Vergelijken met anderen: Hoe stop je daarmee?
11 mei 2021 
in Angst
6 min. leestijd

Vergelijken met anderen: Hoe stop je daarmee?

Veel mensen leven in de illusie van vergelijken. Je gaat jezelf dan vergelijken met andere mensen. Dat doe ik ook. Zo kijk ik hoe hoog ik sta in een lijst met podcasts of hoeveel likes ik heb op een bericht op social media. Dan denk ik wel van: “Wat ben ik nu aan het doen? Kom uit de hypnose en dan ga ik mezelf vergelijken.”

Dan is het heel handig om om jezelf te kunnen lachen. Het helpt enorm om uit de hypnose te komen. Dan kan je zeggen: “Goh, mijn ik is weer lekker bezig haha.” Dit betekent niet dat alles wat je doet onzin is of lachwekkend.

Maar sommige dingen zijn echt wel om te lachen. Ga maar eens voor jezelf na welke dingen je hebt gedaan waarom je nu eigenlijk wel kunt lachen. Dat is zo bevrijdend en dan kom je uit je hypnose.

Dan ga je voorbij je gedrag, voorbij je vorm en voorbij je identiteit.

Dan besef je dat je veel groter bent dan dat. Dat je een wonder bent. Dan kun je naar jezelf kijken alsof je een peuter bent die foutjes maakt en je kunt als een soort vaderfiguur naar jezelf kijken van “kijk hem nu gaan, wat lief”.

Dat gevoel kreeg ik toen ik die podcastlijst ging bekijken. “Die Edwin, moest hij toch even kijken.” Dat helpt om niet gelijk jezelf te veroordelen.

Een kleine tip is dus, lach eens wat vaker om jezelf. Doe niet te serieus. Soms doe je misschien gekke en verkeerde dingen, maar dat doe je volgens die IK. Nou en, jij mag ook gewoon aankloten.

Dit klinkt makkelijk gezegd, maar het is niet per se makkelijk om te doen.

Want soms heb je dingen gedaan waar helemaal niet om te lachen valt.

Dan krijg je juist het gevoel dat je jezelf kapot moet maken of moet straffen of wat dan ook. Maar helpt dat? Nee, natuurlijk helpt dat niet. Dan ben je alleen tegen jezelf aan het vechten.

Terwijl als je uitzoomt, dan ben je liefde. Als je met liefde naar jezelf kijkt, dan kun je ook denken: “Ja het was wel stom”. Maar dan is het ook voor je gevoel nooit echt gebeurd.

Als je dat gevoel kunt vatten. Het is niet eenvoudig, maar het is wel simpel om te zien.

Iedereen heeft zo zijn verhaal of zijn hypnose. Dan is het ook niemand zijn schuld, want ja stap maar eens uit die hypnose.

Als je dan toch een soort identiteit moet hebben, want die heb je toch, laat het dan een leuke identiteit zijn.

Laat het dan een blije of succesvolle hypnose zijn met meer gevoelens van geluk. Dat is ook een hypnose. Ben je gelukkig of lekker blij? Super toch! Die hypnose gun ik ook iedereen.

Met hypnose kun je er ook veel aan doen.

Het is soms ook lastiger om uit een positieve hypnose te gaan, dan uit een negatieve.

Het is makkelijker om uit angst en depressie te stappen dan uit een moment waarop alles heel goed gaat. Als het met je bedrijf en relaties goed gaat.

Laat dat laatste maar eens los.

Je kunt dus je eigen hypnose kiezen, daar kun je mee spelen, met hoe je zaken ziet.

Dit betekent ook dat je de vergelijking kunt stoppen of kunt veranderen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/4338785-02-kom-uit-de-hypnose-van-vergelijk-en

Jezelf vergelijken met anderen

Iets waar we dus allemaal wel eens last van hebben is dat we onszelf vergelijken met andere mensen. Zo vergelijk ik mijn podcast prestaties met die van andere podcasters.

Dit vergelijken met andere mensen is niet altijd handig. Ja, als mijn podcast op nummer 1 staat en ik het blijkbaar “beter” doe dan alle andere podcasters voelt dit goed.

Maar als ik het er in de vergelijking slecht vanaf breng, dan kan dit juist mijn humeur weer verslechteren[1]. Blijkbaar ben ik een loser ☹ (maar dat ben ik dus niet, ik ben er gewoon).

Een andere manier waarop mensen zichzelf vergelijken met anderen is wanneer ze opscheppen over hun kwaliteiten. De manier waarop iemand over zichzelf opschept kan er zelfs voor zorgen dat mensen je leuk of niet leuk vinden.

Zo vinden mensen het meestal prima als iemand zichzelf ergens goed in vindt, maar vind je jezelf ergens beter in, dan wordt dat minder geaccepteerd. De implicatie van beter zijn is namelijk dat je beter bent dan iemand anders. Misschien ben je wel beter dan de persoon waarmee je praat.

Het idee is namelijk dat als je opschept dat je de beste bent in iets, je negatief kunt denken over andere mensen en dat is iets wat toehoorders van opscheppers minder leuk vinden[2].

Dit laat inderdaad ook zien waarom het niet handig is om jezelf te vergelijken met andere mensen. Aan de ene kant kan het ervoor zorgen dat je je niet goed voelt omdat anderen beter zijn, maar als jij beter bent dan anderen, zijn die anderen dan slecht? Is dat hoe jij over je medemens wilt denken? Als iemand die minder is dan jij? Hoe fijn is dat eigenlijk?

Onderzoek laat ook zien dat jezelf vergelijken met anderen, onderdeel kan zijn van bijvoorbeeld angst voor toetsen bij kinderen. Je kent het wel, de vraag of je vergeleken met de rest van de klas een acceptabel cijfer hebt gehaald. Hypnose is gebruikt om dit soort angsten en bijbehorende symptomen te verminderen. Dit heeft geholpen om angst voor toetsten te verminderen en om cijfers hoger te maken[3].

Jezelf vergelijken met jezelf

Wat je wel eens hoort is dat jezelf vergelijken met wie je vroeger was, vaak beter voor je is dan jezelf vergelijken met andere mensen. Dit kan inderdaad helpen. Het is fijn als je merkt dat je jezelf hebt ontwikkeld sinds je twintigste, maar het is helaas niet altijd een geweldige remedie.

Meestal is het wel zo dat mensen hun verleden zien als iets dat slechter was dan de situatie waar ze nu in zitten en dat mensen hun toekomst rooskleuriger inzien.

Je kunt jezelf dus vergelijken met je vroegere zelf, maar je kunt ook jezelf vergelijken met je toekomstige zelf. Je kunt bijvoorbeeld nadenken over hoe het over vijf jaar met je gaat als je doorgaat met de ingeslagen weg. Als dat er dan niet goed uitziet, kun je je ook weer slechter voelen.

Maar het mooie aan dit laatste is dat je iets kunt doen aan je toekomst. Dit is ook een oefening die je kunt krijgen met hypnose om ongewenst gedrag snel af te leren.

Bijvoorbeeld het vergelijken van jezelf met anderen.

Lachen om je vergelijking makkelijker maken

Als je jezelf dan betrapt op zo’n moment dat je jezelf vergelijkt, hoe maak je het dan makkelijker wanneer je daar even als een soort externe naar kunt kijken en om jezelf kunt lachen?

Want ergens heb je dus een belang bij het vergelijken van jezelf met anderen? Als je niet zo een twee drie mijn advies op kunt volgen van het loslaten en lachen, dan is er iets meer werk aan de winkel.

Met een socratisch gesprek terwijl je onder hypnose bent kun je het bijvoorbeeld makkelijker maken om te achterhalen waarom je het zo belangrijk vindt om jezelf te vergelijken met anderen.

Waarom moet je beter zijn in iets? Waarom moet je meer verdienen? Waarom moet je fitter zijn? Waarom moet je mooier zijn?

Als je namelijk weet wat voor nut het heeft of wat je denkt dat het heeft, kun je bedenken hoe je dat nu ook op een andere manier kunt vervullen, zonder dat je hiervoor beter hoeft te zijn dan andere mensen.

Dit zorgt er ook voor dat je relatie met andere mensen verbetert, omdat je niet op ze hoeft neer te kijken om je eigen doelen te behalen. Die energie voelen mensen en de verandering dus ook zodra jij kunt stoppen met het vergelijken van jezelf met andere mensen.

Je kunt dan weer met een andere techniek, zoals de SWISH-techniek, bedenken hoe je in bepaalde situaties gewenst (namelijk niet vergelijken of handigere manieren om doelen te bereiken) gedrag laat zien in plaats van niet gewenst gedrag. Deze techniek kan onbewust gedrag ontzettend snel veranderen.

Is er toch meer nodig dan dat om te stoppen met jezelf vergelijken? Dan kun je ook naar patronen in je leven kijken. Zoals momenten waarop je jezelf vergelijkt en met name het moment waarop het maken van die vergelijking is begonnen.

Dit kun je bijvoorbeeld doen met regressie. Met regressie ga je met behulp van een hypnotherapeut terug naar het eerste moment waarop jij dacht dat het belangrijk was om jezelf te vergelijken met andere mensen.

Vervolgens ga je in gedachten iets doen met dat moment, waardoor je de interpretatie van het moment verandert. Dit kan in je onbewuste veel doen. Vervolgens ga je in gedachten weer terug naar het nu, maar loop je even andere significante gebeurtenissen in je leven langs waarin het vergelijken van jezelf een rol heeft gespeeld om die met je nieuwe bril, je nieuwe interpretatie, te bekijken.

Dit kan al ontzettend opluchten, omdat het idee dat je jezelf moet vergelijken hiermee wordt opgelost.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen waar je deze technieken leert om jezelf en andere mensen te helpen.

 

Bronnen:

[1] https://dlab.sauder.ubc.ca/sjdm/presentations/2019-Poster-Hillman-James-Past-Future-Comparison~.pdf

[2] https://lirias.kuleuven.be/1792300?limo=0

[3] https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1027.7497&rep=rep1&type=pdf

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen