen. Ook dan kan vertrouwen in je ouders belangrijk zijn om de gevoelens van woede en teleurstelling te voorkomen tijdens de discussie over deze beslissing.

Juist door je familie te accepteren leer je ook beter omgaan met collega’s die jij ook niet hebt gekozen.

Tip 3: Blijf kalm

Als je dan toch de discussie hebt, luister naar wat je ouders te zeggen hebben en maak ook je eigen standpunten duidelijk. Om ruzie te voorkomen is het belangrijk om kalm te blijven tijdens dit gesprek.

Vind je het lastig om kalm te blijven? Dan kun je samen met een hypnotherapeut de discussie visualiseren met alle emoties die daarbij horen. Tijdens een dergelijke visualisatie kan een hypnotherapeut je kalmeringstechnieken leren, waardoor de kans een stuk kleiner wordt dat de discussie ontaard in een ruzie met gescheld en getier.

De kans is namelijk groot dat je gaat bedenken dat de ruzie nooit ophoudt. “oh daar gaan we weer…zucht” en hierdoor ben je niet met je aandacht bij de discussie. Door kalm te blijven luister je zelf ook beter en daardoor kun je ook beter jouw punt duidelijk maken aan je ouders doordat je eerder hoort waar hun onbegrip zit dat je moet wegnemen.

Word je onderbroken terwijl jij jouw standpunt aan het uitleggen bent? Dan kun je zeggen “Ik begrijp jullie, maar luister even naar mijn standpunt.”

Tip 4: Zeg sorry als je fout zit

Heb je iets gedaan waardoor je ouders kwaad op jou zijn geworden? Zoals het lenen van geld zonder dat je de middelen hebt om het terug te betalen? Zeg in ieder geval sorry als jij echt fout zat.

Accepteer het ook als zij sorry zeggen. Het niet accepteren van excuses als die terecht wordt gegeven, leidt alleen maar tot meer conflict in de toekomst.

Soms moet je echter je ouders accepteren zoals ze zijn en als sorry niet in hun vocabulaire voorkomt, is dat soms pech hebben. Dan is de beste remedie om het erover eens te zijn dat je het niet met elkaar eens bent.

Wil je meer weten over acceptatie en kalm blijven door hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

ruzie met je ouders

Bronnen:

  1. https://link.springer.com/article/10.1007/s10896-014-9578-5

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
ANONIEM
Door

ANONIEM

op 14 Jul 2020

Echt volkomen mee eens. Gebeurt zooo vaak bij mij grrrrr

alexander
Door

alexander

op 31 Dec 2023

hallo ik ben een kindje maar ik heb wel vaak ruzie met mijn mama zou jij mij mischien willen helpen

Reactie plaatsen