Sporten: High performance hypnose
23 februari 2020 
6 min. leestijd

Sporten: High performance hypnose

Sporters laten niets aan het toeval over, maar mentaal kunnen ze het wel eens links laten liggen. Hoe zou het zijn als je altijd in vorm was? Dat kan met High Performance Hypnose.

Hypnose is in te zetten voor de beste prestaties die jij kunt leveren, maar hoe? Er zijn een aantal varianten van hypnose waar je bijna niemand over hoort. Iedereen kent wel de showhypnose waarbij mensen aparte dingen doen op het podium. Dan hebben we ook de hypnotische therapie variant, dat zou ook goed zijn voor de zorg wanneer die wordt toegevoegd. Deze vorm van hypnose wordt ook veel besproken in de blogs van deze website.

En dan heb je nog het bovengenoemde high performance hypnose. Dit is in te zetten om de beste prestaties van je leven te leveren.

Hypnose voor topsport

Heelveel sporters laten niets aan het toeval over. Ze eten goed, ze slapen goed, ze nemen hun rust. Ik heb wel eens gehoord van wielrenners die hun rustdag letterlijk gewoon niet gaan lopen. Die blijven op de bank zitten (misschien wel liggen). Ze pakken nog niet eens de post uit de hal, want rust betekent rust en dan mag je niet bewegen.

Die zijn echt gigantisch gestructureerd tot op het rigide af. Ze doen alles, maar het mentale stuk laten ze vaak meer aan het toeval over. Ze willen kijken hoe de dag voelt.

Dat is eigenlijk heel gek. Voeding ben je super goed mee bezig. Beweging ben je super bewust mee bezig en dan laat je je mentale staat afhangen van toeval.

Dat is heel vreemd, want hoe zou het zijn als je altijd in vorm zou zijn?

Misschien denk je dat dit niet kan omdat het te maken heeft met allerlei factoren. Dat klopt, je wordt beïnvloed door allerlei factoren.

Stel je nu eens voor dat je niet beïnvloed wordt door die factoren.

Bijvoorbeeld, er gebeurt iets heel ergs.

Er gebeurt iets heel ergs. Jaren geleden hebben we het tijdens het EK in 2008 bij het Nederlands elftal gezien toen het dochtertje van één van de spelers kwam te overlijden. Dat is van grote impact. Wat is belangrijker, je dochtertje of het voetbal? Nou, daar hoef je natuurlijk helemaal niet lang over na te denken. Dat is je dochtertje. Dus het heeft effect op je resultaat. Je zou kunnen zeggen je bent een prof en je sluit je daarvoor af. Dat is wel makkelijk gezegd, maar zeker niet makkelijk gedaan en daardoor mis je een paar procent en daardoor kun je wedstrijd verliezen en dat is ook gebeurt in die tijd. 

Dit is een extreem voorbeeld. Maar hoe zou het zijn als dat soort factoren geen effect meer hebben op jou? Dat kan! Je kan altijd in vorm zijn. 

Dus het heeft effect op het resultaat. Je daarvoor afsluiten is is makkelijker gezegd dan gedaan.

Daardoor mis je een paar procent en daardoor kun je wedstrijden verliezen en dat gebeurt ook in de realiteit.

Hoe zou het zijn als dit soort factoren (misschien iets minder groot dan de dood) geen effect meer op je hebben?

Dat kan! Je kan altijd in vorm zijn.

Je kunt nu hier nog je voordeel mee halen omdat bijna geen enkele sporter er gebruik van maakt. Als iedereen altijd in vorm is wordt het weer hetzelfde, maar omdat veel sporters dit laten liggen maak je er nog echt een verschil mee.

Met hypnose kun je je ideale (emotionele) staat oproepen die nodig is tijdens de wedstrijd. Vlak voor de wedstrijd kom je dan in de zone, dat roep je dan zelf op.

Ik ben nu bezig met een paar sporters te helpen die dit nu altijd toepassen. Zij zijn dus altijd in vorm, ook tijdens wedstrijden. Hoe zou het voor jou zijn als je altijd in vorm bent? 

Je kan door middel van hypnose die ideale staat continu oproepen! Vlak voor een wedstrijd bijvoorbeeld. Bam, je komt zo in the zone. Je kan het oproepen, en je wordt niet meer afgeleid op andere vlakken. En dan ben je op je best. Dus heb je een grotere kans op het pakken van de winst. 

Hoe het ook is, hij roept het op en het gebeurt.

Daardoor gaat hij het gevecht aan terwijl hij compleet in de zone is. Dan is hij op zijn best.

Omdat de andere sporter dit waarschijnlijk niet doet heeft hij een nog grotere kans op winnen. Want die andere sporter, die kan wel last hebben van irritaties thuis en dat heb je niet als je aan high performance hypnose doet.

Dit kan écht het verschil maken in je sport, je prestaties en of je wel of niet op het podium komt.

Luister ook deze podcast.

https://www.buzzsprout.com/195236/852960-hoe-kom-je-als-sporter-altijd-in-vorm-of-in-the-zone

High performance hypnose

In de praktijk zie ik dus al dat high performance hypnose werkt voor topsporters en de wetenschap is ook onderzoek aan het doen naar in de flow raken door hypnose. Je wilt natuurlijk wel weten of het niet “toevallig” die ene keer werkt.

Dit is onder andere getest bij golfers, een sport waar je veel geld mee kunt verdienen als je er een topper in bent.

Voor deze golfers werd gebruikgemaakt van ontspanningsoefeningen, geleide visualisaties, regressie en het controleren van triggers.

De golfers in het onderzoek gaven aan dat de hypnose hielp om meer vertrouwen te hebben tijdens de wedstrijd. De wedstrijd met meer ontspanning aan te gaan en meer het gevoel te hebben dat ze in controle waren[1].

Ook bij basketballers op de universiteiten, zoals in de V.S. normaal is, is hypnose op een vergelijkbare manier toegepast om te zien of dit hielp om meer 3-punters te scoren. Uit dit onderzoek bleek dat niet alleen het gemiddeld aantal 3-punters hoger was, hun algehele basketbalspel werd beter door de hypnotische interventies. Net als de golfers gaven de basketballers aan meer vertrouwen, ontspanning en controle te ervaren tijdens het sporten[2].

Bekijk deze video over high performance hypnose:

 

Regressie voor topsport

Misschien denk je nu, regressie is toch meer voor therapeutische hypnose? Dat klopt, maar ook sporters kunnen baat hebben bij regressie. Regressie kan je namelijk helpen om triggers die je uit de flow halen te achterhalen en te elimineren.

Wanneer je toch last hebt van onzekerheid, en je dus door die high performance hypnose meer zelfverzekerd bent, is dit te verhelpen met regressie.

Je merkt misschien wel eens dat iets je tegenhoudt om echt alles te geven tijdens een wedstrijd of een training. Dit gevoel heb je meestal wel eens eerder in je leven gehad. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je dit remmende gevoel hebt meegemaakt.

Dan ga je iets doen met dat moment. Je bekijkt hem vanuit andere hoeken. Je zorgt ervoor dat je het moment met nieuwe informatie kunt interpreteren, waardoor de informatie van het moment verandert in je geheugen.

Dit alleen al kan ervoor zorgen dat je geen remmingen meer ervaart wanneer je juist wil gaan voor je doel.

Ontspanningsoefeningen met hypnose

Bij het induceren van hypnose wordt vaak gebruikgemaakt van ontspanningsoefeningen. Die helpen ook om vlak voor de wedstrijd zelf de staat van flow, de ideale staat tijdens de wedstrijd op te roepen.

Dit zijn bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Je gaat ergens staan of zitten, wat het beste bij je past, en haalt een aantal keer diep adem en ontspant je spieren.

Je gaat elk lichaamsdeel na op het onbewust vasthouden van spanning en ontspant dan bewust die spieren.

Geleide visualisatie

Onderdeel van de ontspanningsoefening kan ook een geleide visualisatie zijn die je helpt om nog verder te ontspannen.

Een andere manier om de geleide visualisatie te gebruiken is om je te kunnen voorstellen wat je moet doen om te winnen. Tijdens die visualisatie word je geholpen om je voor te stellen wat er gebeurt als alles goed gaat.

Hoe je bijvoorbeeld als voetballer altijd vrij staat. Hoe je de bal goed naar je teamgenoten schopt. Hoe het voelt wanneer je die goal scoort of als verdediger de bal van de spits van je tegenstander afpakt. Hoe je lichaam voelt, wat je gedachten zijn, zelfs hoe de noppen in het gras zakken.

Dit helpt je ook om dat gevoel van flow te kunnen pakken en herkennen in de wedstrijd.

Of wist je bijvoorbeeld dat Arnold Schwarzenegger visualiseerde hoe zijn spieren zo groot werden dat die de hele sportschool (of kamer waarin hij bezig was) zouden vullen? Dat was hoe hij visualisaties gebruikte om de top van het bodybuilden te bereiken.

Controleren van triggers

Je ziet ook vaak dat veel sporters bijgelovig zijn. Ze moeten bijvoorbeeld 3 x een kruisje slaan voordat ze het veld oplopen.

Of als ze niet hun speciale sokken aanhebben dan wordt het helemaal niets.

Eigenlijk zijn dat triggers die ze of in de flow helpen of juist uit de flow (als de trigger ontbreekt).

Met hypnose kun je ook achterhalen wat je triggert om in de flow te raken. Je kunt met speciale bewegingen een gevoel verankeren, waardoor je het gevoel kunt “triggeren” door die beweging te herhalen.

Daarnaast helpen affirmaties ook om het gevoel van kracht en sterkte op te wekken. Die herhaal je dan terwijl je in een staat van zelfhypnose bent. Dit kunnen affirmaties zijn zoals:

“Ik ben de beste sporter ter wereld.”

“Ik ben sterker, sneller en slimmer dan al mijn tegenstanders.”

“Ik ben in het hier en nu.”

“Ik zie kansen om te winst te pakken.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je sport en overtuigingen kan er gekozen worden voor andere affirmaties.

Wil jij weten hoe hypnose werkt en hoe je sporters kunt helpen met hypnose? Volg dan mijn gratis masterclass en ik leer je hoe je iemand in hypnose kan brengen en ook weer uit de hypnose kan halen die hij zijn probleem noemt.

Wil je direct aan de slag met technieken om sporters, of andere mensen, te helpen om het meeste uit hun leven te halen? Schrijf je dan direct in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden allemaal gegeven via livestream.

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/pms.2000.91.3f.1057

[2] https://journals.humankinetics.com/view/journals/tsp/16/1/article-p34.xml

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen