Gezinscoach: Hypnose om alle gezinsleden te bereiken
Gezinscoach: Hypnose om alle gezinsleden te bereiken
12 maart 2024 
7 min. leestijd

Gezinscoach: Hypnose om alle gezinsleden te bereiken

Soms gaan dingen door omstandigheden niet goed in gezinnen. Stress kan voor emotionele problemen zorgen waardoor het verzorgen en opvoeden van kinderen lastiger kan worden. Ook kan je gezin simpelweg de pech hebben dat je een ernstig ziek kind hebt. In dit soort gevallen kan een gezinscoach je helpen met het vinden van oplossingen.

Kennis van hypnose kan gezinscoaches helpen om hun cliënten sneller te helpen, zodat ze minder lang afhankelijk zijn van de hulp.

Hulp bij opvoeden

Een gezinscoach is het meest bekend voor de hulp bij opvoeden. Als dit nodig is, kun je van de gemeente een indicatie aanvragen. Dan schakel je jeugdzorg in, dit kan verstrekkende gevolgen hebben.

Een gezinscoach zal eerst observeren om te zien welke rollen mensen in het gezin op zich nemen, wat de dynamiek van het gezin is en hoe er met elkaar wordt gecommuniceerd. Dit geeft de coach inzicht voor de tips en oefeningen die later gegeven gaan worden.

Bij het Hypnose Instituut Nederland zeggen we wel eens dat ouders eerst zichzelf moeten opvoeden, voordat ze hun kinderen opvoeden. Kinderen spiegelen immers gedrag. Dus als je eigen gedrag goed is, wordt alles al snel een stuk eenvoudiger.

Een gezinscoach kan ook individuele sessies hebben met gezinsleden om de rollen te onderzoeken en om mensen te helpen zichzelf een identiteit te geven en die identiteit te kunnen zijn binnen het gezin. Dit betekent dat je bijvoorbeeld leert om grenzen aan te geven en soms kan het betekenen om “gezinsregels” te doorbreken. Mensen worden dan geholpen om helemaal zichzelf te zijn[1].

Als ouders zichzelf durven te zijn, dan helpt dat kinderen ook om in hun kracht te staan.

Om mensen hiermee te helpen kan onder andere gebruik worden gemaakt van hypnose[2]. Hypnose stelt mensen namelijk in staat om goed in verbinding te staan met hun onderbewuste, waardoor ze sneller mogelijke oorzaken van problemen kunnen benoemen. Daarbij staan mensen in hypnose meer open voor suggesties. Hierdoor kunnen aangedragen oplossingen sneller aangenomen worden. Dit kan ervoor zorgen dat mensen anders gaan denken en hun gedrag hierdoor aanpassen.

Het is belangrijk als je hypnotherapie introduceert als gezinscoach om goed uit te leggen wat hypnose is en wat mensen ervan kunnen verwachten. Omdat dit soort verwachtingen de resultaten kunnen beïnvloeden[3].

Een voordeel van hypnose gebruiken in familie coaching is dat het er ten minste voor zorgt dat de familie gezamenlijk een leuke ervaring krijgt[4]. Dit soort ervaringen zijn belangrijk voor het versterken van vertrouwen in het gezin en om uit de staat van defensief gedrag of conflicten te komen. Door ze te hypnotiseren haal je ze uit het ware uit de hypnose van het conflict 😉. Hierdoor kan een stemming ontstaan die juist bijdraagt aan het vinden van oplossingen.

Ook leert de familie hierdoor dat het wél mogelijk is om een gezamenlijk goed humeur te bereiken. Daarbij kan dit helpen om meer in verbinding te staan met zichzelf en om zich beter te kunnen inleven in andere gezinsleden.

Dit kan ervoor zorgen dat mensen een shift, verandering, krijgen in hun kijk op bepaalde problemen[5].

Ruzies oplossen

Ruzies oplossen kan vaak ook worden gedaan door naar individuen in de familie te kijken. In een onderzoek naar vrouwen die last hadden van een conflict in hun huwelijk, kwam naar voren dat het versterken van hun ego, het geven van betekenis aan het leven en het hebben van een duidelijke identiteit hielp om huwelijksproblemen op te lossen. Ook kregen de vrouwen een betere kwaliteit van leven [6]. Dit werd gedaan met cognitieve gedragstherapie met hypnose.

Daarbij kun je met hypnose ook mensen de suggestie geven om zich juist even in te leven in de ander. Dit kan het begrip over hoe de ander tegen het probleem aankijkt verbeteren, waardoor de strijdende partijen makkelijker tot een oplossing kunnen komen die voor hen beide werkt.

Ook kan een dankbaarheidsoefening veel doen om de kijk op andere familieleden te veranderen. Bij het Hypnose Instituut Nederland geven we wel eens aan dat je dankbaar kunt zijn voor de lessen die je ouders je geleerd hebben. Die lessen hoeven ze niet eens bewust gegeven hebben, zoals:

  1. Ik ben dankbaar dat ik vroeger veel zelf moest doen, want nu kan ik zelfstandig werken.
  2. Ik ben dankbaar dat ik heb gezien hoe het niet moet, want nu weet ik hoe ik het wel moet doen.

Voor ouders kunnen dit soort oefeningen ook handig zijn om de kijk op hun kind weer te verfrissen.

  1. Ik ben dankbaar dat mijn kind ADHD heeft, want nu zijn mijn dagen ten minste niet meer saai 😉.
  2. Ik ben dankbaar dat ik voor de tweede keer het leven kan ontdekken, door de ogen van mijn kind.

Dit soort oefeningen kunnen al veel emotionele verlichting geven.

Communicatie verbeteren

In een familie wordt er veel gecommuniceerd. Ten minste over de vraag wat het avondeten is. Soms kan een familielid niet goed communiceren, doordat die bijvoorbeeld veel last heeft van angsten. Familie coaching met hypnose kan die persoon dan helpen om beter te functioneren binnen de familie en minder angstig te reageren en communiceren[7].

Wat ook wel leuk is, is dat kennis hebben van hypnose ouders en kinderen ook al kan helpen met het verbeteren van hun communicatie. Een kleine training in hypnose kan mensen helpen om lichaamstaal beter te lezen sneller tot een bepaald punt te komen[8].

Ook kan er geoefend worden met verbindende communicatie. Dit is een communicatievorm die ervoor zorgt dat je conflicten oplost, in plaats van dat ze erger worden. In een onderzoek naar training in deze vorm van communicatie kwam naar voren dat dit erg goed hielp om conflicten in huwelijken te verminderen[9].

Bij deze communicatie is er een soort formule die je dan gebruikt, namelijk:

  1. Je beschrijft de situatie, zonder daar een oordeel aan te koppelen.
  2. Je geeft aan welk gevoel de situatie je geeft.
  3. Je geeft aan wat je behoefte is met betrekking tot het probleem.
  4. Je doet een concreet verzoek. De vraag moet beantwoord kunnen worden met ja of nee.

In een gezin met problemen kan een ouder deze vorm van communicatie gebruiken als een kind bijvoorbeeld telkens te laat thuiskomt.

  1. Ik zie dat je de laatste week al meer dan drie keer later bent thuisgekomen dan we hadden afgesproken.
  2. Ik voel me dan bezorgd.
  3. Ik heb er behoefte aan dat ik weet dat je veilig bent en dat je respect hebt voor de afspraken die we maken.
  4. Kun je me een bericht sturen, of bellen, als je merkt dat je later thuiskomt dan we hebben afgesproken?

Dit werkt veel beter om je kind erop te wijzen dat je eigenlijk een positieve intentie hebt, namelijk de veiligheid van je kind, met die afspraken dan dat je behoefte hebt aan controle over je kind. Hierdoor kan een kind ook gestimuleerd raken om zich beter te houden aan afspraken, of ten minste beter te communiceren.

Problemen van de ouders oplossen

Soms kunnen ouders ook merken dat ze problemen met hun kind hebben, die ze zelf hadden met hun eigen ouders.

Bij het Hypnose Instituut Nederland noemen we dit een generationeel probleem. Het leuke is dat wanneer iemand zich hiervan bewust is hij of zij iets kan doen om het probleem te stoppen in zijn generatie of ten minste zijn familielijn. Iets waar een gezinscoach ook gebruik van kan maken.

Met regressie gaan we bijvoorbeeld vaak naar het eerste moment waarop je dan voor het eerst bewust werd van dit probleem. Vervolgens kan er iets gedaan worden met dit moment, om een overtuiging die erdoor is ontstaan te repareren[10].

In het geval van familieproblemen is de kans aanwezig dat er dan een gesprek tussen het innerlijke kind en een van de ouders van de cliënt te visualiseren. Op die manier kan de cliënt het gesprek aangaan met ouders die er eventueel niet meer zijn, om begrip te krijgen over de problemen en te zien dat ze zelf de opvoeding en aandacht voor hun kind op een andere manier kunnen invullen dan hun ouders gedaan hebben.

We merken vaak dat dit werkt als een grote opluchting en ruimte biedt voor nieuwe suggesties over hoe ze dan in de toekomst willen omgaan met hun kinderen en eventuele toekomstige problemen.

Begeleiding als je een ernstig ziek kind hebt

Soms kun je ook de pech hebben dat je een ernstig ziek kind hebt. Dit kan weer allerlei stress en andere problemen opleveren dan wanneer je “gewone” problemen hebt. In dit soort situaties kan een gezinscoach worden aanbevolen door artsen om ouders te helpen met de stress en emoties van het hebben van een ziek kind om te gaan.

Een gezinscoach kan dan bijvoorbeeld meedenken over het inrichten van het leven van de ouders, en de instanties die kunnen helpen bij de verzorging van een ziek kind.

Daarnaast kan kennis van hypnose en zelfhypnose ouders helpen met ontspanning. Door bijvoorbeeld zelfhypnose en het visualiseren van een veilige plaats kunnen ouders zich na een stressvolle dag even ontspannen. Dit verbetert ook hun zelfcontrole, angst en kan het de kijk op het probleem veranderen.

Daarbij kunnen ouders met deze kennis hun kind, die immers door de ziekte ook veel stress heeft, hun kind helpen om met de ziekte om te gaan. Wat ouders ook het gevoel geeft dat ze hun kind beter kunnen helpen[11].

Hypnose als hulpmiddel voor de gezinscoach

Als gezinscoach kan kennis van hypnose ontzettend handig zijn om communicatie binnen een gezin te bevorderen en het gezin weer al een mooi geheel te laten functioneren. Het is een manier om uit een ongezonde “vibe” te komen en mensen weer optimisme te geven over de toekomst.

Wil je weten hoe hypnose werkt en hoe je hiermee mensen precies kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen en evenementen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen