We zitten toch echt allemaal in hypnose
We zitten toch echt allemaal in hypnose
19 augustus 2022 
7 min. leestijd

We zitten toch echt allemaal in hypnose

We zitten allemaal in hypnose, we zitten er vuistdiep in. Je denkt misschien: ‘Hè, hypnose? Ik zit niet in hypnose. Ik ben wakker. Ik zie de wereld helemaal helder’. Nou, dan weet je dat je er midden in zit, want er is helemaal niks. Er is niks buiten je hoofd. Als jij dingen ziet, mensen ziet lopen, ziet rijden, of mensen ziet die ergens wat van ‘vinden’, waar jij vervolgens ook weer iets van ‘vindt’, dan zit je er gewoon midden in.

Als je uit jouw hoofd zou gaan om te kijken wat er werkelijk is, zijn er alleen maar elektromagnetische velden. Meer is er niet. Dat jij hier een heel scenario van hebt gemaakt is jouw hypnose. Zo simpel is het eigenlijk. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Je kunt erdoor in de war raken, maar dat is niet erg. Voor ieder ‘Aha!’ moment zit namelijk altijd een ‘Huh?’ Als je daarin zit dan is dat niet erg, op een gegeven moment komt die Aha er wel. Je zit er gewoon midden in.

Qua hypnose is de keuze reuze, want je kan denken, doen en laten wat je wilt. Het is maar wat je wilt natuurlijk. Wil je helemaal uit de hypnose? Of wil je gewoon de hypnose die het best voor je werkt? Ik denk - en dat is mijn aanname - dat de meeste mensen een hypnose willen die het beste voor ze werkt. Waarin je gewoon de dingen doet die je leuk vindt, waar je over het algemeen geluk en liefde voelt, waar je allemaal leuke mensen om je heen hebt. 80-90% van de tijd gaat het eigenlijk gewoon goed. Natuurlijk heb je altijd te maken met dingen die niet goed gaan zoals verlies en rouw. Het zou goed zijn als je die momenten kunt minimaliseren tot een paar procent van je leven, gewoon heel af en toe. Dat het 99% van de tijd goed gaat en 1% wat minder. Als je dat kan, zit je in een lekkere hypnose. Dan zit je nog steeds in een hypnose, maar dan gaat het wel beter.

De goeroe hypnose

Je zou kunnen zeggen: ‘Iedere goeroe die je kent, heeft het over een andere soort hypnose die goed voelt’. De goeroes hebben het niet over ‘uit de hypnose’ komen. Mijn blog heet Kom uit Hypnose, maar eigenlijk zou het de Kom in een lekkere Hypnose moeten heten. Dat is ook wat alle goeroes prediken: beter bewust zijn, eenheid, bewustzijn, liefde, vrede op aarde. Het is allemaal hypnose.

Stel je gaat naar een hoger bewustzijn, dan kom je in de ‘eenheid hypnose’. Dat is ook prima, er is niks mis mee. Lekker zelfs, ik wil er ook wel heen. Voor mij is het nog steeds hetzelfde als vroeger, toen ik aan de drugs zat. Ik was op zoek naar het pilletje dat mij beter deed voelen. Nu is dat pilletje bijvoorbeeld spiritualiteit, persoonlijke groei, lekker sporten, goede voeding of wat dan ook. Begrijp me niet verkeerd, er is niks mis mee. Waarom zou je niet streven naar een betere hypnose voor jezelf? Waarom zou je niet streven om je mooiste leven te leven? Deze blog maakt daar ook een onderdeel van uit: Hoe kan ik in een betere hypnose komen? Vergis je niet: het is niet Kom uit hypnose. Kom uit hypnose betekent sterven. Dat willen mensen over het algemeen niet. Met sterven bedoel ik: sterven van je ego, van je toekomst, van je verleden, van alles wat je nu hebt.

Iedereen heeft zijn eigen hypnose

Waar ik het met je over wil hebben, is dat we allemaal in hypnose zitten en dat het helemaal prima is. Het is een hypnose waarin mensen zitten, als ze zeggen: ‘Ik geloof niet in hypnose’. Het is een hypnose als mensen geloven dat er allemaal krachten spelen die de wereld in zijn macht hebben. Voor die mensen is het dé waarheid. Dan heb je natuurlijk ook mensen die geloven in de hypnose van de evolutie. Dit botst natuurlijk met elkaar, de een zegt dit, de andere zegt weer wat anders.

Als je kijkt naar een hypnoseshow waarin iemand wordt gehypnotiseerd, kan de hypnotiseur zeggen: ‘Vanaf nu zie je iedereen in de zaal naakt’. De gehypnotiseerde persoon ziet vervolgens dat iedereen in de zaal naakt is. Voor hem of haar is dit de waarheid. Iedereen eromheen weet dat het niet zo is. Zo werkt het met alle soorten hypnose, het is de waarheid van iemand, waarvan hij al het bewijs heeft om dat te geloven. Jouw hypnose is jouw waarheid. Het is zo voor jou, maar niet voor de ander. Dat geldt voor iedereen en gaat oneindig ver. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Als iets niet voor je werkt, weet dan dat het dus niet de enige waarheid is.

Het levert veel kansen op, om op deze manier te denken want er zijn ontzettend veel mogelijkheden. We verzinnen er steeds weer wat bij: eerst was er bijvoorbeeld een universum, dan hebben we die bijna ontdekt, en nu is er een multiversum. Dan raken we weer helemaal in de war. Nu zijn er ook veel films over de multiverse. Je kan dit leven natuurlijk leven, maar je hebt ook vorige en volgende levens. Je hebt parallelle levens, je kan in hypnose gaan reizen, je kan naar de 7 hemelen gaan. Ik heb een boek hierover gelezen, dat vond ik super interessant en toen ging ik ook reizen maken met mijn gids. Nou, dat was mijn hypnose toen. Nu zit ik in deze hypnose en zo blijf ik van de ene naar de andere hypnose gaan, wat goed voor mij werkt. Ik wil hiermee zeggen dat je dus niet vastzit.

Vast zitten in hypnose

Ik zie dat zoveel mensen vastzitten. Bijvoorbeeld in hun werk, in hun relatie, want ‘dat hoort zo’. Ze blijven ergens wonen, want ‘dat hoort zo’. Dan denk ik: je bent geen boom. Een boom die staat, die heeft geen keuze. Misschien is er wel een hond die elke dag tegen die boom aan plast, maar jij hoeft niet tegen je aan te laten zeiken. Jij kan weg. Nou is dat niet makkelijk, maar het kan wel. Dat kan je doen door je hypnose te veranderen, door je geloof te veranderen, door te veranderen wat je belangrijk vindt. Vooral dat geloof, je geloof is bijna hetzelfde als hypnose. Neem bijvoorbeeld de overtuiging ‘Je moet bij elkaar blijven tot de dood’, dat kan prima voor je werken áls het natuurlijk leuk is. Ik wil ook bij mijn vrouw blijven, tot de dood. Ik geloof dat nu, ik wil dat nu, ik denk dat nu, dat is nu mijn hypnose. Waarom? Omdat ik niks liever zou willen.

Je hypnose veranderen

Stel je voor, het werkt niet meer in je relatie en je denkt: ‘Moet ik hier nu echt bij blijven tot mijn dood? Laat me dan vandaag maar sterven’. Dan wordt het misschien tijd om die hypnose, die overtuiging, te veranderen. Je hoeft het niet te doen. Je hoeft ook niet bij 1 persoon te blijven, je kan doen wat je wil. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander helemaal niet te werken, maar dat zit vaak wel in jouw hoofd. Het is jouw idee van de wereld, maar de wereld ís jouw idee. Het is dus precies andersom: jij kan het idee veranderen zodat de wereld verandert. Het speelt zich allemaal alleen maar af in jouw hoofd, en dat is een kans. Het is soms ook beangstigend natuurlijk: ‘Is dit de wereld die ik in mijn hoofd heb? Dat is interessant’, en dat geeft dan weer mogelijkheden.

Waarom ik hypnose doe, is omdat het de snelste manier is om iets te veranderen. Dat vind ik tenminste, en ik heb veel verschillende dingen geprobeerd. Er zijn natuurlijk ook veel andere dingen die werken. Iedereen vindt wel weer een hypnotisch ding in deze wereld dat bij hem of haar past, voor mij is dat hypnose. Ik vind dat goed werken omdat je in die hypnose kan teruggaan naar het moment dat iets ontstond, in mijn hypnotische verleden kan ik iets veranderen, zodat het nu beter is. Nu beleef ik dat verleden en de toekomst ook, er is verder niks dan dat. In de wereld kan je dus veel veranderen, wat jou ten goede komt. Op deze manier kun jij jouw hypnose verbeteren. Dan ben je er natuurlijk nog steeds niet uit, je bent nog steeds niet wakker, je zit gewoon in een andere hypnose. Ik vind dat persoonlijk lekker.

Ik wil persoonlijk uit de hypnose, daar ben ik heel eerlijk in. Ik ben daarmee bezig, maar dat is nog niet zo makkelijk. Als ik er ben, hoor je het wel. Tot die tijd wil ik wel in de meest relaxte hypnose zijn, die ik maar kan voorstellen. Waar ik gewoon genoeg geld heb, genoeg tijd hebt, genoeg vrijheid heb, genoeg kan doen wat ik wil. Dat wil ik dan zo organiseren, dat ik tijd heb om daar echt eens uit te komen. Dat wil ik. Jij wil misschien iets heel anders. Jij wil misschien een doel behalen. Jij hebt iets anders dat je wil bereiken en daar kan je dan je hele hypnose op afstemmen.

Hoe doe je dat? Ik zou zeggen: Waarom niet zelf hypnose leren? Zodat je dingen zelf kan oplossen en bereiken? Dan kun je de wereld om je heen vormgeven waardoor het prettiger voor je wordt. Dat gun ik iedereen. Ik gun ook iedereen zijn lijden, omdat ik weet dat het je een kant opstuurt waardoor het uiteindelijk beter gaat. Ik heb ook genoeg geleden, althans dat vind ik. Ik wil mij zeker niet vergelijken met andere mensen, sommige mensen leiden echt extreem. Je ontkomt ook niet aan het leiden, maar ik denk wel dat je het kan beperken tot een minimum. Het meeste speelt zich af in jouw hoofd. Als je het daar kan veranderen, dan verandert het ook in de wereld om je heen.

Beluister ook de podcast:

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Wil je leren hoe je hypnose kunt gebruiken om overtuigingen te veranderen? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van onze opleidingen.Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen