Fragiel: Hoe schokken je sterker maken -
Fragiel: Hoe schokken je sterker maken
26 maart 2021 
6 min. leestijd

Fragiel: Hoe schokken je sterker maken

Als individu kun je je heel fragiel of breekbaar voelen. Door de coronacrisis had ik ook even een moment dat ik er geen zin meer in had. Ik had geen zin om video’s of podcasts op te nemen. Dus ik dacht, dan ga ik maar lezen, want dan gebeurt er in ieder geval nog iets.

Nu ben ik boeken aan het lezen en heb ik een concept ontdekt van hoe iets sterker wordt door schokken, antifragiel als het ware. Ergens is het hele coronagedoe ook een schok en nu ben ik aan het lezen en die kennis maakt me weer sterker.

Dus als individu ben je fragiel, maar als je iets doet kan een externe schok ervoor zorgen dat je jezelf ook ontwikkelt.

Van fragiel naar antifragiel

Wat ik ook interessant vond was dat het Osmaanse rijk en de steden Aleppo en Libanon 12.000 jaar lang een van de rijkste steden of gebieden van de wereld waren. Dat was gewoon een super rijk gebied. In dit boek over fragiel en antifragiel werd ook gezegd dat de Romeinen ook heel antifragiel waren.

Je had kleine gemeenten die alle macht hadden, maar ze hadden geen centrale overheid. Hierdoor werd het systeem zelf alleen maar sterker. De keizer in Rome werd hierdoor sterker.

Hetzelfde heb je nu in Zwitserland. Je hebt daar ook geen centrale overheid, maar allemaal gemeentes. Ze hebben wel een premier, maar de gemiddelde Zwitser weet niet wie dat is.

In het boek staat dat op het moment dat er gecentraliseerde overheden kwamen er in 100 jaar tijd twee wereldoorlogen en wapens kwamen die de hele aarde konden vernietigen. Terwijl in de jaren hiervoor zonder gecentraliseerde overheid dit niet het geval was.

Wat we nu dus ook zien is dat alles top-down wordt gecommuniceerd. Er wordt daarin heel erg gespeeld met de fragiliteit van de mens. Dat je dood kunt gaan als je te dicht bij andere mensen in de buurt komt.

Maar we gaan sowieso een keer dood.

De regels worden ingezet op fragiliteit. Alleen hierdoor wordt het systeem fragieler en dan gaat het kapot.

Want wat nu als we het gewoon laten gaan zoals in de natuur?

Dat weten we natuurlijk niet. In de tussentijd had het erger kunnen zijn, dat had gekund. Misschien wel twintig keer zo erg als dat het is geweest.

Maar wat gebeurt er daarna? Daarna is de opbouw en zijn we er sterker uitgekomen. Met degenen die overblijven. De natuurlijke selectie.

Dat klinkt natuurlijk super hard, maar zo werkt de natuur. De natuur is meedogenloos. Het systeem wordt dan sterker en dan is het individu ondergeschikt. Natuurlijk ben je belangrijk, maar als je kijkt naar het hele geheel, dan zijn we allemaal onbelangrijk.

We kunnen onszelf heel belangrijk vinden, maar hoe belangrijk zijn we? Er zijn mensen die blijven hangen in de geschiedenis, zoals Jezus of Caesar, die namen weet je nog. Maar wie was 2000 of 5000 jaar daarvoor interessant? In China al die dynastieën en 50.000 jaar geleden weet helemaal niemand meer.

Dus het overmatig controleren en beschermen is echt de grootste waanzin aller tijden. Het is wel heel begrijpelijk. Het is onze natuur om jezelf en je kinderen te willen beschermen.

In de VS draagt iedereen wapens om zichzelf en hun gezin te beschermen.

Maar voor onszelf zijn we heel beschermend, de rest mag opdonderen.

Als je kijkt naar de antifragiliteit is dit eigenlijk het slechtste wat je kunt doen, maar hoe stop je dan? Je kunt moeilijk zeggen dat je alles moet laten gaan en het lekker moet aanzien. De hele wereld doet mee, we zitten in een lockdown.

Ik doe ook mee met de 1,5 meter en wil mensen niet in mijn aura hebben.

Maar wat kan er nu gebeuren? Waarschijnlijk heel weinig.

Als je kijkt naar andere experts die zeggen dan dat de economie wordt afgemaakt om oude rokende mensen te helpen. De eersten die het zeiden werden bij wijze van spreken afgemaakt op Twitter, maar nu zie je steeds meer mensen die hiertegen demonstreren.

Je krijgt allerlei complottheorieën, over 5G en Bill Gates die erachter zit en weet ik het allemaal.

Dat speel je allemaal in de kaart als je uitgaat van de fragiliteit.

Als je het laat gaan, dan waren die complottheorieën er ook niet geweest.

Of er was een theorie geweest dat de overheid ons niet beschermt en dat het virus er is om ons allemaal uit te roeien. Dan had je andere complottheorieën gehad.

Als we kijken naar wat je wilt bereiken als mens, dan wil je zoveel mogelijk antifragiel worden.

Het interessante is dat we nu op macroniveau inzetten op fragiliteit. En voor wat? Dat mag je je afvragen.

Wat je zelf kunt doen om fragiliteit tegen te gaan

Op microniveau doen we dat ook. We eten ons vol, we blijven zitten en dan gaat je stofwisseling ook omlaag. Dan word je er dik van, de bekende coronakilo’s.

Dan kijk je naar andere volkeren die antifragieler zijn. Dan zie je dat dit mensen zijn die een gevarieerd dieet hebben, die lichamelijk werk hebben en die niet met pensioen gaan.

Wat doen wij? We eten meestal ongeveer hetzelfde, hebben zittend werk en gaan met pensioen.

Daarmee maken we onszelf fragiel.

En nu in deze tijden worden we nog fragieler.

Dan vraag ik me af wat de prijs is die we straks gaan betalen voor de fragiele mensen als we uit de lockdown komen.

Dit is natuurlijk geen blog om de regels te breken, maar ik denk wel dat het goed is om jezelf te trainen om hier zo sterk mogelijk uit te komen.

Dus zo min mogelijk nieuws bekijken en dingen lezen die je kunt lezen. Minder stress, meer ontspanning, ga connecten met mensen via Zoom, beweeg veel (bijvoorbeeld in je tuin) en probeer plezier te maken.

Het is onze natuur om juist te connecten. Ik pleit voor antifragiliteit. En stel jezelf de vraag hoe je hier sterker uit kunt komen en hoe je van dit moment een kans kunt maken.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/3564037-we-zetten-in-op-breekbaarheid-dus-we-breken?play=true

Emotionele fragiliteit wegnemen

Volgens onderzoekers zijn bepaalde eigenschappen van mensen van belang om later beter tegen dit soort rare economische tijden te kunnen. Om er goed mee om te kunnen gaan. Namelijk een hogere opleiding (maar hoe belangrijk dat is betwijfel ik met mijn achtergrond), je eigen gevoel, de kwaliteit van het werk dat je wílt leveren (dat is wel belangrijk) en emotioneel stabiel zijn toen je jongvolwassen was (ook redelijk belangrijk)[1].

Nu kun je denken dat je een aantal van deze factoren niet bezit, zoals een hoge opleiding of emotionele stabiliteit. Het leuke is dat je jouw hele leven hebt om jezelf te ontwikkelen. Nu kan dus een goede tijd zijn.

Merk je dat je juist in deze tijd toch emotioneel instabiel wordt en niet kunt zeggen dat je dan maar een boek pakt als je merkt dat je motivatie vermindert? Dan kan het ook handig zijn om daar hulp voor in te schakelen.

Want hoe heb jij geleerd om met een langdurige crisis om te gaan? Heb je ooit eerder in je leven een langdurige crisis meegemaakt en wat was toen wat je dacht dat goed was? Helpt dat nu nog steeds?

Dit is iets waar hypnose je mee kan helpen[2]. Als je weet wat je doet kun je met zelfhypnose al heel ver komen en anders helpt een hypnotherapeut.

Een hypnotherapeut kan je bijvoorbeeld helpen om je vaste “crisisreactie” te veranderen. Met regressie kun je bijvoorbeeld achterhalen waar die vandaan komt. Misschien heb je vroeger langdurige in een crisissituatie gezeten, bijvoorbeeld als je ouders vaak ruzie hadden op een manier waardoor je twijfelde aan hoe veilig je thuisomgeving was.

Toen heb je strategieën bedacht om hiermee om te gaan, want ja waar kun je heen als kind? Onbewust kun je die strategieën opnieuw toepassen in je volwassen leven. Misschien trek je je terug en lopen je relaties hierdoor schade op. Het kan van alles zijn.

Met de hypnotherapeut kun je achterhalen of er een moment in je leven is geweest wat voor de overtuiging heeft gezorgd die nu voor onhandig gedrag zorgt.

Je wordt dan in hypnose gebracht en krijgt vervolgens de suggestie om naar het eerste moment terug te gaan waarop je het gevoel kreeg wat nu voor motivatieproblemen zorgt (of het probleem dat is gekomen sinds corona). Misschien ga je eerst in gedachten terug naar het moment dat de coronacrisis begon, maar je kunt ook verder teruggaan.

Dan ga je samen met de hypnotherapeut nog een keer naar dat moment kijken. Nu kun je ook bewust nagaan wat er nu aan de hand was. Waarom gebeurde er wat er gebeurde en kun je dat nu verklaren met de kennis die je nu hebt?

Alleen hierdoor kan je strategie om met stress of een crisis om te gaan veranderen en word je antifragieler.

Er zijn ook nog andere strategieën die je kunnen helpen om emotioneel stabieler te blijven, zodat jij gemotiveerd bent om iets van je leven te maken.

Meer weten over hypnose? Kom eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om de technieken voor jezelf en om anderen te helpen onder de knie te krijgen.

Bronnen:

[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1467-6494.2009.00596.x

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.2016.1163662

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen