Daadkracht: Manieren om daadkrachtig te zijn
Daadkracht: Manieren om daadkrachtig te zijn
14 april 2022 
6 min. leestijd

Daadkracht: Manieren om daadkrachtig te zijn

Plannen hebben en plannen uitvoeren zijn toch echt twee hele verschillende dingen. Voor het ene heb je inspiratie nodig en voor het andere daadkracht. Zoals Shia Le Boef het zegt: “Just do it”.

Veel ondernemers merken dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Uitstelgedrag is iets wat elke ondernemer in meer of mindere mate kent. Daarnaast kan je dit ook merken in je persoonlijke leven, als je de band met vrienden en familie wilt aanhalen of gewoon de daadkracht moet hebben om iemand op date te vragen.

Maar hoe kom je nu aan daadkracht en wat is het nu echt? In dit blog ga ik er dieper op in.

Daadkracht betekenis

Wat is daadkracht? Daadkracht is het vermogen om plannen snel en goed uit te voeren[1]. Woorden die vaak met daadkracht in verband worden gebracht zijn doortastendheid, momentum, werklust, fut, energie en kracht.

Daadkrachtig voorbeeld

Veel succesvolle ondernemers zijn het voorbeeld van daadkrachtigheid. Ze hebben een plan en ze gaan ermee bezig. Er wordt wel eens gezegd dat hoe sneller jij je plannen kunt uitvoeren hoe beter dat is voor je succes. Als het natuurlijk goede plannen zijn.

Een ander voorbeeld van daadkrachtigheid is het snelle ingrijpen van dokters bij levensbedreigende ziektes en situaties. Ze weten wat ze moeten doen en starten de behandeling direct. Als patiënt kan dit voelen als een rollercoaster, maar de arts weet waar hij mee bezig is om je leven te redden.

Andere situaties waarin je daadkrachtig moet zijn, zijn bijvoorbeeld:

Daadkrachtig overkomen

In allerlei situaties kan het handig zijn om daadkrachtig over te komen, zoals wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan. Als je op je werk een crisissituatie hebt waarop je snel moet reageren.

Hoe zorg je er dan voor dat je daadkrachtig overkomt? Je maakt in ieder geval (relatief) snel de beslissingen over hoe je wilt handelen en vervolgens ga je handelen. Je delegeert bijvoorbeeld taken en wijzigt niet opeens de plannen. Dit betekent ook dat je de beslissing goed doordacht hebt gemaakt, anders is het vooral een gok.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je even gaat nadenken en vervolgens de beslissing maakt. Daarna kan je dat pad blijven volgen.

Je blijft als het ware vasthouden aan de koers die je in het eerste moment van de crisis hebt gekozen.

Je uiterlijk heeft eigenlijk niet zoveel te maken met daadkrachtig overkomen. Misschien kan je wel werken aan je lichaamstaal, dat wanneer je een keuze duidelijk maakt dat je lichaamstaal het vertrouwen in die keuze ook uitstraalt.

Daadkrachtig zijn

Dit zegt ook al heel veel over daadkrachtig zijn. Een van de kenmerken van daadkrachtige mensen is:

Maar daadkracht kan ook nadelig zijn. Een snelle beslissing is niet altijd het meest optimale[2].

Daadkracht ontwikkelen

Bij onderzoek naar het kiezen van een carrière door studenten werden persoonlijkheidskenmerken ook gekoppeld aan hun daadkracht om voor een bepaald beroep te kiezen. Om een goed plan te hebben was het van belang dat de studenten konden omgaan met verandering, optimistisch waren en kennis hadden over het werk dat ze wilden doen[3]. Daarnaast was het gevoel hebben van controle ook belangrijk voor het maken van een carrièrekeuze.

Irrationele overtuigingen hielpen juist niet.

Dit geeft ons een aantal handvatten waaraan je kunt werken voor het ontwikkelen van daadkracht, namelijk:

Zelfvertrouwen

Uitstelgedrag en niet werken naar de dromen die je hebt komt vaak omdat je denkt dat wat je gaat doen niet het effect zal hebben dat je nodig hebt om je doelen te bereiken. Of misschien denk je dat je te groot droomt en maar beter normaal kunt blijven, want dan ben je al gek genoeg.

Waar komt dat gevoel vandaan? En hoe verbeter je dit? Onderzoek laat zien dat cognitieve gedragstherapie in combinatie met hypnose het beste werkt om zelfvertrouwen te verbeteren[4].

Dit komt omdat je onder hypnose meer openstaat voor suggesties die een therapeut geeft, zelfs als dit in een groepssetting is.

Je kunt dan bijvoorbeeld suggesties horen en in je opnemen die je zelfvertrouwen en daadkracht versterken, zoals:


“Ik kan alles.”


“Ik vertrouw op mezelf.”


“Ik ben sterk en dapper.”


Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw daadkracht en problemen met daadkracht kan je andere suggesties krijgen.

Dit helpt je ook direct om meer helpende overtuigingen te hebben.

In een meer persoonlijke setting kan je andere hypnosetechnieken gebruiken die je helpen om onbewuste blokkades voor daadkracht te doorbreken, bijvoorbeeld met regressie waarin je de oorzaak van je gebrek aan daadkracht achterhaalt en wegneemt of juist een progressie waarin je eigenlijk je gedrag in de toekomst daadkrachtiger wilt maken.

Er zijn ook snellere technieken om je gedrag te veranderen die ook eerst geprobeerd kunnen worden voordat je jouw verleden induikt of naar je toekomst werkt.

Daarnaast is het ook altijd handig om in gedachten te houden dat je overal op kunt terugkomen. Dit maakt het makkelijker om een stap te zetten, want als die stap toch niet blijkt te zijn wat je had verwacht dan kan je erop terugkomen.

Misschien lijkt dat niet heel daadkrachtig, maar het helpt je wel om in ieder geval de eerste stap te zetten en het lef te krijgen om te doen in plaats van te wachten. Als je merkt dat je niet hoeft terug te komen op stappen of beslissingen, dan helpt dat ook om je zelfvertrouwen te versterken.

Kennis verbeteren

Een andere manier om je zelfvertrouwen te verbeteren en om daadkrachtiger te zijn is om je kennis over waar je daadkrachtig in wilt zijn mee te verbeteren. Er zijn altijd manieren om dat te doen.

Je hebt waarschijnlijk wel genoeg zelfvertrouwen zodat je bijvoorbeeld een boek kunt lezen over het onderwerp, of uitlegvideo’s kunt kijken op YouTube. Door met dat soort stappen te beginnen kan je steeds meer doen om meer te leren over het onderwerp waarin je daadkrachtig wilt zijn en met al die kennis ga je dat met meer vertrouwen doen.

Gevoel van controle verbeteren

Als je weet dat je al kennis op kan doen, doet dat ook veel om gevoelens van controle te verbeteren.

Dit is eigenlijk een hele kleine stap in je plan of doel wat je wilt bereiken. Om je gevoel van controle te verbeteren kan je daarom jouw plan of doel in stappen opdelen. Je kunt ze zo klein mogelijk maken totdat jij het gevoel hebt dat het iets is wat je kan doen.

Vervolgens kan je een realistische to-do-list maken met die kleine stappen. Elke keer als je een stap hebt gezet en een streep op je to-do-list kan zetten zorgt dit ervoor dat je gevoel van controle verbetert.

Optimisme versterken

Meer zelfvertrouwen, kennis opdoen en het gevoel van controle verbeteren doet al ontzettend veel om je optimistischer te voelen over wat je doet.

Een andere manier om je optimisme te versterken is door je succes te vieren en jezelf te waarderen. Heb je een stap gezet? Geef jezelf tenminste een high-five. Beloon jezelf met iets leuks. Ga wat leuks doen of koop iets wat past bij het doel dat je hebt gehaald of de stap die je hebt gezet.

Hypnose kan optimisme ook versterken door herinneringen op te halen van momenten waarop je eerder in je leven optimistisch was en met het geven van suggesties die je zelfwaardering en optimisme versterken[5].

Een hypnotische progressie kan ook veel doen voor optimisme, omdat je dan het gevoel krijgt dat wat je wilt bereiken ook echt haalbaar is.

Met al deze technieken en tips heb je veel handvatten om je daadkracht te verbeteren en om kansen in je leven te grijpen. Het maakt niet uit of het gaat om het beginnen met een goede studie, het veranderen van je baan, een relatie aangaan met iemand die je leuk vindt, iets doen om je familiebanden te verbeteren of zelfs ondernemen.

Voor daadkracht in je leven is het handig om vertrouwen, optimisme en een plan te hebben.

Hypnose kan helpen om dit te versterken en duidelijk te hebben voor jezelf. Wil je meer weten over hypnose en hoe het allemaal precies werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Ideaal als je aan jezelf wilt werken of juist andere mensen wilt helpen om verder te komen in hun leven, op welk vlak dan ook.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen