Dankbaar zijn hangt samen met je goed voelen. Hoe goed voel jij je op dit moment? Baal je van wat je hebt in je leven of ben je blij met wat je hebt? Als je kwaad bent op de wereld en op mensen om je heen en dat wat je dag vult kun je daar heel ongelukkig van worden. Het is dan belangrijk om je focus te verleggen en dankbaar zijn is zo’n verlegging die je kan helpen om van dag tot dag met meer tevredenheid te leven.
Dankbaarheid
Dankbaarheid gaat in op bewust omgaan met de positieve dingen die in je leven gebeuren. Je bent je er bewust van dat de positieve dingen in je leven er niet zomaar zijn, maar ergens door gekomen zijn. Je bent je dan bewust van de oorzaak van je geluk en dankbaar voor die oorzaak.
Hierdoor kun je er ook voor kiezen om zelf de oorzaak van je dankbaarheid te zijn. Dit geeft je een grote weerbaarheid en zorgt voor een positief gevoel[1].
Dankbaar zijn
Zoals gezegd is er een samenhang tussen dankbaar zijn en je gelukkig voelen. Positieve emoties hebben invloed op wat je denkt en wat je doet. Door je mindset zo te hebben dat je over het algemeen positieve emoties ervaart kan dit je helpen in (toekomstige) stressvolle situaties.
Door dankbaar te zijn voel je je bijvoorbeeld meer verbonden met de mensen in je leven en voelt je leven ook betekenisvoller. Dit zijn twee belangrijke factoren die bijdragen aan hoe goed jij je voelt[2].
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die voor demente mensen zorgen die dankbaarheid gebruiken ook meer gebruikmaken van positieve technieken om zich beter te voelen om met lastige zaken om te gaan. Dit gaat bijvoorbeeld om gebruikmaken van acceptatie, omdenken, humor, zoeken naar emotionele steun en het gebruik van religie
Blij zijn met wat je hebt
Er zijn een aantal technieken die je helpen om je dankbaarheid te vergroten waardoor het makkelijker wordt om dagelijks dankbaar te zijn.
Lijst met zaken waar je dankbaar voor bent
Een van die technieken is om een lijst te maken met alles waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld:
Ik ben dankbaar voor…
- Mijn partner
- Mijn kinderen
- Mijn werk
- Mijn team
- Mijn computer
- Bedrijven die me helpen met mijn bedrijf
- Mijn ouders
- Mijn broers/zussen
- Mijn auto
- Mijn huis
- De inrichting van mijn huis
- De koffie die ik elke ochtend kan zetten
- Mijn gezondheid
- Dat ik op vakantie kan.
- Enz. enz.
Als je dit doet en die lijst er af en toe bij pakt als je even in een dipje zit en denkt dat je niets hebt kom je erachter dat je toch best veel hebt.
Dagelijks dankbaar zijn
Een andere manier om je dankbaarheid te versterken is door elke avond 3 dingen op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Je schrijft 3 dingen op die goed zijn gegaan en waarom die goed zijn gegaan.
Wanneer je dit een week lang doet heeft het al effect op de hoeveelheid dankbaarheid die je ervaart en hoe gelukkig je bent.
Het gebruikmaken van dit soort technieken, zelfs als je nu in een hele slechte situatie zit, kan ontzettend veel doen om bijvoorbeeld minder last te hebben van depressieve gedachten[4].
Door dankbaarder te zijn heb je vaker positieve emoties en ga je je vaker sociaal gedragen, voel je een samenhang, word je minder materialistisch en de relaties die je hebt worden beter.
Daarbij helpt dankbaarheid je na te denken over wat je doet, doordat het positieve emoties oproept. Bij een negatieve emotie, zoals angst, kun je eigenlijk maar een paar opties bedenken om met een situatie om te gaan zoals vluchten, vechten of bevriezen. Terwijl als je een positieve emotie hebt in een bepaalde situatie je veel meer mogelijkheden bedenkt om van de situatie een kans op wat beters te maken.
Plezier zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wilt spelen, creatief wilt zijn, je limiet wilt ontdekken of oprekken enzovoort.
Nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je bepaalde situaties wilt ontdekken, nieuwe informatie wilt leren en je jezelf wilt ontwikkelen.
Dankbaarheid is vaak de basis voor dit soort positieve emoties[5].
Dankbaarheid tonen
Dankbaarheid tonen is ook erg belangrijk voor het aanhalen van je sociale banden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat leiders in organisaties die trots zijn op hun werk ook sneller opkomen voor hun werknemers en dankbaarheid tonen. Daarbij word je er onbaatzuchtiger van. Je wilt dus sneller iets voor een ander doen zonder er iets voor terug te verwachten[6].
Je mindset veranderen voor meer dankbaar zijn
Soms is het toch heel lastig om dankbaar te zijn. Stel dat een dierbare van je is overleden, dan is het lastig om daar het positieve van in te zien. Als je net ontslagen bent is het soms ook heel lastig om te denken “jeej, ik heb meer vrije tijd”, want hoe besteed je die als je weet dat je volgende maand geen geld meer op je rekening krijgt?
Het is dan erg belangrijk om een gebeurtenis op een andere manier te interpreteren. De manier waarop jij gebeurtenissen interpreteert en hoe je je daarbij voelt en je gaat gedragen hangt allemaal af van je overtuigingen.
Je overtuigingen zijn zeg maar je mening over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert. Hypnose kan je helpen met het veranderen van die overtuigingen. In eerste instantie kan bijvoorbeeld worden achterhaald waar de overtuiging is ontstaan en of hierdoor een patroon in je leven is ontstaan waarin je het lastig vindt om dankbaar te zijn voor wat je hebt.
Dit wordt gedaan met regressie. Bij regressie ga je terwijl je onder hypnose bent terug naar het moment waarop de overtuiging dat je niet dankbaar hoeft te zijn is ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld opeens hebben bedacht dat je bepaalde zaken gewoon verdient of dat het toch niet helpt als je dankbaar bent. Dit zijn vaak momenten uit je kindertijd, omdat dat de periode in je leven is waarop je overtuigingen over hoe de wereld werkt en wat jij daarin doet ontstaan.
Doordat dit vaak in je kindertijd is kunnen de resultaten van een regressie heel verrassend zijn.
Vervolgens ga je iets doen met dat moment terwijl je onder hypnose bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je inleeft in hoe een andere persoon zich op dat moment moet hebben gevoeld of hoe die persoon zich ook had kunnen gedragen.
Dit helpt vaak om heel snel van belemmerende overtuigingen af te komen, zodat het makkelijker voor je wordt om dankbaar te zijn.
Suggesties voor meer dankbaarheid
Regressie is een van de vele manieren waarop je nieuwe overtuigingen kunt krijgen die je helpen om dankbaarder te zijn. Een andere manier is door met hypnotische suggesties nieuwe overtuigingen diep in je te plaatsen waardoor ze sneller onderdeel worden van hoe jij over de wereld denkt en hoe jij je daardoor gaat gedragen.
Doordat je die suggesties herhaalt of hoort terwijl je onder hypnose bent werkt dit beter dan wanneer je ze nu opleest van het scherm. Daarbij zijn de suggesties persoonlijk voor iedereen omdat ze afhangen van de belemmerende overtuigingen die je hebt.
Een paar voorbeelden:
Belemmerende overtuiging: Ik verdien het om een baan te hebben.
Hypnotische suggestie: Je werkt hard voor het krijgen van een baan.
Belemmerende overtuiging: Als ik mijn dankbaarheid toon kom ik zwak over.
Hypnotische suggestie: Dankbaarheid tonen versterkt de banden met mensen waarvoor ik dankbaar ben.
Dankbaarheid tonen met hypnose
Dus als je de overtuigingen hebt die je helpen om dankbaarder te zijn kan hypnose je ook helpen met het tonen van die dankbaarheid. Hypnose kan je namelijk met een geleide visualisatie en een hypnotische suggestie helpen om gewenst gedrag uit te voeren.
Bij zo’n geleide visualisatie helpt de hypnotiseur jouw voorstellingsvermogen over hoe je iemand jouw dankbaarheid toont. Hoe doe je dat op je werk? Hoe doe je dat bij vrienden en/of familie? Doe je dit heel terloops of doe je het met een bosje bloemen? Hoe zorg je ervoor dat het een beetje vloeiend verloopt en wat doe je als de persoon lauw reageert op jouw dankbaarheid?
De visualisatie gaat niet alleen in op wat je zegt. Je visualiseert ook hoe jij je voelt en wat je hoort. Afhankelijk van jouw voorstellingsvermogen en in hoeverre jij zaken van je zintuigen kunt gebruiken kan de hypnotiseur daar gebruik van maken.
Na de visualisatie krijg je vaak een post-hypnotische suggestie. Dit is een soort opdracht van wat jij gaat doen als je niet meer onder hypnose bent, zoals:
“Als je voortaan merkt dat iemand je helpt en je daar blij mee bent zeg je bedankt tegen die persoon.”
Hypnose kan je dus helpen met dankbaar zijn door in te gaan op je mindset en je gedrag. Hypnose helpt je jouw focus te verleggen van waar je niet blij mee bent naar waar je wel blij mee bent.
Wil je weten of jij te hypnotiseren bent en of jij mensen kunt hypnotiseren? Kom dan eens naar een hypnose playshop.
Wil je direct technieken leren waarmee je mensen kunt helpen, met bijvoorbeeld meer dankbaarheid, schrijf je dan direct in voor een van onze opleidingen of kijk naar een ander evenement.
[1] https://pdfs.semanticscholar.org/53ba/46cd0043ef898a3c0b8ce9808f7e2ec338e2.pdf
[2] https://psycnet.apa.org/record/2018-16017-010
[3] https://watermark.silverchair.com/igx004.2913.pdf?token=AQECAHi208BE49Ooan9kkhW_Ercy7Dm3ZL_9Cf3qfKAc485ysgAAAl4wggJaBgkqhkiG9w0BBwagggJLMIICRwIBADCCAkAGCSqGSIb3DQEHATAeBglghkgBZQMEAS4wEQQMt7djozvZnSr4k_BCAgEQgIICEQlhS8FJUahUKQR1ODXNYQDwBGm6xGUVJRgCsEzvWSVIxcA_HSroim79F5ZHyGiZZO9lAuYaI7rgywRnrJw8PheCF0N50qCOw09sXAfznoYVAjHV_8CFNte9_23Cz0WH3vClfQW1KUsY8a6MiW23CYg9nzX6Hsjh3SfsmrlZY4jdYiJ9rdYERgQgroe_dRVzGeBRfT_UicYoBklHpAt9qGpaFAoBHzgFH_4wRwBb-yynj1Qv7IjnnvduPsEtq3XxH_ACJtQPXSqpq5VcheRM-jLPH1NiSFndDLQVD15oVc1vCuHzwkk3H9ph7jbMYSG4VeBVuEXzLk2pBKDpX6x_scKVwfEMRKO2SJM4QsDgJk8Yc33DI3p-6AS28fEPJPtB3EM7NPngxH9uQTXiG5u1zWUWermMEbVpaziz2-BLd_ImOBY1jCmqHJ2G6eVP2krVt6x5ZmGgYe-C72pFqV014NSabCUNurl4qL1m0C30KraI49YvLvvC8b3DP8FGFTOJKOxnIKGX7M8VQm8PRnYIH5wAXuAcKiQoJeHwcX777xbIBv-MAilUeKNDdkJGtkWvdolVYhzaLi1wSeCpQ0T6E0fssOU0DCM4yb3oXEj5ZiMjqiwv4x_L6FYFFEnD6f3Ifojo8cwucGaKcOueCPEv47XH0Ex-wnMFhJX6w_fjXLWuAofuVEJa-MD1BlN5pTzsh0Y
[4] https://pdfs.semanticscholar.org/53ba/46cd0043ef898a3c0b8ce9808f7e2ec338e2.pdf
[5] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02699931.2011.595393
[6] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1548051809333338