Verslaafd aan cola: wat te doen?
20 oktober 2017 
6 min. leestijd

Verslaafd aan cola: wat te doen?

Cola, wie vindt dat nu niet lekker? Over het algemeen is dit dé frisdrank waar iedereen gelukkig van wordt tijdens een feestje. Sinas of andere frisdranken hebben gewoon niet hetzelfde effect. Deze rare bruin-zwarte drank met prik is iets waar sommige kinderen heel gelukkig van worden als ze “eindelijk” de volwassen versie mogen drinken.

Drink jij dagelijks veel te veel cola en heb je het gevoel dat je verslaafd aan cola bent? Lees dan dit blog even, zodat je weet hoe je van die verslaving af komt.

Wat is cola?

Cola is een frisdrank die vooral bekend is door de merken Coca Cola en Pepsi. Er zijn echter ook veel meer andere merken die cola aanbieden.

Cola is in 1886 voor het eerst aangeboden door Coca Cola in de V.S. In dit land en Mexico drinkt de bevolking ook de meeste cola in vergelijk met andere landen ter wereld. Vooral in westerse landen en ontwikkelde landen, zoals Japan en Argentinië wordt cola ook veel gedronken.

Wat maakt cola verslavend?

Er zijn meerdere factoren die cola verslavend kunnen maken. Net zoals bij alcohol raakt niet iedereen die het drinkt verslaafd aan cola, maar er zijn zeker factoren die onder bepaalde omstandigheden ervoor kan zorgen dat iemand er verslaafd aan raakt.

Imago

Ten eerste is het imago van cola er één van een drankje die je drinkt om je vrolijk en gezellig te voelen. Meestal samen met vrienden, maar wellicht kan je denken dat je al goed bezig bent om gelukkig te zijn door cola te drinken als je de reclames mag geloven.

Doordat reclames deze overtuiging proberen door te geven kun je deze onbewust krijgen waardoor je onbewust in minder gelukkige perioden naar cola grijpt.

Suiker

In cola, van welk merk dan ook, zit ontzettend veel suiker. Suiker heeft een verslavende werking op mensen doordat het ons een gelukkig gevoel geeft en zelfs een korte energie uitbarsting.

Per liter cola zit er vaak 106 gram suiker in. Dat is 26,5 gram suiker per glas, van 250 ml. In 1 klontje suiker zit 4,4 gram. In 1 glas cola zitten dus al 6 klontjes suiker. Dat is ontzettend veel!

Als je een echte zoetekauw bent kan je dus zeker verslaafd raken aan cola door de suiker die erin zit.

Cafeïne

Naast suiker zit er cafeïne in cola. Per liter zit er ongeveer 100 ml cafeïne in de meeste merken van cola. Dat is 25 ml per glas, van 250 ml. Van cafeïne krijg je meer energie, wat een verklaring kan zijn waarom het zo populair is op feestjes omdat dit voorkomt dat iedereen inzakt naarmate de avond vordert.

Op zich is dit niet heel veel cafeïne. In koffie zit bijvoorbeeld meer cafeïne, namelijk 100 ml per 250 ml. De dagelijks maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne is 400 ml. Dus dan mag je zelfs 4 liter cola drinken, alleen suiker zorgt er dan zeker voor dat dit totaal ongezond is.

Echter dit stofje kan er wel voor zorgen in combinatie met de suiker dat je verslaafd raakt aan cola.

Oorzaken van een colaverslaving

Cola heeft dus elementen waaraan je verslaafd kunt raken. Dat niet iedereen verslaafd is aan cola laat al zien dat het geen harddrugs is en dat er blijkbaar dus omstandigheden zijn waardoor iemand er aan verslaafd kan raken.

Volgens een Deense pol van een radiozender gaf 16% van de 1006 respondenten aan dat ze zichzelf verslaafd aan cola vonden, maar wat maakt die 16 procent nu anders dan de rest?

Cola tijdens een depressieve periode

In het leven heb je ups en downs en soms heb je dus een dipje. Tijdens een ongelukkige periode heb je vaak last van vermoeidheid, verminderde interesse en meer negatieve gevoelens.

Uit een casestudie van een vrouw die terugkerend last had van depressie klachten bleek dat ze dan ook meer cola ging drinken. Dit is op zich logisch omdat je van cola meer energie kunt krijgen, maar dat kan ook met koffie. Ze dronk ook cola omdat ze zich dan beter over zichzelf voelde.

Ze dronk 3 liter cola per dag van een specifiek merk. Andere merken gaven haar niet dezelfde kick als dit merk. In dit onderzoek wordt het merk niet genoemd.

Cola door gebrek aan zelfvertrouwen

Zoals je ziet in deze casestudie wordt cola ook gedronken op momenten dat er een gebrek aan zelfvertrouwen is. Dit is ook één van de redenen waarom veel mensen cola drinken. Als mensen zich slecht voelen over zichzelf kan de cola hen een beter gevoel geven. Dit geldt ook voor een verslaving aan eten, suiker en zelfs drugsverslavingen.

Wat te doen tegen een colaverslaving?

Als je dagelijks meer dan 2 liter cola per dag drinkt kan dit ervoor zorgen dat je een te laag niveau van kalium in je lichaam krijgt. Hierdoor kun je verzwakte spieren krijgen en uiteindelijk zelfs verlamd raken. Dit is wel heel extreem, maar het is zeker wel waar!

Voordat dit gebeurt krijg je eerst last van een te hoge bloeddruk omdat je nieren te weinig kalium hebben om de vochtregulatie in je lichaam op orde te hebben. Je bent dan een soort opgeblazen waterballon, die door gebrek aan kalium niet goed leeg kan lopen.

Het is daarom erg belangrijk om iets tegen je colaverslaving te doen. Daarom heb ik een aantal tips voor je.

Verslaafd aan cola: Tip 1 drink een andere versie

Om te kunnen minderen met cola of in ieder geval om minder last te hebben van de schadelijke effecten van cola is het belangrijk om te beginnen met het minderen of om op een andere versie over te stappen.

Cola met stevia

Omdat het over het algemeen de suiker is die cola zo verslavend maakt is het belangrijk om een versie van cola te drinken waarin minder suiker zit. Van een bepaald merk is bekend dat het een versie heeft waarin meer stevia als zoetmaker zit. Waardoor er per glas “nog maar” 2 klontjes suiker in zitten.

Nu denk je wellicht dat de cola light versie beter is, maar daar zit aspartaam in. Aspartaam is ook verslavend en helemaal niet zo gezond. Dus ga dan voor de versie met stevia, dat is minder ongezond.

Cafeïnevrije cola voor minder cafeïne

Cola zonder cafeïne. Door cola te drinken zonder cafeïne krijg je daar in ieder geval niet meer je energieboost van. Hierdoor kan de cola al een stuk minder aantrekkelijk worden en is de kans groter dat je overstapt op een gezondere drank dan cola om energie te krijgen of dat je sowieso beter slaapt omdat de cafeïne je niet meer wakker houdt, waardoor je ook meer energie krijgt door de extra slaap.

Verslaafd aan cola: Tip 2 waarom ben je begonnen met te veel Cola?

Heb je het idee dat jouw oorzaak niet tussen de 2 genoemde oorzaken van depressie en zelfvertrouwen in staat? Dan is het tijd om te zoeken naar wat bij jou de trigger is geweest om cola te gaan drinken tot een hoeveelheid die niet meer gezond is.

Verslaafd aan cola: Tip 3 stap over op water of thee

Te veel cola drinken is erg ongezond en daarom kun je beslissen om per direct over te stappen op wat anders. Je doet je lichaam dan echt een plezier als je overstapt op water of thee.

Vind je het lastig om in 1 keer te stoppen? Bouw het drinken van cola dan af met ten minste 1 liter per week.

Als je bijvoorbeeld 3 liter cola per dag drinkt begin je met het drinken van maar 2 liter per dag in de 1e week. In de tweede week drink je nog maar 1 liter per dag en in de derde week 0,5 liter per dag en dan in de 4e week drink je helemaal geen cola meer.

Om toch voldoende vocht binnen te krijgen vervang je die 1e liter cola telkens met water of thee (of een combinatie daarvan). Hierdoor kunnen je nieren hun werk ook beter uitvoeren en kun je in ieder geval al minder last krijgen van een hoge bloeddruk.

Verslaafd aan cola: Tip 4 Hypnose om de drang te verminderen

In de casestudie wordt er gebruikgemaakt van cognitieve therapie. Uit andere onderzoeken blijkt dat dit beter werkt als dit gebeurt terwijl je onder hypnose bent. Ook andere hypnosetechnieken kunnen dan gebruikt worden om de drang naar cola te verminderen en om het zelfs helemaal te stoppen.

Gevoelens die leiden tot consumptie van cola kun je dan bijvoorbeeld onderzoeken. Heb je bijvoorbeeld schuldgevoelens als ouder en ga je daardoor cola drinken zodat je toch met je kind kunt spelen? Dan kun je tijdens hypnose achterhalen waarom je last hebt van die gevoelens en hoe je anders kunt omgaan met de oorzaak van die gevoelens.

Daarbij kunnen hypnotische suggesties, visualisaties en andere technieken je helpen om de drang naar cola te verminderen zodat je een normaal leven kunt leiden zonder in paniek te raken als de cola een keer op is.

Wil je meer weten over mentale technieken, zoals hypnose, om van problemen af te komen en om andere mensen te helpen? Bekijk dan de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland of kom eens naar een playshop.

Pin ook deze handige infographic:

verslaafd aan cola

Bronnen:

https://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/1756-0500-5-692

http://www.hiddenmysteries.org/health/badmed/asparaddict.html

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen