Angst voor de kaakchirurg: De 5 beste tips voor kalmte
Angst voor de kaakchirurg: De 5 beste tips voor kalmte
03 mei 2016 
in Angst
6 min. leestijd

Angst voor de kaakchirurg: De 5 beste tips voor kalmte

Soms zit het even tegen en krijg je van je tandarts te horen dat je naar de kaakchirurg moet. Dan weet je dat er nu echt in je mond gewerkt gaat worden en dat daarbij middelen worden gebruikt die meer impact hebben dan die van de tandarts. Als je al angst hebt voor de tandarts, dan moet je waarschijnlijk al helemaal niets hebben van de kaakchirurg. De angst voor de kaakchirurg bestaat dan ook.

Om ervoor te zorgen dat jij de afspraak bij de kaakchirurg door kunt komen zonder paniek ga ik in op hypnose en mondchirurgie.

Waarvoor ga je naar de kaakchirurg?

Een kaakchirurg is een plaats waar de tandarts je naar doorverwijst als je bijvoorbeeld liggende verstandskiezen hebt. Soms willen verstandskiezen gewoon niet naar een logische plaats groeien waardoor ze totaal nutteloos zijn. Als ze daarbij problemen voor de hygiëne veroorzaken is de keuze snel gemaakt om ze dan maar te laten verwijderen bij de kaakchirurg.

Ook kun je bij de kaakchirurg een wortelkanaalbehandeling krijgen die te lastig is voor de tandarts of het verwijderen van wortelresten als de tandarts een tand niet helemaal goed heeft getrokken.

In sommige gevallen moet er een deel van je gebit vrij gelegd worden. Bijvoorbeeld als je volwassen hoektanden maar niet doorkomen. Dan kan de kaakchirurg het tandvlees verwijderen waardoor je hoektanden beter kunnen groeien. Dit is belangrijk omdat anders de wortels van omliggende tanden beschadigd kunnen raken. Dat is erg pijnlijk en je tanden kunnen hierdoor afsterven, dat wil je natuurlijk niet.

Mocht je door een ongeval of ander trauma je kaak breken dan ga je ook naar de kaakchirurg zodat je onderkaak weer goed aansluit op de bovenkaak als die weer heel is. Dit gebeurt dan bijvoorbeeld door de bovenkaak en onderkaak aan vast te maken, totdat je onderkaak weer geheeld is.

Dit is heel goed voor de lijn omdat je dan alleen vloeibare voeding kunt eten. 😉

Wat voor verdovingen zijn er bij de kaakchirurg?

Voor de verdoving bij een kaakchirurg wordt vaak hetzelfde middel gebruikt als bij de tandarts, maar je krijgt er meer van. Hierdoor ben je dus automatisch beter verdoofd dan bij de tandarts. Dat moet ook wel, want de ingrepen zijn iets heftiger dan bij een tandarts.

Hoe blijf ik kalm bij de kaakchirurg?

Ondanks de betere verdoving kun je toch in paniek raken als je bij de kaakchirurg bent doordat je ook al bang bent voor de tandarts en dit de tandarts 2.0 is. Het is belangrijk om te weten dat angst fysieke spanning veroorzaakt. Als je bang bent versnelt je hartslag, verhoogt je bloeddruk en span je je spieren vaak strak aan. Dit aanspannen van de spieren kan je angstreactie verergeren en zo kom je in een soort vicieuze cirkel die het lastig maakt om je te ontspannen, zodat je zo min mogelijk last hebt van de behandeling.

Tip 1: Bewust spieren ontspannen

Het eerste wat je kunt doen is bewust ontspannen. Als je merkt dat je spieren verkrampen probeer je die bewust te ontspannen. Je merkt daardoor ook dat je emotionele spanning en angst minder wordt.

Als je dit lastig vind kun je jouw spieren op volgorde laten ontspannen. Eerst beweeg je je voeten en dan ontspan je ze. Dan beweeg je je kuiten en ontspan je ze. Je spant even je bovenbeenspieren aan en ontspan. Dan ontspan je je buik, handen, onderarmen, bovenarmen en schouders. Langzaam verander je jezelf in een lappenpop.

Ontspannen is de eerste stap voor zelf-hypnose. 

Tip 2: Langzaam ademhalen

Een manier om het ontspannen makkelijker te maken is door langzaam door je buik adem te halen. Om te controleren of je door je buik ademt leg je je handen op je buik. Als je inademt gaan je handen omhoog en als je uitademt gaan ze weer naar beneden.

Tel langzaam tot drie voor het inademen en tel ook weer langzaam tot drie voor het uitademen. Een rustige ademhaling hoort ook bij zelf-hypnose.

Tip 3: Denk aan wat anders

Soms is het heel makkelijk om aan wat anders te denken en soms is het juist heel lastig. Misschien ken je het nog van vroeger als je in de schoolbanken zat dat je er met je gedachten niet bij was. Je zat lekker te fantaseren over wat je zou doen na schooltijd totdat opeens een docent je tot de orde roept. Of dat moment dat je in de auto “wakker” wordt en geen idee hebt hoe je de laatste 10 minuten door bent gekomen.

Terwijl je daar ligt kun je ook aan totaal wat anders denken. Je kunt scenario’s voor het weekend bedenken over wat voor leuke dingen je gaat doen met je vrienden. Of de perfecte stranddag voor ogen zien. Wat heb je aan, hoe ruikt de zee, wat voor mensen zijn er om je heen? Zijn er nog vogels die patatjes van je jatten?

Dit is hetzelfde als een visualisatie tijdens zelf-hypnose.

Tip 4: Fixeer je blik op een bepaald punt

Bij het fixeren van je ogen is het belangrijk dat je ogen naar boven kijken. Je beweegt je hoofd hier niet voor, maar wel je ogen. Hierdoor kun je een slaperig gevoel krijgen en ook een gefocust gevoel. Als je naar “boven” kijkt voel je dit aan de bovenkant van je ogen.

Voor het kiezen van een punt kun je kijken of er een foto, schaduw, puntje in de muur of gewoon een bepaalde plaats aan de muur of het plafond.

Blijf tijdens de oogfixatie ook goed ademhalen door je buik. Als het goed is gaat dit vanzelf. Kijk ook niet weg tijdens het fixeren van je ogen. Sommige mensen geven aan dat hun visie wat troebel wordt. Als je met je ogen moet knipperen doe je dat, maar zonder je focus op het punt te verliezen. Probeer je ogen ook gewoon open te houden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hypnose beter werkt dan verdoving voor het trekken van kiezen. De bloeding vermindert en ook de angst wordt lager (1). De pijn na de ingreep is ook minder erg als er gebruik is gemaakt van deze vorm van zelf-hypnose dan als er gebruik is gemaakt van verdoving. Moet je nagaan wat er gebeurt als je van verdoving en hypnose gebruik maakt.

Daarnaast kan hypnose ook gerbuikt worden voor mensen die allergisch zijn voor de verdoving (2). 

Tip 5: Fixeer je blik op je hand en visualiseer…

Voor deze tip kun je misschien eerst de kaakchirurg informeren dat je zelf-hypnose wilt toepassen om kalm te blijven, want voor deze zelf-hypnose inductie moet je even je hand bewegen. Je gaat liggen op de stoel en maakt eerst gebruik van tip 1 en 2. Ontspannen en door de buik ademhalen. Vervolgens gebruik je de hand die je altijd gebruikt om dingen vast te houden en houd je die ongeveer 30 centimeter voor je gezicht. Je focust je blik op je hand en knijpt je vingers stijf tegen elkaar aan. Dus je hand is open, maar je vingers plakken aan elkaar. Dan ga je visualiseren dat je vingers juist uit elkaar staan (maar dat staan ze dus niet) en dat bij elke ademhaling je hand dichter naar je gezicht toe gaat (maar dat gebeurt dus niet). Je visualiseert dat je hand steeds zwaarder wordt en hoe fijn het is als die ook mag ontspannen. Als de hand gevisualiseerd bij je hoofd is gekomen mag je die eindelijk ook ontspannen in het echt en leg je je hand op je buik.

Deze techniek is ook onderzocht in hetzelfde onderzoek naar hypnose tegen pijn, bloedingen en angst tijdens het bezoek aan een kaakchirurg voor het verwijderen van verstandskiezen. Ook deze techniek werkte beter tegen de pijn, bloedingen en angst dan alleen lokale verdoving.

Tip 6: Herhaal overtuigingen

Als je in zelf-hypnose bent kun je jezelf ook hypnotische suggesties geven over hoe niet bang je bent en hoe kalm je bent tijdens de ingreep. Als je dit lastig vindt kun je voordat je naar de kaakchirurg moet naar een hypnotherapeut gaan om dit te oefenen. De therapeut kan je ook helpen om suggesties te bedenken die van toepassing zijn op jouw situatie.

Je kunt bijvoorbeeld herhalen:

  • Ik ben kalm.
  • Door deze ingreep wordt mijn leven beter.
  • Ik ben heel goed in ontspannen.
  • De kaakchirurg wil het beste voor mij.

Door deze suggesties beïnvloed je jouw eigen gedrag tijdens de ingreep en de overtuigingen die je hebt over de kaakchirurg. Geen enkele tandarts of kaakchirurg is er op uit om je pijn te doen of je gebit te verpesten. Als je overtuigingen hebt die de goede intenties betwijfelen is het belangrijk om die aan te pakken met logische suggesties.

Door gebruik te maken van deze 6 tips kom je de afspraak bij de kaakchirurg goed door. Als wilt kun je de oefeningen eerst thuis oefenen of samen met een hypnotherapeut voordat je naar de afspraak gaat.

Wil je meer weten over hoe hypnose jouw leven kan verbeteren? Kom dan naar de seminars of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

angst voor de kaakchirurg


Bronnen:

1. https://www.hindawi.com/journals/prm/2017/1434015/

2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00029157.2016.1172057

http://www.jcmfs.com/article/S1010-5182%2812%2900224-7/abstract?cc=y

http://www.selfhypnosistalk.com/how-to-use-eye-fixation-for-self-hypnosis/

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen