Levenslustig: Hoe krijg jij je levenslust weer terug?
Levenslustig: Hoe krijg jij je levenslust weer terug?
29 augustus 2022 
6 min. leestijd

Levenslustig: Hoe krijg jij je levenslust weer terug?

Iedereen wil wel levenslustig zijn, maar niet iedereen is het? Hoe kan het dat je soms je levenslust kunt kwijtraken en hoe krijg je jouw levenslust weer terug? In dit blog ga je antwoorden krijgen.

Wat is levenslust?

Levenslust betekent dat je zin hebt om te leven en een goed humeur hebt. Je kijkt ook positief naar de wereld, je bent goed gezind[1]. Je hebt dan absoluut geen last van zelfmoordneigingen, maar kijkt uit naar de toekomst, omdat je daar allerlei leuke dingen in verwacht.

Veerkracht na tegenslagen

Het kan natuurlijk zijn dat je bepaalde tegenslagen in je leven hebt gehad, waardoor je er even geen zin meer in hebt.

Als problemen te groot zijn om zelf mentaal op te lossen kan dit voor veel mentale stress zorgen, waardoor je hulp nodig hebt, omdat je niet meer zelf de veerkracht hebt om eruit te komen. Je kunt dan ook last krijgen van een lager zelfvertrouwen, het gevoel hebben dat je minder waard bent dan andere mensen en het idee hebben dat je totaal geen grip hebt op je eigen leven. Je kunt dit ook merken door je fysiek heel vermoeid te voelen.

Doordat je veerkracht op is kun je ook last krijgen van depressie, paniekaanvallen, spanningshoofdpijn, slaapproblemen en angsten. Dit komt dan doordat je je veel zorgen maakt en omdat je graag wilt voldoen aan verwachtingen van andere mensen, maar een van de zorgen is dat je dit simpelweg niet kunt.

Al die gevoelens kunnen er ook voor zorgen dat je jouw levenslust wat verlies. Je kunt de motivatie niet meer opbrengen om bepaalde dingen in je dagelijks leven te doen, je hebt er de energie en interesse simpelweg niet meer voor. Je kunt het dan bijvoorbeeld ook lastig vinden om uit bed op te staan[2].

Je veerkracht is dan als het ware op. Wat kun je dan doen om weer levenslustig te worden?

Er zijn een aantal manieren om jouw levenslust weer terug te krijgen.

Mindfulness en levenslust

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mindfulness mensen kan helpen om weer levenslustig te zijn als ze last hebben van zelfmoordneigingen. Het hielp om minder zelfmoordgedachten te hebben en het hielp bij studenten om daadwerkelijk weer meer levenslust te krijgen[3].

Je gevoel over je kunnen en je identiteit beschermen

Tegenslagen in je leven zijn onder andere zo vervelend, omdat ze jouw zelfbeeld negatief kunnen beïnvloeden. Je kon blijkbaar iets niet en je vertrouwen dat je dit wel kon kan dan een behoorlijke klap hebben gekregen.

Het is dan belangrijk om weerstand te hebben tegen die beschadiging van je zelfbeeld, zodat je door die tegenslag niet minder levenslustig wordt[4].

Een manier om je levenslust vast te houden is door bepaalde affirmaties over jezelf te herhalen. Dit kan bijvoorbeeld met zelfhypnose. Afhankelijk van de problemen waardoor je minder levenslustig bent geworden kun je bepaalde suggesties of affirmaties meekrijgen van een hypnotherapeut. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik kan alles uitvogelen.”

“Als iets niet lukt, probeer ik het nog een keer, maar dan op een andere manier.”

“Ik heb doorzettingsvermogen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Jij kunt andere affirmaties krijgen die je helpen om je gevoel van kunnen en je identiteit te beschermen.

Een andere manier om dit te doen is door je in je gedachten meer te focussen op wat je wel kunt, in plaats van op wat je niet kunt.

Verbeter je kansen

Een andere manier om meer levenslustig te worden is door manieren te vinden om je kansen op succes te verbeteren. Jezelf ontwikkelen door boeken te lezen om bepaalde kennis te krijgen kan bijvoorbeeld helpen.

Wil je bijvoorbeeld meer vriendschappen? Dan kunnen boeken over hoe liefde werkt en hoe sociale relaties werken je helpen om beter te zijn in sociaal doen.

Volg een cursus om bepaalde vaardigheden te krijgen.

Neem een hond om mee te wandelen en om nieuwe mensen te leren kennen die ook honden hebben. Zoals de baasjes van de honden die met jouw hond spelen in het park. Wie weet welke kansen die mensen je weer bieden.

Je fysieke gezondheid verbeteren door te wandelen en gezond te eten kan ook veel doen (bron 4).

Een interessante toekomst hebben

Een andere manier om je levenslust te verbeteren is door plannen voor je toekomst te hebben. Ideeën over hoe jouw leven weer leuk gaat zijn helpen je om levenslustiger te worden. Door iets te hebben om voor te leven zorg je ervoor dat je meer levenslust krijgt dan wanneer je eigenlijk geen doelen in je leven hebt.

Hypnose kan hierbij mensen ondersteunen door een progressie uit te voeren. Bij deze techniek herinnert de persoon zich niet het verleden zoals bij regressie. Bij progressie visualiseer je juist een bepaald toekomstbeeld en de stappen die je vanaf het moment van de therapie moet zetten om dit daadwerkelijk te bereiken.

Dit helpt mensen om een plan te hebben voor hun leven, waardoor ze weer levenslust krijgen (bron 4).

Welke overtuigingen heb je?

Daarnaast kun je ook je overtuigingen achterhalen over waarom het leven leuk is, of kan zijn, en waarom het leven niet leuk is, of niet leuk kan zijn (bron 3). Die kun je tegenover elkaar zetten en dat kan je helpen om het inzicht te krijgen dat het leven ontzettend veel te bieden heeft.

Een hypnotherapeut kan met een goed gesprek dit soort overtuigingen bij je achterhalen en naar voren halen. Misschien heb je wel leuke overtuigingen over waarom het leven leuk kan zijn die je diep in je onderbewuste hebt weggestopt.

Dankbaarheid activeren

Een manier om je focus van wat allemaal niet goed is aan bepaalde situaties te verplaatsen naar wat wel goed is aan bepaalde situaties is door je dankbaarheid uit te spreken (bron 4).

Waar kun je dankbaar voor zijn in het leven?

Door te bedenken wat je hebt geleerd door een vervelende situatie en wat je daaraan hebt kun je je toch beter voelen door je tegenslag.

Bedenk bijvoorbeeld eens wat je van je ouders hebt geleerd, terwijl dat niet bewust hun bedoeling was? Wat vond je bijvoorbeeld niet leuk van je ouders, maar wat heb je daardoor wel ontwikkeld wat betreft je vaardigheden?

Op die manier kun je ook kijken naar een tegenslag in je leven. Wat heb je ontwikkeld door die situatie wat je in je verdere leven van pas kan komen?

Dat is vaak toch iets waar je dankbaar voor kunt zijn.

Een sociaal leven hebben

Mensen zijn sociale wezens en willen een sociaal leven hebben. Een goede band hebben met vrienden en/of familie kan je ook helpen om weer levenslustig te zijn (bron 4). Hoe zorg je er dan voor dat je een sociaal leven kunt hebben?

In Nederland hebben we gelukkig het verenigingsleven. Je hebt sportverenigingen, wandelverenigingen, schietverenigingen, theaterverenigingen, schaakverenigingen et cetera. Je kunt je bij zo’n vereniging aansluiten om meer in contact te komen met andere mensen. Wie weet is dat al genoeg voor je om je meer verbonden te voelen en wie weet komen er leuke nieuwe vriendschappen uit zo’n lidmaatschap.

Hypnotherapie voor meer levenslustigheid

Zoals te zien is zijn er bij veel tips voor meer levenslust kansen waar hypnose je kan helpen om je levenslust aan te wakkeren. Onderzoek laat ook zien dat hypnose je kan helpen met het verbeteren van je welzijn.

Dit wordt onder andere gedaan doordat hypnose je kan helpen met het verbeteren van je identiteit, je zelfbeeld, en het versterken van je mentale kracht[5].

Hypnose helpt onder andere om je zelfwaardering weer te verhogen en om meer zelfvertrouwen te krijgen. De progressie helpt daar bijvoorbeeld mee. Maar als er bepaalde situaties zijn waarin je wel wat meer vertrouwen mag hebben kunnen ook andere technieken gebruikt worden om je zelfvertrouwen een boost te geven. Zoals ook hier weer affirmaties gebruikt kunnen worden dat je iets kunt. Maar je kunt ook een geleide visualisatie krijgen waarin je vol zelfvertrouwen iets doet wat je eigenlijk heel spannend vindt.

Angsten die je levenslust verminderen kunnen ook overwonnen worden met hypnose. Afhankelijk van de angst kan dit met visualisaties waarin je de angst belachelijk maakt of bijvoorbeeld met regressie waar je teruggaat naar het eerste moment waarop die angst is ontstaan. Vervolgens kun je iets doen met dat moment om de angst te overwinnen.

Je innerlijke kind naar voren halen kan ook goed helpen om je levenslust weer terug te vinden. Kinderen zijn van nature levenslustig en dat kleine levenslustige kindje dat je ooit was zit ook nog in je onderbewuste. Daar kun je in hypnose het gesprek mee aangaan. Dit kan je bijvoorbeeld helpen om je levensdoelen te kunnen formuleren.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe het kan helpen om je levenslust weer aan te wakkeren? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een seminar of voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Ideaal om jezelf of andere mensen te helpen om levenslustig te zijn (en het geeft je een mooi doel om naartoe te werken 😉).

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen