Online pesten: De gevolgen verminderen met hypnose
Online pesten: De gevolgen verminderen met hypnose
27 augustus 2018 
in Stress
6 min. leestijd

Online pesten: De gevolgen verminderen met hypnose

Pesten is al niet leuk, maar als het pestgedrag de kans heeft om viraal te gaan is het helemaal niet meer leuk voor de ontvanger. Het pestgedrag blijft geregistreerd en kan daardoor jarenlang voor problemen zorgen.

Om minder last te hebben van die problemen ga ik in dit blog in op online pesten, wat je ertegen kunt doen en hoe hypnose je kan helpen als je er last van hebt.

Wat is online pesten?

Bij online pesten vindt het pestgedrag online plaats. Meestal op social media, maar dit kan ook via de mail of chatprogramma’s gaan.

Online pesten is vooral bekend onder de jeugd. 400.000 jongeren in Nederland geven aan wel eens online pestgedrag te hebben ontvangen. Meisjes worden 2 keer zo vaak gepest als jongens online en meestal gaat het om laster.

Laster is het verspreiden van leugens over een bepaalde persoon.

Ook worden vaak foto’s, video’s en andere (laster) roddels verspreid op het internet.

Stalken, bedreigingen en chantage komen ook voor, maar wel minder vaak. In de groep van 18 tot 25 jaar komt stalken wel het meest voor.

Ook steeds meer volwassenen krijgen last van online pestgedrag. Van de mensen ouder dan 25 jaar wordt tussen de 2 en 3 procent online gepest.

Gevolgen van online pesten

Mensen die online gepest worden denken vaker aan zelfmoord dan mensen die niet gepest worden. Juist daarom is het belangrijk om een schild te hebben tegen het pestgedrag.

Dit komt doordat je kunt denken dat je reputatie volledig naar de maan is als mensen onjuiste informatie over je hebben gedeeld of iets dat privé had moeten blijven. Dit kan ervoor zorgen dat je geen heil meer in de toekomst ziet.

Mensen worden dan ook vaak depressief en sociaal teruggetrokken omdat het vertrouwen in de medemens ontzettend geschaad is.

Slachtoffers van pesten voelen zich ook vaak minder verbonden met hun vrienden. De gevolgen zijn volgens onderzoek net zo erg als bij offline of normaal pesten.

Volgens het onderzoek Coping with Cyberbullying: Differences Between Victims, Bully‐victims and Children not Involved in Bullying uit 2012 heeft online pesten de volgende gevolgen:

  • Depressie
  • Eenzaamheid
  • Onzekerheid
  • Hopeloosheid
  • Gêne
  • Frustratie
  • Woede
  • Angst
  • Stress
  • Gevoelens van sociaal incapabel zijn (niet goed zijn in sociaal doen).

Trauma door online pesten

Hierdoor kunnen mensen ook een trauma oplopen van online pesten. Je kunt het eng vinden om online te gaan en om social media te gebruiken. Dit is erg jammer, want social media is ook een goede manier om in contact te blijven met familie en vrienden. In sommige gevallen is het zelfs nodig voor je werk om van online mogelijkheden gebruik te maken.

Juist daarom is het belangrijk om dit trauma te verwerken. Dat is iets waar hypnose een ondersteunende rol aan kan geven. Hypnose wordt namelijk gebruikt om allerlei trauma’s te verwerken. Van een kleine angst tot een trauma die in het leger is opgelopen.

Dit doet een hypnose-expert door naar je overtuigingen te kijken die te maken hebben met het trauma. In dit geval dus de overtuigingen die je hebt over het internet en de invloed van het internet op je leven.

Vervolgens kun je andere overtuigingen krijgen die je herhaalt tijdens zelfhypnose, deze zogenoemde hypnotische suggesties kunnen als volgt gaan:

“Recruiters kijken niet verder dan de 1e pagina van Google.”

“Ik kan mijn social media op privé zetten.”

“Ik hoef mijn politieke mening niet online te delen.”

“Mensen die vervelend doen blokkeer ik.”

Omgaan met cyberpesten

Volgens onderzoekers hebben kinderen en jongvolwassenen van nature een aantal strategieën die ze helpen met het omgaan met online pesten, namelijk:

  • Sociale hulp
  • Negeren/blokkeren
  • Creatieve uitlaatklep vinden
  • Positieve self-talk

Sociale hulp

Je sociale omgeving is ontzettend belangrijk als je gepest wordt. Een pester heeft immers minder invloed als je familie en vrienden een weerwoord hebben “Je bent wél leuk en slim” en je hierdoor wat online gezegd is kunt negeren.

Daarbij kan je sociale omgeving ook helpen door je juist online complimenten te geven of door verhalen te vertellen (afgelopen weekend…) waarin je als super leuk persoon naar voren komt.

Negeren/blokkeren

Vooral online is het blokkeren van mensen dé manier om van het online pesten af te komen. Als ze je geen berichten kunnen sturen, kunnen ze je ook niet raken met hun opmerkingen. Super handig!

Creatieve uitlaatklep vinden

Die creatieve uitlaatklep hoeft niet eens zo heel creatief te zijn, sporten kan bijvoorbeeld ook. Al die negatieve emoties die je krijgt wanneer je gepest wordt moeten er uit. Dit kan je doen met sporten, maar ook door juist creatief bezig te zijn. Kunst, poëzie, dansen, zingen het helpt allemaal.

Positieve self-talk

Tegen jezelf praten in gedachten is iets dat veel mensen doen. Het vervelende is dat dat stemmetje heel negatief kan zijn. Door juist positief over jezelf te denken zorg je ervoor dat je minder last hebt van herinneringen aan de negatieve ervaring online.

Als je het lastig vindt om deze technieken toe te passen kan hypnose een helpende hand bieden. Voor positieve self-talk heb je bijvoorbeeld hypnotische suggesties die je herhaalt tijdens zelfhypnose. Deze kunnen gaan over je zelfvertrouwen, je sociale vaardigheden en andere klachten die je hebt door het online pesten.

Voordat je hypnotische suggesties krijgt ga je in gesprek met de hypnose-expert. Tijdens dit gesprek komen je onzekerheden en overtuigingen naar voren waardoor de expert kan bepalen welke suggesties bij je passen en welke andere hypnosetechnieken je kunnen helpen om minder last te hebben van het online pesten of de herinneringen daaraan.

Dit kunnen bijvoorbeeld suggesties zijn, zoals:

“Ik heb een luisterend oor voor mijn vrienden.”

“Ik ben een sociaal persoon.”

“Ik ben slim.”

“Ik ben knap.”

“Ik ben niet alleen.”

“Ik mag boos zijn.”

Dit soort suggesties oefen je eerst met de hypnose-expert voordat je ze thuis herhaalt tijdens zelfhypnose voor het beste effect. Dit zijn slechts voorbeelden afhankelijk van jouw klachten kun je andere suggesties meekrijgen voor tijdens de zelfhypnose.

Andere handige tips om online pesten achter je te laten

Naast je sociale omgeving en de strategieën die veel mensen van nature toepassen om met online pesten om te gaan zijn er ook nog andere stappen die je kunt zetten om het online pesten achter je te laten.

Je mag boos zijn

De laatste suggestie, als dat iets was waar jij van opkeek is deze tip voor jou. Gepest worden is niet leuk en je hoeft het niet gelaten te ondergaan. Je mag best boos worden dat dit jou overkomt. Woede is namelijk een motiverende emotie, gebruik deze emotie dan ook om te bedenken hoe je omgaat met het pestgedrag. Blokkeer je de persoon gewoon of zeg je eerst nog iets terug?

Zorg voor jezelf

Zorg voor jezelf en laat jezelf verzorgen. Door met vrienden en familie te praten over wat er is gebeurd besef je al snel dat het pestgedrag niets is en niets zegt over jou. Het helpt je om je zelfvertrouwen op te krikken.

Begrijpen de mensen om je heen het niet of kom je hier niet verder mee? Dan kan een hypnose-expert je helpen.

Dit kan bijvoorbeeld met visualisaties over hoe je kunt omgaan met het online pesten of op andere delen in je leven waarover je door het pesten minder zeker bent geworden. Stel, je bent gepest over hoe slim je bent, dan kan een visualisatie over het uitvoeren van je werk op een succesvolle manier je gevoel van het hebben van die vaardigheid al ontzettend opkrikken.

Wat is nu belangrijk?

Om alles in perspectief te plaatsen, stel jezelf eens de vraag wat nu belangrijk is? De mening van de pestkoppen? Wat vreemden over je denken? Of juist wat je familie en vrienden van je vinden?

Er zullen altijd mensen zijn die je naar beneden willen halen. Dit kan komen doordat ze jaloers zijn of gewoon gemeen of hun eigen problemen op jou willen afreageren. Slachtoffers geven bijvoorbeeld graag andere mensen de schuld van iets wat ze zelf hebben veroorzaakt.

Wat een pest-persoon van je vindt is gewoon onbelangrijk.

Als je het lastig vindt om de online pesterij op een lagere plaats in je prioriteiten lijstje te zetten is het verstandig om je overtuigingen over wat belangrijk is in het leven onder de loep te nemen. Hiermee kan een hypnose-expert je helpen, bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek waarin de waaromvraag een aantal keer wordt herhaald.

Schrijf het van je af

Alles in je opkroppen helpt niet. Door je gevoelens te beschrijven kun je al veel opluchting voelen. Een manier om van je angst voor online pesten af te komen is door dit verhaal op internet te zetten, bijvoorbeeld in een blogpost. Je zult zien dat je juist veel steun krijgt van andere mensen. Immers, 1 op de 10 jongeren wordt online gepest en 1 op de 30 volwassenen heeft er ook last van. Je bent dus zeker niet de enige.

Het confronteren van je angst is ook iets wat je stap voor stap kunt doen met hypnose. Een hypnose-expert zal je dan vragen naar een soort top 10 van angsten die door het pesten zijn ontstaan die je vervolgens gaat confronteren om over de angst heen te komen.

Wil je meer weten over hoe hypnose precies werkt? Kom dan eens bij de hypnose playshop of een ander evenement van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://link.springer.com/article/10.1007/s12310-015-9157-9

https://www.psychologytoday.com/us/blog/shame-nation/201709/5-ways-heal-online-shame-and-digital-hate?collection=1118034

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/38/een-op-de-acht-meisjes-wordt-online-gepest

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1369118X.2014.952657

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/casp.2142

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen