Collegiaal: De collega die iedereen leuk vindt
Collegiaal zijn is niet voor iedereen makkelijk om te doen en daar kunnen veel redenen voor zijn. In dit blog ga je erachter komen wat collegiaal zijn eigenlijk inhoudt, wat mensen kan belemmeren om collegiaal te zijn en wat je kunt doen om de populairste collega te worden.
Collegialiteit
Collegialiteit gaat over het samenwerken binnen een bedrijf en dat je af en toe wat voor elkaar over hebt. Je hebt respect voor elkaar en helpt elkaar met de werkzaamheden.
Je zou zeggen dat dit niet zo moeilijk is, maar dat geldt niet voor iedereen en niet voor elk bedrijf.
Er zijn namelijk bepaalde factoren die collegialiteit in de weg kunnen staan, zoals:
- Een competitieve werkomgeving
- Wantrouwen
- Tijdsdruk en overbelasting
- Ambitie
- Slechte communicatie en feedback
De eerste en laatste kenmerken, dat is iets waar een bedrijf nog wel zelf wat aan kan doen. Het beloningssysteem kan bijvoorbeeld anders werken dan competitief en een bedrijf kan momenten inplannen voor communicatie en feedback.
Maar wantrouwen, tijdsdruk en overbelasting en ambitie, dat is iets wat voor iedereen persoonlijk is. De ene persoon is op een andere manier belastbaar dan de andere persoon. Dus waar de ene persoon tijdsdruk ervaart, ervaart de andere persoon juist een lekkere flow.
Het is wel belangrijk om iets te doen aan collegialiteit. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat collegialiteit onder docenten van belang is voor het verbeteren van de kwaliteit van het werk en voor het ontwikkelen van docentvaardigheden. Daarnaast is het belangrijk voor de tevredenheid over het werk en voor hoe verbonden je je voelt met het bedrijf[1].
Het zorgt er ook voor dat je betere sociale relaties hebt en dat helpt ook weer met de kwaliteit van je samenwerkingen.
Het is ook nog eens goed voor je emotionele gezondheid. Het vermindert stress en het kan het risico op burn-out verlagen[2].
Ook voor de overgang van student naar masterstudent gaat beter in een opleidingsinstituut waar een cultuur heerst van collegialiteit[3].
Collegiaal gedrag
In eerste instantie kun je denken dat elkaar helpen collegiaal gedrag is, en dat is het ook. Er zijn wel nog veel meer andere manieren om collegiaal gedrag te laten zien, zoals:
Het delen van je kennis, zodat collega’s je werk ook kunnen doen of hun werk beter kunnen doen.
Het geven van opbouwende kritiek. Het is heel makkelijk om te zeggen dat iemand iets niet goed doet, maar door hem/haar te vertellen wat en hoe hij/zij beter kan doen zorg je voor een goed gevoel. Dit biedt namelijk perspectief.
Ook bij persoonlijke problemen kun je collegialiteit laten zien door je collega te helpen. Is er iemand ziek in de familie? Gaat je collega een scheiding door? Door je collega te helpen en op te vrolijken laat je ook collegiaal gedrag zien.
Over dit opvrolijken, je kunt ook complimentjes geven aan je collega en successen vieren. Dit zorgt voor een fijn gevoel op de werkvloer en je versterkt elkaars zelfvertrouwen.
Ben je al wat langer werkzaam in een bedrijf? Dan kun je jongere onervarene collega’s onder je vleugel nemen als een soort mentor.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van collegiaal gedrag, maar het laat wel zien dat er meerdere manieren zijn waarop je jouw collega’s kunt helpen en je collegialiteit kunt laten zien.
Iemand die als niet collegiaal wordt gezien houdt zich vaak niet aan de bovenstaande voorbeelden[4].
Collegiaal of verliefd
Collegiaal gedrag kan som wel heel verwarrend overkomen als iemand van het andere geslacht collegiaal naar je doet. Soms kun je dan denken dat die ander misschien verliefd op je is?
Hoe kun je dit onderscheid nu eigenlijk maken?
Je wilt als man of vrouw ook niet per ongeluk iemand in het me-too-hokje stoppen en zeker niet als alles goedbedoeld en aardig is.
Bij romantische relaties is de andere persoon een prioriteit voor je en bij collegialiteit is dit niet het geval (bron 4). Je bent aardig, maar buiten het werk om probeer je niet af te spreken. Hooguit op een bedrijfsborrel, maar daar horen ook andere collega’s bij.
Als een collega je dus ook buiten het werk wil zien en zonder andere collega’s kun je ervan uitgaan dat dit romantisch of ten minste vriendschappelijk bedoeld wordt en anders is dan collegiaal.
Collegialiteit verbeteren
Als je nog niet zo collegiaal bent ingesteld zijn er een paar factoren die je kunt gebruiken voor het verbeteren van collegiaal gedrag. Als werk dat gedaan moet worden als waardevol wordt gezien versterkt dit bijvoorbeeld de collegialiteit (bron 4). Bepaal dus wat de waarde is van het werk dat je doet.
Daarnaast is het goed zijn in je werk ook van belang voor het kunnen geven van collegiaal gedrag (bron 4). Investeer in het vergaren van kennis en in het onder de knie krijgen van vaardigheden die belangrijk zijn voor je werk.
Het helpt ook als je iets kunt vinden waardoor je relatie met je collega gelijkwaardig wordt. Dus zelfs bij je manager kun je denken “ja, maar hij is net zo oud als ik” of “ja, hij rijdt ook in een Volvo”. Dit soort zaken kunnen ervoor zorgen dat je een betere band voelt wat helpt om collegialer te zijn (bron 4).
Ook als je in een bedrijf bijvoorbeeld dezelfde functie hebt, maar op een andere afdeling kan dit ervoor zorgen dat je de ander als collega en soort van “gelijk” ziet, wat helpt om de collegialiteit te versterken.
Zelfs twee zzp’ers in hetzelfde vakgebied kunnen collegiaal zijn en op die manier elkaar ondersteunen.
Let wel op bij het verbeteren van collegiaal gedrag dat je wel een gezonde mate van collegiaal gedrag geeft. Het is niet de bedoeling dat je altijd overwerkt om je collega’s te helpen. Ook jij hebt recht op een eigen leven.
Ook als je heel collegiaal bent is het belangrijk om mensen die minder collegiaal te zijn te respecteren om de redenen die ze kunnen hebben waardoor hun collegialiteit kleiner lijkt, dan wanneer je zelf alles geeft aan je werk (bron 4).
Soms kun je collega’s niet echt ergens mee helpen, omdat alles vloeiend loopt of omdat je gewoon simpel werk hebt. Dan is het hebben van een gezamenlijke lunchpauze of een borrel na het werk een manier om toch een goede collegiale band met elkaar op te bouwen.
Mentale stappen voor het verbeteren van collegiaal gedrag
We hebben het net vooral over praktische stappen gehad voor het verbeteren van collegiaal gedrag, maar je kunt ook hulp krijgen als het allemaal niet zo makkelijk gaat als dat het lijkt in dit blog.
In het begin van het blog hadden we het al over een paar elementen die collegialiteit kunnen verminderen, namelijk: wantrouwen, ambitie en overbelasting.
Dit zijn vaak toch persoonlijkere zaken die afhangen van je overtuigingen over hoe de wereld werkt en hoe je daarin hoort te functioneren.
Als je bijvoorbeeld door je jeugdervaringen het gevoel hebt gekregen dat mensen niet te vertrouwen zijn, maakt dit het lastig om je kennis te delen. Wat als iemand er misbruik van maakt?
Wanneer je ambitieus hebt, kun je door ervaringen uit je verleden het gevoel hebben dat om je doelen te bereiken dat je moet “winnen” van andere mensen en dat helpt niet om aardig te zijn. Je collega’s zien als concurrentie zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld niet helpt als ze het een keer lastig hebben, omdat je dan het idee kunt hebben dat jij dan tenminste beter kunt winnen.
Ook overbelasting is onhandig, want juist je grenzen aangeven kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart en daardoor je collega’s op een andere wijze kunt helpen dan met overwerken. Al is het maar omdat je ze minder afsnauwt, omdat je snel weer verder wilt gaan met je werk.
Hypnose kan je helpen om dit soort belemmerende overtuigingen die collegialiteit in de weg staan weg te nemen. Hiervoor zijn allerlei technieken mogelijk. Zo kun je met regressie de oorzaak van belemmerende overtuigingen aanpakken en je ideeën veranderen door je herinneringen op een andere manier te interpreteren. Hiermee repareer je als het ware de overtuiging[5].
Met visualisaties kun je als het ware oefenen op collegiaal gedrag of zelfs het aangeven van je grenzen.
Daarnaast kan een coach groepshypnose toepassen op het werk om iedereen wat vrijer te maken in het geven van collegialiteit. Door ontspanning te bevorderen en stress te verminderen kan er al veel worden gedaan. Daarnaast kunnen er suggesties gegeven worden zoals:
“Het werk wat ik doe, is waardevol.”
“Ik heb iets te bieden aan mijn collega’s”
“Het is oké om hulp te vragen en hulp te geven.”
“Samen staan we sterker.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van je problemen met het werk kan een hypnotherapeut andere suggesties geven om collegiaal gedrag te stimuleren.
Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.
Of schrijf je gelijk in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleidingen zijn live online en ideaal voor professionals om mensen te helpen. Ben jij een teamcoach, loopbaanadviseur of zelfs executive coach? Dan kan kennis van hypnose je helpen om jouw klanten nog beter te helpen.
Klik hier voor meer informatie.
Bronnen: