Verslaafd aan masturberen: Wat te doen om gênante situaties te voorkomen
Verslaafd aan masturberen: Wat te doen om gênante situaties te voorkomen
06 september 2017 
6 min. leestijd

Verslaafd aan masturberen: Wat te doen om gênante situaties te voorkomen

Verslaafd zijn aan masturberen is iets wat ontzettend vervelend kan zijn. Ook al kijk je niet naar stimulerende beelden, het gevoel dat met jezelf spelen je geeft is zo fijn dat je er niet meer mee kunt ophouden. Daarbij ben je dan vaak vooral bezig met het gevoel, waardoor je even niet aan problemen denkt. Daardoor is masturberen iets waaraan je verslaafd kunt raken.

Heb jij het gevoel dat je te veel masturbeert en dat dit invloed heeft op je leven? Lees dan dit blog met tips om van je verslaving af te komen.

Oorzaken van masturbatieverslaving

Als je dacht dat mannen vooral slachtoffer zijn van deze verslaving heb je het mis. Vrouwen kunnen ook verslaafd zijn aan masturberen (1).

Stress, angst en een traumatische gebeurtenis zijn vaak de oorzaken om naar een “ontsnapping” te zoeken. Het gevoel dat masturberen je geeft kan je die ontsnapping geven waardoor je even niet denkt aan de traumatische gebeurtenis of aan de factoren waar je stress van krijgt.

Ook kun je verkeerde overtuigingen over seks hebben waardoor je bepaalde niveaus van plezier wanhopig probeert te bereiken met masturbatie, terwijl het gewoon onmogelijk is.

In sommige gevallen kunnen hormonen de oorzaak zijn voor een masturbatieverslaving. Als je bijvoorbeeld relatief veel testosteron hebt heb je eerder kans op verslavingen van seksuele aard. Laat je hormoonspiegel daarom voor de zekerheid controleren als je het idee hebt dat je verslaafd bent aan masturberen.

Symptomen van masturbatieverslaving

Er zijn verschillende manieren hoe iemand een masturbatieverslaving kan hebben. Voor sommigen zit het masturberen in de dagelijkse routine. ’s Ochtends, ’s avonds, op het toilet van het werk tijdens de lunch en wellicht op nog meer momenten.

Dan kun je ook nog mensen hebben die gaan binge-masturberen. Je gaat dan gewoon achter elkaar door. Hiervoor kun je je zelfs ziekmelden op je werk.

Op zich is er niets mis met masturberen en ook niet met dagelijks masturberen, maar als dit je fysiek pijn doet en het je sociale relaties in de weg staat heb je wel een probleem. Het kan ook emotioneel pijnlijk worden voor jezelf en je geliefden, omdat je daar dan bijvoorbeeld geen seks mee kunt hebben.

Er zijn ook een aantal duidelijke symptomen van verslaafd aan masturberen zijn:

  • Schuldgevoel na het masturberen.
  • Zelfhaat door het masturberen.
  • Schaamte door het masturberen.
  • Angst als je een periode niet met jezelf hebt gespeeld.
  • Eenzaamheid.
  • Afname van persoonlijke relaties, of de kwaliteit daarvan.
  • Verlaagd concentratievermogen.
  • Minder productief op het werk.
  • Seksuele aandoeningen, zoals disfunctie (niet meer echt seksueel kunnen presteren)(2).

Gevolgen van verslaafd aan masturberen zijn

In het geval van disfunctie kunnen bijvoorbeeld mannen erectieproblemen krijgen. Seks met een persoon is bijvoorbeeld niet meer fijn of je hebt te hard aan je penis gezeten waardoor hij niet meer op een “normale” druk reageert.

Ook het masturberen zelf kan dan na verloop van tijd lastig worden. Uit een studie blijkt dat een man die last had van een post traumatische stress stoornis masturbatie gebruikte om hiermee om te gaan. Dit deed hij 1 tot 3 keer per dag, zonder glijmiddel, waardoor hij op den duur lastig een erectie kon krijgen en bijna niet kon klaarkomen. Als hij dan klaarkwam, kwam er ook nog eens weinig uit(3).

Hierdoor begon hij op gegeven moment wiet en andere medicijnen te gebruiken om alsnog te kunnen masturberen.

Voor vrouwen kan de disfunctie betekenen dat je last krijgt van vaginisme bij daadwerkelijke seks of moeite hebt met vochtig worden. Ook kunnen vrouwen problemen krijgen met klaarkomen.

Naast deze praktische gevolgen kun je van een masturbatieverslaving ook emotionele gevolgen krijgen, zoals:

Verslaafd aan masturberen: tips

Het is dus erg belangrijk om van de masturbatieverslaving af te komen en om dit op een psychologisch gezonde manier te doen zodat je geen last krijgt van emotionele klachten als je stopt(4). Er zijn meerdere mentale behandelingen die onderzocht en aangeboden worden voor het stoppen met te veel masturberen en masturberen om de verkeerde redenen.

Bij het stoppen van een masturbatieverslaving draait het immers niet om het compleet stoppen met masturberen. Masturberen hoort bij een gezonde seksuele relatie met jezelf. Bij het stoppen van deze verslaving draait het erom dat je impulsen om te masturberen, zoals op het werk, onder controle kunt houden.

Daarnaast krijg je andere manieren om met stress, traumatische ervaringen of andere oorzaken van deze verslaving om te gaan dan masturberen.

Hypnose

Hypnotherapie is een techniek die veel gebruikt wordt bij mentale verslavingen, zoals een gokverslaving. Elke verslaving waar je niet fysiek verslaafd aan raakt kan behandeld worden met hypnotherapie.

Daarbij kunnen behandelingen tegen verslavingen aan substanties waar je wel fysiek verslaafd aan raakt, zoals alcohol en sommige soorten drugs, ondersteund worden met hypnose.

Hypnose werk namelijk op het onderbewuste van de verslaafde. Het werkt op de overtuigingen die je hebt die jouw stiekem vertellen dat je de verslaving nodig hebt voor je overleving.

Met hypnotherapie leer je inzien dat die overtuigingen niet kloppen. Daarnaast kun je nieuwe overtuigingen krijgen waardoor je masturberen om van psychische problemen af te komen maar raar gaat vinden.

Er zijn meerdere technieken die tijdens hypnotherapie gebruikt worden, zoals regressietherapie, hypnotische suggesties en geleide visualisaties.

Bij regressietherapie wordt de oorzaak van de verslaving achterhaald als die voor jouzelf niet helemaal duidelijk is. Ook als de oorzaak wel duidelijk is kun je regressie gebruiken om met meer afstand naar de oorzaak te kijken en om dan nieuwe overtuigingen te krijgen.

De hypnotische suggesties die je krijgt kunnen gaan over de verslaving, maar ook over andere manieren om het probleem op te lossen dan masturberen. Als je bijvoorbeeld naar masturbatie grijpt op het moment dat je last hebt van stress of angst kan je nieuwe overtuigingen krijgen via de hypnotische suggesties over wat je beter kun doen om stress en angst te verminderen in plaats van met jezelf te gaan spelen.

Naast de hypnotherapie krijg je ook zelfhypnose huiswerk mee naar huis om de effecten van de behandeling te versterken.

Je kunt bijvoorbeeld de volgende suggesties herhalen tijdens zelfhypnose. Ga voordat je zelfhypnose toepast op een fijne plaats zitten of liggen, zoals je bank, fauteuil of bed. Ontspan je en probeer door je buik adem te halen. Als je ademhaling fijn en rustig is sluit je je ogen en herhaal je de suggesties die de hypnotherapeut je meegeeft, zoals:

Om te ontspannen kan ik ook mediteren in plaats van masturberen.

Masturberen stelt het oplossen van een probleem alleen uit.

Van masturberen moet je blij worden en niet schaamtevol.

Dit zijn slechts voorbeelden. Als dit niet voor jou werkt kun je het beste naar een hypnotherapeut gaan die suggesties maakt die passen bij jouw overtuigingen.

Mindfulness

Mindfulness wordt ook gebruikt om seksverslavingen, zoals een masturbatieverslaving, te behandelen. Bij een mindfulness interventie is het de bedoeling dat de “patiënt” meer afstand kan creëren tussen de impuls om te gaan masturberen.

Daarbij wordt de connectie tussen seksualiteit en emoties versterkt in plaats van het gevoel.

Uit een casestudie blijkt dat de man die mindfulness gebruikte tegen een seksverslaving na de interventie minder last had van de behoefte om seks te hebben en minder depressieve klachten en psychische stress had dan ervoor(5).

Als bijkomend voordeel vond hij zelfs zijn werk leuker en sliep hij beter. Na zes maanden had hij nog steeds deze positieve resultaten.

Bij mindfulness kijk je vaak met meer afstand naar emoties. Je probeert met je aandacht in het hier en nu te blijven en dus niet bij het volgende moment waarop je gaat masturberen. Hierdoor kun je dat volgende moment zelfs vergeten.

Daarnaast heb je speciale mindfulness meditatie. Tijdens een dergelijke meditatie laat je gedachten komen en gaan en ook de emoties die daarbij horen. Het accepteren van die emoties en gedachten is hiervoor een belangrijke stap en het niets doen met de emoties en gedachten is een belangrijke stap.

Tijdens zo’n meditatie heb je pen en papier bij de hand. Als er een gedachte opkomt benoem je het onderwerp van de gedachte, zoals familie of werk, en de emotie die je daarbij voelt, zoals stress of liefde. Daarna focus jij je weer op je ademhaling.

Dit kun je zo’n 10 minuten per dag doen. Vervolgens merk je wellicht op dat er een bepaald patroon van gedachten is, wat veranderd moet worden.

Dan kun je beginnen met het sturen van je gedachten in plaats van alleen het stoppen van je gedachten.

Zo kun je negatieve gedachten, zoals “Ik ben waardeloos.” veranderen naar “Nee, ik ben geweldig.”.

Wil je meer weten over mentale technieken om van verslavingen af te komen of om anderen te helpen om van een mentale verslaving af te komen? Kom dan eens naar een seminar of playshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

verslaafd aan masturberen

Bronnen:

  1. http://centerforhealthysex.com/faq/masturbation-addiction-faq/
  2. https://www.psychguides.com/behavioral-disorders/sex-addiction/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4837321/
  4. https://www.researchgate.net/profile/Ragesh_G/publication/287999151_Anubhoothi_A_psychopathology_of_unusual_sexual_experience/links/567cdc5908ae1e63f1e3bea3/Anubhoothi-A-psychopathology-of-unusual-sexual-experience.pdf
  5. https://akjournals.com/view/journals/2006/5/2/article-p363.xml

 

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen