Geduld is een schone zaak: en wel hierom
Geduld is een schone zaak: en wel hierom
07 januari 2022 
6 min. leestijd

Geduld is een schone zaak: en wel hierom

Er wordt wel eens gezegd: “Geduld is een schone zaak.” Maar waarom is dat eigenlijk zo? Hoezo is geduldig zijn soms beter voor je? Een tijd geleden hoorde ik een podcast waarin ze het hadden over oneindig geduld.

Want als je oneindig gedoeld oefent, dan is alles oké. Want dan hoeft het niet nu, omdat je weet dat het toch wel gebeurt (vooral nu alles nu is).

Bij mij resoneerde die boodschap heel erg.

Wat is geduld?

Geduld is eigenlijk een actie om ervoor te zorgen dat je in de toekomst een voordeel behaalt. Zo wacht je op een avocado om rijp te worden voordat je die eet en dat doe je met geduld. Je wacht bij een nieuwe telefoon die je wilt hebben een aantal maanden totdat de prijs daalt en je hem makkelijker kunt betalen[1].

Wachten of najagen

Geduld is dus eigenlijk wachten tot een beter moment in plaats van dat je iets nu wilt hebben en je heel actief probeert dat voor elkaar te krijgen. Ik ben ook een van die mensen en ik kan het steeds beter loslaten.

Ik loop vaak te struggelen om toch op wilskracht of op een kracht iets voor elkaar te krijgen. Dat werkt eigenlijk nooit zo goed.

Dit heb ik ook met het schrijven van mijn boek. Het boek ‘Je hebt het niet je doet het’, daar heb ik 1,5 jaar over geschreven en het meeste schrijfwerk is gebeurd in een weekend in een hotel in Noordwijk. Daar heb ik in twee dagen tachtig tot negentig procent van het boek geschreven en in de rest van de tijd heb ik de rest van het boek geschreven.

Maar voornamelijk had ik geen zin om te schrijven. Het ging allemaal stroperig en met heel veel moeite. Maar in die twee dagen floepte alles eruit.

Nu weet ik dat er projecten zijn die in mijn hoofd en lijf zitten en die moeten eruit. Die gaan er ook uitkomen. Nu wil ik graag dat het nu gebeurt of eigenlijk vorige week had het al gebeurd moeten zijn. Zo ben ik bezig met een gratis masterclass en die heb ik nu al best wel ver geschreven en nu opeens stopt het. Ik voel aan alles dat ik er geen zin in heb, dan stopt het ook.

Vroeger raakte ik gefrustreerd en ging ik het op kracht voor elkaar krijgen. Dat doe ik niet meer.

Ook aan het begin van het jaar.

Vorig jaar hadden we hard gewerkt. Corona kwam, we moesten omschakelen en alles online gaan doen. Maar in januari voelde ik me heel moe. Ik had nergens zin in, maar wel in het doen van sessies.

Toen ging ik heel veel sessies doen, op Instagram op Clubhouse, en ik wist dat dat op een gegeven moment wel weer ging stoppen. Maar toen had ik er zin in.

Veel mensen zeiden dan van: “Jeetje wat maak jij een content, wat ben je veel bezig.” Terwijl die sessies het enige was wat ik deed en dat ging me goed af.

Dat gun ik jou ook.

Geduld voor de vlaag van energie

Dus oneindig geduld. Dus wat nu als je nooit sterft? Natuurlijk verandert je vorm, maar wat nu als je oneindig doorgaat? Je essentie. De vorm Edwin verdwijnt, maar de essentie van Edwin niet. Als die nooit verdwijnt is het dus oneindigheid. Oneindige liefde en oneindig geduld. Dat kun je hebben, want het komt vanzelf wel.

Als het komt dan ga je het doen, want jij bent de handen en voeten van God, van jezelf, van de bron, van het universum. Het is maar welke naam je het geeft, ik geef het de naam God.

Als die God je inspireert, die energie wordt in je denkgeest gegeven van “Ja, nu moet het gewoon. Go!” De vraag waarom doe ik dit en waar is het goed voor, die is irrelevant.

Na een maand sessies kreeg ik dat wel in mijn hoofd. Ja ik kan het gebruiken als content, maar ik kan het ook gebruiken voor een nieuwe online cursus waarin je die sessies gaat ontleden, zodat je er als hypnotherapeut achter komt wat je eigenlijk allemaal doet. Dat was het antwoord.

Te gek, wanneer komt die cursus? Ik heb geen idee, maar ik heb oneindig geduld.

Ik weet wel dat het gaat komen en dat gevoel is bevrijdend. Oneindig geduld maakt me ontzettend ontspannen.

Het hoeft niet nu. Ik hoef niet per se nu iets te doen, maar mag geduld hebben op hetgeen wat gaat komen. Op dat moment dat je opeens een vlaag van energie hebt om dat idee uit te voeren.

Het gaat komen als een idee, een gevoel, een gedachte, een beeld. Het maakt niet uit. Je wordt een keer wakker of je ligt op de bank en dan is het opeens: “Nu ga ik een moestuin aanleggen.” Dan staat er opeens een moestuin en dan gebeurt er iets waardoor je denkt: “Oh, daarom moest ik die moestuin doen.”

Mijn zoon kreeg voor zijn gezondheid bijvoorbeeld een dieetadvies. Wij eten niet slecht, maar het kan altijd beter en nu ging er bij hem opeens een knop om.

Mijn vrouw en ik wilden al vaak gezonder koken, maar we hadden niet echt een reden om dat te doen. Het was allemaal wel goed.

Goed is vaak wel de vijand van beter, want waarom zou je iets verbeteren als het goed gaat? Als het slecht gaat is er eerder een reden om het weer goed te doen, maar als het eenmaal goed gaat, waarom zou je dan nog verbeteren? Dat is de valkuil van veel zaken.

Dus toen mijn zoon een advies kreeg voor zijn gezondheid, ging er een knop bij hem om. Want als ik het had gezegd, dan had hij weerstand gehad, want het is papa maar. Maar nu was er iemand anders die het zei en bij hem ging de knop om en bij ons ook. Opeens ging alles veel makkelijker.

Het idee was er wel, maar de uitvoering niet. En die uitvoering ging nu opeens veel makkelijker.

De vraag is, kun jij wachten op het juiste moment? Het is altijd nu en er is een moment in het nu dat het juiste is. Dan voelt het opeens makkelijk.

Als je kunt zeggen dat je oneindig geduld hebt, dan is dat zo lekker en ontspannen.

Je krijgt bijvoorbeeld een idee en dat koester je. Je hebt oneindig geduld om het idee uit te voeren.

Je bent namelijk in deze zelfgecreëerde realiteit en samen creëer je iets geweldigs. Dat is interessant, maar heb je oneindig geduld om te wachten op het juiste moment?

Dat wil ik je meegeven.

Beluister ook deze podcast:


https://open.spotify.com/episode/6AQ4X1nKxiPa5COWLDyBo1?si=y7ouoZYzRC6G3I0YpIgnrw

Geduld in de moderne maatschappij

In de huidige maatschappij hebben we veel prikkels waardoor het lastig kan zijn om geduld uit te oefenen. Je hebt allerlei sociale en technische prikkels om nu iets te doen[2]. Als je nu meer geld verdient word je sneller gezien als succesvol en zou je “gelukkiger” kunnen zijn. Als je nu op social media laat zien waarmee je bezig bent zien mensen hoe cool je bent. 

Dit is waarom het soms zo handig is om even je telefoon aan de kant te leggen en me-time te hebben. Gewoon even genieten van de bloemetjes en de zon die schijnt. 

Geduld geeft je ook de tijd om ideeën te krijgen. Het is soms juist de rust die ervoor zorgt dat je geïnspireerd raakt.

Kunststudenten krijgen bijvoorbeeld soms de opdracht om drie uur lang naar een schilderij te kijken. Ook dit is een taak waar geduld voor nodig is. Het zorgt ervoor dat je het schilderij niet alleen bekijkt, maar ook ziet. Door geduld te hebben en goed te kijken naar je omgeving kun je soms hele andere ideeën krijgen dan als je altijd maar gehaast bezig bent. 

Hulp om meer geduld te krijgen

Maar wat als je het - ondanks het geweldige begin van dit blog - toch lastig vindt om te ontspannen en te zien hoe alles loopt? Waar komt dat dan vandaan? Waar komt je haast om projecten voor elkaar te krijgen vandaan en hoe goed is dit eigenlijk voor je? 

Dit is iets wat je kunt achterhalen met hypnotherapie. Je kunt bijvoorbeeld terwijl je in hypnose bent een gesprek hebben waarin de waarom-vraag een aantal keer herhaald wordt om bij de kern van je overtuiging te komen die het je lastig maakt om geduldig te zijn. 

Soms kun je door die overtuiging dan op een grappige manier te herhalen de overtuiging al stoppen. Gewoon lekker belachelijk maken als je al ziet dat de overtuiging eigenlijk niet logisch is. Dat maakt hem al een stuk minder krachtig. 

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je het idee kreeg dat geduld geen schone zaak is, maar dat je beter haast kunt hebben. Vervolgens ga je met behulp van de hypnotherapeut dat moment opnieuw interpreteren. Op die manier kun je de overtuiging eenvoudig veranderen.

Tevens kun je helpende affirmaties gebruiken om bijvoorbeeld je dag mee te beginnen. Affirmaties zoals:

Het komt als het komt.

De energie om het te doen komt op het juiste moment.

Mijn plannen komen ten uitvoer op een kosmisch gekozen moment.

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen kun je andere suggesties krijgen dan in dit voorbeeld.

Wil je meer weten over hypnotherapie? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het HIN. Ideaal als je coach of psycholoog bent of gewoon mensen in je omgeving wilt helpen. 

 

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen