Een mentaal probleem blijvend veranderen
Een mentaal probleem blijvend veranderen
14 oktober 2020 
5 min. leestijd

Een mentaal probleem blijvend veranderen

Een mentaal probleem lijkt vaak chronisch, vooral als het een probleem is dat met angst te maken heeft zoals angst voor spinnen, hoogtevrees, of problemen in hoe je met mensen omgaat.

Gelukkig zijn er stappen die je kunt zetten om een mentaal probleem op te lossen om het blijvend te veranderen. In dit blog ga ik een aantal technieken met je doorlopen waarmee een psychotherapeut, zoals een hypnotherapeut, je kan helpen.

Verbinding maken met goede gevoelens

Een van mijn favoriete technieken helpt mensen om een probleem blijvend te veranderen. Dit komt doordat je aan het werk gaat met je neurologische netwerken, waardoor je het probleem ook echt voelt als iets problematisch. Het voelt niet goed, zullen we maar zeggen.

Deze techniek heeft vier stappen die je blijft herhalen, alsof je wat rondes doet, om het probleem te veranderen naar iets dat niet problematisch is.

Stap 1: Het voelen van je probleem

Dit is voor sommige mensen ingewikkeld, omdat ze niet willen of kunnen voelen. Het is niet prettig om een probleem te voelen en dus hebben mensen daar geen zin in.

Dit is wel belangrijk, want als je het voelt ervaar je het. In je brein licht dat netwerkje van je probleem dan op.

Dus die angst voor de spin

Stap 2: Het probleem niet meer voelen

En nee, je kunt stap 1 niet overslaan. Je moet het eerst activeren, dan vervolgens niet voelen. Hiermee begin je met de verandering van het probleem.

Hoe doe je dit? Door jezelf af te leiden. Je gaat bijvoorbeeld even springen, dansen, iets anders doen, iets anders bekijken.

Help je hier iemand mee? Stel die persoon dan een gekke vraag, zodat hij afgeleid is. Dit neurale netwerk is namelijk nog steeds geactiveerd. Je voelt dit alleen niet meer, omdat je focus is verplaatst naar de afleiding.

Stap 3: Wat wil je eigenlijk voelen?

Wat wil je voelen bij het probleem? Vrijheid, liefde, gelukzaligheid? Een goed gevoel? Check bij jezelf of je een dergelijk gevoel wel eens hebt meegemaakt en herinner je dat moment, zodat je die gevoelens weer ervaart.

Stap 4: Hou dit gevoel vast en denk aan je probleem

Je houdt dit gevoel dus vast, terwijl je denkt aan de probleemsituatie.

Je hebt dan het neurale netwerk van je probleem geactiveerd. Vervolgens heb je met de afleiding een neuraal netwerk geactiveerd van iets dat goed voelt. In je hoofd heb je dan kleine verbindingen gemaakt tussen het probleem neurale netwerk en het goede gevoel neurale netwerk. Hoe sterker het goede gevoel is en hoe sterker je die kunt koppelen aan het probleem, hoe minder rondjes je nodig hebt.

Deze stappen kun je namelijk herhalen, als rondjes, totdat het probleem veranderd is.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/1648678-hoe-kan-je-problemen-blijvend-veranderen?play=true

Focus verplaatsen van probleem naar oplossing

Een andere manier waarop hypnotherapie kan helpen met mentale problemen is om de focus van je gedachten van het probleem te verplaatsen naar de oplossing[1]. Je hebt bijvoorbeeld iets dat je niet leuk vindt, zoals je angst en er is een bepaalde manier waarop je er wel mee wilt omgaan.

Je kunt dan suggesties krijgen om juist te letten op waar je goed in bent en op wat wel goed gaat in je leven. Dit helpt je om de focus te verleggen van wat niet goed gaat en van wat jij ervaart als een probleem.

Als je bijvoorbeeld het doel had om een 7 te halen voor een toets en dit is niet gelukt, kan de suggestie dat je wel veel hebt geleerd omdat je meer tijd hebt gestoken in het leren het probleem kleiner maken. Je had bijvoorbeeld eerder vooral onvoldoendes en nu eens een 6. Dat is toch winst.

Daarnaast zijn suggesties over veerkracht belangrijk. Natuurlijk kun je soms een baaldag hebben, of een dag dat je te bang bent om naar buiten te gaan, maar de dag erna is er weer een waarin je helemaal opgeladen bent en de wereld weer aan kunt.

Je kunt dan suggesties krijgen zoals:

“Mijn best is goed genoeg.”

“Ik heb talenten die tellen.”

“Ik ben een magneet van goede energie.”

“Ik ben een doorzetter.”

“Na een down komt een up.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen over je probleem en waar je naartoe wilt als oplossing kun je andere suggesties krijgen die meer op jou persoonlijk van toepassing zijn.

Visualiseren van gewenst gedrag

Soms weet je eigenlijk al wat je wilt doen. Je wilt bijvoorbeeld gewoon rustig en vrolijk het vliegtuig in lopen en gaan zitten, of rustig en vrolijk achter het stuur kruipen voor een roadtrip.

In dat geval kun je de swish-techniek uitvoeren. Je visualiseert dan wat je niet wilt doen en wisselt die visualisatie af met een visualisatie van wat je wel wilt doen. Bij wat je wel wilt doen ga je ook hele vrolijke gevoelens oproepen.

Die twee beelden ga je snel met elkaar afwisselen en ook die vrolijke gevoelens roep je telkens op bij het beeld van wat je oplossing is, van je gewenste gedrag.

Door dit snel met elkaar af te wisselen raakt je brein een beetje in verwarring en moet het gaan kiezen wat die nu het fijnste vindt. Door die positieve gevoelens toe te voegen aan het gewenste beeld wordt die keuze heel makkelijk.

Dit kan bijvoorbeeld helpen om dapper achter het stuur te zitten, maar het kan ook helpen om in plaats van chips een snackwortel te pakken. Super handig!

Uit Duits onderzoek blijkt ook dat deze techniek helpt bij het verwerken van een trauma[2].

De vorige levens die het probleem veroorzaakt hebben

Soms is een probleem eigenlijk een probleem doordat je vroeger een verkeerde leefregel hebt opgesteld in je onbewuste, of zelfs in je vorige leven. Als je klein bent bepaal je namelijk voor jezelf hoe de wereld werkt en hoe jij daarin functioneert.

Met regressietherapie kun je teruggaan in je huidige leven en sommige mensen gaan zelfs terug naar hun vorige levens. Hierin kun je leren waarom je bepaalde dingen doet zoals je ze doet en ook hoe je dit kunt veranderen. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen waarom het probleem wat je hebt eigenlijk helemaal geen logisch probleem is.

Uit onderzoek blijkt dat regressietherapie die ingaat op vorige levens je kan helpen om in dit leven een betere kwaliteit van leven te ervaren, meer zelfvertrouwen te hebben en zelfs meer te geloven in karma (als je goed doet, krijg je goed terug en als je slecht doet, krijg je slecht terug) [3].

Met regressietherapie ga je eerst in hypnose. Vervolgens krijg je de suggestie om terug te gaan naar het eerste moment waarop je iets voelde, wat nu bijvoorbeeld je probleem veroorzaakt. Meestal kom je dan terug bij een herinnering van je kindertijd.

Vervolgens ga je met je huidige volwassen kennis naar die gebeurtenis kijken en je kunt daarmee het moment in gedachten al veranderen. Je kunt je bijvoorbeeld inleven in andere mensen die op dat moment aanwezig waren en de vraag beantwoorden waarom zij deden zoals ze deden.

Die kennis heb je nu namelijk wel, maar als kind vaak niet. Daarbij gaan de meeste mensen niet bewust terug naar zo’n moment om het nog eens nader te bekijken, maar tijdens een hypnotherapiesessie kan dit juist mooi even.

Op die manier kun je mentale problemen snel oplossen.

Een mentaal probleem blijvend veranderen kan dus op meerdere manieren. Je kunt dieper ingaan op het mentale probleem met regressie, maar je kunt ook je focus verleggen met bijvoorbeeld de swish-techniek en hypnotherapie om je focus naar de goede kanten van jezelf te verleggen.

Mijn favoriete techniek is een van de leukste, want je hoeft eigenlijk niet de hele tijd allerlei problemen op te halen. Je maakt juist van je probleem iets leuks.

Wil je meer weten over wat hypnose voor je kan doen? Kom dan naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven om te garanderen dat de opleiding continu wordt gegeven en geen last heeft van lockdownmaatregelen of iets dergelijks. De online les wordt gegeven vanuit een professionele studio en met veel online begeleiding.

 

[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s10591-020-09539-5

[2] https://elibrary.klett-cotta.de/article/10.21706/tg-14-1-76

[3] http://www.ojs.mcu.ac.th/index.php/JIBS/article/view/667

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen