Veerkrachtig zijn is iets wat handig is in je leven. Je leven heeft namelijk ups en downs en van die downs kun je sneller herstellen als je veerkrachtig bent. In dit blog ga ik dieper in op veerkrachtig zijn.
Veerkracht betekenis
Technisch gezien gaat veerkracht over het vermogen van een voorwerp om de originele stand weer in te nemen.
Een autoveer kan bijvoorbeeld in en uitveren. Als de veer stukgaat of versleten is, is er te weinig veerkracht om de originele staat weer in te nemen. Je ziet dan vaak auto’s die door de veren zijn gezakt.
Mentaal gezien gaat veerkracht over het vermogen om tegenslagen te overwinnen en om bedreigingen om te zetten in kansen. Je kunt dan bijvoorbeeld ‘de draad weer oppakken’ als je te maken hebt gehad met een tegenslag[1].
Je blijft dan bijvoorbeeld niet in een dip hangen.
Samen veerkrachtig
Je veerkracht hangt onder andere af van je relaties en zelfs de manier waarop jij je hecht aan andere mensen[2].
Als je bijvoorbeeld een economische tegenslag hebt is je veerkracht onder andere afhankelijk van hoe je vervolgens omgaat met je sociale relaties. De stress van baanverlies kan die relaties namelijk moeilijker maken, zoals de omgang met je gezin en vrienden.
Je kunt namelijk door een economische tegenslag kwaad, teruggetrokken en hopeloos worden of je kunt er optimistisch mee omgaan en proactief zijn in het vinden van oplossingen voor nieuwe economische problemen die je krijgt. In het laatste geval ben je veerkrachtiger dan in het eerdere geval. Als je een familie hebt die je steunt en die met je meedenkt helpt dat je veerkracht ook. Als je een familie hebt die juist ook nog eens boos op je wordt, dan wordt de dip alleen maar groter.
Daarbij kun je - als je dit hebt - een gezonde familiedynamiek doorgeven aan je kinderen, waardoor die ook meer economisch veerkrachtig zijn (bron 2).
De term samen sta je sterker kan dus ook vervangen worden voor samen ben je veerkrachtiger, mits je maar op een gezonde manier met elkaar omgaat.
Daarnaast kan praten met lotgenoten en van elkaar leren je ook veerkrachtiger maken als je bijvoorbeeld mentale problemen hebt[3].
Veerkracht herstel
Herstellen kan ook allerlei vormen hebben. Zo kun je zowel mentaal als fysiek ergens van herstellen.
Bij mentaal herstel is voor veerkracht het volgende van belang:
- Hoop
- Een beeld van hoe je wilt zijn (self-determination)
- Verantwoordelijkheid
- Gevoel van macht vergroten (empowerment) (bron 3)
Ook voor je fysieke gezondheid is veerkracht belangrijk voor herstel. Problemen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), slechte slaap en fybromyalgie worden bijvoorbeeld behandeld met hypnotherapie en een van de dingen die daarbij van belang is is het verbeteren van de veerkracht.
PDS is een probleem dat veel pijn en psychische stress kan veroorzaken. Veerkracht is erg belangrijk om dit probleem niet te veel vat op je te laten krijgen. Hypnotherapie die gericht is op de buik verbetert de veerkracht, vermindert stress en vermindert zelfs pijn bij PDS[4].
Voor vrouwen met fybromyalgie en slechte slaap werkt cognitieve gedragstherapie met hypnose ook beter om de veerkracht te verbeteren dan alleen cognitieve gedragstherapie. Vrouwen konden met hypnose weer sneller normaal slapen en hadden minder last van hun fybromyalgie klachten[5].
Veerkracht vergroten
Er zijn een aantal persoonlijke eigenschappen die helpen om meer veerkracht te hebben in je leven namelijk:
- Positief zelfbeeld
- Zelfcontrole verbeteren
- Gedachten kunnen controleren
- Motivatie effectief te zijn
- Zorgvuldigheid
- Optimisme (bron 2)
Dit geeft ook gelijk ingangen voor het vergroten van je veerkracht. Werken aan je zelfbeeld en je gedachten kan bijvoorbeeld met mindfulness en hypnotherapie.
Met mindfulness kun je je bewuster worden van je gedachten, bijvoorbeeld je gedachten over jezelf. En die kun je dan loslaten.
Is het lastig om positiever over jezelf te denken? Dan kan hypnotherapie daarmee helpen.
Een economische tegenslag en andere tegenslagen kunnen je angstiger maken. Om je dan toch veerkrachtiger te maken kan hypnotherapie zich richten op het veranderen en verbeteren van je gedachten[6], zoals die gedachten over jezelf.
Als je bijvoorbeeld negatief over jezelf denkt hangt dit vaak af van overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert. Je denkt dan vaak dat je bijvoorbeeld niet goed genoeg bent om goed te kunnen functioneren in de wereld. Wat ‘goed’ is hangt er echter van af hoe jij tegen de wereld aankijkt.
Leefregels en overtuigingen veranderen
Met regressie kun je bijvoorbeeld achterhalen welke ‘leefregels’ jij ooit hebt bedacht over de wereld, waardoor je nu bijvoorbeeld negatief over jezelf denkt.
Misschien denk je dat je veertig uur moet werken om het ‘goed’ te doen, maar als je herstellende bent van een burn-out, dan helpt die overtuiging niet.
Als je kunt achterhalen wanneer je zoiets hebt bedacht, dan kun je dat moment, die herinnering, opnieuw interpreteren. De meeste herinneringen over situaties waardoor je een bepaalde gedachtegang hebt gekregen over bepaalde onderwerpen komen uit je kindertijd. Dat is namelijk het moment in je leven waarop je bepaalt hoe de wereld werkt en wat jij moet doen om het beste van de wereld te krijgen.
Alleen als kind weet je natuurlijk niet wat je nu als volwassene weet en meestal ben je je niet heel bewust van dat soort momenten. Je bent je vaak alleen bewust van het ‘gevoel’ dat je iets niet goed doet.
Door die herinnering even opnieuw te bekijken, zonder dat gevoel, kun je er een nieuw gevoel bij creëren. Een hypnotherapeut helpt je hiermee. Je kunt je bijvoorbeeld inleven in andere mensen die een rol speelden bij die herinnering. Dit kan je hele herinnering al veranderen, waardoor je je over het algemeen beter voelt.
Dit kan je bijvoorbeeld helpen om minder negatief tegenover de toekomst te staan en dat alleen al geeft je de veerkracht om weer stappen te zetten.
Heb je last van een trauma uit je jeugd? Dan wordt hypnotherapie[7], met regressie en een gesprek met het innerlijke kind, ook vaak toegepast om dit te verwerken en om jouw veerkracht te verbeteren.
Onbewuste patronen doorbreken
Iets anders wat je veerkracht in de weg kan zitten is dat je een bepaald ritueel hebt wanneer jij je niet goed voelt. Bijvoorbeeld het ritueel om in bed te blijven liggen, te gaan drinken, drugs te gebruiken of iets anders wat je niet verder helpt.
Met hypnose kun je in je onderbewuste dit ritueel helemaal door elkaar husselen, waardoor het voor je gevoel niet meer logisch is om op die manier met problemen om te gaan.
Je kunt bijvoorbeeld eerst je ritueel visualiseren en helemaal door elkaar zien.
Als het ritueel dan ‘stuk’ is kun je een nieuw ritueel visualiseren over hoe je met problemen omgaat.
Zo kun je bijvoorbeeld visualiseren dat je eerst even rustig wordt en vervolgens stappen zet om je problemen op te lossen. Je kunt visualiseren hoe je iets op Google zoekt of hoe je de telefoon pakt en mensen om hulp kunt vragen.
Dit helpt ook je motivatie om effectief te zijn in je omgeving en dat is een stuk zorgvuldiger dan de boel de boel te laten; het probleem wordt dan alleen maar erger.
Dit verbetert dus ook je verantwoordelijkheidsgevoel en je gevoelens van hoop, dit is ook goed voor je veerkracht bij mentale problemen.
Optimisme en zelfbeeld verbeteren
Met het verbeteren van de ‘leefregels’ en het versterken van een meer oplossingsgerichte mindset zorg je er waarschijnlijk al voor dat je meer gelooft dat alles wel goed gaat komen. Dit alleen al versterkt je optimisme.
Daarnaast is het ook belangrijk om je zelfbeeld te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld je ego versterken door bepaalde suggesties te herhalen zoals:
“Ik kan alles.”
“Ik ben goed genoeg.”
“Iets doen is beter dan niets doen.”
“Elke stap is een stap in de goede richting.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van het probleem waar jij meer veerkracht voor nodig hebt kan een hypnotherapeut, of jijzelf als je kennis hebt van hypnose, andere suggesties bedenken die specifiek op dat probleem ingaan.
Taal is ook heel belangrijk bij hypnotherapie om veerkracht te versterken[8]. Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) speelt vaak ook een grote rol in hypnotherapie.
Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en wat je ermee kunt doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende assistentie voor een-op-een aandacht. Geen anonieme online opleiding, maar echt contact om jou door je leerreis te leiden.
Bronnen:
[3] https://na-st01.ext.exlibrisgroup.com/01RUT_INST/upload/1666795840533/Howell%20and%20Voronka%20-%20The%20Politics%20of%20Resilience%20and%20Recovery%20in%20Mental%20Health%20Care.pdf?Expires=1666795960&Signature=KGXGoywYaU2OMgWIXt4j5IYn6N1PWcmuAJpKmzBZ~a0kfdvOZv0iTfbvahoa3EhYu0yRQj-spgFp-GnWR5pym0qSBN~f9MkNR5yXti~vfaPPCmCqZUZiifzw8wf8qM3pfGcq-5PX9upIBuXAMoz8s0EpBCHcOWXeOB8hJhtaNhtvi0t4Yrocrk5O39Uj~3T-TspqXzQF7KlCV1c9dS0t27We9NV-nE0EDdeTAkdCUk3FtKcZqFkMlnNyT0BYDZBAbRjG3napAO3q9bzaxQ1Z-nwzddHqKgl3wxYUfuyJMveu9rRHkloK16PX7wrZEVzQC0DvBmT4h22G8yRHlflqtw__&Key-Pair-Id=APKAJ72OZCZ36VGVASIA