Goede voornemens: Recept voor een gelukkig leven
Goede voornemens: Recept voor een gelukkig leven
24 december 2017 
5 min. leestijd

Goede voornemens: Recept voor een gelukkig leven

Ben je van plan om volgend jaar als goede voornemen bewust gelukkig te leven? Heb je eindelijk naar je hart geluisterd en gehoord dat gelukkig zijn een keuze is? Voor geluk kiezen is niet altijd eenvoudig. Soms is het gewoon even fijn om te zwelgen in zelfmedelijden, maar dat is niet iets dat je op de lange termijn gelukkig gaat maken

Om je te helpen om je voornemen voor een gelukkig leven te halen heb ik het recept voor een gelukkig leven voor je opgeschreven.

Beweeg

Sporten is vaak iets waarvan mensen denken dat ze het MOETEN doen. Dat is natuurlijk geen recept voor een gelukkig leven. Gelukkig gaat het eigenlijk niet om de sport, maar om de beweging waardoor je dopamine aanmaakt.

Bewegen, zoals wandelen, is hiervoor ook geschikt. Elke bewegingsvorm eigenlijk.

Woon je bijvoorbeeld in een buurt waar alles wel enigszins op loopafstand is? Door alles dan lopend te doen maak je ook al de dopamine aan.

Een andere leuke bewegingsvorm is dansen of yoga. Dit voelt totaal niet als sport, maar het heeft wel hetzelfde effect. Voor dansen hoef je niet eens sportkleding aan te doen.

Volg je passie

Je passie volgen is misschien niet altijd mogelijk, want er moet wel gewerkt worden. Maar het hebben van een hobby, waarover je gepassioneerd bent, kan al heel veel helpen bij het volgen van je passies.

Houd je van dichten? Koop dan een speciaal boekje waarin je jouw eigen poëzie opschrijft.

Houd je van beelden? Koop een camera om beelden te fotograferen.

Wat je passie ook is, maak er tijd voor vrij om er wat mee te doen.

Voorkom dat je met het verkeerde been uit bed stapt

Helaas is iedereen er wel mee bekend dat je met het verkeerde been uit bed kunt stappen. Dit laat eigenlijk ook zien hoe belangrijk het opstaan is voor de rest van je dag.

Wat is het eerste waaraan je denkt als je wakker wordt? Het geluid van de wekker? Of juist alles waar je zin in hebt om die dag te gaan doen. In het tweede geval is de kans zelfs groot dat je wakker wordt voordat de wekker gaat. In dat geval voorkom je de negatieve wekker prikkel.

Vind je het lastig om te denken aan de leuke dingen die je gaat doen? Dan kun je je bedenken waar je dankbaar voor bent. Je werk is misschien niet leuk, maar in de pauze zijn je collega’s erg gezellig. Bij thuiskomst kun je altijd heerlijk ontspannen. Je verlegt dan je focus naar wat wél leuk is, zoals je passie.

Je bent wat je eet

Eet je veel fastfood, chips en pizza? Dan ben je vaak ook opgebouwd uit de bouwstenen die die voeding je levert en dat voel je. Een ongezond dieet kan je vermoeid maken, dit is zelfs een teken van diabetes!

Door juist gezond te eten, dagelijks een paar stukken fruit en een paar porties groenten in plaats van snel even een broodje wegwerken kan al veel doen.

Daarbij helpt ook mindful eten om ervoor te zorgen dat je ook meer geniet van het eten dat je eet. Je ruikt, proeft en voelt de voeding terwijl je eet. Hierdoor ga je bewuster eten, en daardoor vaak al gezonder, en je eet hierdoor ook langzamer, en daardoor vaak minder.

Door te genieten van je eten heb je nog een extra ding om dagelijks naar uit te kijken.

Maak van je huis een thuis

Als je thuiskomt, voelt dit dan ook als thuiskomen of voelt dit als op visite zijn in een hotel of bij iemand anders?

Door je huis echt eigen te maken zorg je ervoor dat je huis een plaats is om te ontspannen. Houd jij van muziek luisteren met een grote audio-installatie? Zet die dan in je woning neer, houd je van kunst? Hang wat moois aan de muur. Gebruik je lievelingskleur voor de gordijnen of een muur of iets dergelijks.

Hang foto’s op als je van mensen houdt.

Maak je huis je thuis waar je lekker kunt ontspannen.

Laat woede los

Ben je boos? Heeft iemand je wat aangedaan waar je gewoon niet overheen komt?  Vasthouden aan woede is iets waar je niet gelukkig van wordt.

Sterker nog het is een schild dat blijdschap en geluk bij je weghoudt omdat je totaal gefocust bent op het negatieve in het leven.

Om woede los te laten en om de ander te vergeven, niet te vergeten, kan een hypnotherapeut je helpen.

Trauma verwerking

Het hebben van een onverwerkt trauma is een recept voor ongeluk. Het is erg belangrijk om trauma een plekje te geven en om met minder emotie aan de gebeurtenis terug te kunnen denken.

Hulp voor traumaverwerking kun je krijgen bij een psycholoog en bij een hypnotherapeut. Het hangt af van het trauma dat je hebt.

Neuro linguïstisch programmeren (NLP) wordt ook veel gebruikt om trauma’s te verwerken en om emoties los te koppelen van de nare gebeurtenis. Natuurlijk blijft de gebeurtenis naar, maar misschien raak je nu minder snel van streek door geluiden of andere kleine alledaagse zaken die je aan het trauma herinneren.

Wees lief voor jezelf

Ken je die komiek Russel Brand? Hij heeft een hele show over schaamte. Dat stemmetje wat je midden in de nacht wakker houdt en je er fijntjes aan herinnerd wat je allemaal ooit in je leven verkeerd hebt gedaan.

Als dat stemmetje je wakker houdt kan je dat ook nog eens overdag lastig vallen. Dit is niet goed, en dat is niet goed.

Om gelukkig te zijn is het belangrijk om dit soort gedachten los te laten. De gedachten kun je ook positief veranderen naar wat je wel goed doet of waarom het niet perfect hoeft te gaan.

Vind je het lastig om dit los te laten? Dan kan een hypnotherapeut je helpen om die negatieve gedachten los te laten en te vervangen door positieve gedachten. Dit kan bijvoorbeeld met post hypnotische suggesties en zelfhypnose.

Een belangrijke stap is bijvoorbeeld dat je jezelf vergeeft voor iets waardoor dat schaamte stemmetje telkens weer de kop op steekt.

Zelfcompassie is een belangrijke stap naar een gelukkig leven.

Stel je eigen leefregels op

Leefregels gaan eigenlijk nog meer om de principes waarnaar je leeft. Met welk gedrag kun jij jezelf wel of niet in de spiegel aankijken?

  • Welk waarden vind jij belangrijk om naar te leven?
  • Welk karakter zou jij trots op zijn?

Door hierover na te denken en ernaar te leven kun je elke avond met trots in de spiegel kijken dat je jezelf trouw bent geweest, wat andere mensen daar ook van vinden.

De mensen om je heen

Met welke mensen kom jij in je leven het meest in aanraking? Je gezin? Vrienden? Collega’s? De vijf mensen met wie je het meest omgaat hebben ook de meeste invloed op jouw ontwikkeling en gedachten.

Zit je tussen allerlei negatieve mensen?

Dan is de kans groot dat jij ook negatief wordt.

Zit je juist tussen allerlei positieve mensen of mensen die geven om hun eigen ontwikkeling?

Dan is de kans groot dat jij ook meer positiviteit ervaart en dat je sneller een boek op pakt om wat van te leren of je sneller aanmeldt voor een workshop.

Het veranderen van de mensen met wie je omgaat kan lastig zijn. De telefoon oppakken om met nieuwe mensen af te spreken is al spannend. Een hypnotherapeut kan je helpen om je zelfvertrouwen op te beuren zodat je het helemaal niet meer lastig vindt om de mensen om je heen te veranderen.

Ook je partner heeft een grote invloed op je. Als er eigenlijk niets mis is met de rest van je mensen om je heen kun je ook kijken hoe de relatie met je partner is en welke stappen je kunt zetten om die te verbeteren.

Hierbij kan een hypnotherapeut ook helpen.

Daarnaast kan mindfulness in je relatie een ontzettend goede boost zijn om de relatie te versterken en om die positiever te maken.

Wil je meer weten over hypnotherapie? Kom dan eens naar een playshop of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Daarnaast kan het boek Breek je Vrij ook helpen om het geluk in je leven te vinden.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Veerle
Door

Veerle

op 06 Jan 2018

Ik heb het boek BREEK JE VRIJ gekocht en heb er veel inzichten door gekregen. Het klinkt allemaal logisch wat er in dat boek staat, maar als je erbij stil staat zijn dat vaak dingen die we regelmatig doen. Je intentie op een positieve manier verwoorden is er eentje van.Het heeft me een beetje op weg geholpen, om de kleine probleempjes aan te pakken.dit resultaat moedigt me aan om aan de grotere problemen te beginnen.Jammer dat Edwin in Belgie geen workshops geeft.misschien een ideetje voor in de toekomst.

katelijne Waterschoot
Door

katelijne Waterschoot

op 07 Jan 2018

Dag Veerle, fijn dat je het boek leest, ik volg ook de online cursus van Breekjevrij en dat is pas echt interessant met heel veel video's en mp3's om te beluisteren. En in juni de driedaagse seminar in A'dam. het gaat er intens aan toe in mijn leven maar daar ben ik heel blij mee ! ik zou ook wel meer workshops in België willen maar voorlopig is dat nog niet zo. maar als je echt iets wil, dan geraak je er wel ! Veel succes verder ! Katelijne

Reactie plaatsen