Angst voor verandering oplossen met hypnose en andere tips
Angst voor verandering oplossen met hypnose en andere tips
09 oktober 2018 
in Angst
5 min. leestijd

Angst voor verandering oplossen met hypnose en andere tips

Verandering, het is iets dat bij het leven hoort, maar sommige veranderingen kunnen je angstig maken voor toekomstige veranderingen. Angst voor verandering is ontzettend onhandig, want hoewel je leven een tijdje hetzelfde kan zijn, duurt dit vaak niet heel erg lang. Het is daarom goed om iets tegen de angst voor verandering te doen en om middelen te hebben om je te wapenen tegen verandering, zodat je kunt omgaan met die verandering.

Verandering vindt overal in het leven plaats. Je privéleven kan door allerlei zaken veranderen, mensen komen en gaan in je privéleven. Door verhuizing of iets dergelijks kan een vriendschap toch verwateren en mensen gaan toch een keer dood en dat is ook een grote verandering. Het ziek worden kan ook een angst voor je zijn.

De angst voor verandering is ook een angst voor verlies van controle. Verandering zorgt ervoor dat je niet goed kunt plannen waar jij met je leven heengaat en dat die verandering roet in je eten gooit.

In dit blog ga ik even dieper in op angst voor zakelijke verandering en angst voor persoonlijke verandering.

Angst voor zakelijke verandering

Een reorganisatie, ontslag, promotie, een nieuwe manager, van alles kan gebeuren in het bedrijf waar je werkt. Zelfs als je een zelfstandig ondernemer bent heb je last van verandering, klanten komen en gaan.

Uit onderzoek blijkt dat vooral leidinggevenden die de macht hebben om bepaalde doelen te behalen meer last hebben van angst voor verandering dan mensen die toch al niet al te veel te zeggen hebben over waar het bedrijf naartoe gaat. Dit komt omdat zij het gevoel van controle meer verliezen dan mensen die toch al niet het gevoel hadden om in controle te zijn.

Vooral als de verandering vanuit een hogere managementlaag wordt opgelegd zorgt de angst voor verandering ervoor dat het mee veranderen niet goed gaat. De angst is dan namelijk ook angst voor gevaar (is mijn baan nog veilig?), de angst voor pijn, en de angst voor angst doordat je zaken op een andere manier moet aanpakken. Dat is eigenlijk de angst om fouten te maken.

De angst voor verandering slaat ook op dat verandering een uitdaging kan zijn omdat het ingaat tegen je eigen overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe het bedrijf daarin functioneert. Afhankelijk van je vertrouwen in dat het bedrijf veranderingen aan kan, heb je ook meer of minder angst voor verandering.

Angst voor persoonlijke verandering

Angst voor verandering heeft grote gevolgen. Een beetje angst voor verandering is heel normaal, maar soms kan de angst voor verandering grote gevolgen hebben.

Er is zelfs een duidelijk verband tussen grote levensveranderingen en het krijgen van een mentale stoornis, zoals angst, depressie en soms kan het zelfs zo ver gaan dat je er schizofrenie van kunt krijgen.

Daarom is het zo ontzettend belangrijk om de angst voor verandering te overwinnen en om mee te kunnen veranderen als de situatie hierom vraagt.

Jonge mensen kunnen bijvoorbeeld veel last hebben van scheidingen en andere redenen waarom de familie opeens verandert. Dit kan ervoor zorgen dat je ook in de toekomst bang bent voor veranderingen in je privéleven.

Oorzaak van angst voor verandering

Welke angst voor verandering je ook hebt, het is belangrijk om de oorzaak van de angst voor verandering te vinden. Door te weten waarom je bang bent voor verandering kun je iets aan die reden doen.

Er zijn meerdere manieren om de oorzaak van je angst te achterhalen. Bij angst wordt regressie vaak gebruikt om de oorzaak te achterhalen. Regressie is een hypnosetechniek waarmee je teruggaat met je onderbewuste naar het moment waarop de angst is ontstaan. Dit kan voor veel verrassende resultaten zorgen doordat veel overtuigingen ontstaan in de kindertijd. Iets wat totaal onlogisch is kan voor de angst zorgen. Als je hierachter komt kan dit er al voor zorgen dat de angst voor verandering een stuk kleiner wordt.

Praktische tips tegen angst voor verandering

De angst voor verandering overwinnen is iets wat heel handig is om te doen omdat het veel voordelen heeft wanneer je je niet verzet tegen verandering maar juist mee verandert (al dan niet op je eigen voorwaarden). Daarom eerst een paar praktische tips om de angst voor verandering te overwinnen.

Tip 1: Ga uit je comfortzone

De angst voor verandering is eigenlijk ook dat je je heel prettig voelt in de situatie waarin je je bevindt. Er is niets aan de hand en alles gaat zijn gangetje. Verandering is ook iets onbekends iets waarbij je nieuwe dingen moet doen om er iets bekends van te maken. Om minder angst voor het onbekende te hebben en vertrouwen te hebben in je eigen aanpassingsvermogen en creativiteit is het handig om regelmatig, minimaal 1 keer per maand, iets buiten je comfortzone te doen.

Door iets buiten je comfortzone te doen confronteer je eigenlijk de angst voor het onbekende en leer je dat je meer kunt dan je denkt.

Tip 2: Accepteer de situatie en creëer je eigen voorwaarden

Om mee te veranderen en zo de angst voor verandering te verminderen is het van belang om de veranderde situatie te accepteren. Dit is gewoon de situatie waarin je zit, dan kun je werken aan je eigen voorwaarden. Hoe maak jij het beste van deze situatie? Is dit een situatie waarin je wilt zitten en vraag jezelf af wat jij kunt doen, wat er in je macht ligt, om de situatie voor jezelf beter te maken.

Tip 3: Bepaal je leermomenten

De angst voor verandering kan ook de angst zijn om fouten te maken in de nieuwe situatie. Door niet over die fouten als fouten te denken, maar als leermomenten zorg je ervoor dat de verandering een stuk minder eng is. Niets in het leven gaat perfect en het leven gaat altijd door. Waarom zou je dan niet leren van momenten die een keer niet goed gaan? Door te kijken naar hoe je dit in de toekomst anders kunt aanpakken wordt een fout meer iets om naar uit te kijken dan om bang voor te zijn.

Hypnose en angst voor verandering

Deze praktische tips zijn heel handig, maar je kunt erachter komen dat je toch blokkades hebt om die praktische tips uit te voeren en daardoor kun je de angst voor verandering niet overwinnen.

Hypnose kan dus al helpen bij het achterhalen van de oorzaak van je angst voor verandering, maar ook voor andere taken kan hypnose helpen.

Om bijvoorbeeld leermomenten te bepalen is het belangrijk om angst voor falen te overwinnen. Hypnose helpt ook tegen faalangst. Om de situatie te accepteren zoals hij is, is mindfulness nodig en om de situatie vervolgens naar je eigen hand te zetten is vertrouwen in je eigen kunnen nodig. Om uit je comfortzone te gaan is zelfvertrouwen nodig dat jij je redt buiten die zone.

Hypnotische suggesties tegen angst

Hypnose heeft meerdere manieren om angst te tackelen en een van de manieren is met suggesties. Het doel van de suggesties is, dat deze suggesties meer in je onderbewuste aanwezig zijn dan de overtuigingen die zorgen voor de angst voor verandering.

Een hypnose-expert zal je eerst vragen naar waarom jij angstig bent voor verandering om op die manier achter “ongezonde” overtuigingen te komen. Hiertegenover zet hij dan de suggesties. Deze suggesties herhaal je dagelijks thuis tijdens zelfhypnose of beluister je tijdens zelfhypnose als de hypnose-expert deze voor je heeft opgenomen.

De suggesties kunnen bijvoorbeeld zijn:

“Ik kan me aanpassen aan elke situatie.”

“Ik ben creatief en heb kennis van zaken.”

“Ik kan leren van nieuwe situaties.”

“Alles komt altijd wel goed.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties, afhankelijk van jouw overtuigingen over verandering kan een hypnose-expert je andere suggesties meegeven.

Hypnotische confrontatie

Angst overwinnen wordt ook gedaan door de angst te confronteren. Dit wordt voor een groot deel gedaan met buiten je comfortzone gaan, maar je kunt je specifieke angst ook confronteren. Je maakt dan een lijst met je top 10 veranderingsangsten. Dan ga je die samen met de hypnose-expert stuk voor stuk overwinnen. Dit wordt meestal eerst gedaan tijdens een visualisatie. Door een visualisatie kun je je beter voorstellen hoe je met een verandering om kunt gaan waardoor die verandering ook een stuk minder eng is.

Tijdens de geleide visualisatie is de kans aanwezig dat je de angst gaat voelen. De spierspanning, de verandering in je ademhaling en andere symptomen van angst. Dan leer je van je hypnose-expert hoe jij je lichamelijke reactie op angst onder controle houdt om zo direct te kalmeren en je confrontatie met de angst rationeel kunt houden. Hierdoor krijg je steeds meer vertrouwen in het kunnen omgaan met verandering.

Angst voor verandering overwinnen kan dus op allerlei manieren, met praktische tips en met hypnose. Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar een playshop of naar een ander evenement van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08853134.2004.10749012

https://www.magonlinelibrary.com/doi/full/10.12968/bjsn.2016.11.6.299

https://wsimag.com/wellness/22073-overcome-your-fear-of-change-in-7-steps

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen