Werk niet leuk: Als 70% van je leven slecht is
13 februari 2020 
7 min. leestijd

Werk niet leuk: Als 70% van je leven slecht is

Als 70% van je leven f*cked up is, wat doe je dan? Het is fascinerend voor mij dat veel mensen leven voor het weekend. 

Begrijp me niet verkeerd want ik ken het gevoel ook - maar maandag wordt gezien als shit, en vrijdag als yeah feest! En die leven voor het weekend. Nou dan is 70% van je leven gewoon shit. Om het even technisch uit te drukken. Als jij je werk shit vind, en je zit 40 uur in de week op je werk en je moet er nog heen rijden, je moet nog weer terugrijden, je neemt dat gevoel mee naar huis. Je zit op de bank en gaat netflixen. En je doet werk wat je niet leuk vind dan naai je gewoon je leven! Dat kan toch niet?

Op die manier naai je gewoon je leven, als je werk doet wat je niet leuk vindt. Dat kan toch gewoon niet?

Nu denk je misschien: “Ja, maar ik moet allerlei rekeningen betalen en de hypotheek.” Verkoop dat huis dan, maak een andere beslissing.

Ga maar eens na. Wil jij later als je oud bent terugkijken en denken ‘F*ck, man, ik heb gewoon 20 jaar van mijn leven verpest? Van het ENE leven wat je hebt? Het is geen generale repetitie, hè, ladies and gentlemen. Nee, je hebt alleen nu! Het is nu of nooit en zo simpel is het. Een mooi Chinees spreekwoord wat ik me dan bedenk is : de beste tijd om een boom te planten was 20 jaar geleden, en de op één na beste tijd is NU. Dus NU kom je in actie. 

Dan zeg je: “Ja ,maar ik kan toch niet zomaar mijn baan opzeggen?” - Nee, niet zomaar, maar je kan er wel wat naast beginnen wat je inspireert, motiveert en stimuleert als je een shitbaan hebt. Maar als je een goede baan hebt, nou top! Want dan is het grootste gedeelte van je leven LEUK! Mijn werk vind ik geweldig. Als ik dat niet zou vinden dan had ik wel wat anders gedaan. Echt waar.

Zo simpel is het.

Ja, ja, ja je had het eerder moeten doen.

Dan denk ik altijd aan een Chinees gezegde:


“De beste tijd om een boom te planten was 20 jaar geleden, de op een na beste tijd is nu.”


Nu kom je in actie!

Misschien kun je niet direct je baan opzeggen, maar je kunt er wel iets naast doen wat je inspireert wat je leuk vindt om te doen waar je energie van krijgt. Wat je motiveert.

Als je een leuke baan hebt, TOP! Want dan is het grootste deel van je leven leuk.

Ikzelf heb nog nooit, op een paar dagen na, tegen mijn zin in gewerkt. “Maar Ed, je hebt toch ook 10 jaar in de bouw gewerkt?” - Ja precies, want ik vond dat echt leuk! Totdat ik het niet meer leuk vond en toen stopte ik ermee en ging ik wat anders doen. Was dat makkelijk? Nee, want ik had 3 jonge kinderen toen ik stopte. Maar ik ga NIET met tegenzin naar mijn werk. Want ik heb maar ÉÉN leven. 

Misschien ben ik hier een beetje recalcitrant in, maar er is maar 1 leven en als het over is en het is over dan kom ik ergens en dan is het “Ed, hoe was het?”

“Ja, ik had wel een k*tbaan.”

Je kunt misschien niet gelijk helemaal stoppen, dat begrijp ik ook. Maar denk na.

Er zijn zoveel kansen. Op het internet om iets daarnaast te gaan ondernemen. Om een nieuwe inkomstenbron te krijgen.

Want dat is vaak de grootste reden waarom mensen niet stoppen met werken, niet stoppen met het werk dat ze niet leuk vinden. Of vanwege het geld.

Dus ga iets anders bedenken waar je geld mee kunt verdienen. Wat dan ook! Totdat je er genoeg geld mee verdient dat je minder kunt werken of zelfs helemaal kunt stoppen met het werk dat je niet leuk vindt om te doen.

Dat kan jaren duren en dat is prima, maar dan ben je wel bezig met iets te bouwen in plaats van afbreken.

Als je een verschrikkelijke baan hebt, dan moet je nu, nu echt nu iets veranderen. Al is het maar iets kleins.

En als je een Topbaan hebt! Welkom bij de club van gelukkige mensen.

Beluister ook deze podcast. Klik hier.

https://www.buzzsprout.com/195236/761144-als-70-van-je-leven-f-cked-up-is

Gevolgen van je werk niet leuk vinden

Bij het lezen van dit blog kun je je waarschijnlijk al wel indenken wat er met je gebeurt als je je werk niet leuk vindt. Uit onderzoek dat in Maastricht is uitgevoerd blijkt dat wanneer je je werk leuk vindt, omdat je je er bijvoorbeeld door ontwikkelt dit ervoor zorgt dat je minder vermoeid raakt door je werk en ook meer plezier hebt op je werk[1].

Je werk niet leuk vinden kan er dus voor zorgen dat je gebrek aan energie krijgt. Misschien is het daarom zo lastig om op tijd op te staan op werkdagen terwijl je dit in het weekend (wanneer je leuke dingen gaat doen) wel lukt.

Daarnaast blijkt dat werk wat je niet leuk vindt om te doen voor veel stress kan zorgen en zelfs voor depressie kan zorgen. Wanneer je je werk juist wel leuk, of ten minste betekenisvol vindt, zorgt dit voor minder kans op depressie en stress[2].

Langdurige stress kan een depressie triggeren, voor zover je mentale gezondheid. Langdurige stress kan namelijk ook voor hart- en vaatziekten zorgen. Het verhoogt je bloeddruk, je ontstekingswaarden en aderverkalking ligt dan ook op de loer.

De gevolgen van je werk niet leuk vinden zijn dus vrij groot.

Gevolgen van een werkplek die voor schaamte zorgt

Als je zelfs een werkplek hebt waarbij je dingen moet doen die je een gevoel geven van schaamte of zwakheid zijn de gevolgen nog groter. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij pesterijen op de werkplek.

Bedenk je of je nu alleen je tijd aan het verkopen bent, of zelfs je ziel. Want dan ben je niet alleen vermoeid of depressief maar raak je ook verbitterd over je leven. Hierdoor neem je die bitterheid mee naar huis en kun je sneller ruzie maken met je partner, kinderen of zelfs je huisdier[3].

Zit je op een werkplek die gewoon écht niet leuk is, dan is het tijd om je klaar te maken om een andere baan of andere bron van inkomsten te vinden.

Je moet dan namelijk voor jezelf opkomen en de kans dat dat niet geaccepteerd wordt in een baan die je dingen laat doen waardoor je je zwakker voelt bestaat. Dan is het belangrijk dat je weg kunt lopen of in ieder geval zo snel mogelijk weg kunt lopen.

Want voordat je het weet is niet 70% van je leven niet leuk, maar heb je jouw sociale relaties ook verpest en dan komen we toch een stuk dichter bij de 100% van je leven wat niet leuk is.

En het leuke is dat wanneer je voor jezelf opkomt omdat je baas of collega’s je niet goed behandelen dit aanstekelijk kan werken.

Zo ken ik iemand die een bijbaantje had in een restaurant tijdens haar studie. De manager ging behoorlijk tegen haar tekeer over wat er niet goed was. Het voelde behoorlijk kleinerend.

Dit was ontzettend stressvol en uiteindelijk nam ze zelf op staande voet ontslag met de mededeling dat ze zo niet behandeld wenste te worden. Gelukkig woonde ze nog thuis en dus kon ze dit doen. Ze wist dat ze een alternatief had en daarom is het zo belangrijk om een alternatief te hebben.

Een week later bleek dat de rest van het personeel ook ontslag had genomen.

Dus misschien ben je niet eens de enige die je werk niet leuk vindt, maar is er op de een of andere rare manier een giftige cultuur op de werkvloer ontstaan.

Als je werk niet meer leuk is

Misschien is je werk altijd leuk geweest. Leuke collega’s, fijne mensen en uitdagend werk. Maar heb je nu het gevoel dat de uitdaging weg is. Ook dan kun je ervoor kiezen om iets te vinden wat je leuk vindt, wat je motiveert en wat helpt om aan een ander inkomen te komen.

Dit om de bovengenoemde voorbeelden en gevolgen te voorkomen.

Gedachten over werk en geld verdienen veranderen

Misschien heb je nu allerlei gedachten over hoe niet mogelijk het is om je leven te veranderen. Die gedachten zijn gebaseerd op je overtuigingen en het is belangrijk om blokkerende overtuigingen te overwinnen zodat jij de verandering kunt maken.

Dit kan met hypnose. Hypnose wordt ook gebruikt als coaching techniek om bijvoorbeeld ondernemers te helpen[4]. Dus juist om mensen te helpen die iets doen om geld mee te verdienen, ook handig als dit naast je werk gebeurt.

Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met progressie. Dit is een gevorderde techniek die later in de opleiding aan bod komt. Je stelt je dan eerst voor dat je bijvoorbeeld over een jaar werk hebt, al dan niet zelf bedacht en gemaakt, dat je leuk vindt. Hier helpt de hypnotiseur je mee.

Vervolgens ga je van dat moment terugwerken naar het moment van de hypnose. Hoe ben je bij dat succesvolle punt met werk waar je gelukkig van wordt, werk dat je motiveert en waar je energie van krijgt bent gekomen. Hier helpt de hypnotiseur je mee om hier ideeën van op te roepen.

Op die manier vormt zich een plan dat je kunt volgen om te stoppen met werk dat je niet leuk vindt en om op die manier een inkomen te hebben zodat jij je leven met 100% (misschien 90% als je niet van huishouden doen houdt) gelukkige en fijne gevoelens kunt leven.

Om je werk te veranderen heb je ook het vertrouwen nodig dat het goedkomt. Deze techniek gaat volledig uit van je eigen kracht en zal je dan ook helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het vertrouwen in je eigen kunnen.

Daarnaast kunnen ook andere technieken helpen, zoals het herhalen van hypnotische suggesties, of affirmaties, over hoe goed je bent. Die zullen afhangen van je overtuigingen en problemen die je hebt met je werk en met het vinden of creëeren van ander werk.

Wil je zien hoe hypnose werkt en de basis van hypnose onder de knie krijgen? Kom dan eens naar een gratis online webinar.

Wil je juist direct aan de slag om jezelf en/of andere mensen te helpen met hypnose? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online.

[1] https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00140139.2017.1334094

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09638237.2016.1244718

[3]

[4] http://andrewarmatas.com/wp-content/uploads/2014/09/COACHING-HYPNOSIS.pdf

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen