Ik lust geen vis: hypnose helpt
Ik lust geen vis: hypnose helpt
04 januari 2023 
5 min. leestijd

Ik lust geen vis: hypnose helpt

Sinds de jaren zestig zijn steeds meer mensen gezond gaan eten en dat betekent minder rood vlees en meer kip en vis[1]. Als jij je eetgewoontes van je arts moet veranderen en de kip komt je inmiddels de neus uit, maar je wilt toch eiwitten, dan is vis altijd ook een goed alternatief. Maar wat als je geen vis lust en je dus of alleen kip en kalkoen kunt eten of gewoon helemaal vegetarisch moet worden? Dat is helemaal niet handig.

Hoe kun je er dan voor zorgen dat je vis toch iets lekkerder gaat vinden?

Vis lekkerder bereiden

Als je vooral vis eet van de visboer - dus eigenlijk gefrituurde vis - kan het natuurlijk zijn dat je dit niet lekker vindt, omdat het dan gaat om hele vette vis met veel kruiden.

Dat is inderdaad niet voor iedereen even lekker.

In plaats daarvan kun je ook zelf vis klaarmaken en opbakken. Dit geeft je de vrijheid om kruiden te kiezen die jij lekker vindt en om te experimenteren met verschillende vissoorten. Niet elke vis smaakt namelijk hetzelfde. Tonijn heeft een andere smaak dan zalm en zalm smaakt weer anders dan witvis of koolvis.

Er is niets mis met wel van koolvis houden, maar niet van paling. Ook in vis kun je de ene vis lekkerder vinden dan de andere vis. Om de vis te vinden die bij jou past hoef je alleen maar te experimenteren met verschillende soorten vis en verschillende manieren van kruiden.

Je kunt bijvoorbeeld witvis of koolvis prima kruiden met kipkruiden als dat de vis voor jou lekkerder maakt, zodat jij kunt genieten van de voordelen van vis.

Voordelen van vis kennen

Een andere manier om meer ‘zin’ in vis te krijgen is door de voordelen van vis eten te kennen. Vis is namelijk ontzettend gezond, er zitten essentiële vetzuren en veel eiwitten in. Dit is ontzettend gezond voor je.

Het regelmatig eten van vis zorgt er namelijk voor dat je kans op hart- en vaatziekten lager wordt. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het de kans op artritis verlaagt[2].

Die essentiële vetzuren, met name omega-3, helpen om je bloeddruk te verlagen, je hartslag te verlagen en dus de risicofactoren op hart- en vaatziekten te verlagen.

Daarnaast is het eten van vis ook gelinkt aan het verlagen van de kans op een beroerte en de kans op depressie. Daarbij is het ook goed om op oudere leeftijd langer mentaal gezond te zijn.

Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het eten van vis ook belangrijk, omdat ze dan het vetzuur DHA doorgeven aan hun kind. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van hun kindje.

Waar je wel voor moet opletten is dat je niet te veel vis met kwik erin eet. Dit zijn met name de vissen die bovenaan de voedselketen staan, zoals zwaardvis, haai en koningsmakreel. Dit is met name slecht voor kinderen, dus vermijd deze vis als je zwanger bent en borstvoeding geeft[3].

Smaakperceptie veranderen met hypnose

Als je de voordelen van vis kent, je eigen vis bereidt met kruiden en sauzen die jij lekker vindt en het helpt nog steeds niet, dan kun je ook hypnose gebruiken om je smaakperceptie te veranderen.

In de medische wereld wordt dit wel eens toegepast bij kinderen die medicatie nodig hebben waar geen lekkere smaak aan zit[4]. En als dit bij bittere medicijnen kan, dan kan het ook zeker bij vis.

Om dit voor elkaar te krijgen wordt je eerst in hypnose gebracht en in een heerlijke ontspannen staat. Dit wordt vaak gedaan door een visualisatie van een fijne plaats. Vervolgens kan een hypnotherapeut je suggesties geven over de smaak van de vis. De vis is bijvoorbeeld opeens net zo lekker als een stuk kip, een frikandel of iets anders wat je lekker vindt.

Om te testen hoe goed het gaat kun je zelfs een stukje vis krijgen tijdens de hypnose en dat opeten als de hypnotherapeut het idee heeft dat de suggestie in je is doorgedrongen en je vis nu op een andere manier gaat interpreteren.

Als dit goed is gelukt, dan leert de hypnotiseur je ook zelfhypnose, zodat je dit thuis ook kunt doen op momenten dat je vis eet en je die even niet meer zo lekker vindt. In sommige gevallen is dit helemaal niet nodig, dit hangt af van de inschatting die de hypnotherapeut maakt over het succes van de behandeling.

Vervolgens kun je lekker vis eten.

Angsten over vis eten veranderen met hypnose

Naast het veranderen van dat je vis niet lekker vindt, kun je ook angsten hebben over het eten van vis. Veel mensen zijn bijvoorbeeld bang dat de visgraatjes in hun keel blijven steken en denken daardoor dat ze vis niet lekker vinden, terwijl die angst eigenlijk niets zegt over de smaak.

Dan kan het handiger zijn om de angst voor vis eten op te lossen dan om de smaakperceptie te veranderen.

Als je niet precies weet waarom je vis niet durft te eten of er een afkeer die niets met de smaak te maken heeft tegen hebt kun je regressie toepassen.

Met regressie wordt de emotie bij het eten van vis onderzocht. Je krijgt een bepaald negatief gevoel bij het idee van het eten van vis. Met regressie ga je in je leven terug in de tijd naar de eerste keer dat je dat gevoel had[5].

Dan kom je vaak bij een gebeurtenis uit in je jeugd waarop je dat gevoel voor het eerst had. Dit is vaak het moment waarop een bepaalde overtuiging is ontstaan die je nu belemmert om vis te eten.

Dit kan bijvoorbeeld een moment zijn geweest dat er iets vast zat in je keel dat je eruit moest kuchen of dat iemand zelfs de Heimlich manoeuvre moest uitvoeren om je te redden.

Vervolgens ga je iets doen met dat moment. Als het niets met een gebeurtenis te maken heeft, maar meer met wat iemand ooit gezegd heeft, kun je je inleven in andere personen die er toen waren. Je weet nu immers meer dan toen je een kind was. Dit kan al heel veel doen om je overtuiging te veranderen.

Soms is er meer nodig dan dat, zoals een gesprek met je innerlijke kind. Vroeger was je namelijk veel kleiner en dat betekent ook dat je luchtwegen en slokdarm kleiner waren, waardoor zaken makkelijker klem konden zitten dan nu. De situatie is nu dus totaal anders, waardoor je veel minder problemen ervaart met voeding dan toen je een kind was.

Dit is bijvoorbeeld iets dat je jouw innerlijke kind kunt vertellen.

Als je innerlijke kind hierin meegaat kun je jouw innerlijke kind weer laten opgroeien met jou, maar dan zonder die angst tot het moment bij de hypnotherapeut.

Op die manier kan je angst voor het eten van vis overwonnen worden. Daarnaast zijn er ook nog andere technieken.

Hypnosetechnieken kunnen dus op meerdere manieren helpen om gezond te eten en in dit specifieke geval dus om vis te eten.

Wil jij mensen helpen met het eten van vis, omdat je bijvoorbeeld voedingsadvies geeft? Dan kan het kennen van hypnosetechnieken je werk makkelijker maken als je merkt dat mensen blokkeren bij het eten van bepaalde gezonde voeding.

Wil je meer weten? Kom eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen als je direct aan de slag wilt met technieken om mensen te helpen met zich beter te voelen en om angsten te overwinnen.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen