Smartphone verslaving: Hypnose helpt je om te stoppen
Wat zou jij doen als je 2 dagen je smartphone niet kunt gebruiken. Je weet dat hij heel is, je weet dat hij veilig is, je kunt hem alleen even niet gebruiken. Als dit reden tot paniek is, of in ieder geval de gedachte “Oh jee, wat moet ik dan…”, kan dat een signaal zijn dat je last hebt van een smartphone verslaving.
Een aantal jaar geleden kwam er een video op Youtube die viral ging omdat een meid haar smartphone per ongeluk 2 dagen in de “smartphone jail” had opgesloten. Hierop barste ze in tranen uit.
Voor veel mensen die op de video reageerden een duidelijk “afkick” verschijnsel. Onderzoek laat echter zien dat het ook kan zijn dat iemand die zich zorgen maakt over het niet kunnen voldoen aan sociale verwachtingen, zoals sms’jes beantwoorden, ook stress kan ervaren als de smartphone kwijt is[1].
Het is dus maar de vraag of het aan de smartphone lag dat ze zo van streek raakte, of aan hoe lastig het zou zijn om met vrienden in contact te blijven.
Maar kun je een smartphone verslaving hebben? En wanneer weet je dat je echt een probleem hebt? En zo ja, wat kun je dan doen?
In dit blog gaan we dieper in op de smartphone verslaving en antwoorden op deze vragen.
Is een smartphone verslaving wel een verslaving?
Onderzoekers geven aan dat een smartphone verslavend kan zijn, maar dat er op dit moment nog niet écht gesproken kan worden van een smartphone verslaving, het is eigenlijk meer overmatig smartphone gebruik. Wel kan dit overmatige smartphone gebruik voor problemen zorgen, maar die zijn vaak niet zo ernstig als bij een daadwerkelijke verslaving.
Studenten - bij wie pilot onderzoeken het meeste plaatsvinden - hebben eigenlijk een kans van tussen de 10 en 20 procent dat ze last hebben van een smartphone verslaving (bron 1).
Onderzoekers geven ook aan dat er nog niet genoeg langdurige onderzoeken zijn uitgevoerd naar een smartphone verslaving om het duidelijk te kunnen benoemen.
Dus de wetenschap is er eigenlijk simpelweg nog niet over uit of een smartphone verslaving bestaat, omdat ze nog meer onderzoek moeten doen om daar definitief “ja” of “nee” op te zeggen.
Daarbij is een smartphone verslaving ook goed te verwarren met een internetverslaving, omdat je de smartphone gebruikt voor het internet en wat je daarop allemaal kunt doen.
Dus kijk je te veel porno? Gok je online? Ben je de hele dag op social media en doe je dit met je smartphone? Dan heb je een verslaving en gebruik je de smartphone als middel om je verslaving te voeden.
Voor de vorm gaan we in dit blogartikel toch nog even verder met de term smartphone verslaving 😉.
Signalen van een smartphone verslaving
Recent onderzoek laat zien dat die hun smartphone overmatig gebruiken vaker last hebben van:
- Slapeloosheid
- Depressie
- Angsten
- Verhoogd stressniveau[2]
Bij een smartphone “verslaving” is het wel zo dat je de impuls om de smartphone te pakken niet goed kunt onderdrukken en dat je last kunt krijgen van negatieve gevolgen, zoals een verslechtering van de band met je familie en vrienden en dat je eventueel een bril nodig gaat hebben. Ook kan het je schoolresultaten slechter maken.
Fysiek gezien kun je last krijgen van je schouders, ellebogen en pols door je smartphone verslaving.
Wanneer is een smartphone verslaving echt problematisch
Een smartphone verslaving wordt eigenlijk pas echt problematisch als je hierdoor een slaaptekort krijgt waardoor je niet meer goed kunt functioneren, of als je via je smartphone eigenlijk een andere verslaving voedt, waardoor je in financiële en relationele problemen komt.
Tips tegen een smartphone verslaving
Er zijn een aantal praktische tips die je kunt gebruiken tegen je smartphone verslaving.
Tip 1: Verwijder verslavende apps
In eerste instantie kun je het jezelf al wat makkelijker maken door de apps waaraan je verslaafd bent te verwijderen van je smartphone. Dat scheelt in ieder geval al iets.
Stel je bent helemaal verslaafd aan uren kijken naar leuke dingetjes op de app van bol.com, weet dan dat ze ook een website hebben.
Dan kun je in ieder geval niet meer in de trein, of op momenten waar je geen toegang hebt tot een computer je smartphone voor normale, niet verslavende, dingen gebruiken of gewoon wegleggen en genieten van je omgeving.
Tip 2: Stel een waarschuwing in na X uur schermtijd
De meeste smartphones hebben een instelling dat je een waarschuwing krijgt na een x aantal uren schermtijd. Je kunt even Googlen hoe je dit kunt instellen voor jouw specifieke telefoon.
Op die manier word je je bewuster van je schermtijd en krijg je ook een waarschuwing als je zelf ingestelde limiet “op” is.
Tip 3: Leg je smartphone op een speciale plaats in je huis
Weet je nog (voor mensen van voor 2000), dat je vroeger een telefoon had staan op 1 plaats in huis die het hele gezin mocht gebruiken? Als je klaar was met de telefoon legde je hem gewoon weer terug op de “lader”?
Je kunt jouw smartphone ook zo’n plek in huis geven waar je hem altijd neerlegt, zodat je niet de hele tijd je telefoon in handbereik hebt en je hem weer meer gaat zien als handig ding, dan als noodzakelijk.
Tip 4: Gebruik een normale wekker
Gebruik jij je smartphone als wekker en is de kans groot dat die dus op je nachtkastje ligt en het heel (en veel te) makkelijk is om in bed nog even lekker te scrollen door de apps die je op je telefoon hebt staan?
Koop een normale wekker en gebruik die als wekker in plaats van je smartphone. Laat je smartphone lekker staan op die speciale plaats in je hal, woonkamer of keuken, zodat je echt je bed uit moet om hem te pakken.
Dan blijf je uiteindelijk toch veel liever liggen? Toch?
Hypnose als de tips niet helpen
Werken deze tips niet? Vind je het maar lastig om de telefoon op de plaats te laten liggen? Dan heb ik goed nieuws voor je, als je namelijk verslaafd bent aan je smartphone kan je terwijl je bezig bent met die smartphone al in een hypnotische staat verkeren.
Dit betekent dat je ook gevoeliger bent voor hypnose dan mensen die hier geen last van hebben[3] en dat geeft een goede ingang voor hypnotherapie.
Hypnotherapie wordt namelijk gebruikt bij tal van verslavingen, van drugsverslavingen tot gedragsverslavingen. Daarom kan hypnotherapie ook handig zijn als je last hebt van een smartphone verslaving.
Een van de dingen waar een hypnotherapeut mee helpt is het verbeteren van je vaardigheden, zoals je vaardigheid om gezond gedrag te kiezen in plaats van je smartphone te pakken op lastige momenten. Hypnose helpt je om je zelfcontrole te verbeteren, zodat je minder last hebt van gedragsverslavingen (zoals je smartphone)[4].
Een hypnotherapeut maakt vaak gebruik van visualisaties. Met een visualisatie kun je mentaal oefenen in het omgaan met een smartphoneverslaving, zoals dat je de gewoonte krijgt om als je thuis komt de telefoon op de “telefoon-plek” te leggen en verder de andere dingen te doen die je doet als je thuis bent.
Ook kun je nagaan wat je allemaal met de tijd kunt doen die vrijkomt als je minder met je smartphone bezig bent, zoals bordspelletjes spelen met vrienden of familie, Netflixen, wandelen of sporten, lekker kokkerellen.
Er is zoveel meer in het leven dan alles wat op je smartphone staat. De focus daar naartoe verleggen is iets waar een hypnotherapeut je ook mee helpt.
Oorzaak smartphone verslaving achterhalen
Er zijn een aantal factoren die een smartphone verslaving in de hand werken. In 2019 kwam uit een onderzoek dat een smartphone gebruikt wordt tegen gevoelens van eenzaamheid en als middel om emoties te reguleren, zoals na een dag stress op je werk[5].
Een hypnotherapeut kan mensen helpen te achterhalen wat de oorzaak van jouw smartphoneverslaving is. Welke emoties zorgen er bij jou voor dat je naar de smartphone grijpt?
Vervolgens kan gekeken worden welke overtuigingen voor die emoties zorgen en op welke manier die veranderd kunnen worden.
Of er kan gekeken worden naar alternatieve manieren om met emoties om te gaan die de smartphone (of hoe je die nu gebruikt) onnodig maken.
Zelfhypnose is bijvoorbeeld een goede manier om negatieve emoties te verminderen en stress tegen te gaan.
Hiervoor hebben we ook een speciale MP3.
Klik hier voor de MP3.
Hiervoor zijn allerlei technieken te gebruiken, zoals de regressie techniek. Met de regressie techniek kun je achterhalen welke gebeurtenis in je leven voor een belemmerende overtuiging heeft gezorgd die het nu bijvoorbeeld lastig maakt om iets aan emoties te doen zonder je smartphone.
Of progressie kan gebruikt worden. Dit is een techniek waarbij je juist toewerkt aan een gewenste toekomst en je een duidelijk beeld krijgt van hoe je daar komt. Een toekomst waarbij je de smartphone op een normale manier gebruikt en niet meer in paniek raakt als deze eventjes niet te gebruiken is.
Wil je meer weten over hypnose en hoe je hiermee jezelf of anderen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis masterclass voor een kennismaking.
Of schrijf je in voor een van onze opleidingen of evenementen.
Klik hier voor onze opleidingen.
Heb je een vraag over de opleiding? Plan een gratis gesprek.
Bronnen: