Mijn fascinatie voor succes
Mijn fascinatie voor succes
31 mei 2022 
5 min. leestijd

Mijn fascinatie voor succes

Succes is een interessant iets. In deze blog lees je wellicht een bevrijdend idee daarover.

Wat mij al lange tijd fascineert is wanneer mensen succesvol zijn. Voor zichzelf bijvoorbeeld. Of aan de buitenkant voor buitenstaanders. En ook wat ze er zelf van vinden. De meeste mensen vinden zichzelf helemaal niet succesvol, gek genoeg. Terwijl buitenstaanders die mensen dan wél als succesvol zien. Dat fascineert mij.

Maar ook, wat is dat dan? Wat is nou succes? En wanneer heb je dat dan? 

Ik denk dat dat een hele grote hypnose is. Want ik ben van de stelling : ‘Je hebt het niet, je doet het’, tevens de titel van mijn eerste boek. Bij succes is dat ook het geval.

Je hebt geen succes, want je kan het niet vastpakken. Het is geen ding. Het is dus iets wat je doet. Wat je aan het doen bent. En succesvol ‘zijn’, kan dan niet. Je ‘doet’ succesvol. 

Iedereen succesvol

Ik denk dat iedereen succesvol dingen doet. Alleen, ja, wij hebben daar bepaalde waardes aan gehangen. Waardoor de buitenwereld gaat zeggen: ‘Ja, nu ben jij succesvol. Nu mag jij zeggen dat je succesvol bent.’ Maar dat voelt heel gek als je dat zelf misschien helemaal niet zo ervaart.

Ik weet van mezelf dat ik veel succesvolle dingen doe. Ik doe bijvoorbeeld heel veel dingen goed. En ook de dingen waarvan anderen zouden zeggen: ‘Hey, maar dat is toch helemaal niet goed?’ Die doe ik ook erg goed! 

Ik kan bijvoorbeeld succesvol niet naar iemand luisteren. Dat kan ik heel goed. Ik zal niet zeggen dat het handig is, zeker niet in privésituaties... Maar dat kan ik heel erg goed! Dus ook dat doe ik succesvol. Iemand anders zou misschien zeggen: ‘Je bent daar niet succesvol in, in het luisteren.’ Ik doe wél succesvol niet luisteren! ;-)

Je zou kunnen zeggen dat je eigenlijk alles succesvol doet, maar ja, wat is dan de gradatie daarvan? En dat fascineert mij, omdat dat voor iedereen anders is. 

We doen eigenlijk de hele tijd succesvol. Ten eerste leven we. Dat is al een succes. Je ademt. Dat is een succes. Je drinkt misschien zonder te morsen. Dat is een succes. Zelfs als je wel morst dan doe je dat ook heel succesvol. Dus eigenlijk doe je continu hele succesvolle dingen. Je bent één brok succes zou je kunnen zeggen! Allemaal. 

Waardes

Alleen nu hebben wij daar bepaalde waardes aan gehangen. Waardoor wij kunnen zeggen over onszelf of over anderen: ‘Ja, oké, we doen allemaal succesvolle dingen, maar zij zijn écht succesvol…’ En wat is dat dan? Dat is voor iedereen anders.

Soms heeft dat met geld te maken. Wanneer iemand een miljoen euro op de bankrekening heeft, dan is diegene succesvol. Het kan ook op het gebied van tijd zijn, bijvoorbeeld een stel met al 20 jaar een relatie. Of mensen die trainen 3x in de week, en als je dat vergelijkt met jezelf terwijl jij bijvoorbeeld 1x in de week traint, en je hebt geen miljoen op de bank. Of je hebt geen relatie van 20 jaar lang. Dan voel je je opeens fucked up. Dan denk je ‘Shit man, ik ben dus niet succesvol.’ En dan kun je dat vervelend vinden. Of zelfs gaan zeggen dat je succes niet belangrijk vindt. Wat natuurlijk ook een interessant ding is om te zeggen. Ik vind dat eigenlijk een drogreden. Nee, je vindt de waardes die mensen eraan hebben gehangen niet belangrijk, dat is wat anders dan succesvol dingen doen belangrijk vinden.

Je kan succesvol zijn in falen. Of succesvol zijn in uitstellen. Dus eigenlijk doe je de hele tijd dingen succesvol. Dat fascineert mij, dat hele idee van wanneer is iets dan succesvol. 

Aan de buitenkant hoor ik steeds vaker mensen over mij zeggen: ‘Ja hij heeft een bepaalde mate van succes.’ Terwijl ik dat idee intern soms wel soms niet heb. Ik kan nog steeds heel succesvol zijn in dingen uitstellen, vermijden, of heel succesvol dingen doen die niet handig zijn, of die ik eng vind om te doen. Daar ben ik succesvol in, maar dat vind ik zelf niet succesvol zijn. Ik heb een bepaalde mate van hoe ik graag zou willen zijn, en als ik 24/7  zo zou zijn, dan ben ik succesvol. 

Is dat haalbaar? 

Ik denk van wel. Anders zou het wel lastig zijn om te halen. Ik zou bijvoorbeeld wel willen dat ik wat beter zou kunnen ontspannen. Ik zou meer impact willen maken. Nog meer mijn ideeën willen delen. Nog groter worden met het bedrijf. Ja, daar heb ik ook een idee bij, daar ben ik mee bezig en ik heb nog niet die mate van succes. Daar ben ik tot op heden lekker mee bezig! Maar nog niet die mate van ‘succes’. En daar zitten nu allemaal stukjes tussen. Dit erbij gezegd hebbende, bedenk ik me nu, dat het niet zo is dat ik gefrustreerd ben. Dat ik het nog niet haal of nog niet ben.

Ik zie ook wel mensen die gefrustreerd doen, zich frustreren, dat ze dat succes niet hebben terwijl ze heel veel succesvolle dingen doen. Dat had ik vroeger wel. En dan heb ik het over 10 jaar geleden. Maar dat is nu niet meer zo. Die rust heb ik gelukkig wel, omdat dat óók een doel van mij is. Ik wil niet frustreren. Niet dat ik nooit gefrustreerd ben, hoor, maar veel minder dan 10 jaar geleden. Dat is ook een mate van succesvol dingen doen. Dus, concreet voor mij, de buitenkant is nooit de binnenkant. 

Het is de waarde die je aan succes hangt. Een manier van leven. Ik denk dat dat wel lekker is voor jezelf! Dat je gewoon je eigen standaard aanhoudt. Als jij zegt: ‘Ik vind het allemaal niet zo belangrijk’, dan kan je daar heel succesvol in doen, in dat niet belangrijk vinden. Om bijvoorbeeld heel veel rust te ervaren. Of veel te connecten met mensen. Als jij zo succes wil benoemen, ga je gang! Dan kun je op een gegeven moment zeggen, als je dat eens even onder de loep neemt: ‘Wacht eens ff! Ik ben super succesvol, man!’ Welke dingen doe je al succesvol? En als je dat lijstje maakt dan zul je zien dat je succesvoller bent dan je dacht! Zelfs de dingen die je niet goed doet doe je ook zó goed! ;-)

Progressie

Dat geeft veel ruimte om te verbeteren. We zijn toch altijd bezig met dingen te verbeteren. Het zit een beetje in je aard om nieuwe dingen te leren, uit te proberen, progressie te maken. En het kan ook zijn van in plaats van 5 minuten rust nemen, neem ik er 15. Of in plaats van 10 minuten mediteren ga je 1 of 2 uren mediteren, oké prima. Maar op het moment dat je natuurlijk gaat vergelijken met andere mensen: ‘Ah, man, hij gaat 2 uren mediteren en ik houd het geeneens een minuut vol!’ Ja, dan ben je opeens niet succesvol. Maar als je het vergelijkt met jezelf dan doe je heel goed 1 minuut mediteren! Dat is misschien een gekke vergelijking, maar dan ben je daar alsnog succesvol in. Als je dat zo bekijkt dan valt het allemaal weg. Dan is het allemaal prima. Dan gaat het alleen nog maar om een soort van progressie. Stilstaan is ook progressie. Ga ervaren, genieten. Allemaal werkwoorden waardoor je ook progressie maakt. 

Dat heeft mij heel erg geholpen om minder te frustreren. Want ja, wat de rest doet is dan eigenlijk irrelevant. Want we doen allemaal succesvolle dingen. We doen allemaal succes. Iedereen. Dus waarom zou ik dat dan vergelijken ofzo? De ene doet dat op die manier succesvol, ik doe het op mijn manier succesvol.

Vanuit jouw verwondering en bewondering kun je wel geïnspireerd raken en progressie maken. Zo zijn we allemaal aan het leren. 

Goed, dit was wat mij bezighoud over succes. En iedereen is echt gewoon goed bezig, man. Op zijn eigen unieke wijze. Die denkwijze helpt mij. En misschien nu jou ook.

Ciao!

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/1lylOS3tlMoIlncfYn6CI1?si=c87d4623b1c8454f

Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen