Bezeten door god: enthousiasme
Bezeten door god: enthousiasme
18 september 2020 
6 min. leestijd

Bezeten door god: enthousiasme

Enthousiasme kwijtraken zie je veel. Enthousiasme betekent letterlijk bezeten door god. Als je kijkt naar kleine kinderen, lijkt het net of ze altijd bezeten zijn (door een god). Ze zijn altijd enthousiast. Ze zijn enthousiast over hun speelgoed, over een tekening, over wat ze zien, over van alles. Die zitten helemaal in die goddelijke energie van enthousiasme.

Wat gebeurt er eigenlijk? Je kunt ook kijken naar inspiratie. In het Latijns betekent inspirare inblazen, dus het is het soort van inblazen van de geest. Als je heel enthousiast bent, blaas je als het ware die energie in anderen.

Mensen raken geïnspireerd door enthousiaste mensen.

Sommige mensen hebben dat niet. Bij sommige mensen is die inspiratie en die goddelijke energie helemaal uitgedoofd. Het is heel lastig om die energie er weer in te krijgen. Dan moet je dus super enthousiast zijn om die mensen te inspireren.

Het is wel lastig om dit succes te halen wanneer je er een volle bak enthousiasme tegenaan gooit. Dan is die stap, het verschil, tussen jouw energie en hun gebrek aan energie te groot. Dan moet je het iets langzamer inmasseren. Je moet het overbrengen van je enthousiasme dan als het ware langzaam opbouwen.

Als je kijkt naar ondernemers en het succes van ondernemers, dat zijn enthousiaste mensen. Er zijn helaas ook ondernemers die iets tofs hebben geleerd en dit willen doorgeven aan mensen, maar die zijn niet enthousiast genoeg.

Ze zijn bijvoorbeeld bang en als je die angst voelt of angstig doet, dan kun je nooit bezeten worden door die goddelijke energie. De angst remt en is de deur die de energie dichthoudt.

Als je die angst niet meer voelt, dan kun je ook echt enthousiast worden en doen.

Als je super enthousiast bent over wat je doet, dan voel je geen angst. Dat is gewoon onmogelijk.

Alleen wanneer je dat enthousiaste gevoel hebt, die energie, dan kun je mensen inspireren.

Wanneer mensen naar een seminar van mij komen moet ik ze natuurlijk enthousiast maken over hypnose. En hypnose, dat is een staat die eigenlijk helemaal niet enthousiast overkomt. Het lijkt bijna alsof mensen slapen en het lijkt heel rustig. Maar na twee dagen zijn mensen toch zo enthousiast dat ze als een soort stuiterbal door de zaal gaan.

Waarom? Omdat ik enthousiast ben. Alleen dan kun je namelijk mensen inspireren. Ik ben zo enthousiast over het fenomeen hypnose dat ik er zo 50 dagen over kan volpraten. Alleen dan kun je mensen inspireren.

Je invloed door bezetenheid

Dit herken je misschien wel uit je schooltijd. Dat je bij sommige docenten ontzettend goed oplette, omdat die docenten zo enthousiast waren over hun vak. Geschiedenis en economie waren opeens leuk.

Mijn leraar kwam dan met sinaasappelen en vroeg dan waarom wij die niet verbouwden, omdat ze dan niet te eten zijn. “Dus we importeren ze”, dan volgde ik daarna een hele les over import en export. Dat is nog steeds bij me blijven hangen, terwijl het meer dan twintig jaar geleden is.

Hij deed allemaal van dit soort gekke dingen en hij was zo enthousiast over het vak economie dat ik een hoog cijfer had. Mijn zoon had laatst precies hetzelfde. Iedereen had voor Duits een goed cijfer. Hij dacht ook dat hij een goed cijfer zou halen, maar hij had opeens een vijf. Wat was nu anders? De docent, hij was van een inspirerende docent naar een niet inspirerende docent gegaan.

De docent heeft ontzettend veel invloed.

Ook wanneer je als ondernemer voor een groep staat kan je enthousiasme een groot verschil maken. Waarom heeft de ene ondernemer duizend klanten en de ander één. Het kan met marketing te maken hebben, maar ook dan is de vraag: is het enthousiast? Vind je het leuk? Wil je bij die persoon in de zaal zitten?

Als ik bijvoorbeeld kijk naar persoonlijke ontwikkeling, dan zijn dat toffe gasten die succesvol zijn. Natuurlijk heb je ook haters, maar ze hebben ook veel mensen die het geweldig vinden.

Bij enthousiaste mensen is het altijd leuk om in de zaal te zitten.

Het werkt ook om mensen in de zaal mee te krijgen.

Dit mis ik soms bij mensen. Je eigen enthousiasme, je eigen bezetenheid van je product. Je eigen bezetenheid van je vakgebied.

Ik ken mensen die zo enthousiast zijn van cijfertjes, dat je er zelf enthousiast van wordt. Voor je het weet zit je wiskunde te studeren.

Bij dat soort mensen wil je in de zaal zitten. Nog los van wat mensen zeggen, dat kun je vaak ook wel uit een boek halen.

Zo ben ik ook bij Tony Robbins geweest, dat was echt fantastisch. Maar er stond veel meer in zijn boek. Toch ga je er met heel veel energie weg. Waarom? Omdat hij enthousiast is en iedereen is enthousiast.

Wees wat enthousiaster over jezelf, over wat je doet, daarmee inspireer je mensen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1557550-bezeten-door-god-ken-je-dat

Makkelijke manieren om bezeten te raken

Nu kun je je afvragen, maar hoe word ik dan enthousiaster? Hoe raak ik bezeten van wat ik doe? Uit onderzoek blijkt dat de natuur ontzettend kan inspireren[1]. Dus heb je het idee dat je even wat enthousiasme moet opwekken om iets over je projecten te vertellen en om mensen mee aan te steken? Dan kan een wandeling in de natuur, of in ieder geval buiten de stad, wonderen voor je doen.

Wat ook leuk is om je enthousiasme te verbeteren is nagaan waarmee jij mensen eigenlijk helpt[2]. Mensen helpen is ontzettend goed voor je welzijn, dit komt doordat het je energie kan geven. Dus ga eens na waarmee je mensen helpt met je werk en ga het daarover hebben.

Uiteindelijk ben ik onder andere zo enthousiast over hypnose, omdat het een oplossing voor veel mensen kan zijn om problemen te overwinnen. Dus welk probleem help jij te overwinnen?

Daarnaast is het handig wanneer je in een sociale omgeving bent die je steunt. Mensen die de hele tijd tegen je zeggen dat iets niet kan remmen je af. Door mensen om je heen te verzamelen die met je meedenken en die je enthousiasme begrijpen kun je nog enthousiaster worden. Die zijn als het ware het zuurstof die jouw vuurtje harder laten branden.

Daarnaast kan de staat van hypnose je ook helpen om je creativiteit te verbeteren. Als je bijvoorbeeld een tekst schrijft, kan de staat waarin je je bevindt je helpen om makkelijker connecties te maken en zo creatieve oplossingen te vinden[3].

Vind je blokkade die je bezetenheid blokkeert

Helpen deze eenvoudige manieren je niet om alsnog bezeten te raken van wat je doet? Dan kan het oer-Hollandse credo “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” ervoor gezorgd hebben dat je het lastig vindt om je enthousiasme te laten zien.

Helemaal niet handig als je mensen wilt inspireren om iets te doen.

Dus wanneer is dat kind in jou dat van alles enthousiast werd een geremd persoon geworden? Dit is iets dat je kunt achterhalen met hypnose. Hiervoor zijn meerdere technieken mogelijk.

Hypnose kan namelijk ook gebruikt worden om problemen op te lossen.

Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een socratisch gesprek. In dit gesprek wordt, terwijl je in hypnose bent, de waarom vraag een aantal keer herhaald om bij de kern te komen van waarom je iets niet durft uit te dragen. Hierdoor kun je een blokkerende overtuiging vinden zoals “iedereen vindt me stom als ik enthousiast doe”.

Vervolgens kun je zo’n blokkerende overtuiging belachelijk maken. Je kunt hem herhalen met een raar stemmetje, terwijl je aan het hinkelen bent en aan je oren trekt. Het doel is dat je ervan in de lach schiet.

Een andere manier om een overtuiging die je blokkeert om echt enthousiast te worden weg te halen is met regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je voelde dat het tonen van jouw bezetenheid van iets niet goed was.

Over het algemeen zijn dit momenten in je kindertijd, omdat dat de periode in je leven is waarin je leert hoe het leven werkt en hoe jij daarin “hoort” te functioneren. Vervolgens ga je in je gedachten iets doen met dat moment. Je gaat met je fantasie het moment veranderen. Je kunt je volwassen zelf erin zetten of je kunt je inleven in andere personen die op dat moment aanwezig waren om te zien hoe je het moment interpreteert met je huidige kennis.

Dit kan het moment in je gedachten al helemaal anders maken, waardoor je de blokkerende overtuiging eenvoudig kunt loslaten en je vervolgens jouw enthousiasme over bepaalde zaken eenvoudiger kunt laten zien.

Wie weet wie je dan allemaal aansteekt en inspireert 😊.

Welke techniek jij het beste kunt gebruiken is voor iedereen verschillend. Een hypnotherapeut zal je helpen om de manier te vinden die het beste bij jou past[4].

Wil je meer weten over hypnose en de staat van hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je direct aan de slag om jezelf of andere mensen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen.

 

Bronnen:

[1] http://i-rep.emu.edu.tr:8080/jspui/handle/11129/185

[2] https://www.jstor.org/stable/1311345

[3] https://psycnet.apa.org/record/1980-00285-001

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1984.10402571

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen