Alles is nu: waarom het je helpt om te vertrouwen
Alles is nu: waarom het je helpt om te vertrouwen
27 december 2021 
5 min. leestijd

Alles is nu: waarom het je helpt om te vertrouwen

We leven in een wereld met tijd. Klokken geven de tijd aan en je denkt in tijd in termen als vroeger, nu en de toekomst.

Eigenlijk is er maar één tijdskader en dat is nu.

Dat kun je eenvoudig zeggen, maar wat is alles en hoe staat dit in verhouding tot nu.

Alles is nu. Dus nu is dan alles.

Dat betekent dat nu alles is. Eenvoudig gezegd, maar pak het hele idee maar eens. Dat is lastiger voor je brein.

Als alles nu is, bestaat het verleden en de toekomst niet. Het is ook nog eens allemaal hetzelfde, verleden is toekomst en andersom.

We begrijpen dingen ook met taal. Iets is gebeurd, dus dat is voorbij. Iets hoort bij gisteren en dan heb je ook nog de toekomst en dingen waar je naar uitkijkt. Maar die zijn dan ook al gebeurt. Maar hoe dan? Als het ene gebeurd is, is het andere ook al gebeurd als alles nu is.

Dat alles nu is, is heel interessant. Maar mijn brein snapt er bijvoorbeeld helemaal niets van en dat is oké. Dat is de bijwerking als je hierover gaat nadenken. Je hoeft dit gevoel alleen maar te omarmen en te accepteren.

Einstein noemde tijd de vierde dimensie. Wij leven driedimensionaal.

Ruimte gaat volgens Einstein door de tijd heen, maar ons brein kan niet bedenken wat dat dan is.

Er zijn misschien nog wel veel meer dimensies.

Dit betekent dat je brein - dat is afgestemd op driedimensionaal en hoe je alles ervaart - niets kan met het fenomeen dat alles nu is.

De wetenschap over nu en het verleden

Wetenschappers naast Einstein hebben ook mooie ideeën over wat nu allemaal is. Die geven aan dat het verleden en nu, nu is. De toekomst bestaat volgens wetenschappers niet.

Maar het universum wordt volgens de wetenschappers wel telkens groter, doordat de toekomst nu wordt. Dus doordat de tijd blijft bewegen en het verleden steeds groter wordt, wordt het universum steeds groter.

Daarbij maakt deze theorie het idee van “nu” ook lastig, omdat nu dan heel moeilijk kan blijven bestaan. Uiteindelijk wordt dan alles het verleden[1].

Je intuïtie en de toekomst

Toch voelen we als mensen dat er een toekomst is.

En als je meegaat in dat alles nu is, dat alles al gebeurd is, dan ga je in de toekomst ook meer het verleden beleven en daar komt intuïtie vandaan. Er zijn gradaties in intuïtie, je kunt dat ook trainen.

Brandweermannen zijn bijvoorbeeld getraind in onbewuste waarnemingen, waardoor ze voelen dat ze uit een pand moeten gaan, omdat het gaat instorten.

Jij weet ook intuïtief dingen in je vakgebied.

Ik hoor bijvoorbeeld aan mensen wanneer ze een verandering maken in het probleem of wanneer ze doorhebben wat hun echte probleem is.

Intuïtie is luisteren naar je verleden. Naar het verhaal dat je jezelf al verteld hebt en wat je alleen maar hoeft te volgen. Dan weet je wat een goede beslissing is en dat hoef je alleen maar te volgen.

Ik noem intuïtie meer het luisteren naar wat de volgende stap is. Het luisteren naar de stem. Ik hoor die stem duidelijk over wat ik kan doen.

Maar die stem, dat ben ik. Het is ook gek als ik niet ga luisteren, want die stem weet wat er gaat komen. Die weet dat dat het pad is van nul weerstand.

Ga ik dingen meemaken die niet leuk zijn? Absoluut. Maar die stem zorgt ervoor dat ik me steeds blijf beseffen dat het al is gebeurd en ik hoef dat alleen maar te doorzien.

Dit is wel lastig voor je ego en je IK, omdat het dan net lijkt of je het niet meer zelf doet.

Maar je kunt luisteren naar de stem in je hoofd, hart of onderbuikgevoel en dit brengt je altijd naar waar geen woorden meer zijn. Dat kan eng zijn, want wie ben jij zonder je IK? Dan ben je niets, maar daardoor ben je ook direct alles.

Dat laatste is wel lekker, maar het idee dat je niks bent is niet fijn. Dan komt je IK in opstand.

Dit soort kleine gedachtenspinsels kunnen je helpen. Alles is nu. Als je denkt aan je verleden maak je nu je verleden mee. Als je denkt aan morgen, maak je nu de toekomst mee. In wezen maak je eigenlijk alleen maar nu mee en eigenlijk alleen maar het verleden.

Alles wat je ziet is door jou bedacht en heeft woorden gekregen, waardoor het bestaansrecht heeft gekregen. Dus je ziet ook alleen maar het verleden.

Dit kan ook niet anders, want anders zou ik het niet in woorden kunnen omvatten.

De toekomst is altijd het verleden als je het in woorden uitdrukt.

Als je dit helemaal kunt pakken, dan kom je erachter dat je er al bent. Dat het al zo is als je wilt. Waarom houd je jezelf nog in de maling dat iets gaat gebeuren?

Dit idee kan heel rustgevend werken.

Beluister ook deze podcast:

https://open.spotify.com/episode/0jRdvuBUQ1D9azOuwPaJ9Q?si=ZW0baI64Sa-sI2BZFGo98A

Leven in het nu

Je kunt dus denken aan het verleden en denken aan de toekomst, maar dat doe je allemaal nu. Door eraan te denken herbeleef je zaken of visualiseer je dingen die je graag wilt (of waar je juist bang voor bent).

Vooral als je je veel zorgen maakt is het belangrijk om te leven in het nu, omdat je anders misschien twee keer lijdt of zelfs voor niets aan het lijden bent.

Als je veel rumineert over je verleden is het ook belangrijk om in het nu te leven, omdat je het verleden toch niet meer kunt veranderen.

Door juist te leven in het nu en vertrouwen te hebben in een goede toekomst en zelfs te werken aan die goede toekomst zorg je er vaak voor dat je een stabieler leven hebt[2].

Ook bij jongvolwassenen is vertrouwen in de toekomst belangrijk om beter en prettiger in het nu te leven[3].

Als alles nu is, maar je denkt dat alles helemaal verkeerd gaat, zorgt dit er vaak voor dat je financieel instabieler leeft. Door juist te vertrouwen op je intuïtie en in het hier en nu te leven zorg je voor betere stappen en voorbereidingen voor een goede toekomst.

Hypnotherapie om jouw nu te verbeteren

Zoals gezegd kun je jouw intuïtie trainen om goed te luisteren naar de volgende stap. Brandweermannen doen het, ik heb het gedaan met mijn hypnotherapeutische vaardigheden en jij kunt hulp krijgen.

Met hypnotherapie kun je bijvoorbeeld hulp krijgen om beter naar je onderbewuste te luisteren. Om in te zien op welke momenten in je leven jij goed geluisterd hebt naar je intuïtie en wanneer angst je tegenhield om dit te doen en wat vervolgens het effect ervan was.

Door die momenten goed in te zien, leer je jezelf eigenlijk weer om jouw stem weer te herkennen wanneer deze je toezendt wat de volgende juiste stap is.

Met regressie kun je bijvoorbeeld van momenten achterhalen wanneer deze goed waren en wanneer angsten je in de weg hebben gestaan. Die angsten kunnen vervolgens weggenomen worden door die momenten eens nader te bestuderen. De hypnotherapeut helpt je hierbij.

Daarnaast kun je ook suggesties krijgen die je helpen te vertrouwen in jouw positieve verhaal. Deze kun je bijvoorbeeld elke dag herhalen terwijl je met zelfhypnose bezig bent of zelfs terwijl je voor een spiegel staat als affirmaties.

Daarmee prime je jezelf om meer op jezelf te vertrouwen, zoals:

  • Mijn gevoel is als een kompas.
  • Angst is een slechte raadgever.
  • Ik mag voor mezelf kiezen.
  • Ik ben goed genoeg zoals ik ben.

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen, ervaringen en angsten kun je andere suggesties krijgen die je helpen te vertrouwen in het nu en in je toekomst.

Wil je meer weten over hypnose en wat dit voor je kan doen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven, zodat de flow van de opleiding door kan gaan en je binnen afzienbare tijd een geweldige hypnose-expert wordt. Daarnaast is er voldoende assistentie voor een-op-een aandacht, zodat jij de stof goed in je opneemt.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen