De top bereiken: verbrand je boot
De top bereiken: verbrand je boot
03 november 2020 
6 min. leestijd

De top bereiken: verbrand je boot

Een tijd geleden hielp ik een topsporter in Duitsland. Ik was op zijn werkplek en dacht bij mezelf: “Dit had ik niet kunnen bedenken toen ik hiermee begon.” Later bedacht ik me wel dat dit zou kunnen en als je daar lang genoeg mee doorgaat wordt het realiteit. Ergens heb ik namelijk een top bereikt. De top bereiken is niet altijd duidelijk, dus hier zal ik even iets dieper op ingaan. In dit blog lees je meer over de top bereiken in je vakgebied of in je leven.

Even een verhaaltje om mee te beginnen. Er zijn twee monniken op reis en onderweg komen ze bij een rivier. Daar moeten ze overheen. Er is geen brug, er is ook geen boot, maar ze moeten wel over de rivier. De rivier is niet over te zwemmen. Dus ze sprokkelen hout en na een hele lange tijd, maanden of jaren, hebben ze een boot gebouwd waarmee ze de rivier overgaan.

Dus ze hebben een oplossing voor hun probleem bedacht. Die oplossing is de boot.

Dan gaan ze de rivier over, naar de overkant. Dan komen ze in een bos en dat gaat over naar de berg. Die boot gaat mee. Dan zegt de ene monnik tegen de andere: “Waarom neem je die boot nu nog mee?” En het antwoord is: “Misschien heb ik hem later nog nodig.”

Je kunt je wel voorstellen dat die man de boot mee kan nemen de berg op, maar dit maakt het wel zwaarder en daarna is hij helemaal opgebrand.

Dit zie je ook veel gebeuren bij mensen.

Wat vroeger een hele goede oplossing was voor een probleem, zoals het veel moeten presteren voor aandacht, voor het idee dat je dan goed bent, dat je liefde krijgt of dat je dan aanzien hebt (als je probleem is dat je dat niet hebt).

Het interessante is dat je dan inderdaad hogere cijfers voor je studie krijgt, je hebt een top baan en een leuk huis. Eigenlijk heb je dan een soort van top bereikt.

En je blijft doorgaan, want je moet nog steeds presteren. Maar is dat zo? Want je hebt misschien al bereikt wat je wilde, waarvan je droomde en dan brand je op.

Je valt neer, want je hebt de boot gebouwd, maar de rivier is al lang weg. Je loopt zelfs al op een berg. En dan ben je op de top en kijk je naar de vallei en zie je alleen nog maar bergen. Die rivier is al lang weg.

Als je die boot verbrand komt er zoveel energie vrij die je nu mist. Waar je nu behoefte aan hebt. Als jij je opgebrand voelt, kan het zijn dan je zo’n boot met je meedraagt. Als je die verbrandt krijg je juist weer energie en kun je weer doorgaan.

Als je die bergen dan helemaal beklommen hebt kun je ook weer met een oplossing zitten die je niet meer nodig hebt, zoals klimgerei. Ook die moet je dan weer loslaten en vervolgens weer doorgaan.

Zo blijft het zich vaak herhalen.

Maar veel mensen die mijn hulp vragen lopen nog met de boot en zijn nog niet op het niveau van klimgerei.

Die topsporter had ook een top bereikt. Hij had alles bereikt wat hij wilde als jongetje. Hij had dat zelfs al jaren bereikt. Al heel lang was hij topsporter en kon hij ervan leven.

Maar wat daarna? Hij moest maar blijven presteren en gaan. Die drive is goed, tot op zekere hoogte. Op een gegeven moment gaat die je opbranden.

Ik heb hem geholpen om die boot te verbranden, die prestatiedrang.

Daar heb ik ook weer een droom waargemaakt. Dus zo kun je elkaar helpen om dromen te bereiken, zelfs als jij jouw dromen al bereikt hebt.

Als je kijkt naar je eigen leven, welke boot sleep jij dan nog mee die je zou moeten verbranden?

Misschien is het harder werken, omdat je moeder dan zegt dat ze trots op je is.

Het kan van alles zijn.

Als je naar jezelf kijkt, welke overtuigingen, welke regels of welke boot kun je dan opgeven?

Dan moet je die boot nog verbranden. Daar zijn veel verschillende manieren voor. Mijn favoriete manier is natuurlijk hypnose. Een sessie en die boot is verbrand.

Dit lukte bij de topsporter ook.

Maar ik begrijp ook dat veel mensen niet begrijpen hoe, maar het belangrijkste is wat nu de belangrijkste boot is die je wilt verbranden. Vaak neem je dan alle kleine dingen ook weg die je kwijt wilt.

Wanneer je dit weet schrijf je dit op. Dan bekijk je het even en vraag je je af hoe je dit nu eigenlijk bedoelt. Wat bedoel ik precies? Is dit nog waar? Is dit relevant? Je gaat dan die overtuiging bevragen.

Ook zonder schuld. Hoe kom ik hierbij? Dus niet van dat het de schuld van je ouders of je omgeving is, maar gewoon hoe kom ik hierbij? Uit nieuwsgierigheid. Hoe doe ik dat?

Misschien is het je verteld, maar is dit nog steeds waar? Als je om je heen kijkt naar wat je hebt bereikt en de mensen die van je houden, slaat het dan nog ergens op? Wat voel je precies? Wat is dat dan?

Hoe meer vragen je hebt om door te denken, hoe meer je er nieuwsgierig naar kunt kijken en hoe meer aandacht je het geeft,. Doe je dit 30 minuten lang, dan is de kans dat je dit verandert best groot. Bekijk jezelf dan even alsof je iemand anders bent en alsof je daar heel nieuwsgierig naar bent.

Dan kun je de boot verbranden en met energie de top bereiken.

Beluister ook de podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1744216-verbrand-de-boot?play=true

Positiviteit om de top te bereiken

Zo’n boot voelt vaak op de een of andere manier als negativiteit. Positiviteit is ook belangrijk om de top te bereiken. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in een soort community waarin je een verschil wilt maken?

Dan is positiviteit en het bijdragen van positieve invloed op mensen in die gemeenschap belangrijk om de top te bereiken.

Daarnaast kan het ook handig zijn om mensen om je heen te verzamelen die je om advies kunt vragen[1].

Daarbij kan positief denken ook handig zijn. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je vaak een gelukje hebt, in plaats van pech, kan dit je helpen om vaker een risico te nemen en daardoor toch meer kans te maken op een toppositie in bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Het gevoel dat je een geluksvogel bent helpt je ook je motivatie te verbeteren om iets neer te zetten.

Het leuke is dat het hebben van geluk of pech ook het gevolg is van hoe je naar het leven kijkt. Dit is iets wat je kunt beïnvloeden met hypnose.

Mannen hebben vaker het gevoel dat ze een geluksvogel zijn en dit kan ook verklaren waarom mannen vaker de top bereiken dan vrouwen, zelfs in maatschappijen waarin mannen en vrouwen een gelijkwaardige positie hebben[2].

De top bereiken met hypnose

Nu heb ik natuurlijk al een aantal keren gehint naar dat hypnose je kan helpen om je top te bereiken. Het maakt niet uit of dit de top in je zakelijke leven is of de top in je privéleven.

Hypnose kan bijvoorbeeld “herinneringen van de toekomst” bij je installeren. In dat geval weet je al hoe het voelt om je succes te behalen en dat kan je helpen in de weg ernaartoe. Daarbij kan een soort actieve vorm van hypnose ervoor zorgen dat je in de flowstaat raakt. Dit helpt je om tijdens je werk lekker aan de gang te zijn en je doelen te behalen[3].

Dit behalen van de flowstaat is niet alleen handig voor het bereiken van de top op je werk. Ook sporters hebben hier veel aan. Twee technieken kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om de flowstaat makkelijker te bereiken, namelijk regressie of toekomstige progressie (de herinnering van de toekomst).

Vooral die laatste techniek verbeterde bij golfers niet alleen de flowstaat, ook de prestaties werden hierdoor beter[4].

In zwaardere beroepen, zoals dat van een arts, kan hypnose ook gebruikt worden om minder last te hebben van de zwaarte van het werk en om je weer op te laden als je toch nog even door moet gaan[5].

De top bereiken kan dus door voor jezelf na te gaan welke mentale bagage je meesleept die ooit voor je heeft gewerkt, maar die je nu in de weg staat. Dit kun je doen door jezelf eens te onderzoeken. Beschouw jezelf eens als je beste vriend en vraag aan jezelf waarom je doet wat je doet, zoals in het blog uitgelegd. Dit kan al een groot verschil maken, waardoor je met meer energie je top kunt bereiken.

Daarnaast kan hypnose je helpen. Zo kan het hebben van een duidelijke toekomstvisie je helpen om intrinsiek gemotiveerd te zijn om te doen wat nodig is om de top te bereiken. Daarnaast kan regressie je ook helpen om in de flowstaat te raken.

Wil je weten hoe dit allemaal werkt? Kom dans eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Bronnen:

[1] https://eric.ed.gov/?id=EJ819962

[2] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/GM-11-2017-0158/full/html

[3] https://www.intechopen.com/online-first/active-alert-hypnosis-to-achieve-personal-professional-and-therapeutic-goals

[4] http://vuir.vu.edu.au/39602/

[5] https://arrow.tudublin.ie/cgi/viewcontent.cgi?article=1000&context=hwork18#page=35

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen