Gebroken hart: Hypnose helpt
Gebroken hart: Hypnose helpt
10 augustus 2018 
6 min. leestijd

Gebroken hart: Hypnose helpt

Liefdesverdriet, rouw, het verlies van een dierbare, er zijn allerlei redenen te bedenken voor een gebroken hart. Een gebroken hart wordt vooral gelinkt aan het hebben van liefdesverdriet, maar dat is dus niet het enige waarvan je een gebroken hart kunt krijgen. Daarom ga ik in dit blog in op wat een gebroken hart is, wat je ertegen kunt doen en hoe hypnose hierbij kan helpen.

Gebroken hart syndroom

Een gebroken hart is iets wat in de medische wetenschap Tako-tsubocardiomyopathie wordt genoemd of het gebroken hart syndroom.

Als je last hebt van een gebroken hart heb je plotseling een verzwakking in het gespierde gedeelte van je hart. Hierdoor gedraagt je hart zich als een soort ballon die wordt opgeblazen.

Dit symptoom wordt getriggerd door veel emotionele stress, zoals bij het uitgaan van een relatie, scheiding, overlijden van een geliefde, ruzie met je geliefde, financiële problemen en bij angst voor presentaties of andere vergelijkbare hevige angsten.

Vooral vrouwen na de menopauze kunnen last hebben van dit syndroom en vaak in een periode met grote emotionele stress. Meestal met negatieve gebeurtenissen (in iets meer dan 95% van de gevallen), maar soms ook juist met een positieve gebeurtenis of emotie (in bijna 5% van de gevallen).

Een gebroken hart is vaak te herkennen aan pijn in de borst, wat kan lijken op de pijn bij een hartaanval. Dezelfde medicatie helpt vaak ook tegen een gebroken hart, maar voor de lange termijn is de behandeling gericht op het veranderen van de levensstijl en het omgaan met stress of emotionele gebeurtenissen.

Emoties en een gebroken hart

Wanneer je last hebt van een gebroken hart kom je vaak in een soort rouwproces, omdat dit meestal met het verlies van een dierbare te maken heeft. In een rouwproces komen allerlei negatieve emoties naar voren en het hangt er heel erg vanaf hoe je hiermee omgaat hoe je hart zich zal ontwikkelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • Verdriet
  • Woede
  • Angst

Niet alleen bij verlies van een dierbare is er dus sprake van een gebroken hart, ook zware financiële problemen kunnen ervoor zorgen dat je hier last van krijgt. Dit kan te maken hebben met de angst voor armoede of het in 1 keer moeten omgooien van je levensstijl.

Het werk dat je hebt en stress op het werk kunnen ook zorgen voor een gebroken hart. Wanneer je zelfs tijdens je burn-out blijft door werken is dat een onverstandige keuze.

Ook positieve emoties kunnen dus leiden tot het gebroken hart syndroom, wat dan juist vaak het blije hart syndroom (happy heart syndrome) wordt genoemd. De kans dat dit bijvoorbeeld op je verjaardag gebeurt, is 27% hoger dan op elke andere dag van het jaar.

Tips tegen een gebroken hart

Zoals gezegd helpen medicijnen met de acute problematiek van een gebroken hart, maar daarnaast is het belangrijk om je levensstijl eens onder de loep te nemen en om eens flink te ontspannen.

Hiervoor kun je eerst een aantal praktische tips toepassen:

Lavendel voetenbad

Uit onderzoek blijkt dat wekelijks een lavendel voetenbad een ontspannende werking heeft en het herstel van een gebroken hart bevordert. Dus verwen je voeten eens lekker met de kalmerende geur van lavendel.

Massage

Stress schiet mensen vaak in de spieren. Dat gewicht dat op je schouders drukt? Niets anders dan gespannen spieren in je lichaam. Door de eerste maand na een gebroken hart eens wekelijks je te laten masseren zorg je al voor ontzettend veel ontspanning wat het herstel goed zal doen.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam. Sommige mensen zeggen weleens dat je bent wat je eet, en wat ben je liever een appel of een patatje met? Waar heeft je lichaam meer aan om zichzelf weer te helen?

Hypnose kan je helpen met een gezond dieet als dat nu nog erg lastig voor je is.

Rust

Slaap is ontzettend belangrijk, maar door de emoties die voor het gebroken hart hebben gezorgd kan het lastig zijn om te slapen. Probeer toch om de slaap te vatten. Let op je slaaphygiëne en gebruik desnoods hypnose technieken om sneller in slaap te vallen.

Hypnose en een gebroken hart

Het merendeel van de gebroken hart patiënten heeft dit door negatieve emoties, zoals door het verlies van een dierbare. Er zijn dan een aantal emoties die doorlopen worden om dit verlies te verwerken, namelijk:

  1. Ontkenning
  2. Woede
  3. Wat als…
  4. Depressie/dip
  5. Acceptatie

Ontkenning

In eerste instantie kun je de situatie zoals hij is ontkennen. Het is lastig te verwerken dat iets niet gaat zoals je had verwacht en dat jij je leven opnieuw moet inrichten.

Het beschermt je ook tegen de hoeveelheid emoties die bij een plotselinge verandering komen kijken waar het lastig is om mee om te gaan.

Woede

Op gegeven moment werkt de ontkenning niet meer en dan kun je boos worden. Boos op de partner die je op de een of andere manier heeft verlaten, boos op de wereld en boos op de mensen om je heen.

Wat als…

Dan komen de gedachten over hoe je deze situatie had kunnen voorkomen. Wat als je nu dit had gedaan of als je dat had gedaan. Het is ontzettend frustrerend, want je kunt het nu toch niet meer doen.

Door in het verleden te blijven hangen maak je de huidige situatie alleen maar pijnlijker.

Depressie/dip

Wanneer de wat als fase lang doorgaat kun je hier ontzettend depressief van worden. Je hebt geen zin meer om te eten, je huilt veel en het is lastig om te slapen.

Deze fase vreet energie zowel van je lichaam als mentaal omdat je vaak met spijt gevuld wordt. Daarbij kun je je ontzettend eenzaam voelen, zelfs als je familie en vrienden om je heen hebt.

Acceptatie

Na verloop van tijd accepteer je dat je de situatie niet kunt veranderen en dat dit nu jouw nieuwe realiteit is. Je moet verder met je leven, natuurlijk denk je weleens terug en voel je verdriet voor wat was, maar wat is wordt belangrijker.

Deze fases worden door elke persoon in verschillende snelheden doorlopen en het is ook belangrijk om jezelf toe te staan om te rouwen over het verlies van een dierbare, het eindigen van een relatie of het meemaken van een scheiding.

Hypnose tegen een gebroken hart

Hypnose tegen een gebroken hart is vooral van belang voor het verminderen van stress en om je omgang met stress te verbeteren. Het verlies van een dierbare of iets dierbaars kan je in eerste instantie erg onzeker maken en dat zorgt weer voor extra stress.

Daarom krijg je eerst versterkingen van je zelfvertrouwen mee naar huis. Het belangrijkste is om de overtuiging mee te geven dat iemands eigenwaarde niet afhankelijk is van de relatie die ze hebben.

Dit kan door eerst vragen te stellen over wat er goed was aan de relatie en welke invloed de persoon zelf had op de goede kanten van de relatie. Vervolgens kun je de antwoorden gebruiken als hypnotische suggestie die herhaald kan worden tijdens zelfhypnose.

Het kan dan bijvoorbeeld gaan om suggesties zoals:

“Ik ben sociaal.”

“Ik ben attent.”

“Ik kan voor mezelf opkomen.”

“Ik krijg dingen voor elkaar.”

Terug naar je kracht

Een andere manier om het zelfvertrouwen te versterken en om zo de stress van opeens alles alleen of anders moeten aanpakken te verminderen is door in hypnose terug te gaan naar een moment waarop iemand succes in zijn leven heeft behaald. Dit lijkt heel erg op regressie, maar het is toch even anders.

Met het oproepen van deze herinnering wordt de aandacht namelijk gelegd op wat iemand zelf deed en dacht op momenten van succes. Dit versterkt het gevoel dat iemand zelf wat aan zijn situatie kan doen en problemen het hoofd kan bieden.

Als je in hypnose bent zeg je waar je was, wanneer het was en hoe het eraan toe ging. Om het gevoel van zelfvertrouwen te verbeteren herhaald de hypnotiseur je zinnen en verandert deze langzaam maar zeker naar de tegenwoordige tijd.

Bijvoorbeeld:

Cliënt: “Ik was in Amsterdam.”

Hypnotiseur: “Je was in Amsterdam en toen?”

Cliënt: “We liepen over de dam.”

Hypnotiseur: “Je loopt over de dam en wat gebeurt er dan?”

Cliënt: “…

Enz. enz.

Deze twee hypnosetechnieken werken goed tegen een gebroken hart omdat het iemand helpt om zich het goede te herinneren van de oorzaak van het gebroken hart, van de relatie en om zich te herinneren wat voor invloed ze zelf hadden op dit goede.

In de tweede plaats helpen deze technieken omdat het ze helpt om weer in het hier en nu te leven en om zo sneller naar de laatste stap van acceptatie te komen. Vooral als de wat als fase tot een echte depressie leidt is het belangrijk om de acceptatiefase te bereiken zodat je weer verder kunt met je leven. Hypnose kan hier een helpende hand bij bieden.

Wil je meer weten over hoe hypnose in het echt werkt? Kom dan eens naar een evenement of schrijf je in voor een opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://search.proquest.com/openview/1e977a829ea254f8608a6a81294621fb/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1036412

https://academic.oup.com/eurheartj/article/37/37/2823/2469928

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1847940/

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen