Het lukt niet: Wat nu?
29 november 2018 
5 min. leestijd

Het lukt niet: Wat nu?

Je bent met iets bezig, maar het lukt niet. Of je bent nog niet eens begonnen en bent al bang dat het niet gaat lukken. Ontzettend onhandig, want als je denkt dat iets niet lukt is de kans groot dat het ook niet gaat lukken. In dit blog ga ik je uitleggen hoe het nu zit met die gedachten over wanneer iets wel of niet lukt en wat jij kunt doen om de kans groter te maken dat wat je wilt bereiken ook lukt.

Een bekend moment voor veel mensen waarop de angst of het gevoel ontstaat dat iets niet lukt is voordat je examen moet doen. Het maakt hierbij niet uit of dit om je middelbare schoolexamen gaat of zelfs over het beroepsonderwijs, of wie weet zelfs je scriptie.

Als je bang bent of het gevoel hebt dat iets niet lukt heb je ook vaak uitstelgedrag en niet het gevoel dat je zelf je eigen acties in de hand hebt[1]. Hoe langer je uitstelgedrag duurt, hoe minder vertrouwen je erin hebt dat iets gaat lukken.

Omdat jij dit zelf moet doen, gaat het eigenlijk om je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen is voor een groot deel afhankelijk van je eigenwaarde en je gevoel dat je iets succesvol kunt doen. Het stemmetje in je hoofd dat af en toe iets tegen je zegt over hoe goed, of slecht, je met iets bezig bent zegt vaak veel over je zelfvertrouwen.

Bekijk ook deze video over het wel of niet lukken van iets:

De stem in je hoofd veranderen

Zie jij vooral voor je hoe iets niet lukt en hoe dan alles mis gaat? Dat is ontzettend jammer, want door die stem in je hoofd te veranderen kun je ontzettend veel doen om je gevoel dat iets gaat lukken te veranderen.

Uit onderzoek blijkt dat positief tegen jezelf praten helpt om een betere leider te zijn en om je creativiteit te stimuleren, heel handig als je problemen moet oplossen.

Daarbij is het ook nog goed voor je welzijn[2].

Er zijn 2 manieren om tegen jezelf te praten, namelijk:

In de ik-vorm: “Ik kan dit!”

Of in de jij-vorm: “Je kunt dit; Henk* kom op!”

Het gebruiken van de jij-vorm en het noemen van je eigen naam motiveert meer om aan de slag te gaan en succes te behalen dan denken in de “ik-vorm”. Waarschijnlijk omdat je jezelf meer als vriend aanmoedigt en je in de ik-vorm toch meer druk op jezelf legt dan in de jij-vorm[3].

*gebruik je eigen voornaam indien mogelijk.

Ben je nu nog heel streng? Ga dan voor jezelf na of het lukt om jouw naam te gebruiken tijdens het denken aan het werk waarvan je wilt dat het lukt en moedig jezelf aan.

Er zijn meerdere manieren om jezelf aan te moedigen:

  • Jezelf letterlijk aanmoedigen.
  • Jezelf instructies geven.
  • Jezelf ontspannen door de context kleiner te maken.

Je kunt jezelf dus letterlijk aanmoedigen zoals in het eerste voorbeeld. Daarnaast kun je jezelf ook instructies geven, zoals:

“Edwin, nu ga je jouw computer starten en een blog schrijven.” Dit soort instructies zullen uitstelgedrag in ieder geval ook verminderen.

Jezelf ontspannen kan op de volgende manier:

“Edwin, dit gaat helemaal goed komen. Er is altijd weer een nieuw blog dat je beter kunt schrijven.”

Met deze manier van in jezelf praten kun je al veel optimistischer worden of iets gaat lukken of niet.

Vind je het lastig om positief te denken? Dan kan een hypnose-expert je helpen om je gedachtegang te veranderen. Dit wordt dan gedaan in combinatie met cognitieve gedragstherapie.

Je krijgt dan bijvoorbeeld hypnotische suggesties in de vorm waarop je in jezelf kunt praten om die manier van denken aan te moedigen. Vooral doordat je deze dagelijks kunt beluisteren op een mp3 tijdens zelfhypnose.

Visualiseren van succes

Een andere manier om minder het gevoel te hebben dat iets niet lukt is door je voor te stellen dat het wel lukt. Bij alles dat je doet is het belangrijk om dit succes eerst te visualiseren.

Je ziet voor je wat je doet om het succes te behalen. Hoe het eruitziet als iets lukt en hoe dit voelt. Door dit je voor te stellen ga je er al veel beter vanuit dat iets gaat lukken.

Als je het lastig vindt om je voor te stellen dat het wel lukt kan een hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie.

Bijvoorbeeld bij het moeten halen van een examen:

“Je bent in het schoolgebouw en loopt naar het examenlokaal. Je focust je op de ademhaling en rust in je lichaam. Je bent goed voorbereid want je hebt de hele week elke middag en avond gestudeerd om dit examen te halen. Deze voorbereiding geeft je het zelfvertrouwen dat het je gaat lukken. Je gaat ontspannen zitten bij de examinatoren en doet wat gedaan moet worden. Je blijft gefocust, gaat in gedachten de handelingen en kennis na voor de antwoorden die je moet geven om te slagen. Na afloop voel je je goed en ga je vol goede moed weer naar huis. Weken later krijg je te horen dat je bent geslaagd en dat alles goed is gekomen. Het voelt goed.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw ding wat niet lukt kan een hypnose-expert je een andere visualisatie meegeven die meer op jouw probleem en overtuigingen van toepassing is.

Niet opgeven

Iets lukt eigenlijk pas niet als je er helemaal mee stopt. Compleet. Dus een manier om wat te laten lukken is door niet op te geven. Niet opgeven betekent niet dat je aan een stuk door als een malle moet doorgaan totdat je het succes hebt wat je wilt hebben.

Soms heb je een adempauze nodig. Een vakantie om even bij te komen van de reis naar je succes, want dat gaat natuurlijk met ups en downs.

Edison was bijvoorbeeld bezig met de uitvinding van de gloeilamp. Dit heeft ontzettend lang geduurd en hij heeft al zijn eerdere pogingen niet gezien als falen, als niet lukken, maar als manieren die niet werken.

Door niet lukken te zien als een leermoment kom je uiteindelijk tot het wel lukken van wat je wilt dat lukt. Dit is een hele handige manier om doorzettingsvermogen te verbeteren.

Heb je het gevoel dat je te dom bent om iets te leren, ook dan kan een hypnose-expert je helpen.

Dit gevoel van een laag zelfvertrouwen kan namelijk ergens in het verleden zijn ontstaan. Als kind worden bijvoorbeeld je overtuigingen gevormd en als toen een docent of klasgenootje of iemand anders heeft gezegd dat je te dom bent om wat te leren kan dit een overtuiging van je zijn geworden die je blokkeert om van een doel een succes te maken.

Om erachter te komen waarom je sommige overtuigingen hebt kan je gebruikmaken van regressie. Heb je geen duidelijke oorzaak? Dan kan je zelfs naar reïncarnatietherapie kijken, maar laten we het eerst maar houden bij regressie. Met regressie ga je terug naar een moment in je leven waarop een ongezonde overtuiging is ontstaan.

Nu heb je natuurlijk veel meer levenservaring dan toen je een kind was. Daarom kun je nu met meer kennis naar dat moment kijken. Als het bijvoorbeeld een docent was weet je nu dat veel mensen bij de pabo een opleiding volgen omdat ze denken dat ze het “echte” leven niet aankunnen, op natuurlijk behoorlijk wat kinderliefhebbers na. Misschien was het wel zo’n docent.

Als het een klasgenootje was weet je nu dat kinderen wel vaker dingen zeggen waar ze verder niets over weten. Wie weet herhaalde hij wel de woorden die hij thuis hoorde tegen jou.

Wanneer je dus denkt het lukt niet, kijk dan eerst naar hoe je in het algemeen tegen jezelf praat. Blijf geloven dat het je wel lukt. Om dit geloof te versterken kun je tegen jezelf praten in de jij-vorm en je eigen voornaam gebruiken.

Daarnaast is het handig om het wel lukken voor je te zien. Door het te visualiseren maak je de kans veel groter dat het je wel lukt.

Niet opgeven is ook erg belangrijk. Als iets niet lukt is het handig om je te realiseren dat je nu eigenlijk een leermoment hebt. Waarom lukt het niet? Wat kun je anders doen waardoor het wellicht wel lukt? Door jezelf toe te staan te leren kom je vanzelf op het moment waarop je kunt zeggen “Het is me gelukt!”.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf en anderen kunt helpen? Kom dan eens naar de hypnose playshop of meld je aan voor een opleiding.

[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s10459-018-9832-3

[2] http://psycnet.apa.org/record/2013-05936-005

[3] https://www.psychologytoday.com/us/articles/201505/the-voice-reason

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen