Vastlopen in je leven: wat helpt?
Vastlopen in je leven: wat helpt?
02 september 2022 
6 min. leestijd

Vastlopen in je leven: wat helpt?

Ben je wakker geworden en vraag je je opeens af: “Hoe ben ik hier gekomen?” Heb je het gevoel dat vastlopen in je leven is wat er inmiddels is gebeurd? Dat je geen controle hebt over je leven en dat je eigenlijk ook geen idee hebt waar het naartoe gaat?

Waarom loop je vast?

Het gevoel dat je vastloopt in je leven is iets waar veel mensen last van hebben en kan veroorzaakt worden door allerlei omstandigheden. Bijvoorbeeld doordat je geen contact meer met je familie hebt of telkens faalt als je bepaalde doelen wilt halen[1].

Daarnaast kun je ook vastlopen in je romantische relatie. Dit kan op twee manieren. Je kunt het bijvoorbeeld heel erg belangrijk vinden om bij je partner te blijven, omdat je dat zo voelt. Of je blijft bij je partner, omdat dit financieel handiger is, omdat je je op de een of andere manier gedwongen voelt om bij je partner te blijven of omdat je je verplicht voelt. Die tweede manier is met name een onprettige manier om in een relatie te blijven en kan je het gevoel geven dat je vastgelopen bent.

Mensen die in zo’n relatie zitten zijn vaak in hun pubertijd of in hun vroege twintigerjaren begonnen aan de relatie en zijn dan al vroeg begonnen met kinderen of andere dingen die je samen aangaat, zoals samenwonen[2].

Als je last hebt van depressie kun je voor je gevoel ook vastzitten in je verleden. Vergeleken met mensen die niet in een depressie zitten worden veel herinneringen gebruikt met een negatief oordeel in het levensverhaal. De meer recente herinneringen krijgen bijvoorbeeld minder oordelen, dit suggereert dat mensen die last hebben van depressieve klachten meer bezig zijn met hun verleden dan met hun huidige tijd[3].

Die lastige herinneringen kunnen ook een lastige jeugd zijn. Door die lastige jeugd kun je bijvoorbeeld manieren hebben ontwikkeld om te overleven, maar die helpen je als volwassen persoon niet verder. Als je bijvoorbeeld een alcoholistische ouder had, waarvoor je als het ware bent gaan zorgen als overlevingsmechanisme, kun je in je latere leven mensen aantrekken die verzorging nodig hebben. Hierdoor kun je ook het gevoel hebben dat je vastzit, omdat je het maar lastig vindt om jezelf de aandacht te geven die je nodig hebt. Hierdoor heb je ook niet het gevoel dat je vooruit komt, omdat je altijd maar bezig bent om de problemen op te lossen die de ander veroorzaakt [4].

Weer in beweging komen

Als je bijvoorbeeld vastzit in een relatie is het bewust worden van alternatieven en uit de relatie groeien vaak een manier om alsnog uit de relatie te kunnen komen. Daarnaast is het belangrijk om belemmeringen om het uit te maken te overwinnen als het toch in jouw belang is om de relatie te verbreken (bron 2).

Om weer in beweging te komen kan het ook belangrijk zijn om te bepalen wat het nu voor jou betekent om vast te zitten. Wat zegt dit gevoel? Waarin zit je vast? Dit bepalen helpt je om je daadwerkelijke probleem te achterhalen[5].

Als je het gevoel hebt dat je vastzit, heb je vast al geprobeerd om jezelf te bevrijden. Als dit dan niet is gelukt kan dit je idee hebben versterkt dat je vastloopt in je leven en kun je hierover hele rigide gedachten krijgen. Een hypnotherapeut kan je helpen om je rigide ideeën over je probleem te transformeren, zodat je kunt zien hoe je probleem misschien ooit heeft bijgedragen aan je leven. Dit kan je helpen om in een betere mentale staat te komen, waardoor je makkelijker een oplossing kunt bedenken en waardoor je jezelf wel daadwerkelijk bevrijdt. Je negatieve ideeën over het probleem worden dan getransformeerd naar meer positieve en hoopvolle ideeën over hoe verder te gaan in je leven[6].

Daarnaast kan hypnose ook helpen met het oplossen van emotionele blokkades en andere zaken die nog niet opgelost zijn. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je spirituele groei geblokkeerd is doordat jij je ego niet kunt laten voor wat het is, doordat er mentale zaken zijn die niet opgelost zijn. Hypnose kan hier een rol in spelen, zodat jij weer in beweging komt[7].

Ook als je last hebt van chronische pijn kun je het gevoel hebben dat je vastzit en dat je situatie hopeloos is. In dat geval helpt hypnotherapie ook om je te bevrijden van dat gevoel, omdat hypnose gebruikt kan worden om pijn te bestrijden en om de invloed van pijn op je leven te minimaliseren[8].

Overtuigingen achterhalen

Er zijn dus allerlei oorzaken en redenen te bedenken voor waarom je vastloopt in je leven en hypnose kan je helpen om weer in beweging te komen. Maar hoe doet hypnose dat?

In eerste instantie zal een hypnotherapeut helpen met het achterhalen van overtuigingen die je nu ‘gevangen’ houden. Zoals als je denkt dat je hoort te zorgen voor mensen en dat het egoïstisch is om “nee” te zeggen of iets dergelijks.

In een voorgesprek vragen hypnotherapeuten vaak al naar je eigen vermoedens van waarom je bent vastgelopen in je leven. Soms kan een dergelijk gesprek nog een keer opgepakt worden nadat je in hypnose bent gebracht, omdat je dan nog iets verder in je onbewuste kunt graven.

Ook wordt regressie vaak gebruikt om een overtuiging die je nu laat vastlopen te achterhalen. Vaak wordt je dan gevraagd om naar het eerste moment te gaan waarop je een gevoel had dat je iets moest doen wat je nu nog doet, maar wat je nu niet meer verder helpt.

Dit zijn vaak momenten uit je vroege jeugd, omdat je dan bepaalt hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Vervolgens helpt een hypnotherapeut om dit moment opnieuw te interpreteren, maar dan met je volwassen kennis. Die nieuwe interpretatie helpt je dan om de overtuiging die je niet verder helpt los te laten.

Als die weg is, voel je waarschijnlijk al wat opluchting.

Vervolgens kunnen er nieuwe suggesties gegeven worden die je helpen om dat ‘gat’ weer op te vullen, zodat je na de hypnotherapie niet weer teruggaat naar die overtuiging.

Je kunt bijvoorbeeld gevraagd worden om suggesties te herhalen zoals:

“Het is voldoende als ik alleen mezelf help.”

“Ik ben alleen verantwoordelijk voor mijn eigen leven.”

“Ik heb alternatieven.”

“Alles is uit te vogelen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van waarom het vastlopen in je leven bij jou is ontstaan kun je andere suggesties krijgen van de therapeut.

Een verleidelijk toekomstbeeld geven

Een verleidelijk toekomstbeeld kan ook veel doen om weer in beweging te komen. Als je het gevoel hebt dat je vastgelopen bent kun je ook het gevoel hebben dat wat je ook doet, je toch niet verder komt in je leven.

Met de progressietechniek van hypnose kun je juist wel een duidelijk haalbaar plan bedenken om een bepaalde ideale toekomst te bereiken. Met progressie krijg je bijvoorbeeld de opdracht om je leven over een jaar na dat moment voor te stellen. Een soort ideaalbeeld. Een leven waarin je gelukkig bent en doet wat je echt wilt doen.

Vervolgens ga je in gedachten elke keer een stap terugzetten tot het moment van de therapie. Die stappen geven je eigenlijk een behapbaar plan, waardoor jij je vastgelopen leven weer kunt ontrafelen en er weer wat van kunt maken.

Dat verleidelijke toekomstbeeld en dit duidelijke plan kunnen je de motivatie geven om weer een gooi naar controle over je leven te doen en de kans dat het gaat lukken is dan ook nog eens een stuk groter.

Hoop en dankbaarheid verbeteren

Met progressie en regressie doe je eigenlijk al heel veel om hoop op een betere toekomst te verbeteren. Onderzoek laat ook zien dat als je bijvoorbeeld als jong persoon de dood van een dierbare moet verwerken, dat het bepalen van hoe die dood bijdraagt aan je leven je dan ook kan helpen om minder aan het verleden te denken en om meer hoop te hebben[9].

Zo kun je ook kijken naar andere situaties waarin je vastzit. Als je bijvoorbeeld vastgelopen bent in een relatie weet je in ieder geval wel dat je doorzettingsvermogen hebt. Als je vastgelopen bent, weet je in ieder geval wel dat je kunt blijven leven ondanks tegenslagen. Ergens ben je heel sterk.

Die kennis en dankbaarheid voor je eigen kracht kan je helpen om die energie te steken in bijvoorbeeld de plannen die je hebt gemaakt om jezelf weer te bevrijden.

Een posthypnotische suggestie kan je ook sterken in je gevoel dat alles aan het veranderen is en dat jij jouw leven kunt transformeren.

Wil je meer weten over hypnose en hoe dit precies werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen. Ideaal voor je eigen ontwikkeling en als jij mensen wilt helpen die vastgelopen zijn.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen