Moe zijn terwijl je goed geslapen hebt, hoofdpijn, een gebrekkige concentratie, spanning en niet goed kunnen eten. Het zijn allemaal signalen die je kunt hebben als je last hebt van een te hoge werkdruk. Heel onhandig, want het lijkt net alsof je ziek bent. Niet prettig en dus tijd om er iets aan te doen voordat je echt ziek wordt.
In dit blog lees je meer over een hoge werkdruk en hoe je hiermee kunt omgaan en hoe je mensen kunt helpen om met een hoge werkdruk om te gaan.
Wat zijn de gevolgen van hoge werkdruk?
Het hebben van een continu hoge werkdruk heeft allerlei gevolgen, omdat dit ervoor zorgt dat je de hele tijd “je best” moet doen.
Er zijn allerlei gevolgen die je kunt krijgen door een hoge werkdruk en die gelden voor jezelf als voor mensen met wie je werkt. In de zorg bijvoorbeeld kan een hoge werkdruk ervoor zorgen dat patiënten langer in het ziekenhuis liggen dan als er een normale werkdruk zou zijn.
Daarbij wordt het werk zelf er verder ook niet beter op. Er is namelijk een moment waarop “harder werken” niet meer gaat helpen om de hoge werkdruk aan te kunnen. Dan is die gewoon te hoog[1].
Daarnaast heb je in je lichaam en brein een soort manager die bepaalt waar alle energie naartoe gaat. Als je dan een hoge werkdruk hebt, gaat er dus meer energie naar werk en het beperken van stress, maar er gaat minder energie naar goed gedrag en je psychisch goed voelen[2].
Een hoge werkdruk kan er dus voor zorgen dat je je slechter voelt en dat je minder aardig bent dan normaal. Dus ben je opeens kortaf? Dan kun je ook kijken naar je werkdruk. Het verminderen van die werkdruk kan er namelijk weer voor zorgen dat je je weer goed voelt en je weer leuk kunt gedragen (bron 2).
Stress moet ook beperkt worden, omdat je prestaties bij een hoge werkdruk vooral slechter worden als je door de hoge werkdruk stress krijgt. Dus als je juist lekker in de flow zit, zonder stress, dan hoeven je prestaties niet te leiden door een hoge werkdruk[3].
Daarnaast heeft het persoonlijke gevolgen zoals dat je bloeddruk hoger wordt. Je hebt een lager gevoel van dagelijks welzijn. Het kan ervoor zorgen dat je angstiger wordt en depressieve klachten krijgt[4]. Ook kan het uiteindelijk leiden tot burn-out[5].
Hoe om te gaan met werkdruk
Je zou zeggen dat sociale steun je helpt om met een hoge werkdruk om te gaan en dat is waar en niet waar. Heb je bijvoorbeeld net meer werk op je bordje gekregen? Dan is sociale steun juist iets wat tegenovergesteld werkt en iets wat je nog meer stress kan opleveren. Heb je al langere tijd een hoge werkdruk? Dan helpt sociale steun juist wel om ermee om te kunnen gaan (bron 3).
Daarnaast kun je denken dat je volgende dag alvast plannen op de avond ervoor kan helpen om efficiënter te zijn, maar dat is niet waar. Het anticiperen op je werk een avond voordat je aan de slag gaat zorgt vaak alleen maar voor meer zorgen en als je dan wakker wordt, ben je niet uitgerust[6].
Het is dus veel handiger om in je vrije tijd mindfulness toe te passen. Je blijft dan met je gedachten in het hier-en-nu, en probeer juist zo min mogelijk aan toekomstig werk te denken.
Hiermee kom je gelijk bij andere manieren voor het omgaan met een hoge werkdruk. Je gedachten veranderen over je werk is namelijk ook een manier om met een hoge werkdruk om te gaan[7].
Omdenken werkdruk
Een van die manieren om je gedachten te veranderen over je hoge werkdruk is door omdenken toe te passen[8]. Hoe kun je hetgeen wat je nu doormaakt transformeren naar iets positiefs?
Voor het omdenken kun je je bijvoorbeeld afvragen wat je leert van deze situatie en/of wat de positieve kanten zijn van de situatie.
Als je het heel druk hebt, kun je bijvoorbeeld de volgende dingen gaan bedenken.
“Ik leer in ieder geval hoe ik superefficiënt kan werken.”
“Nu weet ik in ieder geval waar mijn grens ligt en wanneer ik in het vervolg mijn grens moet aangeven.”
“Ik help nu wel veel mensen.”
Dit zijn slechts voorbeelden. Een hypnotherapeut kan je helpen met het omdenken. Dit wordt ook wel het herkaderen genoemd. Bij therapie kan dit zelfs nog meer zijn dan alleen een paar gedachtes omdenken.
Je kunt de hele situatie op een andere manier interpreteren als een therapeut je hier goed mee helpt.
Controle op je werkdruk vergroten?
Een andere manier waarop mensen hoge werkdruk proberen te verminderen is door meer controle op de werkdruk te hebben. Bijvoorbeeld door de regels een beetje te zien als iets wat verbroken mag worden of om ze ten minste te veranderen (bron 7).
Door na te gaan wat de regels zijn op je werk kun je ook zien of er ruimte voor je is om te manoeuvreren.
Het plannen de avond voor het werk is dus niet handig, maar het plannen van je werk is wel een manier om je werkdruk te verlagen en dit is iets wat mensen in de zorg met veel zelfvertrouwen ook toepassen[9]. Je kunt bijvoorbeeld wel als laatste klus op de dag alvast je volgende dag plannen. Neem het plannen vooral niet mee naar huis. Het plannen van je werk is wel een goede manier om je gevoel van controle te vergroten.
Werkdruk verlagen
Als je hebt herkaderd, je werk op een andere manier hebt ingedeeld, thuis mindful bent om niet aan je werk te denken en zelfs je sociale kring gebruikt om te kunnen omgaan met je werkdruk en het werk allemaal niet. Dan (en misschien eigenlijk al wel eerder) is het tijd om je werkdruk te verlagen.
- Zoals door naar je baas te gaan en aan te geven dat je niet meer kunt overwerken.
- Zoals door aan te geven dat je niet meer fulltime kunt werken, maar liever maar vier dagen werkt, omdat het werk toch wat zwaar voor je is.
Dit gaat eigenlijk over het aangeven van je grenzen en soms is je werkdruk verlagen, iets wat je doet door praktische stappen te zetten, zoals minder werken. Ja, dit kan ervoor zorgen dat er elke maand iets minder geld op je rekening komt, maar wat is nu belangrijker? Geld of je gezondheid? Want een te hoge werkdruk kan leiden tot een burn-out en daar zitten jij en je werkgever ook niet op te wachten.
Dit kun je ook aangeven bij je manager.
Mensen helpen die last hebben van een te hoge werkdruk
Als het lastig is om dit soort stappen te zetten kun je altijd hulp van een professional inschakelen, zodat jij het vertrouwen krijgt dat je dit kunt doen.
Soms kunnen mensen ook op een verkeerde manier omgaan met een te hoge werkdruk. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat verpleegsters met een laag zelfvertrouwen onhandige manieren kunnen bedenken voor het omgaan met een hoge werkdruk. Zoals, het ontkennen dat de werkdruk hoog is, je niet meer betrokken voelen bij je werk en/of jezelf de schuld geven van de hoge werkdruk (bron 9).
Dit is lastig om zelf op te lossen en hiervoor kun je hulp van een professional inschakelen.
Als professional heb je dan meerdere taken. Namelijk, het verbeteren van het zelfvertrouwen en mensen technieken leren om op een gezonde manier met een hoge werkdruk om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met het omdenken of herkaderen van de werkdruk, het vergroten van controle en mensen ondersteunen met het aangeven van hun grenzen.
Hypnose kan heel goed gebruikt worden voor het versterken van iemands zelfvertrouwen, het herkaderen van problemen en het visualiseren van hoe je kunt omgaan met problemen als een soort oefening om het later ook “echt” te doen.
Deze kan handig zijn als loopbaanprofessional, executive coach of zelfs als je op de hr-afdeling verantwoordelijk bent voor de coaching van medewerkers.
Daarnaast kan kennis van hypnose mensen helpen om ze op te laden tijdens pauzes in periodes waarin de werkdruk tijdelijk wat hoger licht. Een pauze met zelfhypnose (iets wat je mensen kunt leren als je kennis van hypnose hebt), kan heel goed helpen voor het opladen voor de rest van de werkdag[10]. Daarbij helpt het ook om de kalmte te bewaren als je problemen hebt op te lossen[11].
Onderzoekers geven ook aan dat kennis van hypnose door mensen in de hr-afdeling belangrijk kan zijn om oorzaken van stress bij personeel weg te kunnen nemen en op te lossen[12]. Met hypnose kun je namelijk technieken zoals het herkaderen en omdenken toepassen, ook kun je mensen een groter gevoel van controle geven zonder dat je dus direct het werk hoeft te veranderen.
Ideaal toch?
Wil je meer weten over hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass voor een kennismaking.
Wil je direct hypnose leren om jezelf of juist anderen te kunnen helpen? Schrijf je dan in voor een van onze seminars of opleidingen. De opleiding wordt live online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende 1-op-1 assistentie zodat jij alle technieken onder de knie kunt krijgen.
Personeel is nog nooit zo blij, uitgerust en productief geweest nadat jij hypnose hebt toegepast om stress te verminderen.
Bronnen: