Geen plezier meer in werk: wat nu?
Geen plezier meer in werk: wat nu?
16 september 2022 
in Stress
6 min. leestijd

Geen plezier meer in werk: wat nu?

Werken is nodig om rekeningen te betalen en als je het goed doet vind je jouw werk leuk. Misschien vond je jouw werk wel heel leuk toen je ermee begon, maar wat als je nu geen plezier meer in je werk hebt? Wat doe je dan?

Plezier hebben in je werk is belangrijk om met energie te kunnen werken en om klachten zoals je overweldigd voelen, stress, emotionele vermoeidheid en burn-out te voorkomen. 

Wat kan je plezier bederven?

Plezier in je werk vinden is dus belangrijk om langdurig dat werk te kunnen uitvoeren en om geen, of ten minste zo min mogelijk, last te hebben van stress en andere emotionele problemen. 

Wat kan er dan voor zorgen dat je plezier in je werk bederft? 

  1. Tijdsdruk
  2. Gebrek aan controle
  3. Conflicten over je rollen op het werk
  4. Slechte relaties op het werk
  5. Gebrek aan steun als je fouten maakt op je werk
  6. Geweld op het werk (bijvoorbeeld als je in de zorg werkt)
  7. Morele bezwaren 

Wat helpt om plezier in je werk te vinden?

Er zijn dingen die je zelf kunt doen om meer plezier in je werk te vinden en er zijn dingen die je leidinggevende eigenlijk moet doen om ervoor te zorgen dat jij blij bent op je werk.

Zo is het handig als leidinggevenden hun waardering naar je uitspreken. Daarnaast kun je betrokken worden bij het vormgeven van processen. Als je bijvoorbeeld je feedback kunt geven op hoe dingen gedaan worden op je werk en dat er vervolgens ook echt wat mee gebeurt, dat helpt om plezier in je werk te hebben.

Daarnaast kan het bedrijf waar je werkt je helpen met je zakelijke ontwikkeling door bijvoorbeeld trainingen en groei-programma’s aan te bieden. Als je ook nog naar conferenties of bepaalde evenementen in je vakgebied gestuurd word om wat van te leren, helpt dat vaak ook om meer plezier in je werk te hebben. 

Is er voldoende personeel voor het werk dat gedaan moet worden? Als je te weinig collega’s hebt en daardoor eigenlijk altijd met ‘haast’ moet werken, helpt dat ook niet echt.

Kun je op je werk een pauze nemen, zonder dat die pauze door een ‘noodgeval’ onderbroken wordt? Dan is dat ook goed voor je plezier in werk. 

Pak je rust als het kan. Soms is het nodig om even te ontspannen op je werk. Kun je een kop thee pakken? Pak je kopje thee dan en geniet gewoon even van dat kopje thee. Je kunt de thee als het ware mindful drinken, zodat je even in het hier en nu bent en niet denkt aan al het werk wat je nog moet doen of de fouten die je op je werk hebt gemaakt.

Praat met je collega’s. Bedank je collega’s als ze iets voor je doen, geef complimentjes als ze iets hebben gedaan[1]. Door hiermee te beginnen kun je ook dit soort prettige bedankjes en complimentjes terugkrijgen. Zelf het goede voorbeeld geven kan ervoor zorgen dat collega’s je gedrag overnemen.

Daarnaast kun je ook echt een daadwerkelijk gesprekje met een collega beginnen. We zijn immers sociale wezens en zo’n gesprekje kan je gevoel van verbinding met je collega’s versterken, wat ook weer goed is voor je welzijn. Daarbij is samen genieten van succes op je werk vaak plezieriger dan alleen jezelf een high five geven. 

Als je het lastig vindt om “nee” te zeggen tegen bepaalde projecten kan dit er ook voor zorgen dat je jouw plezier in je werk verliest. Je grenzen kunnen aangeven is daarom ook op je werk belangrijk. 

De betekenis en het doel van je werk bepalen kan je ook helpen om weer plezier in je werk te vinden[2]. Wat is bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van je werk voor de mensen die je helpt? Of zelfs voor de maatschappij? Door na te gaan wat jij belangrijk vindt en hoe jouw werk hieraan bijdraagt kun je merken dat je al meer voldoening haalt uit je werk. 

Achterhaal ook wat je misschien belemmert om te genieten van je werk. Heb je bijvoorbeeld moeite om vrije tijd te hebben? Of heb je het idee dat je altijd beschikbaar moet zijn? Dan zijn dat problemen die je kunt aanpakken.

Hypnotherapie voor meer plezier in je werk

Zoals je ziet zijn er een aantal dingen die je kunt doen om weer meer plezier in je werk te krijgen. Dit kan gaan om praktische zaken, maar ook om meer mentale zaken die je helpen om je intrinsieke motivatie, de motivatievorm waarbij je iets doet omdat je het leuk vindt om te doen, te verbeteren. 

Door bijvoorbeeld de betekenis die je werk heeft te bepalen kun je jouw intrinsieke motivatie verbeteren. Hypnotherapie kan je helpen met het verbeteren van je intrinsieke motivatie[3]

Een therapeut kan bijvoorbeeld helpen om te achterhalen op welke manier jouw werk jouw leven en dat van mensen die je met je werk raakt op een positieve manier beïnvloedt. 

Het verhaal dat jij jezelf vertelt over je werk en carrière kan ook veel invloed hebben op hoeveel plezier je nog uit je werk haalt. Met hypnotherapie kun je dit verhaal even goed voor jezelf op beeld krijgen en je meer bewust worden van je eigen kijk op je carrière en werk[4]. Dit kan je nieuwe inzichten geven voor stappen die jij op je werk kunt zetten om weer plezier in je werk te krijgen. 

Grenzen aangeven en voor jezelf kiezen

Naast motivatie heb je ook nog een meer praktische kant aan plezier in werk vinden door namelijk voor jezelf op te komen. “Nee” zeggen als je een bepaalde taak er niet bij kunt hebben en voor jezelf kiezen als je toch echt niet kunt invallen voor een collega of je weekend gewoon hard nodig hebt en niet kunt overwerken. 

Een hypnotherapeut helpt bijvoorbeeld om te achterhalen waarom het voor jou soms zo lastig kan zijn om “nee” te zeggen op je werk.

Dit ligt vaak aan angsten over je bestaanszekerheid en die worden getriggerd door overtuigingen die je hebt over hoe de wereld werkt en hoe jij daarin hoort te functioneren. Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang dat hun baas ze ontslaat als ze een keer “nee” zeggen[5]. Alsof je leidinggevende niet ziet dat je waardevol bent ook als je af en toe “nee” zegt en het veel meer moeite kost om een nieuw iemand in te werken dan om de taak minder prioriteit te geven of aan een andere collega te geven. 

Onderzoek laat ook zien dat hypnose goed werkt om angsten op het werk te verminderen[6].

Die angsten achterhalen kan vaak al tijdens een voorgesprek en vervolgens kan een therapeut je helpen om er wat mee te doen. In hypnose wordt dan vaak de regressie techniek toegepast. Met die techniek ga je terug naar het eerste moment waarop je bijvoorbeeld het gevoel kreeg dat je niet voor jezelf kon kiezen, maar beter mee kon gaan in wat iemand anders zei wat je moest doen.

Dit zijn vaak momenten uit je jeugd, omdat dat de periode in je leven is waarop je bepaalt wat schijnbaar de ‘leefregels’ hier op aarde zijn. Vervolgens krijg je hulp van een hypnotherapeut om dat moment opnieuw te interpreteren, maar nu met je volwassen kennis.

Je kunt het moment in gedachten zelfs een beetje veranderen als dat nodig is, zoals door een gesprek met je jongere zelf, je innerlijke kind, aan te gaan, zodat die ook de nieuwe situatie kan inzien. 

Die nieuwe kijk op de herinnering kan al ontzettend veel doen om je vrijer te voelen om “nee” te zeggen op het werk wanneer dit nodig is en alleen die vrijheid kan er al voor zorgen dat je meer plezier in je werk hebt. 

Daarnaast kan het versterken van je ego je ook helpen met het stellen van grenzen in allerlei situaties[7], zoals op je werk. 

Je ego kan bijvoorbeeld versterkt worden doordat je suggesties herhaalt zoals:

“Ik kan alles.”

“Ik ben het waard om voor op te komen.”

“Ik ben de belangrijkste persoon om voor te zorgen.”

“Ik ben sterk en waardig.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw problemen met het aangeven van grenzen op je werk of bijvoorbeeld het geven van feedback voor verbeteringen kun je van een hypnotherapeut andere suggesties krijgen om te herhalen. 

Het gesprek aangaan met je collega’s

Het gesprek aangaan met je collega’s om een leuke sfeer op je werk te creëren is ook iets wat je als het ware kunt oefenen in je gedachten met een geleide visualisatie. Dit geeft je een idee van hoe je kunt reageren op je collega’s en hoe je de stemming kunt verbeteren. 

Dit voorstellingsvermogen triggeren kan helpen om je daadwerkelijke gedrag op de werkvloer te veranderen, zodat je ook echt de connectie met je collega’s aangaat. 

Al met al is plezier verliezen op je werk een signaal dat er wat veranderd moet worden voordat je gezondheidsklachten ervaart. Het is handig om na te gaan of je voldoende vrijheid op je werk hebt en of je jouw werktijd en privéleven op zo’n manier hebt ingedeeld dat het voor jou werkt.

Hypnose kan je helpen om je interne motivatie voor je werk te verbeteren en om angsten te overwinnen die je nu belemmeren om je grenzen te bewaken.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt? Kom dan eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars en opleidingen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen