Hoe kom je als puber van sociale angst af?
25 mei 2021 
in Angst
5 min. leestijd

Hoe kom je als puber van sociale angst af?

Als puber kom je wel eens in situaties waar je een gesprek aan moet gaan of iets moet zeggen. Presentaties op school, een connectie maken voor nieuwe vrienden of indruk maken op het andere geslacht. Gewoon goed in de groep/klas liggen. Er is nogal wat aan de hand wanneer je op de middelbare school zit. Dit kan voor sociale angst zorgen.

Bang voor reacties wanneer je iets doet

Die angst uit zich bijvoorbeeld in de gedachte over hoe mensen op je gaan reageren als je iets doet. Meestal kom je erachter dat wanneer je iets doet, er wel een normale reactie komt. Rationeel gezien, logisch gedacht, begrijp je ook dat er een normale reactie zal komen.

Maar je lichaam, je emoties, die zeggen: “Nee, ze gaan heel raar reageren als je dit doet.”

Geen fijn gevoel.

Je bent bang dat je raar bent

Die angst voor zo’n reactie die niet goed is als je iets doet, is vaak omdat je bang bent dat je iets raars doet en dat dat betekent dat je raar bent. Dat mensen dan gaan zeggen:

“Die ene, dat is echt een raar persoon.”

Niet handig als je er in de klas bij wilt horen.

Die rarigheid is ook een soort angst dat je wat fout gaat doen. Als je je mond een keer open doet, dat je dan het verkeerde zegt. Of dat je ergens over struikelt. Je hebt dan het gevoel dat je niet goed genoeg bent.

Niet goed genoeg om bijvoorbeeld door je klasgenootjes geaccepteerd te worden.

Nu is er goed nieuws voor je.

Iedereen is met zichzelf bezig

Al die gedachten over wel of niet wat zeggen, niet raar over willen komen, al die angst zijn gedachten over jezelf. Je bent met jezelf bezig.

Het leuke is, dat je niet de enige bent die met zichzelf bezig is.

Iedereen is vooral met zichzelf bezig. Misschien wel met hele andere gedachten, zoals wat ze na school gaan doen. Met wie ze willen afspreken. Voor welk vak ze toch iets meer hun best moeten doen en waarschijnlijk ook wel of ze “normaal genoeg” zijn om goed in de klas te liggen.

Als jij dan in beeld komt, dan is het even: “Hé, hoe is het?” En jij zegt: “Goed.” Dan gaan de gedachten over zichzelf weer verder.

Dit voelt toch ontzettend bevrijdend? Dat iedereen vooral met zijn eigen leven bezig is?

Oké, dan struikel je een keer. Ze zien dat en dan gaan ze weer verder met hun eigen leven. Je zegt misschien eens iets aparts en dan gaan ze weer verder. Een uur later zijn ze het alweer vergeten.

Wanneer zijn mensen wel met je bezig?

Over het algemeen zijn er maar twee soorten mensen met je bezig. Iemand die verliefd op je is en iemand die je ooit iets ergs hebt aangedaan en die wraak wil.

Die verliefdheid, dat is eigenlijk een hele leuke manier waarop iemand met je bezig kan zijn. Het is ontzettend vleiend als iemand verliefd op je is.

Aan de andere kant kun je dus iemand wat hebben aangedaan en die persoon wil je vervolgens graag in zijn/haar vingers hebben. De meeste mensen doen echter andere mensen niet iets aan in dergelijke mate, dus daar hoef je je waarschijnlijk ook niet druk over te maken.

Smartphone en sociale angst

Als tiener speelt social media vaak ook een grote rol. Dit is een manier om online aan je persoonlijke imago te werken. Als je iets op social media zet staat het er immers altijd op, dus dan denk je vaak wel goed na over wat je wel en niet deelt.

Er kan druk ontstaan om mee te doen met bepaalde online groepen, zoals een WhatsApp-groep van de klas.

Die druk ontstaat dan met name door de angst om iets te missen[1]. Dit hangt uiteindelijk ook weer af van je eigen overtuigingen.

Hierdoor kun je erg veel last hebben van stress door bijvoorbeeld chat-apps en andere social media. Vooral als je wel gemene reacties van klasgenootjes krijgt[2].

Bedenk je dan vooral dat die gemene reacties meer over hen zeggen dan over jou. Wie zijn er uiteindelijk gemeen? Dat zijn zij, met dat soort mensen wil je je uiteindelijk ook niet identificeren. Dus hoe erg is het als je daar niet bij hoort? Of iets mist uit de levens van mensen die in de eerste plaats al niet aardig zijn? Er zijn gelukkig nog genoeg andere mensen op deze wereld.

Soms kan het dan handiger zijn om social media even te laten voor wat het is. Uiteindelijk zijn het ook meer marketingkanalen dan sociale kanalen. Met echte vrienden spreek je immers wel af in het echt.

Het interessante aan social media is dat ze meestal geen nieuwe problemen opleveren, maar je vaak wel bewuster maken van problemen die er toch al waren. Gelukkig biedt social media ook kansen[3]. De kans om bijvoorbeeld een leuke hobby van je te laten zien, wanneer je bijvoorbeeld je eigen muziek maakt, sieraden maakt of iets dergelijks.

Als je dan niet zo goed bent in gym of in een bepaald vak, kan die hobby er alsnog voor zorgen dat mensen of medescholieren iets interessant aan je vinden.

Waar komt de onzekerheid vandaan?

Als je muziek of andere hobby laten zien het laatste is dat je wilt doen, wat helemaal ok is. Of als alles wat hierboven beschreven is niets voor je doet, dan kun je ook nog nagaan waar die onzekerheid – dat je misschien iets raars doet – vandaan komt.

Met hypnotherapie kun je hulp krijgen om dit te achterhalen, want als je weet wat eigenlijk het probleem is dan kun je het ook oplossen.

Die onzekerheid kan op meerdere manieren opgelost worden. Als je je bijvoorbeeld vaak inhoudt terwijl je iets te zeggen hebt, kunnen bepaalde hypnotische suggesties je helpen om dan toch je hand op te steken of je klasgenootje te vragen hoe het is.

Je kunt dan suggesties krijgen zoals:

“Mijn stem mag gehoord worden.”

“Ik ben goed zoals ik ben.”

“Mensen vinden het leuk om over zichzelf te praten.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw specifieke angsten kan een hypnotherapeut andere suggesties geven.

Een ander probleem kan zijn dat je baalt van je eigen gedrag, terwijl je weet dat je het anders zou kunnen aanpakken.

In dat geval kan de SWISH-techniek van pas komen. Met deze techniek worden positieve emoties gekoppeld aan het gedrag dat je wilt hebben en negatieve emoties aan het gedrag dat je wilt stoppen.

Hierdoor ga je onbewust meer doen zoals je wilt doen, omdat dat gewoon beter voelt.

Is het probleem toch wat lastiger te overwinnen dan met aanmoedigende suggesties of het koppelen van goede gevoelens?

Dan kan regressie je ook nog uit de brand helpen. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je last kreeg van je sociale angst. Omdat je nu een puber bent, is dit hoogst waarschijnlijk een moment uit je kindertijd. Dit is de periode in je leven waarin je bepaalt wat nu eigenlijk de regels op de wereld zijn en hoe jij daarmee kunt functioneren.

Je bent nu al wat ouder en met de kennis die je in de tussentijd hebt opgedaan kijk je dan nog een keer naar dat moment. De hypnotherapeut zal je hiermee helpen en helpen om het eens op een andere manier te bekijken. Alleen al hierdoor kun je het moment opnieuw inzien en dat kan ervoor zorgen dat de belemmerende overtuiging verandert, waardoor jij je sociale angst kwijtraakt.

Uit onderzoek blijkt ook dat hypnose jongeren kan helpen om bijvoorbeeld niet te gaan roken om cool te zijn of er zelfs mee te stoppen[4].

Hypnose leren voor jezelf of je (puber) kind

Met logica kom je heel ver, maar soms moet je ook het gevoel van angst of waar het door komt veranderen en dat kan soms lastig zijn. Zoals je ziet kun je met hypnose veel bereiken.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor hypnose.

Wil je zelfhypnose leren om jezelf of juist anderen te helpen? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio, zodat niets je kan stoppen om hypnose te leren en je de kwaliteit krijgt die je ook face-to-face krijgt.

Bronnen:

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407521991917

[2] https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/IntR-02-2017-0077/full/html

[3] https://www.ingentaconnect.com/content/aafcs/jfcs/2018/00000110/00000002/art00008

[4] https://www.atlantis-press.com/proceedings/icest-19/125945451

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen