Wat niemand je vertelt over lichter leven: De invloed van je 3 breinen
17 december 2024 
in Stress
5 min. leestijd

Wat niemand je vertelt over lichter leven: De invloed van je 3 breinen

Lichter leven lijkt zo simpel. Gewoon die telefoon uit. Gewoon je grenzen aangeven en gewoon meer tijd voor jezelf nemen.

Maar er kan van alles in je leven aan de hand zijn waarom dit lastig te doen is. Je hebt je telefoon nodig voor werk. Je moet mantelzorgen voor je moeder. Je kinderen moeten van en naar school gebracht worden.

Er is gewoon zoveel te doen.

In dat geval kun je eens kijken naar de invloed van je 3 breinen op hoe zwaar je leven voelt, en of er niet toch iets is waardoor je die zwaarte kunt verlichten.

Dit is iets wat veel coaches overslaan als het gaat om lichter leven. Maar voor hypnotherapeuten en hypnocoaches is dit ontzettend belangrijke kennis.

3 breinen

We weten allemaal dat we ons brein hebben, maar de cellen die we in ons brein hebben, die neurologische dingen doen, die hebben we ook in ons hart en onze buik (darmen). Het is niet het brein waar je bewust mee nadenkt, zoals die in je hoofd, maar die in je buik en hart zijn wel het brein dat je bepaalde gevoelens geeft.

Buikbrein

In je buik zitten ongeveer net zoveel breincellen als in het brein van een huiskat. Je buikbrein communiceert met je hoofdbrein op 2 manieren. Door chemische stofjes los te laten in je bloed die naar je brein gaan, en door de nervus vagus. Een zenuw die in je hoofd begint, verbonden is met al je organen en die eindigt in de buurt van je anus.

Het belangrijkste doel van die grootste zenuw is om informatie uit je buik en je hart te communiceren naar je brein en andersom. Een soort communicatiemanagementsysteem.

Zoals je onderbuikgevoel als iets niet helemaal klopt.

Over het algemeen communiceert het buikbrein met het hoofdbrein en gaat die communicatie niet andersom. Maar soms kan het hoofdbrein ook andersom communiceren. Bijvoorbeeld door het hongergevoel te ontkennen. Hierdoor kunnen problemen zoals anorexia ontstaan. Anorexia heeft vaak te maken met controle en andere omstandigheden die het leven “zwaar” laten voelen.

Je buikbrein is ook ontzettend belangrijk om je gelukkig te voelen. Bijna alle serotonine (95%) (het hormoon dat voor gelukkige gevoelens zorgt), zit in je buikbrein.

Zo min mogelijk bacteriën hebben in je darmen op jonge leeftijd helpt om op latere leeftijd vrolijker en gelukkiger te zijn.

Er is ook een verband gevonden tussen je darmen en de ziekte van Parkinson. Door zuinig te zijn op je darmen en die “schoon” te houden help je dus je hoofdbrein ook ontzettend.

Onderzoek laat zien dat bepaalde bacteriën invloed hebben op receptoren, waardoor je zelfs depressief kunt worden. Het kan zelfs invloed hebben op je reactie op stress en je gedachten. Hoe gevarieerder je darmflora, hoe beter voor je mentale gezondheid.

Wat wel interessant is, is dat vegan eten geen oplossing is, maar veel vlees ook niet. Een gebalanceerd dieet is toch het beste.

Heb je last van darmproblemen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom? Dan helpt hypnose je om die problemen te verminderen en zelfs weg te nemen, waardoor je je eenvoudiger aan een gezond en gevarieerd dieet kunt houden[1].

Dit is ook waarom het in detox-programma’s populair is om ook de darmen schoon te spoelen, daarna kun je weer variatie inbrengen.

Hartbrein

Het hartbrein is nog kleiner dan je buikbrein. Er zitten ongeveer 40.000 neurologische cellen in je hart. Die verzenden informatie naar je brein over hoe het met je hart gaat. Die informatie heeft weer invloed op je brein. Je hart is als het ware de baas over je brein.

Je hart is ook weer belangrijk voor oxytocine, het hormoon waardoor je liefde voelt en wat belangrijk is voor gevoelens van welzijn.

Je goed voelen begint dus ook bij een goed hart.

Ademhalingsoefeningen, zoals met yoga, hebben invloed op zowel je hartbrein als je buikbrein. Je hartslag wordt er ook rustiger door.

Daarbij helpt dit ook het functioneren van je darmen en maakt dit het makkelijker voor je lichaam om de darmen “schoon” te houden.

Je hart speelt ook een belangrijke rol bij het verwerken van intuïtieve informatie[2].

Tijdens hypnotherapie spelen het hart- en buikbrein een belangrijke rol. De therapeut vraagt bijvoorbeeld regelmatig “hoe voelt het nu”. Die vraag is om te checken of de gebruikte techniek het gewenste effect heeft gehad.

Je voelt dan of je hart en buik goed voelen. Dan pas trekt je brein de conclusie of de situatie nu beter is of nog niet is veranderd.

Beslissingen maken met al je breinen

Een besluit nemen is een van de eerste dingen die je kunt doen om je leven lichter te maken. Als dit zwaar voor je voelt, of als je direct keuzestress krijgt, dan neem je waarschijnlijk vooral op basis van het brein in je hoofd beslissingen.

Betrekt daar eens je emoties (hart) en intuïtie(buik) bij, dan kan het allemaal al een stuk makkelijker en lichter worden. Onderzoekers geven zelfs aan om dit te gebruiken bij coaching voor mensen in een leiderschapspositie[3].

Als beslissingen gemaakt worden terwijl niet alleen de ratio telt, maar ook het gevoel, dan worden er zakelijk gezien namelijk ook betere keuzes gemaakt (bron 3).

De locatie van “jezelf” heeft invloed

Met al die breinen kun je ook het idee hebben dat je “Ik” in je hoofd zit, of toch meer in je hart. Veel mensen hebben wel een idee van waar hun persoon in het lichaam zit.

Dit heeft invloed op je denken, prestaties en zelfs hoe je op stress reageert.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat als jij heel rationeel bent en jezelf in je hoofd ziet, je dan waarschijnlijk iemand bent met hogere prestaties op school en je kunt triviant waarschijnlijk beter spelen dan iemand die zichzelf in het “hart” ziet.

De “hart” mensen gaan bijvoorbeeld bij ethische beslissingen meer op hun gevoel af, dan op praktische dingen die te overwegen zijn.

En mensen die zichzelf in het hart zien, zijn gevoeliger voor stress op drukke stressvolle dagen[4].

Je leven lichter maken met deze kennis

Hoe maak je nu je leven lichter met deze kennis? Je weet in ieder geval al dat in zaken leidinggevenden betere keuzes maken als ze ook naar hun gevoel luisteren, zelfs bij ingewikkelde zaken.

Je weet ook dat je darmflora invloed heeft op stress, depressie en je gedachten. Een gezonde darmflora kun je zelf rationeel heel goed beïnvloeden door gezonde keuzes te maken met betrekking tot je dieet.

Hypnotherapie kan je helpen als je groente bijvoorbeeld niet lekker vindt, om je smaak te veranderen. Vervolgens is het makkelijker om lekker gezond te eten.

Daarnaast kan hypnotherapie helpen om stress te verminderen, waardoor het makkelijker wordt om goede keuzes te maken. Onderzoek laat zien dat de ontspanning en veilige gevoelens die hypnose brengen ervoor zorgen dat er betere keuzes worden gemaakt.

Zelfs beloningen in geld worden dan minder belangrijk.

Een post-hypnotische suggestie van veiligheid kan weken na een hypnotherapie sessie nog invloed hebben op de persoon[5]. En dat voelt al een stuk lichter.

Als je vooral vanuit je hoofd leeft, trek je je vaak minder aan van je onderbuikgevoelens, maar juist dat kan het leven zwaar maken.

Al sinds de jaren 50 is bekend dat de hypnotische staat mensen helpt om zich bewuster te zijn van hun gevoelens en emoties[6]. Dit kan je helpen om ook buiten hypnose om bewuster te zijn van de signalen die je buikbrein en je hartbrein naar je hoofdbrein sturen voor het maken van belangrijke beslissingen.

Verbinding tussen de breinen versterken

Zelfhypnose en progressieve spierontspanning helpen je ook om een betere mind-body verbinding te krijgen waardoor je als je vooral nog heel rationeel denkt, ook meer met je lichaam kunt voelen wat goed voor je is.

Dit helpt je zelfs seksueel 😉[7].

Hypnose leren

Hypnose leren kan ontzettend waardevol zijn als je jezelf wilt ontwikkelen, maar vooral ook als je met mensen werkt. Als je bijvoorbeeld coach of therapeut bent kan kennis van hypnose en hypnotherapietechnieken je helpen om cliënten nog sneller en beter van ongezonde patronen af te komen en om de verbinding van de drie breinen te verbeteren.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze gratis challenges.

Of doe mee aan een van onze andere evenementen en opleidingen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding.

Heb je vragen over de opleiding? Plan hier een 1-op-1 gesprek.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen