Uitdagingen voor jezelf: Doe jij eraan mee?
Uitdagingen voor jezelf: Doe jij eraan mee?
06 april 2019 
6 min. leestijd

Uitdagingen voor jezelf: Doe jij eraan mee?

Vind jij het ook zo leuk om te zien hoe ver jij het kan schoppen in je leven? Om gewoon te checken wat je lichaam allemaal kan? Wat je creativiteit kan veroorzaken? Jezelf uitdagen is voor sommige mensen echt een kunst geworden, die zijn bijvoorbeeld heel goed in yoga, of echte adrenalinejunkies voor wie geen sport extreem genoeg is, of het zijn juist die super succesvolle zakenmensen die gewoon willen weten of ze creatief genoeg zijn om veel geld te kunnen verdienen.

Jezelf uitdagen

Jezelf uitdagen, wat is dat nu eigenlijk? Je gaat jezelf uitdagen als je jouw eigen pijnpunten die je blokkeren om je leven te verbeteren, of je fysieke kunnen, gaat identificeren en overwinnen.

Jezelf uitdagen lijkt daarom ook heel erg op uit je comfortzone komen. Je gaat iets doen wat je spannend vindt.

Dit lijkt heel makkelijk, maar dat is het niet. Je moet namelijk jouw kwetsbare kanten aan jezelf toegeven en dat is iets wat de meeste mensen (ook aan zichzelf) niet willen toegeven[1].

Wanneer is iets een uitdaging?

Iets is een uitdaging wanneer het dus buiten je comfortzone is én als het iets is waarvan je van te voren niet zeker weet of het je gaat lukken. Je stelt je bloot aan gevoelens van onzekerheid, twijfel en zelfs het gevoel dat je het misschien helemaal niet kán.

Dit betekent namelijk dat jij je moet ontwikkelen om de uitdaging op een goede manier te voltooien. Misschien moet je meer trainen, misschien moet je een bepaalde vaardigheid oefenen of zelfs lessen volgen om iets goed te doen.

Openstaan voor het verleggen van je grenzen

Om uitdagingen voor jezelf te bedenken is het dus belangrijk dat het een uitdaging is die je eigen grens verlegt. De grens van wat je fysiek mogelijk acht wil je dan verleggen. De grens van bepaalde vaardigheden, zoals sneller kunnen afwassen of typen probeer je te verleggen. De leukste grens voor veel mensen is het verleggen van de grens van hoeveel geld je per jaar verdient.

Je moet dan natuurlijk wel openstaan voor het verleggen van die grens. Voor het idee dat je nu écht wat gaat doen wat je spannend vindt en waarvan je aan het begin misschien niet zeker weet of het je gaat lukken. Dit kan 50/50 zijn.

Als je jezelf nog niet eens uit je comfortzone ziet stappen kan hypnose je helpen om meer open te staan voor het verleggen van je grenzen.

Je kunt bijvoorbeeld achterhalen waarom je het lastig vindt om voor jezelf grote uitdagingen te stellen. Waarom is een halve marathon wel goed, maar een hele niet?

Waarom is parttime je eigen bedrijf hebben goed, maar fulltime voor jezelf kiezen niet?

Dit is iets waar hypnose je mee helpt.

Hypnose kan je namelijk helpen met het achterhalen van onbewuste overtuigingen die je tegenhouden om jezelf uit te dagen. Als je bijvoorbeeld altijd veel gepresteerd hebt, kan de angst om het eens wat minder te doen of zelfs te falen ervoor zorgen dat je stopt met het uitdagen van jezelf.

Waar die angst dan vandaan komt is iets waar hypnose mee kan helpen.

Het nagaan wat de oorzaak is van stilstand en van jezelf niet uitdagen voor iets wat echt spannend is, is iets wat kan met meerdere technieken. Je kunt bijvoorbeeld een Socratisch gesprek voeren waarbij de waarom-vraag een aantal keer wordt herhaald. Hiermee kom je tot de kern van je overtuigingen en vaak het besef dat die kern nergens op is gebaseerd. Dit biedt een nieuwe ruimte om helpende overtuigingen te creëren die je helpen om jezelf uit te dagen.

Een andere manier om blokkades op te sporen om jezelf uit te dagen is met regressie. Met regressie ga je terug naar het moment waarop je onderbewuste heeft besloten dat wat je nu doet het beste is wat je kunt doen en dat de persoonlijke groei en ontwikkeling nu op zijn einde is.

Dit zijn vaak momenten uit je jeugd. Je kunt als kind bijvoorbeeld altijd gehoord hebben dat je niet goed kunt hardlopen, en dus is 12 km hardlopen het beste wat je denkt te kunnen. Of je hebt als kind gehoord dat je super onhandig bent, dus je eigen sjaal breien is toch een stap te ver. Of je hebt altijd gehoord dat het nooit wat zou worden en dus blijf je maar hangen in werk wat zonder opleiding gedaan kan worden en durf je jezelf niet uit te dagen om hier wat aan te veranderen.

Door regressie kun je dat moment nader bestuderen en met je volwassen kennis van nu bepalen of die overtuiging nog steeds logisch is. Over het algemeen is dat het niet en dat geeft een bevrijdend gevoel waardoor jezelf uitdagen opeens weer kan.

Doorzettingsvermogen verbeteren

Jezelf uitdagen helpt je met het verbeteren van je doorzettingsvermogen. Of je jezelf nu een grote uitdaging geeft of een kleine, het helpt allemaal.

Bij doorzettingsvermogen is het namelijk belangrijk dat je jouw interne motivatie vindt en door kunt gaan wanneer het even lastig wordt. Juist wanneer het lastig wordt is je drive, wat je motiveert, van belang om door te gaan om je uitdaging te behalen en daarmee jezelf tot nieuwe inzichten en ontwikkelingen te brengen.

Hypnose helpt je ook om tijdens de uitdagingen voor jezelf gefocust te blijven zodat jij de doelen die jij stelt voor zo’n uitdaging kunt behalen.

Dit kan onder andere met hypnotische suggesties. Wanneer je onder hypnose bent sta je namelijk meer open voor deze suggesties en komen ze makkelijker binnen in je onderbewuste om je onderbewuste overtuigingen te beïnvloeden.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn zoals:

“Het is goed om uit je comfortzone te komen.”

“Je ontwikkelt jezelf pas als het spannend wordt.”

“Je doet dit voor een vrijere toekomst.”

“Je kunt leren wat je nog niet kan.”

“Het is oké als het langer duurt, als je maar stappen blijft zetten.”

Dit zijn slechts voorbeelden van overtuigingen die je doorzettingsvermogen tijdens het volbrengen van een uitdaging versterken. Afhankelijk van jouw overtuigingen en blokkades kun je van de hypnose-expert andere suggesties krijgen.

Deze suggesties krijg je vaak mee op een mp3 zodat je ze thuis kunt beluisteren tijdens zelfhypnose. De inductie van de hypnose staat er vaak ookop en natuurlijk het moment waarop je uit hypnose “ontwaakt”. Hierdoor kun je thuis ook even luisteren op momenten waarop je het lastig vindt om uitdagingen voor jezelf te volbrengen.

Nu kun je denken, ja leuk, maar hoe kan ik mezelf nu uitdagen?

Dan heb ik een paar leuke uitdagingen voor persoonlijke en fysieke groei voor je op een rij gezet die je kunt uitproberen totdat je weet welke uitdaging jij jezelf écht wilt geven.

Uitdaging 1: Ga vaker sociaal doen

We willen allemaal graag een goede band met vrienden en familie, maar waar haal je de tijd vandaan? Daag jezelf uit om die sociale vriend te zijn die er altijd is en help de mensen om je heen waar dit kan.

Op deze manier leer je beter om je tijd te plannen en om te kiezen voor je privéleven wat uiteindelijk het belangrijkste onderdeel van je leven is.

Vind je het lastig om tijd te vinden voor je vrienden? Een hypnose-expert kan je helpen de blokkade te vinden waardoor je jouw sociale leven niet de prioriteit geeft.

Uitdaging 2: Ga elke dag mediteren (yoga doen)

Om meer rust en geluk te ervaren kan een yoga-/meditatie-uitdaging je dat zetje in de rug geven om minder last te hebben van stress. Zo’n stilte-moment kan er ook voor zorgen dat je je zaken realiseert waardoor jij je leven anders kunt inrichten.

Vind je het lastig om stil te zitten of om zoiets “zweverigs” te doen? Een hypnose-expert helpt je om blokkerende overtuigingen weg te halen.

Uitdaging 3: Probeer 500 euro per maand meer te verdienen

Geld verdienen, het lijkt zo makkelijk totdat je probeert om meer geld te verdienen dan je standaard doet. Nu moet je gaan nadenken, is een bijbaantje de tijd waard? Zijn er andere manieren om extra geld te verdienen? Dit is het moment waarop je naar je eigen talenten, leermogelijkheden en standaardvaardigheden kunt kijken om net dat beetje extra te verdienen.

Heb je het idee dat je niet meer waard bent dan wat je nu verdient? Een hypnose-expert helpt je om jouw zelfwaardering te verbeteren en blokkades om die loonsverhoging te vragen weg te nemen.

Uitdaging 4: Doe elke maand iets nieuws

Heb je nog geen duidelijk idee van het gebied in je leven waarin jij jezelf wilt uitdagen? Probeer dan elke maand iets nieuws te doen. Doe iets nieuws voor je sociale leven, je gezondheid of je persoonlijke ontwikkeling om erachter te komen in welk vlak van je leven jij jezelf wilt uitdagen voor een fijner leven.

Zoals gezegd: jezelf uitdagen betekent ver uit je comfortzone gaan en iets doen waarbij je van tevoren niet zeker weet of dit je gaat lukken. Als je moeite hebt om jezelf uit te dagen en dan te volharden in een poging kan een hypnose-expert je helpen met je mindset en om blokkades weg te nemen.

Wil je weten hoe hypnose dit doet? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/32528137/HBR_-_Managing_Yourself-_The_Paradox_of_Excellence.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAIWOWYYGZ2Y53UL3A&Expires=1553865223&Signature=9eVd2Vkhx2MlMldRWstdm%2BEcB80%3D&response-content-disposition=inline%3B%20filename%3DManaging_Yourself_The_Paradox_of_Excelle.pdf

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen