Ziek kind: Hypnose om de situatie dragelijk te houden
07 december 2024 
in Stress
6 min. leestijd

Ziek kind: Hypnose om de situatie dragelijk te houden

Onlangs las ik een onderzoek dat zelfs mensen die last hebben van een ernstig ziek kind, zoals een kind met kanker, alsnog gelukkig kunnen zijn. Dat vond ik best vreemd, maar niet geheel onbegrijpelijk.

In dit blogartikel lees je meer over de impact van een ziek kind op je leven en hoe hypnose je helpt met stressmanagement, je welzijn en ondanks de ziekte toch gelukkig te kunnen zijn.

Impact van ziek kind

Als je een ziek kind hebt zal dit niet veel nieuws voor je zijn, maar voor toekomstige hypnotherapeuten is deze alinea even belangrijk.

Ouders van een ziek kind ervaren uiteraard veel stress. Dit kan acute stress zijn, maar het kan ook zorgen voor depressie en angsten. Ongeveer de helft van de ouders van een ernstig ziek kind ervaart na 4 weken symptomen van een acute stress stoornis.

Ongeveer 1/3e krijgt (ook) last van depressie en angsten.

En ook ongeveer 1/3e heeft vooral last van stress.

Het maakt hiervoor niet uit of het kind last heeft van een hartstoornis, kanker of op de intensive care afdeling ligt[1].

Een manier om met stress en angsten om te gaan is het hebben van hoop.

Hetgeen waarop ouders “hopen” varieert gedurende het ziekteverloop en ook na eventueel overlijden van een kind.

Ouders hopen in het begin van het traject vooral dat:

  1. De kwaliteit van leven goed blijft.
  2. Het fysiek functioneren goed blijft.
  3. Het toekomstige welzijn goed blijft.
  4. En dat de medische zorgt goed is.

Na verloop van tijd focussen ouders zich vooral op:

  1. Dat de kwaliteit van leven goed blijft.
  2. Dat toekomstig welzijn goed blijft.
  3. Dat er een grotere betekenis is in al dit leed[2].

Een ziek kind heeft zorg nodig. Als een kind langdurig ziek is, komt dit vaak terecht op de schouders van de moeder, die daardoor stopt met werken. Daarbij is er minder vrije tijd, of tijd om leuke activiteiten met het gezin te ondernemen. Als het echter mogelijk is om hulp in te huren voor de zorg van je kind, dan hoeven er niet veel negatieve gevolgen te zijn wat betreft tijdsdruk en het kunnen werken van de moeder[3].

Vaak denken mensen ook dat een ziek kind een negatieve invloed heeft op de onderlinge relatie van de ouders, maar dat is niet verschillend ten opzichte van mensen met gezonde kinderen[4].

Dus als een relatie goed is, dan zal een ziek kind er niet per se voor zorgen dat de relatie opeens slechter wordt. Als een relatie slecht is, wordt de relatie echter ook niet per se beter. Dit is onderzocht bij ouders van meer dan 3000 kinderen.

Invloed van ouders op het herstel van het kind

Dus ouders hebben uiteraard veel last van een ziek kind. Het kan emotioneel heel zwaar zijn en hoe ouders reageren heeft ook weer effect op het kind zelf.

Onderzoek bij kinderen met een breintrauma (hersenschudding) laat zien dat het herstel van kinderen langer duurt als ouders heel gestrest zijn. De tijd in het ziekenhuis is hetzelfde, maar het herstel thuis duurt in dat geval langer[5].

Kinderen kunnen zelf ook PTSS krijgen doordat ze geopereerd moeten worden, maar als ouders mentaal flexibel zijn wordt die kans al een stuk kleiner. Dus een goede mentale gezondheid van de ouders helpt ook de mentale gezondheid van de kinderen nadat ze in het ziekenhuis zijn geweest[6].

Als een ouder zichtbaar angstig is, is dit vaak ook niet goed voor het (mentale) herstel van kinderen[7].

Stress management voor ouders van een ziek kind

Al deze feitjes over de impact die een ernstig ziek kind kan hebben en de wisselwerking met het herstel van het kind geeft ook ingangen voor stressmanagement voor ouders.

Stress verminderen kan op allerlei manieren. Uit Pools onderzoek blijkt dat het hebben van een plan voor ouders belangrijk is om stress te verminderen en het accepteren van de situatie[8].

Ouders verwachten immers een gezond kindje en dat het ouderschap leuk is met alleen de “normale” strubbelingen. Dan kan het soms lastig te accepteren zijn dat je kindje een ziekte heeft gekregen.

Andere manieren waarop ouders omgaan met de stress van de ziekte is:

  1. Er met andere mensen over praten.
  2. Aandacht geven aan de positieve kanten van zaken.
  3. Huilen.
  4. Bidden[9].
  5. Afspreken met vrienden[10].

Daarnaast kunnen ademhalingstechnieken en progressieve spierontspanning ook veel doen om stress te verminderen[11].

Hypnose voor ouders met een ziek kind

Er zijn dus allerlei manieren om met de stress om te gaan, maar het kan zijn dat ouders belemmerende overtuigingen hebben over bijvoorbeeld praten met andere mensen over de situatie en om af te spreken met vrienden terwijl hun kind ziek is.

In dat geval kan een hypnotherapeut helpen om die belemmeringen weg te nemen.

Daarnaast kan hypnose ook nog op andere manieren helpen. Bij kinderhypnose spelen ouders ook een grote rol. Hierdoor is kinderhypnose vaak eigenlijk normale hypnose voor de ouders, om de problemen van hun kind te managen en om een therapeutische rol te hebben voor hun kind[12].

Ook kan hypnose helpen om ademhalingstechnieken en spierontspanning te ondersteunen als dit lastig vanuit jezelf gaat.

Onderzoek laat ook zien dat hypnotherapie helpt tegen stress in het algemeen[13].

Bij hypnotherapie kan een hypnotherapeut ouders helpen om hun interne hulpbronnen te gebruiken. De kracht van visualisaties is bijvoorbeeld niet te onderschatten.

Als het bijvoorbeeld nodig is om een plan te hebben kan een visualisatie van bepaalde doelen veel doen om een plan te kunnen vormen.

Als het gaat om kalm blijven in lastige situaties kan daarmee geoefend worden.

Ook kan het ego versterkt worden voor meer zelfvertrouwen en kalmte in de lastige periode wanneer een kind ernstig ziek is.

Zelfhypnose tegen angst en stress

Zelfhypnose wordt ook veel gebruikt tegen angst en stress en kan een vervanging zijn voor medicatie[14]. Ideaal voor mensen die liever geen pil slikken om met een lastige periode in hun leven om te gaan.

Welzijn verbeteren

Zoals gezegd is de reactie van ouders belangrijk voor het welzijn van het kind. Omdat kinderen kopiëren is het van belang dat ouders ook hun eigen welzijn in de gaten houden.

Het focussen op positieve kanten is iets wat welzijn bevorderd en dat is nu net iets wat met hypnotherapie gedaan kan worden. Zoals je een lentebui kunt zien als regen, of juist als heerlijke verfrissing.

In dit geval kunnen suggesties gebruikt worden die ingaan op perceptie, emotie, gedachten en gedrag[15]. Zo kan er gekeken worden naar gedrag wat het welzijn verbetert en hoe dit in het leven van de ouders (en het kind) geïntegreerd kan worden.

Het welzijn kan ook bevorderd worden met een MP3 voor zelfhypnose. Zodat mensen al het ware een geleide zelfhypnose kunnen uitvoeren. Onderzoek laat zien dat dit voor 71% van de deelnemers hielp om stress te verminderen en welzijn te verbeteren[16].

Wij hebben ook een zelfhypnose mp3 voor het ervaren van meer licht in je leven.

Geluk vinden

Dit klinkt misschien heel gek, maar als je kind echt heel ziek is is dit des te belangrijker, zodat ouders niet alleen herinneringen maken aan de behandelingen, maar ook aan gelukkige momenten met hun zieke kind.

Hypnose helpt mensen om geluk te vinden, doordat het helpt om je emoties te veranderen. Daarbij kunnen visualisaties van gelukkige momenten de neurologische verbindingen die zorgen voor geluk versterken, waardoor je geluk makkelijker kunt ervaren.

Daarnaast kan je interpretatie van herinneringen, je huidige leven en de toekomst veranderd worden met hypnose. Hierdoor sta je er positiever in[17].

Dit biedt ook weer hoop.

Hypnose voor ouders

Ouders kunnen dus erg veel baat hebben bij hypnose, zeker als hun kind ernstig ziek is. Vaak zijn een aantal sessies al voldoende om op een andere manier tegen de situatie aan te kijken en om beter met de stress van de ziekte om te kunnen gaan.

Daarnaast kunnen ouders ook technieken leren voor kinderhypnose om ook hun kindje te helpen om met zo min mogelijk mentale klachten de ziekte te doorlopen.

Hypnose leren

Wil je ouders helpen om goed met alle stress en prikkels van het ouderschap om te gaan? Dan kan kennis van hypnotherapie ontzettend waardevol zijn.

Bij ons kun je een 3 opeenvolgende opleidingen volgen om een hypnotherapeut te worden, maar deze kennis kun je uiteraard ook gebruiken als coach.

Schrijf je in voor onze gratis masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en opleidingen.

De opleiding kun je zowel klassikaal hier op de locatie volgen, als live online. Ideaal als je een keertje niet op de locatie kunt zijn of de reistijd het je lastig maakt om de opleiding in Assendelft te volgen.

Klik hier voor onze agenda.

Klik hier voor onze opleidingen.

Wil je meer weten over of de opleiding bij je past? Plan hier een 1 op 1 gesprek.

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen