Spanning in lichaam: Wat te doen?
05 april 2024 
in Stress
6 min. leestijd

Spanning in lichaam: Wat te doen?

Spanning in het lichaam is super vervelend. Je wilt lekker ontspannen op de bank, maar je merkt dat je toch een soort opgejaagd gevoel in je lichaam hebt. Als je je hand voor je houdt, zie je jouw vingers trillen. Wat kun je doen met spanning in je lichaam?

In dit blog gaan we in op oplossingen.

Waar komt spanning in je lichaam vandaan?

Om een goede oplossing te vinden is het handig om eerst te kijken naar mogelijke oorzaken van spanning in je lichaam. Er zijn een aantal mogelijkheden, namelijk door je werk heb je een bepaalde houding die spanning in je spieren oplevert. Die spanning kan zich geleidelijk verspreiden over de rest van je lichaam[1] en voordat je het weet heb je last van continue spierspanning.

Daarnaast kan stress op het werk ook voor spierspanning zorgen. Onderzoek laat zelfs zien dat negatieve emoties die getriggerd worden door mensen met wie je contact hebt op je werk een belangrijke factor kunnen zijn voor spierspanning[2].

Ook kan spanningshoofdpijn voor spierspanning zorgen. Spierspanning zorgt echter niet voor deze hoofdpijn, het is dus echt een gevolg. De hoofdpijn wordt vaak weer getriggerd door bepaalde situaties. Die situaties vermijden is vaak de manier waarop deze vorm van hoofdpijn en spierspanning behandeld wordt[3].

Fysieke oplossingen

Zoals je ziet, is de oorzaak lang niet altijd fysiek. Echter, je kunt zeker wel eerst kijken naar fysieke oplossingen.

Dit is vaak makkelijker om te doen dan het mentale werk dat nodig kan zijn om van chronische spierspanning af te komen.

Die fysieke oplossingen zijn bijvoorbeeld: Yoga, meditatie en sporten.

Dat kan je helpen om de spanning uit je lichaam te bewegen of te ontspannen. Ikzelf hou heel erg van CrossFit. Een manier om lekker met je spieren bezig te zijn. Spierspanning kun je dan oplossen door extra inspanning, waardoor ze daarna door vermoeidheid wel ontspannen.

Dit lost spierspanning op de lange termijn niet op, want het kan terugkomen als je weer lekker uitgerust bent. Het is dus vooral een manier om ermee om te gaan, maar niet om het op te lossen.

Daarnaast kunnen yoga en meditatie ook een goede manier zijn om met spierspanning om te gaan. Met yoga en meditatie geef je jouw zenuwstelsel namelijk de opdracht om tot rust te komen. De activering van een stressreactie wordt hiermee eigenlijk weer uitgezet. Waardoor je je spieren weer beter kunt ontspannen[4].

Onderzoek laat ook zien dat regelmatig bewegen of sporten in het algemeen goed kan helpen tegen stress, en daarmee ook tegen spierspanning[4].

Echter, soms helpt dit allemaal niet zo goed en soms is de spierspanning gewoon weer terug als je net met die ene collega te maken krijgt die je het bloed onder de nagels vandaan haalt.

Dus wat dan? Hypnose of hypnotherapie wordt ook al een tijd gebruikt tegen spanningshoofdpijn[5].

Maar hoe begint een hypnotherapeut om iemand te helpen tegen spierspanning? Lees dan verder.

In welk lichaam heb je spanning?

Een hypnotherapeut kijkt altijd in welk lichaam je spierspanning hebt.

Als je het fysiek niet goed kunt oplossen, dan is het goed om te kijken naar je lichamen. Ik verdeel ze onder in 5 lichamen, namelijk:

  1. Het fysieke lichaam
  2. Het emotionele lichaam
  3. Het mentale lichaam
  4. Het spirituele lichaam
  5. Het relationele lichaam.

Als fysiek dus niet werkt kijk je verder. Emotioneel kun je kijken of er iets is wat je dwarszit. Mentaal kun je je afvragen of je iets gelooft wat je spanning oplevert. Spiritueel kun je je afvragen of je doet wat je leuk vindt, of je doet wat een positieve betekenis geeft aan je leven. En relationeel, dat kwam al een beetje terug in de onderzoeken, is daar misschien wat aan de hand?

Hoe zit het met de mensen om je heen? Je kunt zelfs denken over mensen waar je vroeger mee omging en of die toch nog invloed op je hebben. Denk bijvoorbeeld aan in gedachten herhalen wat iemand ooit tegen je heeft gezegd.

Vooral het relationele lichaam heeft veel effect op de andere lichamen. Op zich heeft het allemaal wel effect, maar relaties hebben vaak het meeste effect.

Het veranderen van je kijk op een relatie, of hoe je je voelt bij een relatie, heeft vaak effect op veel andere dingen. Je relatie met iemand veranderen, doe je zelf. Daar hoeft de ander niets voor te doen.

Dit is iets waar een hypnotherapeut je dan mee helpt.

Onhandige overtuigingen veroorzaken spanning

Als je een onhandige overtuiging hebt, zoals “de hele wereld is tegen mij”. Dan levert dit ook spanning op in je lichaam. Want elke keer als je je in de wereld bevindt voelt dat toch als iets waartegen je je moet verdedigen.

Dit kan je van jongs af aan hebben meegekregen. Als je ouders je bijvoorbeeld hebben gewaarschuwd voor de boze buitenwereld en dat je buiten altijd alert moet zijn.

Dit kan heel onbewust zijn, maar dit is dan een mentaal iets.

Emotionele spanning

Een andere spanning kan emotionele spanning zijn. Je kunt iets emotioneels iets hebben meegemaakt wat je nog niet goed hebt verwerkt.

In je jeugd kan er iets ergs met een van je ouders zijn gebeurd, waardoor misschien je rol ook is veranderd. Dan heb je emotioneel geen tijd om iets te verwerken en op den duur kan dit zorgen voor die spanning, omdat je het niet verwerkt. Als je door die gebeurtenis bijvoorbeeld opeens van kind in de verzorg-rol moest stappen.

Dit kan allerlei klachten veroorzaken op latere leeftijd.

Zingeving

Ook bij zingeving is het belangrijk dat je iets in je leven doet wat voor jou zin heeft. Als je heel lang het gevoel hebt dat je iets doet wat totaal nutteloos is, kan dit weerstand in je onderbewuste opwekken. Die weerstand kun je voelen als spierspanning.

Om toch zin aan je leven te geven, en meer voor je eigen doelen op te komen, kan een hypnotherapeut je helpen te achterhalen waarom je dat tot nu toe nog niet goed doet.

De situatie begrijpen en vergeven

Een van de technieken die in hypnose erg belangrijk is om spanning in het lichaam op te lossen is een bepaalde situatie begrijpen en vergeven. Vooral bij emotionele trauma’s kan dit erg belangrijk zijn, of bij overtuigingen die je belemmeren.

Klinkt makkelijk, maar dat is het niet altijd.

Dat is waar een hypnotherapeut dan mensen mee helpt.

Zeker als je familie een onhandige of ongezonde situatie heeft gecreëerd voor jou en je dan die familieleden moet begrijpen en vergeven.

Dan kan zo’n familielid ook nog eens overleden zijn, en dat maakt het ook heel onhandig.

Of je familielid is nu heel anders dan toen de situatie gebeurde. Jij bent nu ook anders, de hele situatie is anders. Dan kan het terugkomen op vroeger en daar het gesprek over aangaan heel onhandig gaan, want: “had je dat niet eerder kunnen zeggen?”

In plaats daarvan kun je beter zelf teruggaan naar dat moment. Dit doen we met hypnose met de techniek van het innerlijke kind. Want wat je graag wilt horen, wat je toen had willen horen, heeft nu geen zin. Eigenlijk heeft je innerlijke kind het nodig om te horen wat het wil horen.

Tijdens hypnotherapie kan een therapeut dan de suggestie geven om terug te gaan in de tijd naar het eerste moment dat je bijvoorbeeld die spierspanning in je lichaam voelde. Als dit dan komt door een traumatische gebeurtenis in je jeugd, dan kan het heel erg helend zijn om het gesprek met je innerlijke kind - het kind dat je toen was - aan te gaan.

In die toestand kun je zelfs je innerlijke kind helpen om het gesprek aan te gaan met de vader of moeder, of andere relatie, waar je iets van nodig had. Zelfs als die persoon nu overleden is.

Een hypnotherapeut begeleidt dit gesprek, zodat je kunt zeggen wat je heeft dwars gezeten en zodat de andere persoon kan uitleggen waarom die deed wat die deed.

Vergeving is vaak onderdeel van dat gesprek, maar pas nadat alles is uitgesproken wat belangrijk was voor de verwerking van het emotionele leed.

Patronen doorbreken

Soms kun je merken dat wat je hebt meegemaakt als kind, iets is wat veel mensen in je familie hebben meegemaakt. In het “gesprek” met een vader of moeder kan bijvoorbeeld gezegd worden dat opa of oma zaken ook zo hebben aangepakt.

Dit kan voor veel begrip zorgen, maar dat lost het probleem niet altijd op. De vergeving wel.

Een andere manier om de patronen te doorbreken is door te oefenen met het gewenste gedrag.

Oefenen dat je bij een bepaalde situatie iets doet, zoals zeggen dat je iets niet leuk vindt, waar je dat normaal niet zou doen. Dat is dan het patroon dat je wilt doorbreken. Je haalt dan dat gevoel op en oefent, bijvoorbeeld voor een spiegel, om te zeggen “ik vind dat niet leuk”, of wat het ook is dat je wilt oefenen. Op die manier wordt het minder gek voor je om in het dagelijks leven iets te zeggen, in plaats van stil te zijn in situaties die normaal voor spanning zorgen.

Ook dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een hypnotherapeut kan je hiermee helpen oefenen.

Bekijk ook deze video met meer informatie.


Wil jij meer weten over dit soort technieken om jezelf of andere mensen te helpen met spierspanning in het lichaam? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen of evenementen. De opleiding kun je klassikaal en live online volgen. Ideaal als je eens niet naar de les kunt komen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

spanning in lichaam


Bronnen:

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/030698779190233O?via%3Dihub

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen