Boos worden om kleine dingen
Boos worden om kleine dingen
02 maart 2024 
in Stress
6 min. leestijd

Boos worden om kleine dingen

Het huis dat een rommel is, de file, de tandpasta zonder dop, een onschuldige opmerking die verkeerd valt, allerlei kleine irritaties kunnen ervoor zorgen dat je boos wordt. Boos worden om kleine dingen is iets wat op allerlei soorten problemen kan wijzen. In dit blog gaan we dieper in op mogelijke oorzaken waarom je boos wordt om kleine dingen en op de vraag of hypnose je dan kan helpen om die oorzaken op te lossen.

Stress en overbelasting

Je werk en relaties kunnen stressvol zijn. Als stress over een korte periode gaat, dan is er vaak niet veel aan de hand. Maar ben je maanden of zelfs jaren aan het werk of aan het leven in een stressvolle omgeving? Dan kan dit ervoor zorgen dat je overbelast raakt.

Een klein probleem, zoals de vraag “wat gaan we vanavond eten?”, kan dan opeens de druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 1 op de 4 werknemers in een kantooromgeving last heeft van chronische woede, wat ertoe kan leiden dat ze om kleine problemen uit hun slof schieten.

Nu gaven de onderzoekers aan dat voor mannen, maar niet voor vrouwen, het hebben van posters veel kan doen om minder last te hebben van stress op het werk.

Dit is natuurlijk heel leuk voor de helft van de mensen op het kantoor, maar voor vrouwen biedt dit nog geen oplossing.

Dus wat kun je dan doen? Als een vrouw of man met dit probleem naar een hypnotherapeut gaat en het komt door stress, dan is het goed om te weten dat een combinatie van mindfulness en hypnotherapie helpt om stress te verminderen en om het kwaad worden te voorkomen[1]. Of in ieder geval om te voorkomen dat iemand door die emotie daadwerkelijk ontploft.

In het onderzoek kwam naar voren dat acht sessies en dagelijks een audio-opname voor zelfhypnose en meer mindfulness hielp om stress te verminderen.

Slapeloosheid

Slapeloosheid is ontzettend vervelend, omdat je gewoon niet fatsoenlijk kunt opladen. De volgende dag moet je er toch weer gewoon tegenaan, maar dat gaat vrij lastig als je slecht geslapen hebt.

Onderzoek laat ook zien dat slaaptekort er al bij kleine stress voor kan zorgen dat je last krijgt van angsten en woede. Wat wel interessant is, is dat in situaties van hoge stress het weer niet uitmaakt of je last hebt van slaaptekort of niet hoeveel stress je dan ervaart[2].

Dus slapeloosheid kan er zeker voor zorgen dat je juist om kleine dingen boos kunt worden.

Een ander onderzoek laat weer zien dat mensen al na 2 nachten slechte slaap hierdoor veranderingen kunnen krijgen in hoe prikkelbaar ze zijn en dat hun persoonlijke eigenschappen dan niet zijn, wat ze normaal zijn[3].

Als je dus een tijdje slecht slaapt en het is mogelijk voor je om de wekker niet te zetten, doe dat dan eens.

Daarnaast kan een hypnotherapeut mensen met slapeloosheid helpen. Net als bij boos worden om kleine dingen kan slapeloosheid ook allerlei redenen hebben.

Ook voor slapeloosheid zijn mensen te helpen met hypnotherapie. Onderzoekers geven aan dat resultaten van kleine pilotstudies veelbelovend zijn[4].

Een hypnotherapeut kan bijvoorbeeld helpen om gevoelens van slaap te ankeren, uit perioden waarin iemand nog wel goed sliep. Op die manier kan slaap eenvoudiger opgewekt worden. Daarnaast kunnen overtuigingen over slaap onderzocht worden om te zien of daar wat aan te verbeteren valt.

Ook kan het ervoor zorgen dat iemand sneller in slaap valt, dan normaal[5].

Depressie en angst

Iets meer dan de helft van de mensen met een depressie kan last hebben van woede en boos worden om kleine dingen. Het is dus zeker niet een symptoom wat voor iedereen geldt met depressieve klachten, maar het kan wel een symptoom zijn[6].

Als je het wel hebt, is dit vaak een signaal van een langdurige en gecompliceerde depressie. Vooral kinderen en jongeren met depressieve klachten kunnen hier last van hebben.

Ook zijn er aanwijzingen dat vooral mannen last hebben van dit soort klachten als ze depressief zijn[7].

Over het algemeen wordt depressie behandeld met cognitieve gedragstherapie. Dit is te combineren met hypnose en onderzoek laat zien dat die combinatie het sterkste werkt tegen depressieve klachten[8].

Onopgeloste persoonlijke problemen

Je kunt allerlei problemen hebben die niet zijn opgelost. Je houdt bijvoorbeeld al heel lang een bepaald probleem voor je, wat je eigenlijk moet uitspreken. Je hebt een langlopend conflict dat telkens niet opgelost wordt. Of je hebt iets traumatisch meegemaakt wat je gewoon “wegstopt” en niet verwerkt zodat je er geen last meer van hebt. Dit kan irritatie en boos worden om kleine dingen opleveren.

Onderzoek bij vrouwen die boos worden op hun partner laat bijvoorbeeld zien dat onverwerkte trauma’s uit de jeugd hier een rol in kunnen spelen. Hierbij kun je denken aan mishandeling, misbruik, het gevoel hebben dat je ouders of verzorgers je niet beschermen en het zien van huiselijk geweld.

Het idee dat ze zelf of een geliefde bedreigd wordt kan dan een trigger zijn om boos te worden[9]. Wat dit idee kan geven hangt dan af van de associaties die de vrouw legt naar wat kan leiden tot zo’n dreigende situatie. Dit kan voelen als boos worden om niets, voor de persoon die “niets” verkeerd doet.

Met hypnotherapie werken we vaak met regressie en een gesprek met het innerlijk kind om trauma’s of onopgeloste problemen uit de jeugd op te sporen en te verwerken.

Onderzoek laat ook zien dat hypnose in combinatie met bewezen technieken tegen PTSS beter helpt om het trauma te verwerken dan alleen de bewezen technieken. Die technieken waren dan mindfulness, acceptatietherapie en cognitieve gedragstherapie[10].

In een casestudie wordt ook beschreven hoe hypnotherapie een vrouw hielp die last had van een trauma door misbruik in haar jeugd. De hypnotherapie hielp haar met het managen van haar emoties, het versterken van haar ego en om het misbruik een plaats te geven. Het ego werd vooral versterkt door haar negatieve zelf-schema te transformeren. De herinneringen aan het misbruik werden op een veilige manier verwerkt met hypnose. Dit hielp haar om veel minder last te hebben van haar persoonlijke problemen[11].

Medische aandoening

Er zijn ook een aantal fysieke aandoeningen waardoor je boos kunt worden om niets. Denk bijvoorbeeld aan het premenstrueel syndroom (PMS), schildklieraandoeningen, neurologische aandoeningen of als je om de een of andere reden chronische pijn hebt.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat vrouwen die last hebben van een ernstige vorm van PMS baat hebben bij hypnose. Dit kan ze helpen om minder last te hebben van de klachten en het helpt ze met hun zelfvertrouwen en psychische problemen door de aandoening[12], waardoor ze ook minder boos kunnen worden om kleine dingen.

Ook bij andere aandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom, wordt hypnose vaak al gebruikt om de symptomen en mentale klachten te verlichten.

Dit wordt vaak gedaan met visualisaties en andere slimme suggesties die worden aangepast per cliënt.

Communicatieproblemen

Communicatie is erg belangrijk om relaties goed te houden. Goed kunnen communiceren zorgt ervoor dat je irritaties snel opmerkt, of snel kunt uiten, en dat je hier iets tegen kunt doen voordat je echt boos wordt om kleine dingen.

Daarnaast helpt goed kunnen communiceren je om voordat je echt boos wordt al te laten zien of te melden dat je ergens een probleem mee hebt. Dan word je niet boos om kleine dingen, maar kun je die kleine dingen gewoon opmerken om op te lossen.

Hypnose kan je helpen te achterhalen wat je nu blokkeert om te communiceren wat er gezegd moet worden, zodat je niet alsnog boos wordt om iets, wat eigenlijk niet nodig was.

Vaak wordt er dan met regressie gekeken naar het eerste moment waarop iemand iets niet deed, wat nu voor het probleem zorgt. Vervolgens wordt onderzocht welke overtuiging hiervoor zorgde, en dan wordt die overtuiging gerepareerd, zodat je niet meer belemmerd wordt in je communicatie[13].

Op die manier kun je problemen uitspreken, voordat je boos wordt om de druppel die de emmer doet overlopen.

Hypnose leren om jezelf en anderen te helpen

Zoals je ziet kun je om allerlei redenen boos worden om iets kleins. Soms heb je gewoon wat meer slaap nodig, en soms is er veel meer aan de hand. In bijna alle gevallen kan hypnose een rol spelen. Hypnotherapie kan dé manier zijn om het probleem om te lossen, of juist een ondersteunende rol spelen bij de (medische) oplossing voor het probleem.

Wil je jezelf en/of juist andere mensen helpen? Dan kan kennis van hypnose veel voor je doen.

Kom eens naar onze gratis online masterclass voor meer informatie.

Of schrijf je direct in voor een van onze evenementen en/of opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen