Zingeving: Hypnose geeft je leven betekenis
Zingeving: Hypnose geeft je leven betekenis
29 april 2024 
6 min. leestijd

Zingeving: Hypnose geeft je leven betekenis

Bij het Hypnose Instituut Nederland zien we het vaak, mensen die hypnose gebruiken voor zingeving in het leven. We horen vaak dat mensen in een corporate-baan na een burn-out of doordat ze merken dat het werk ze gewoon niet geeft wat ze nodig hebben hun leven omgooien.

En dan komen ze bij ons terecht.

Wat dat betreft, kun je het beter doen zoals Farah, een trainer bij ons, en direct je werkende leven beginnen met hypnose.

Want hypnose, dat is toch wel wat. Het kan je helpen op allerlei manieren. Het helpt je om je leven op een andere manier te interpreteren. Het helpt je te herstellen van een burn-out. Het helpt je om angsten te overwinnen. Het helpt je om gezondheidsproblemen te overwinnen.

De ervaring die mensen met hypnose hebben inspireert onze cursisten vaak om te leren hoe ze hypnose kunnen gebruiken om andere mensen te helpen. Daarbij helpt de opleiding mensen vaak ook weer om nog meer inzicht in zichzelf en in mensen in hun omgeving te krijgen.

Zingeving werk

Zingeving in je werk vinden kan op meerdere manieren met hypnose. Een hypnotherapeut kan je namelijk helpen om op een andere manier tegen je werk aan te kijken. Waardoor je het zinvoller vindt.

Een oefening die je nu al kunt doen is je bedenken op welke manier jouw werk mensen helpt. Een paar voorbeelden:

  • In de keuken bij fastfood: Je helpt mensen om sneller lekker te eten als ze trek hebben.
  • Als schoonmaker: Je zorgt voor een schone prettige leefomgeving die voorkomt dat mensen ziek worden door vuil.
  • In de klantenservice van een bedrijf: Je helpt mensen om irritaties op te lossen en opgeluchter verder te gaan met hun dag.

Zo kun je zelf ook nog dingen bedenken hoe je met jouw werk andere mensen helpt. Dit kan ervoor zorgen dat je werk zinvoller voelt, en dat helpt weer om meer motivatie te hebben voor je werk.

Aan de andere kant kun je van hypnose je werk maken. Je wordt dan hypnotherapeut en maakt van mensen helpen de zingeving in je werk. Veel van onze cursisten hebben ervoor gekozen dat het helpen van mensen de manier is om hun leven zin te geven.

Zingeving spiritualiteit

Daarnaast wordt hypnose door sommige mensen juist op een spirituele manier gebruikt. De staat van hypnose is bijvoorbeeld al erg rustgevend en zelfhypnose kan gebruikt worden om persoonlijke problemen zelf aan te pakken.

Het kan een goede manier zijn om verlicht te raken. Mensen voelen zich na een sessie vaak ook letterlijk een stuk lichter.

Hypnose kan namelijk je perceptie van jezelf, je lichaam en de wereld om je heen veranderen.

Soms kunnen mensen ongemerkt door een bepaalde activiteit in hypnose raken, zoals tijdens het kijken van een film, autorijden of sporten[1].

Daarbij helpt hypnose mensen ook om gelukkiger te zijn. Als je gelukkig zijn koppelt aan het hebben van een betekenisvol leven met blijheid en goede gevoelens kan hypnose een rol spelen.

Met hypnose kun je namelijk je aandacht op bepaalde zaken focussen en hiermee je emoties beïnvloeden.

Daarbij kan het focussen op wat goed is in het leven verbindingen in het brein om die goede gevoelens op te wekken versterken. Hierdoor voel je je eenvoudiger gelukkig.

Daarbij kun je emoties over je verleden, huidige leven en verwachtingen over de toekomst veranderen. Dit kan natuurlijk ook op een positieve manier[2].

Zingeving bij tegenslag

Tegenslag in het leven kan ontzettend oneerlijk voelen. Veel mensen lossen dit op door te zoeken naar wat de tegenslag in het leven je wil leren. Wat is de les die ik kan trekken uit deze tegenslag?

Bij het Hypnose Instituut Nederland leren we onze cursisten ook om mensen hiermee te helpen.

Een goede oefening kan bijvoorbeeld een dankbaarheidsoefening zijn.

Als je bijvoorbeeld een slechte jeugd hebt gehad, kunnen mensen dit gevoel erbij veranderen door op te noemen wat die slechte jeugd hen juist gebracht heeft, zoals:

  1. Meer zelfstandigheid.
  2. Voor jezelf kunnen zorgen.
  3. Streetwise zijn.
  4. Meer zelfvertrouwen, doordat je weet dat je op jezelf kunt bouwen.

Dit kan ervoor zorgen dat je toch meer de “zingeving” van een slechte jeugd op een positieve manier kunt bekijken.

Onderzoek laat ook zien dat het hebben van een slechte jeugd kan leiden tot meer negatieve gevoelens in je volwassen leven, maar dat overtuigingen over controle je helpen om minder last te hebben van die negatieve gevoelens[3]. Het versterken van gevoelens van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid helpt je dus om alsnog een prettig leven te ervaren, ook als je start niet al te best was.

Oefeningen waarin je het voordeel van een nadeel bekijkt kunnen erg goed werken om zingeving te geven in periodes van tegenslag. Als je bijvoorbeeld iets verliest of iets traumatisch meemaakt, kan het geven van betekenis aan het trauma - of zelfs het bepalen van het voordeel van het trauma - ervoor zorgen dat je een jaar later beter functioneert, dan als je er niets mee doet. Vooral het bepalen van welke voordelen iets heeft gehad kan op de lange termijn ervoor zorgen dat je het trauma goed verwerkt[4].

Wie weet leidt het zelfs tot posttraumatische groei.

Zingeving als je ouder wordt

Naarmate je ouder wordt is zingeving in je leven steeds belangrijker. Onderzoek laat zien dat mensen die ouder zijn dan 50 jaar en die vinden dat ze een zinvol leven leiden (op dat moment, dus het hoeft niet altijd zo zijn geweest) sterkere persoonlijke relaties hebben, meer sociale activiteiten ondernemen, minder last hebben van eenzaamheid, meer floreren (hoger inkomen en welzijn), een betere fysieke en mentale gezondheid hebben, een sterker bovenlichaam hebben, sneller lopen, minder overgewicht en gezondere biomarkers hebben dan 50+ers die niet vinden dat ze een zinvol leven leiden[5].

Gelukkig laat het onderzoek zien dat als je gaat werken aan het hebben van een zinvol leven, dit al deze voordelen alsnog kan opleveren.

Heb je nu nog niet het idee dat je leven zinvol is of zingeving heeft, dan kun je een aantal dingen doen om dit gevoel alsnog te krijgen.

Een zinvol leven leiden draait vaak meer om het geven dan nemen van dingen. Iets nemen, zoals een vrije dag of een leuk uitje met vrienden, zorgt bijvoorbeeld voor blijdschap. Maar iets geven zorgt voor een zinvol gevoel. Wat op zich ook weer voor geluksgevoelens kan zorgen.

Ook het uiten van jezelf, en dus meer jezelf zijn, zorgt voor meer gevoelens van zingeving in het leven[6].

Zaken die je dus kunnen helpen om dit gevoel te krijgen zijn bijvoorbeeld:

  1. Mensen helpen
  2. Vrijwilligerswerk
  3. Persoonlijke ontwikkeling

Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af “Wie zit er nu op mij te wachten?”. Nou, dat zal je verbazen, maar jezelf laten zien en je handen uitsteken om iemand te helpen kan spannend zijn.

Met hypnose kun je belemmeringen die voorkomen dat je mensen helpen of jezelf durft te zijn weg te nemen. Hierdoor kun je zingeving in je leven verbeteren.

Het versterken van het zelfvertrouwen is iets wat veel wordt gedaan met hypnose en een belangrijk onderdeel van de opleiding bij het Hypnose Instituut Nederland. Als je alleen al naar een hypnose seminar gaat leer je kleine trucjes die je helpen om mensen een goed gevoel over zichzelf te geven.

Hier zijn meerdere technieken voor.

Ook belemmeringen om met kennis of vaardigheden mensen te helpen kunnen met hypnose worden weggehaald. We kijken dan vaak naar iemands overtuigingen en waarom iemand denkt dat bepaalde vaardigheden of kennis niet iets is dat met de wereld gedeeld kan worden.

Als je bijvoorbeeld hobbymatig kleding repareert, kun je hier ook andere mensen mee helpen. Door te achterhalen waarom je denkt dat mensen daar niet op zitten te wachten kun je iets doen aan die overtuiging.

Heb je niet een dergelijke vaardigheid? Dan zijn er vaak voldoende plaatsen waar mensen op zoek zijn naar vrijwilligers die ondersteuning kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld aan het rondbrengen van drinken in verzorgingshuizen of organisaties die andere mensen met problemen helpen.

Ook dan kun je nog belemmeringen hebben om bijvoorbeeld iets uit te proberen. Je kunt immers altijd weer stoppen als het vrijwilligerswerk je tegenvalt.

Soms is het laten zien van hoe onlogisch een bepaalde gedachte is al voldoende om een overtuiging positiever te maken. In andere gevallen wordt er iets dieper gegraven. Met regressie kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het eerste moment waarop iemand de belemmering voelde. Tijdens dit moment is vaak die belemmerende overtuiging ontstaan. Je kunt dan in hypnose iets doen met dat moment, waardoor je de overtuiging “repareert”,[7] zodat die niet meer een belemmering vormt om bijvoorbeeld mensen te helpen of meer jezelf te zijn.

Hierdoor kunnen mensen weer verder met hun leven en deze zinvol invullen.

Hypnose leren om mensen te helpen

Bij het Hypnose Instituut Nederland hebben we vaak cursisten die hun kennis willen verbeteren, omdat ze bijvoorbeeld al psycholoog zijn of ander werk doen met mensen.

En regelmatig komen er ook mensen bij ons die het roer hebben omgegooid en met hypnotherapie aan de slag willen om mensen te helpen.

Wil je weten of dit iets is wat bij je past? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen